Urheilu

Pietarilaiset valmistautuvat ansaitsemaan asunnoillaan MM-kisojen aikaan – koteihin majoittuvia kisaturisteja odottavat itsetehdyt matkamuistot ja tattaripuuron resepti

Kaupunkien puleeraaminen kisakuntoon on maksanut paljon, mutta Venäjä odottaa silti hyötyvänsä kisoista taloudellisesti.

Pietari

Töissä on pitänyt keväällä kiirettä, mutta siitä huolimatta pietarilainen autokoulunopettaja Ivan Polunin on ehtinyt vapaa-ajallaan askartelemaan korkean pinon korkkisia lasinalusia.

Lasinalusiin on painettu Pietari-aiheisia kuvia, jotka Polunin on itse ottanut. Valokuvista hän on tehnyt myös magneetteja, jotka on kiinnitetty jääkaapin oveen.

”Olen valmistanut vieraille erilaisia matkamuistoja. Jääkaapin ovesta voi ottaa itselleen magneetin muistoksi kotiin, jos haluaa”, Polunin kertoo.

”Teen vielä asuinalueestamme pienen matkaoppaan, jos voimia ja fiilistä riittää”, hän suunnittelee.


Polunin ja hänen tyttöystävänsä Maria Fedosova vuokraavat Suomenlahden rannalla Primorskin kaupunginosassa sijaitsevan kerrostaloasuntonsa ja muuttavat kesäksi maalle, kuten moni muukin pietarilainen tänä kesänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjä on pannut kisakaupunkien kiillottamiseen runsaasti rahaa. Maa uskoo kuitenkin jalkapallon MM-kisojen kohentavan reippaasti maan taloutta.

Venäjän hallitus on arvioinut, että jalkapallon MM-kisat vahvistavat maan taloutta 867 miljardilla ruplalla eli lähes 12 miljardilla eurolla.

Venäjän kisaorganisaation varapääministeri Arkadi Dvorkovitš on ilmoittanut kisojen kasvattavan maan bruttokansantuotetta noin prosentilla.

”Se on vaikuttava luku. Voin vakuuttaa, että ilman MM-kisoja meillä ei olisi tällaista taloudellista kasvua kuin nyt”, Dvorkovitš sanoi Ria Novostin mukaan.

Kisakaupunkien asukkaatkin haluavat rahavirrasta osansa.

Venäjälle odotetaan yli puoltatoista miljoonaa ulkomaista kisaturistia, joista suurin osa saapuu juuri Pietariin. Mihin heidät kaikki voi majoittaa?

Hotellihuoneiden määrä on kasvanut Pietarissa, mutta hinnat ovat kesä–heinäkuussa huipussaan.

MM-kisojen aikana hallitus säätelee hotellien hinnoittelua ottelukaupungeissa, mutta silti Venäjän kuluttajansuojaviranomainen Rospotrebnadzor on sakottanut Pietarissa jo yli 80 hotellia hintojen ylenpalttisesta nostamisesta.

Kaupunkilaiset ovat haistaneet markkinaraon. Pietarissa moni valmistautuu ansaitsemaan asunnoillaan.

”MM-kisat toivat idean asunnon vuokraamiseen. Jos katsoo bisnesnäkökulmasta, niin tänä kesänä siitä voi saada hyvän tulonlähteen. Minä olen saanut matkoillani kotimajoituksesta paljon hyviä kokemuksia. Nyt on kivaa vuokrata oma koti ja saada siitä rahaa”, Polunin sanoo.


Pietarissa lyhytaikaisten vuokra-asuntojen tarjonta on kasvanut kesää kohti jatkuvasti. Toukokuussa vuokrattavaksi tarjottavien asuntojen määrä oli yli kaksinkertaistunut alkuvuodesta.

Samalla vuokra-asuntojen hinnat ovat pysyneet hotelleihin verrattuna kohtuullisina. Pietarissa lyhytaikaisten vuokra-asuntojen vuorokausihinta on noussut vuoden alusta vain kuutisen prosenttia, mikä johtuu suuresta tarjonnasta ja vuokranantajien välisestä kilpailusta.

Kiinteistönvälitysyritys Aviton mukaan asuntomajoituksen keskimääräinen vuorokausihinta on Pietarissa MM-kisojen alla 7 765 ruplaa eli runsaat sata euroa. Polunin pyytää parvekkeellisesta yhden huoneen ja keittiön asunnostaan viittätuhatta ruplaa eli noin 70 euroa vuorokaudelta.

Venäjän hallitus on jakanut kisakaupungeille yhteensä 2,5 miljardia ruplaa eli suunnilleen 35 miljoonaa euroa kaupunkien remontoimiseen ja rakentamiseen MM-kisoja varten.

Kunnostusbuumista on hyötynyt muun muassa maanlaajuinen rakennustarvikeketju 220 Volt. MM-kisakaupungeissa sen tuotteiden kysyntä on kasvanut viime vuodesta ennätykselliset 68 prosenttia.

”Ilmeisesti tämä kaikenlainen ympärillä tapahtuva rakentaminen ja kaupunkien kaunistaminen on innostanut ihmisetkin remontoimaan kotejaan ja datšojaan”, toimitusjohtaja Aleksei Fedorov arvelee puhelimessa.

Ketjun asiakaskyselyn mukaan joka kahdeksas ostaja remontoi kiinteistöään, jotta saisi sen vuokrattua jalkapalloturistille. Fedorovin mukaan tarvikkeita myydään niin paljon, että niitä ei ehditä toimittamaan kauppoihin.


Lisätienestit ovat kotejaan vuokraaville pietarilaisille mieluisia, mutta niiden ohella he toivovat kulttuurivaihtoa ja uusia ystäviä.

