Urheilu

Näin sujui Mikko ”Peltsi” Peltolan juhannus: Juontaja oli liikkeellä yhtä aikaa auringon kanssa 18 tuntia ja 58 minuuttia

Aurinko nousi Lohjalla torstaiaamuna, kesäpäivän seisauksen päivänä kello 3.56 ja laski klo 22.54. Koko tuon ajan tv:stä tuttu juontaja Mikko ”Peltsi” Peltola oli liikkeellä urheillen.

Ensimmäiset auringonsäteet osuvat maan pintaan klo 3.56 torstaina Lohjalla Liessaaren sillan kupeessa Lohjanjärven rannalla. On kesäpäivän seisaus, virallinen juhannus, jolloin päivä on pisimmillään meillä Pohjolassa. Lohjalla, yhdessä Suomen eteläisimmistä kolkista, aurinko viihtyy näkyvissä 18 tuntia ja 58 minuuttia.

Juontaja Mikko ”Peltsi” Peltola aikoo olla auringon kanssa liikkeellä koko päivän, urheillen. Urakka alkaa uinnilla samaan aikaan kun aurinko näyttäytyy eli muutamaa minuuttia ennen neljää. Ensimmäisenä etappina on uida Lohjanjärven keskellä olevan Liessaaren ympäri noin kuuden kilometrin matka. Uinnin jälkeen Peltola hyppää polkupyörän selkään. Pyöräilyn jälkeen hän vetää vielä lenkkitossut jalkaan ja lähtee juoksemaan.

Vaikka uinnin, pyöräilyn ja juoksun yhteisrasitus vastaa noin täyden matkan triathlonia, Peltola ei aio vielä niiden jälkeen pysähtyä. Koska hän on auringon kanssa yhtä aikaa liikkeellä, aikaa jää vielä soutamiseen ennen kuin aurinko painuu mailleen. Muutaman tunnin soutu tarkoittanee vielä joitakin kymmeniä kilometrejä muun suorituksen päälle.

”Aivan hyvät fiilikset on. Vaikka vähän jännitystä se tietysti luo, kun on ollut sen verran kiireistä aikaa, että en ole hirveästi ehtinyt treenailla. Uinti, juoksu ja soutu ovat jääneet kaikkein vähimmille, pyöräiltyä on tullut jonkun verran”, Peltola miettii aamuyön tunteina ennen suoritustaan.


Mutta ei Peltola ole ensimmäistä kertaa kovien fyysisten suoritusten äärellä. Miehen meriittilistalta löytyy muun muassa täyden matkan triathlon, pari puolikasta triathlonia ja muutamia lyhyempiä koitoksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on myös julkisesti haastanut itseään. Peltsin kova vuosi -ohjelmasarjassa Yle TV2:lla hän on melonut Helsingistä Hankoon, vetänyt 140 kilometrin polkujuoksun, ajanut maastopyörällä haastavissa maastoissa 400 kilometrin reitin ja hiihtänyt Lapin hyisissä olosuhteissa parisataa kilometriä putkeen. Nyt Lohjalla suoritettava neljän lajin mittelö nähdään myöhemmin myös televisiossa Peltsin kova vuosi -sarjassa.

”Kun ohjelmaa lähdettiin miettimään, niin ajatuksena oli tehdä sellaisia haasteita, mitkä olisivat kovia myös katsojien mielestä, mutta kuitenkin realistisia viedä läpi”, Peltola sanoo.

Vielä viimeiset huoltotoimenpiteet ennen kuin lähtö kajahtaa. Huoltajana tämän päivän haasteessa toimii paikallinen isäntä, Juha Nurmela. Myös Nurmela tunnetaan hurjista kestävyysurheilutempuistaan. Hän on muun muassa tehnyt kolme täyden matkan triathlonia viikon aikana ja juossut maratonin takaperin. Viime kesänä hän kipitti Suomi juoksee -tapahtumassa kuukauden aikana Nuorgamista Helsinkiin keskimäärin yhden maratonin päivävauhdilla, yhteensä 1 426 kilometriä.

”Jos tämä märkäpuku jostain hiertää, niin täältä niskasta”, Nurmela sanoo asettaessaan teippiä Peltolan niskaan.


