Urheilu

Katkeria tappioita kokeneet Egyptin fanit saivat venäläisiltä vodkalohtua ja halusivat nähdä Eremitaašin muumion – ja loivat uskoa suomalaisille tuleviin kisoihin

Moni kisaturisti yhdistää Venäjän-matkallaan kulttuurin ja urheilun. Jalkapallon MM-kisojen järjestelyt ja tavallisten venäläisten avuliaisuus saavat turisteilta runsaat kehut.

Pietari.

Lasivitriinissä nuori äiti imettää lastaan. Huoneen ovesta saapuu sisään ihmisiä pienin askelin. Kiinalaiset seuraavat edellään kulkevaa pientä punaista lippua, jota seuraa Brasilian lippu. Jota seuraavat EU:n tähdet. Joita seuraa jono, jonka häntää ei näy.

Hiljaiset kielet puhuvat kiinaa, portugalia, espanjaa, arabiaa, englantia. Kukaan ei metelöi.

Monet pysähtyvät vitriinin ääreen. Katsovat naista ja lasta vitriinissä. Ottavat valokuvia ilman salamaa.

Huone on Eremitaašissa Pietarissa. Nainen on Neitsyt Maria, ja lapsi on Jeesus. He ovat henkilöinä maalauksessa, joka tuntee nimen Madonna Litta. Tai Littan Madonna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eremitaašin mukaan maalauksen tekijä on Leonardo da Vinci, mutta joidenkin tutkijoiden mukaan sen maalasi Giovanni Boltraffio tai Marco d’Oggiono, molemmat Leonardon oppilaita. Väittely maalauksen tekijästä jatkuu.

Madonnaa ja lasta kuvaavista ihmisistä kaksi sen sijaan tiedetään varmasti. He ovat David Pliego, 26, ja Elisa Ochoa, 30. Venäjälle heidät toi jalkapalloilun MM-lopputurnaus, ja Eremitaašiin he ovat tulleet katsomaan vanhaa tsaarien Talvipalatsia, jonka aarteissa riittäisi nähtävää vuosiksi eteenpäin.

Tuhansien muiden Venäjälle matkanneiden kisaturistien tavoin heidän matkallaan urheilu ja kulttuuri taittavat kappaleen verran taivalta yhdessä.

Pliego ja Ochoa kannattavat MM-kisoissa kotimaataan Meksikoa, mutta he asuvat Madridissa, joka tunnetaan Pietarin tavoin palatseistaan ja taideaarteistaan.

MM-kisamatkastaan heillä on pelkkää hyvää sanottavaa.

”Ihmiset ovat olleet erittäin ystävällisiä ja auttavaisia”, Ochoa sanoo.

”Liikkuminen on ollut helppoa ja ruoka hyvää”, Pliego kehuu.

Syvemmällä Eremitaašin ytimessä vastaan kävelee kolme nuorta miestä. He ovat Andrew Wahba, 23 ja Andrew Fahmy, 22, Floridasta sekä Shady Tinawy, 22, Torontosta.

Etunimistään ja pohjoisamerikkalaisista kotikulmistaan huolimatta he ovat juuriltaan ja sydämeltään egyptiläisiä.

”Jalkapallomaajoukkue on egyptiläisille yhteinen uskonto”, Andrew Wahba kuvailee.

Tinawy kertoo, että kolmikko maksoi 3 000 dollaria henkeä kohti päästäkseen näkemään Egyptin ottelut Venäjällä. He matkustivat ensin Jekaterinburgiin ja sieltä Pietariin ja näkivät kuinka Egypti hävisi sekä Uruguaylle että Venäjälle.

Etenkin tappio Venäjälle ja jatkopaikan menetys kävivät luonnon päälle.

”Mutta ihmiset tukivat meitä. Meille jopa tarjottiin vodkaa McDonaldissa.”

Heti Eremitaašiin saavuttuaan kolmikko halusi nähdä egyptiläisen huoneen.