Pietarilainen taiteilija Anželika Van-In ei ole ryhtynyt remontoimaan ateljeetaan, vaan on valmistautunut MM-kisoihin muulla tavoin. Hän aloitti englannin kielen kurssin kaksi kuukautta sitten, jotta pystyisi seurustelemaan asunnossaan majoittuvien turistien kanssa.

Lisäksi Van-In suunnittelee pitävänsä maatuskanukkien maalauskursseja. Vierailleen hän aikoo jättää asuntoon tarvikkeet ja reseptin tattaripuuroa varten.

”En halua, että asunto olisi kuin bisnes muutamine kalliine standardihuonekaluineen, vaan elävä ja hyvin emännöity. Tärkeintä ovat ihmissuhteet ja ihmisten väliset tunteet – niitä ei voi ostaa millään rahalla”, Van-In sanoo.

Ivan Polunin ja Maria Fedosova ovat samoilla linjoilla. Polunin menee katsomaan neljä ottelua, mutta suhtautuu MM-kisojen isännöintiin hieman kriittisesti. Hänestä jalkapallosta on tullut tällä tasolla liiaksi bisnestä.

”MM-kisat on iso ja tärkeä tapahtuma, jonka ansiosta kunnostetaan teitä. Mutta meillä teitä ei korjata kuten Suomessa. Talven jälkeen ne ovat taas huonossa kunnossa. No, ajetaan vuosi–puolitoista hyvillä teillä”, hän hymähtää.

Fedosovan mielestä kulttuurivaihto on parasta, mitä jalkapallon MM-kisat tuovat Pietariin.

”Odotan ulkomaalaisten tapaamista eri puolilta maailmaa. Voimme näyttää itsemme ihmisinä, emmekä hallintomme esittämänä maana. Voimme kenties murtaa joitain myyttejä itsestämme tai yllättää toinen toisemme”, Fedosova toivoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallon MM-kisat
 • Urheilu
 • Jalkapallo
 • Talous
 • Pietari
 • Venäjä
 • Jenni Jeskanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Dopingkohun keskeltä Ranskan ympäriajoon päässeen Chris Froomen tallikaveri suljettiin Tourilta – osoitti erityisen vakavaa aggressiivisuutta kilpakumppaniaan kohtaan

 2. 2

  Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

 3. 3

  Lewis Hamilton kommentoi tilannetta, joka oli viedä häneltä Saksan gp:n voiton: ”Rukouksiini todella vastattiin”

 4. 4

  Suomi lähtee EM-Berliiniin isolla joukkueella – Valmennuspäällikkö julkisti selkeän mitalitavoitteen ja samalla ehdot omalle jatkolleen

 5. 5

  Neymar ei pystynyt katsomaan jalkapalloa MM-turnauksen jälkeen – ottaa myös kantaa kritiikkiin filmaamisesta: ”Menin pelaamaan, en potkittavaksi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

 2. 2

  Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

 3. 3

  Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

 4. 4

  Jessica Kähärä on urheiluperheen 16-vuotias superlahjakkuus – nuorten EM-kisoissa kaksi yllätysmitalia ja Kalevan kisoissa ensimmäinen aikuisten mitali

 5. 5

  Neymar ei pystynyt katsomaan jalkapalloa MM-turnauksen jälkeen – ottaa myös kantaa kritiikkiin filmaamisesta: ”Menin pelaamaan, en potkittavaksi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

 2. 2

  Taitoluistelun olympiamitalistia puukotettiin kadulla, kuoli sairaalassa vain 25-vuotiaana – poliisi ottanut kiinni yhden epäillyn ja etsii toista

 3. 3

  Tennistähteydestä haaveillut eteläkorealainen paljasti maansa urheilijoiden karmean kohtelun – raiskaukset ja lyömiset arkipäivää

 4. 4

  Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

 5. 5

  Nuorten MM-yleisurheilussa hurjia tuloksia – 16-vuotias kenialainen viilettää jo Lasse Virénin vauhtia, Ruotsin seiväskomeetta yritti ”järjetöntä tulosta”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  2. 2

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  3. 3

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  4. 4

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  8. 8

   Keskiaikainen hevos­show tuhosi lasten jalkapallo­kentän Kataja­nokalla 1989, eikä kenttää ole kunnostettu vieläkään

  9. 9

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  10. 10

   Samuli Huhtala luopui nousu­johteisesta urasta pankissa voidakseen räpätä, ja hänen luultiin seonneen – Näitä asioita kannattaa miettiä, jos harkitsee alanvaihtoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  6. 6

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  7. 7

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  8. 8

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  9. 9

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Handmaid’s Tale tarvitsee rinnalleen kertomuksen, jossa naiset on vapautettu raskaudesta – mutta olisiko se dystopia vai utopia?
  3. ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet
  4. Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta Tilaajille
  5. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  6. Pysäköinninvalvojan auton takalasi ammuttiin rikki ilma-aseella Pohjois-Haagassa lauantaina – samassa paikassa yritetty ampua kerran aiemminkin
  7. Kabulin lentokentällä räjähti, kun vara­presidentti palasi maanpaosta – ainakin 23 kuoli ja 107 haavoittui
  8. Lewis Hamilton kommentoi tilannetta, joka oli viedä häneltä Saksan gp:n voiton: ”Rukouksiini todella vastattiin”
  9. Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala
  10. Tunti sitten
  11. Suomi lähtee EM-Berliiniin isolla joukkueella – Valmennuspäällikkö julkisti selkeän mitalitavoitteen ja samalla ehdot omalle jatkolleen
  12. ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen
  13. Näytä lisää