Puku kiinni, uimalakki ja lasit päähän, hanskat käsien suojaksi ja punainen turvapoiju Peltolan vyötärölle. Mies on valmis matkaan. Nurmela kohottaa kätensä pian tapahtuvan lähdön merkiksi.

Lohjanjärven hiljaisuus rikkoutuu, kun Nurmela pamauttaa starttipistoolilla lähdön merkiksi. Peltola sukeltaa viileään ja tyyneen veteen mustaan märkäpukuun verhoutuneena. Edessä on kuuden kilometrin, arviolta vajaan kolmen tunnin uinti kaikkine huoltotaukoineen.

Kuvausryhmä ja huoltaja Nurmela jäävät pakkaamaan moottoriveneeseen uintireissulle tarvittavia tarvikkeita. Peltola kauhoo tummassa vedessä ja valkenevassa aamussa eteenpäin. Hänen vierellään kulkee koko ajan turvana soutuvene, jota soutaa moninkertainen kalevankiertäjä, monista kestävyyshaasteista tunnettu Eero Aalto. Muutama minuutti, ja Peltola sekä turvavene ovat jo kaukana järven selällä.

”Aika rivakasti aloitti, toivottavasti ei liian kovaa”, Nurmela toteaa kuvausvenettä pakatessaan ja katsellessaan Peltolan perään järvelle.


Kuvausryhmä porhaltaa perään moottoriveneellä. Kolmen kilometrin kohdalle on sovittu huoltotauko. Kun Peltola saapuu huoltotauolle, Nurmelan ensimmäinen kysymys on, että paljon rannetietokone näyttää sydämen sykkeiksi?

”115 on keskisyke”, Peltola toteaa ja kurottaa ottamaan Nurmelan ojentamaa banaania.

”Ihan hyvä, riittävän matala syke on, et ole mennyt liian kovaa”, Nurmela toteaa.

”Joo, ihan hyvältä tämä tuntuu”, Peltola vastaa mussuttaessaan banaania ja siemaillessaan urheilujuomaa rantavedessä.


Kun Peltola on huoltotauon jälkeen taas kauhomassa Liessaarta ympäri, Nurmela ottaa kynän ja paperia ja merkkaa samalla ylös Peltolan nauttimat energiat. Energiansaanti on tärkeää, ja varsinkin alussa sitä täytyy saada riittävästi. Jos energiasta pääsee syntymään vajetta heti alussa, kone hyytyy hyvin helposti matkan varrella.

Liessaari on kierretty reilusti ennen kello seitsemää ja edelleen päivän päätähti on sitä mieltä, että uinti sujui helposti.

”Aika helpolta tuntui siihen nähden, minkä verran on tullut uitua. Hallissa vähän, avovedessä ei juurikaan viime aikoina”, Peltola toteaa.

Samalla kun Peltola kuivattelee itseään ja vaihtaa pyöräilyvaatteita ylleen, Nurmela kiikuttaa Peltolalle lautasellisen pastaa.

”Lounas näin aamulla kello seitsemän aikaan”, Peltola myhäilee.


Vaihtojen kanssa ei ole tällä kertaa kiirettä, kun ei mennä lappu rinnassa niin kuin triathlonkisoissa. Suorituksen tekemiseen on ruhtinaallisesti aikaa.

Lämpimät vaatteet ovat päällä, ja Peltola hyppää polkupyörän päälle, nyt kiertämään Lohjanjärveä maanteitse. Kaksi kertaa ympäri, yhteensä 140 kilometriä.

Kuvausryhmäkin ennättää kamat kerättyään kuvattavansa perään. Kun he viimein ovat tienpäällä, eikä Peltola tule heti selkä edellä vastaan, Nurmelalla alkaa jälleen herätä epäilys, että meneekö Peltola liian kovaa?

”No, ehkä ei, onhan ’Peltsi’ kokenut pyöräilijä”, Nurmela miettii.


Peltola on osallistunut moniin maastopyörätapahtumiin vuosien saatossa, viikon päästä pidettävään Tahkon MTB-tapahtumaan hän osallistuu jo 15. kertaa.