”Se oli oikein hieno. Sarkofageja ja muuta kiinnostavaa. Niillä on siellä muumiokin”, Wahba sanoo.

Mutta pääasia matkalla on ollut jalkapallo.

”Kukaan meistä ei ollut edes syntynyt, kun Egypti viimeksi 28 vuotta sitten pelasi MM-kisoissa. Tämä saattaa olla sellainen kerran elämässä -tilaisuus”, Tinawy ja Fahmy pohtivat.

Toisaalta sellaista suomalaista ei ole vielä syntynytkään, joka olisi joskus nähnyt Suomen jalkapallon MM-lopputurnauksessa.

”Ehkä te pääsette mukaan sitten, kun kisoihin otetaan 48 maata”, Tinawy lohduttaa.

Tai 128.


Eremitaašin pihalla betonijalustalla istuu keltapaitainen mies, jonka takatukka on kuin argentiinalaisilla jalkapalloilijoilla aikoinaan. Hänen nimensä on Al Chawa, synnyinmaa Syyria, kotimaa Ruotsi, ja tsaarien Talvipalatsin hän on jo nähnyt.

Haastatteluhetkellä lauantaina hän odottaa iltaa, että pääsisi katsomaan Pietarin fanialueelle Ruotsin ja Saksan ottelua, jonka Ruotsi lopulta niukasti häviää. Mutta se on tulevaisuutta, josta hän ei vielä tiedä. Nykyisyydessä hän sanoo:

”Urheilu ja kulttuuri on hieno yhdistelmä. Aamulla kulttuuria ja nähtävyyksiä, illalla jalkapalloa.”

Venäjän kisoista hän sanoo samaa kuin kaikki muutkin HS:n tätä juttua varten haastattelemat henkilöt: ihmisten ystävällisyys on tehnyt vaikutuksen.

”Mikään Venäjällä ei ole ollut niin kuin tv-sarjoissa näytetään – mafiaa ja roistoja ja muuta. Vaikka ihmiset eivät puhuisi muuta kuin venäjää, he yrittävät auttaa viittomalla ja näyttämällä tietä tai muuten”, Chawa sanoo.

”Jalkapallo tekee rauhan kaikkien kanssa”, hän toteaa.


Kun Eremitaaši jää jo taakse, vastaan kävelee sudanilaislähtöinen Mazin, 38. Harteillaan hän kantaa monen maan lippukarttaa, mutta futissydämeen maita mahtuu vain kolme: Sudan, Egypti ja Ruotsi.

Hän kertoo tekevänsä Ruotsissa väitöskirjaa ja pitävänsä jalkapalloilussa maajoukkueista, joissa ei ole tähtiä, mutta jotka silti taistelevat.

”Argentiinalla on kaksikymmentä tähteä, mutta he eivät taistele”, hän sanoo.

MM-kisojen karnevalistisesta hengestä Mazin ottaa kaiken irti. Lippuviitan alta pilkottaa t-paita, jonka rinnuksissa on presidentti Putinia ase kädessä esittävä kuva.

”Minä rakastan Putinia. Erittäin vahva mies” hän sanoo ja hymyilee.

Sitten hän hyvästelee kädestä pitäen ja kävelee viitta harteillaan kohti Eremitaašia.

Jalkapallon ja kulttuurin juhla jatkuu.

Fakta

Yksi maailman suurimmista museoista


 Eremitaaši sijaitsee Pietarissa Venäjällä 1762 Neva-joen rannalle valmistuneessa keisarillisessa Talvipalatsissa ja sitä ympäröivissä rakennuksissa. Museohuoneita on 365.

 Eremitaaši on yksi maailman suurimmista taide- ja kulttuurihistoriallisista museoista, mutta alkujaan sillä tarkoitettiin Talvipalatsin yhteyteen perustettua hovimuseota

 Taidekokoelma sisältää lähes kolme miljoonaa taide-esinettä. Jos jokaista niistä tutkisi minuutin, siihen kuluisi noin viisi ja puoli vuotta.