Pyöräily sujuu päivän mittaan muitta mutkitta. Kuvausryhmä ottaa Peltolan aina välillä sivuun kommentteja varten. Samaan aikaan Nurmela työntää suojatilleen energiaa taatakseen matkan jatkumisen loppuun asti. Lähes puoli vuorokautta pitää vielä jaksaa painaa.

Hieman ennen klo 14 alkaa se, mitä kuvausryhmä on koko päivän pienellä pelolla odottanut, sääennusteissa luvattu vesisade. Ennusteen mukaan luvassa ei ollut mitään pikkukuuroja. Sen taivas myös näyttää samantien. Aamupäivän ja päivän mukava kesäinen lämpötila muuttuu viileäksi. Puuskainen tuuli tehostaa vielä sateen viilentävää vaikutusta.

Pyöräilyn 140 kilometrin jälkeen vaihtoon saapuu kuin uitettu Peltola.


”Pyöräily sujui kyllä niin pitkään ihan hyvin, kunnes sade alkoi. Tuli ihan hirveä horkka päälle, kun tuuli piiskasi ja kastuin ihan läpimäräksi”, Peltola toteaa itseään kuivatellessaan ja vaatteita vaihtaessaan. Kiirettä ei ole tälläkään erää vaihdossa, hetken ehtii lämmitellä vaikka lämpimässä autossa.

Seuraavaksi vuorossa on triathlonin kolmas osuus, juoksu. Kaikkiaan 28 kilometriä Nurmelan merkkaamalla reitillä, joka risteilee Lohjan keskustan ympärillä.

”Mäkinen reitti on, ei ole mitään käryä, kuinka kauan menee”, Peltola huikkaa ja alkaa pistää töppöstä toisen eteen. Siitä kun herra lähti aamulla uimaan, on kulunut lähes 10 tuntia.

Kuvausryhmä kiertää aina Peltolan eteen, ottaa kuvaa miehen suorituksesta ja samalla Nurmela huolehtii energian saannista.


”11 litraa on mennyt nyt kaikkiaan urheilujuomaa”, Nurmela sanoo juomapulloa täyttäessään, kun juoksua on jäljellä vielä vajaan tunnin verran. Muutama litra juomaa ehtii vielä myös kulua.

Kun juoksu-urakka on ohi, Peltola on ollut liikenteessä 15 ja puoli tuntia.

”Ei tämä nyt ihan kovin rullaavaa tämä juoksu enää tässä vaiheessa ole”, hän toteaa ottaessaan viimeisiä juoksuaskelia.

Päivä on ollut kova. Peltola laskee, että suoritus on tähän mennessä pitkäkestoisin, mitä hän on koskaan tehnyt.

”Noin 13 tuntia on aiempi pisin suoritus, mitä on tullut vietettyä maastopyörän selässä tai triathlonkisassa”, Peltola sanoo.

”Mutta hyvä fiilis, vaikka joka paikkaan sattuu, niin se kuuluu asiaan. Ei olossa ole mitään sen ihmeempää, mikä ei tähän kuuluisi.”

Alun perin suunnitelmissa oli soutaa päivän päätteeksi vielä noin 35 kilometriä. Aikataulusta ollaan hieman jäljessä eikä se toteudu, kun mies lähtee tällä erää viimeisen kerran Lohjanjärven vesille.

”Huomaa kyllä, että mies alkaa hieman väsyä, kun vaihdot kestää näin pitkään”, Nurmela naurahtaa, mutta hän jos kuka tietää, mitä väsymyksen kanssa kamppailu on tällaisissa suorituksissa.

”Sitten pitää vain huolehtia siitä, että ’Peltsi’ pidetään virkeänä. Riittävästi energiaa ja sellaista energiaa, jossa on kofeiinia seassa”, Nurmela sanoo.

Peltola työntää venettä vesillä, hyppää hieman kiikkerään, mutta nopeaan soutuveneeseen ja kiinnittää airot hankaimiin. Vilkutus rantaan suoritusta seuraamaan tulleille lohjalaisille ja muutama terävä soutuliike, ja vene on jo hyvässä vauhdissa kokka kohti järven selkää. Kovan päivän viimeinen etappi on käynnissä.