 Kokoelmaan kuuluu muun muassa Pieter Pauwel Rubensin, Leonardo da Vincin, Vincent van Goghin, Auguste Renoirin ja Paul Gauguinin teoksia sekä maailman laajin Rembrandt van Rijnin teosten kokoelma.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sara Kuivisto päihitti 1000 metrin juoksun 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen – ”Olisin voinut juosta kovempaakin”

 2. 2

  Mika Häkkinen: ”Näin taustapeileistä, kuinka tulikuumaa höyryä tuli jäähdyttimistä” – Näin suomalaiskuljettaja kertoo nyt vuoden 1998 maailmanmestaruus­ajostaan

 3. 3

  Varamiehinen IFK taisteli Veikkausliigassa pisteen Honkaa vastaan – espoolaissydämet pomppasivat ottelun lopussa toden teolla

 4. 4

  Valtteri Bottas duathlonissaan huippukunnossa – paransi aikaansa 27 sekuntilla

 5. 5

  Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja ottaa kantaa Mesut Özil -kohuun: ”Minun olisi pitänyt ottaa selkeämpi rooli, kun joistakin suunnista tuli rasistisia hyökkäyksiä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lasse Lempaisen veitsen alla oli sadan miljoonan euron mies – Saako maailman paras urheilukirurgi Sakari Orava seuraajan Suomesta?

  Tilaajille
 2. 2

  Tiia Hautala pani rakkaan lajinsa yleisurheilun tauolle, koska koki epäonnistuneensa ja syyllisti itseään – ”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan”

 3. 3

  Suomalaispainija ”jekutti viime sekuntien ilmaveivillä” ruotsalaisvastustajansa – yllättävä liike vei gp-finaaliin, josta tuli luovutusvoitto

 4. 4

  Mika Häkkinen: ”Näin taustapeileistä, kuinka tulikuumaa höyryä tuli jäähdyttimistä” – Näin suomalaiskuljettaja kertoo nyt vuoden 1998 maailmanmestaruus­ajostaan

 5. 5

  Juventus-tähti Cristiano Ronaldo tyrmäsi Chievo Veronan maalivahdin sarja-avauksessa – Juventus nousi lisäajalla voittoon

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

 2. 2

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 3. 3

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 4. 4

  Lasse Lempaisen veitsen alla oli sadan miljoonan euron mies – Saako maailman paras urheilukirurgi Sakari Orava seuraajan Suomesta?

  Tilaajille
 5. 5

  Unitutkija kytki piuhat Mikael Granlundiin ja selvitti, mitä päässä tapahtuu yöllä – Tähti­hyökkääjän aivot raksuttivat, kun olisi pitänyt jo vaipua syvään uneen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  7. 7

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  7. 7

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  8. 8

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  9. 9

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Klubi hakkasi päätä seinään 90 minuuttia, Kemi taisteli pisteen Helsingistä – ”Emme saaneet horjuvaa vastustajaa kaadettua nurin”
  3. Genovan silta­turman etsinnät on päätetty, kuolleita 43
  4. Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon
  5. Sara Kuivisto päihitti 1000 metrin juoksun 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen – ”Olisin voinut juosta kovempaakin”
  6. Varamiehinen IFK taisteli Veikkausliigassa pisteen Honkaa vastaan – espoolaissydämet pomppasivat ottelun lopussa toden teolla
  7. Tunti sitten
  8. Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”
  9. Manchester United kompuroi Valioliigassa Brightonin vieraana – Laukoi vain kaksi kertaa maalia kohti
  10. 2 tuntia sitten
  11. Pystyykö kunto­pyörää polkemalla tuottamaan sähköä kotiin? Entä riittävätkö kodin aurinko­paneelit sähköauton lataamiseen? Asian­tuntija vastaa
  12. Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen
  13. Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja ottaa kantaa Mesut Özil -kohuun: ”Minun olisi pitänyt ottaa selkeämpi rooli, kun joistakin suunnista tuli rasistisia hyökkäyksiä”
  14. Näytä lisää