Peltola soutaa Lohjanjärven selkää ja kello on pian 23. Vuoden pisin ja Peltolan yksi kovimmista päivistä on pian ohi.

Soutukilometrejä on takana toistakymmentä, ja edessä häämöttää silta. Peltola ja kuvausryhmä pistävät vedon, että jos Peltola ehtii sillalle ennen aikarajan täyttymistä, Juha Nurmela ja kuvaaja Juha Korhonen joutuvat vesijuoksemaan juhannusaattona Lohjan satamassa olevan juhannuskokon ympärillä.

Peltola pistää kierroksia koneeseen. Vaikka takana on jo kuusi kilometriä uintia, 140 kilometriä pyöräilyä sekä 28 kilometriä juoksua mäkisessä maastossa, paukkuja vielä löytyy. Peltola ehtii kuin ehtiikin sata metriä sillan ohi, ennen kuin aurinko vetäytyy mailleen. Soutukilometrejä kertyi lopulta 18.

”Energiansaanti toimi kyllä hyvin. Hyvin oli vielä voimia soutaa, päivän vaikeimmat kohdat sattuivat siihen pyöräilyyn, kun alkoi sataa ja meinasin paleltua.”

”Onhan tämä älyvapaata toimintaa, mutta kokemus ja elämys samalla. Eikä koskaan ole tullut tehtyä ihan näin täyttä päivää. Oman jännityksensä toi vielä se, että kun oli korkeintaan kahden tunnin unet edellisenä yönä alla”, väsynyt, mutta onnellinen juontaja haasteli kovan päivän jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikunta
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lazion äärikannattajaryhmä haluaa kieltää naisilta pääsyn eturivien paikoille Serie A -seuran kotistadionilla – saman joukkueen äärikannattajat osoittaneet aiemmin natsisympatioita

 2. 2

  Sara Kuivisto päihitti 1000 metrin juoksun 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen – ”Olisin voinut juosta kovempaakin”

 3. 3

  Varamiehinen IFK taisteli Veikkausliigassa pisteen Honkaa vastaan – espoolaissydämet pomppasivat ottelun lopussa toden teolla

 4. 4

  Lasse Lempaisen veitsen alla oli sadan miljoonan euron mies – Saako maailman paras urheilukirurgi Sakari Orava seuraajan Suomesta?

  Tilaajille
 5. 5

  Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja ottaa kantaa Mesut Özil -kohuun: ”Minun olisi pitänyt ottaa selkeämpi rooli, kun joistakin suunnista tuli rasistisia hyökkäyksiä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tiia Hautala pani rakkaan lajinsa yleisurheilun tauolle, koska koki epäonnistuneensa ja syyllisti itseään – ”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan”

 2. 2

  Lasse Lempaisen veitsen alla oli sadan miljoonan euron mies – Saako maailman paras urheilukirurgi Sakari Orava seuraajan Suomesta?

  Tilaajille
 3. 3

  Mika Häkkinen: ”Näin taustapeileistä, kuinka tulikuumaa höyryä tuli jäähdyttimistä” – Näin suomalaiskuljettaja kertoo nyt vuoden 1998 maailmanmestaruus­ajostaan

 4. 4

  Suomalaispainija ”jekutti viime sekuntien ilmaveivillä” ruotsalaisvastustajansa – yllättävä liike vei gp-finaaliin, josta tuli luovutusvoitto

 5. 5

  Tappiokausia tahkonneen Jokerien toimitusjohtaja tyrmää pakotepuheet – näkee Venäjälle lähtemisen edelleen mahdollisuuksien kautta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

 2. 2

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 3. 3

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 4. 4

  Lasse Lempaisen veitsen alla oli sadan miljoonan euron mies – Saako maailman paras urheilukirurgi Sakari Orava seuraajan Suomesta?

  Tilaajille
 5. 5

  Unitutkija kytki piuhat Mikael Granlundiin ja selvitti, mitä päässä tapahtuu yöllä – Tähti­hyökkääjän aivot raksuttivat, kun olisi pitänyt jo vaipua syvään uneen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

  2. 2

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  3. 3

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi tanssiin ilta-auringossa

  7. 7

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  8. 8

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  10. 10

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  8. 8

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  9. 9

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  10. 10

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää