Urheilu

Hongan puolustaja Elli Pikkujämsä on kerännyt mitaleita myös lumilautailun kansainvälisellä huipulla – ”Naisena pitää aina toi koulu hoitaa”

Elli Pikkujämsä on noussut Suomen nuorisomaajoukkueeseen jalkapallossa ja lumilautailussa.

Harva nuori urheilija nousee nuorten maajoukkueeseen monessa lajissa. Elli Pikkujämsä nousi. Hän on edustanut Suomea sekä jalkapallossa että lumilautailussa.

Pikkujämsä voitti vuonna 2017 lumilautailun Eurooppa Cupin osakilpailun slopestylessä Sveitsin Laaxissa. Lisäksi hänen tilillään on nuorten MM-pronssi Big Airissa ja nuorten MM-hopea sekä pronssi slopestylessa. Nuorten talviolympialaisista Lillehammerista tuli slopestylessa hopeaa vuonna 2016.

Viheriöillä Pikkujämsä on edustanut Suomea 1999-syntyneiden tyttöjen maajoukkueessa. Naisten liigassa hän nakkasi TPS:n paidassa 15 maalia kausina 2015–2017. Nyt tulokaskaudellaan FC Hongassa hän on puolustajana heilauttanut verkkoa kahdesti.

Jalkapallosta on Pikkujämsälle lautaillessa hyötyä, sillä kestävyyskunto on sen ansiosta hyvä ja lautailupäivät voivat toisinaan venyä pitkiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aivot jaksavat työskennellä ja jaksaa laskea. Minulla oli Sveitsin Laaxissa kisapäivä, joka venyi kuusi tuntia. Oli maaliskuu ja aurinkoinen sää. Oli 17 astetta ja Alpeilla aurinko paistaa aika kovaa. Siitä oli hyötyä, että oli hyvä kuntopohja, niin jaksoi vetäistä. Sai sitten kultaakin”, Pikkujämsä sanoo ja viittaa Eurooppa Cupin osakilpailun voittoon.

Pikkujämsän mielestä on parempi harrastaa montaa lajia kuin vain yhtä, koska silloin lihakset saavat monipuolisesti ärsykkeitä, eikä rasitus ole yksipuolista. Myös lautailusta on hyötyä jalkapallossa. Pikkujämsä sanoo, että sen ansiosta hänen kehonhallintansa on hyvä.

”Taklauksissa en yleensä lennä kuin leppäkeihäs. Pystyn ottamaan niitä vastaan. Ja sanoisin, että [lautailun myötä] minulle on tullut jalkoihinkin voimaa ja potkut lähtevät vähän paremmin.”

Lautailukausi 2017–2018 oli Pikkujämsälle kuitenkin vähäluminen. Hänen jalkapöytäänsä tuli murtuma marraskuussa. Sen kuntoutuminen vei maaliskuun puoliväliin asti eli käytännössä parhaimmat laskukuukaudet menivät vammaa parannellessa.

Loukkaannuttuaan 18-vuotias Pikkujämsä päätti nopeuttaa Kerttulin urheilulukiosta valmistumista. Hän vaihtoi suunnitelman neljästä opintovuodesta kolmeksi ja otti loppukirin.

Samoihin aikoihin hän vaihtoi TPS:stä Honkaan ja muutti Espooseen, ensimmäistä kertaa omilleen asumaan. Seuran kautta järjestyi asunto ja Pikkujämsä aloitti myös työt Esport Arenalla lasten liikuntailtapäiväkerhon vetäjänä. Lisäksi hän vielä haki opiskelemaan. Kuinka lautailun, liigajalkapallon, koulun ja työn yhdistäminen on mahdollista?

”Ei ole hirveästi vaihtoehtoja. Naisena pitää aina toi koulu hoitaa”, Pikkujämsä sanoo ja viittaa naisten mahdollisuuksiin elättää itsensä jalkapallolla Suomessa.

Hän myöntää, että yhdistäminen on ollut vaikeaa. Siinä auttoi se, että hän kävi urheilulukiota, jossa poissaoloja ymmärrettiin. Leireillä ja kisamatkoilla Pikkujämsä koetti lukea läksyjä, minkä kerkesi.

”Sanotaan näin, että eivät arvosanani kauniita olleet, mutta en usko, että kovin moni olettikaan niin. Olen kuitenkin ollut paljon koulusta pois jo ala-asteelta asti. Vitosluokalla aloin jo olla pomppimassa leireillä ja ulkomailla.”

Pikkujämsän junnuvuodet loppuivat viime vuonna. Jos ovi aikuisten maajoukkueeseen ei lautailussa avaudu, ei kilpailuja tule yhtä paljon kuin ennen. Nuori urheilija itse ei halua tehdä lajivalintaa jalkapallon ja lumilautailun välillä, vaan aikuisten maajoukkue kiinnostaa molemmissa, jos kutsu käy.

”En ole heittänyt lumilautoja mihinkään. Kyllä se on aina sellainen keino, millä saa ajatukset muualle. Toivottavasti ensi kaudella saisin vähän enemmän laskupäiviä. Se olisi tavoitteena.”

Pikkujämsän mukaan henkinen valmistautuminen lumilautakilpailuun ja jalkapallo-otteluun on melko samanlainen. Hän pyrkii rauhoittumaan ennen h-hetkeä.

Mutta ruokavaliossa on eroja. Lumilautakisoissa hän ei itse voi tarkkaan määritellä, mitä syö ennen kisaa, koska ulkomailla hotellissa hän ei ole soppakauhan varressa. Sen sijaan ennen jalkapallo-otteluja hän on hyvin tarkka siitä, mitä syö. Menu on sama aina, ellei joukkue ole pitkällä vieraspelireissulla.

”Se on perunaa ja jauhelihaa. Ja tasan kolme tuntia ennen.”

Syynä tarkkuuteen on pelaajan herkkä vatsa. Pikkujämsä kertoo nauttivansa ruoanlaitosta, mutta peliruoasta hän ei uskalla tehdä mehevää.

”Paistan pelkkää jauhelihaa, kun olen niin arka. Sitten kun äiti tekee, niin uskallan syödä sen [jauheliha]kastikkeen myös.”

Pikkujämsän tavoitteina ovat jalkapalloammattilaisuus ja naisten maajoukkue. Tiettyä seuraa hänellä ei ole toiveissa, mutta Englannin, Saksan ja Ruotsin liigat kiinnostavat. Tavoitteisiin päästään hänen mukaansa hoitamalla arjen pienet yksityiskohdat, kuten treenaaminen, syöminen ja lepääminen hyvin.

”Ehkä lopulta ne erottuvat, jotka tekevät pienet asiat parhaiten ja huolellisimmin. Sitten tietysti ne näytöt, joita saa, ei niitäkään kuulu hirveästi stressata. Jos niitä ajattelee liikaa, se menee alamäkeen. Toivotaan, että joskus joku huomaa jonkun vahvuuden, niin sitten pääsee.”

Hongan naisten päävalmentaja Luciano Posillipo sanoo, että Pikkujämsällä on kaikki tarvittava ammattilaisuraan.

”Hänellä on hyvä potkutekniikka ja hän pystyy varioimaan erilaisia syöttöjä. Sitten on fyysisyys ja riittävä nopeus. Jos puhutaan kansainvälisestä tasosta, niin hän pystyy varmasti menemään noilla ominaisuuksilla.”

Posillipon mukaan Pikkujämsä on sopeutunut joukkueeseen hyvin, vaikka kilpailu on kovaa. Hän kertoo, että Hongassa pelaajia pyritään kasvattamaan kilpailumentaliteettiin, jotta he pärjäisivät ulkomailla.

”Pyrimme tuomaan kilpailumentaliteetin, mitä mielestäni Suomessa ei ole juuri lainkaan. Pelaajat tulevat ulkomailta pois sen takia, kun he sanovat, että se ei ollut heidän juttunsa tai valmentaja ei pitänyt heistä. Sen pitää mennä juuri toisin päin. Pitää oppia itse tekemään se työ ja selviytymään ja näyttää, että on vaan paras.”

TPS:sä Pikkujämsä pelasi laitapakkia, laitahyökkääjää, topparia ja joskus myös kymppipaikkaa. Hongassa paikka on laitapuolustaja.

”Modernilta puolustajalta vaaditaan tosi hyvää tekniikkaa, että pystyy tekemään peliä ja pystyy pelaamaan keskemmälläkin tai ihan laidassa. Hänellä on se. Sitten hänellä on puolustukseen hyvä fysiikka ja hän sijoittuu älykkäästi, mitä puolustuksessa vaaditaan”, Posillipo sanoo.

TIPS–FC Honka la 7.7. kello 16 Hiekkaharjun UP Täsmennetty 6.7. kello 10:42. Pikkujämsä on noussut nuorisomaajoukkueeseen molemmissa lajeissa. Aiemmin ingressissä luki vain maajoukkueeseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Lumilautailu
 • Urheilu
 • Elise Mäki
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Brian Giontan yli 50 miljoonan dollarin NHL-ura päättyi: ”Toiveena oli pelata yksi ottelu liigassa”

 2. 2

  HJK:n juhlat yökerhossa päättyivät epäiltyyn pahoinpitelyyn lauantaina aamuyöllä

 3. 3

  MM-hopea riitti Fifan yllätysvalintaan, Luka Modric Vuoden pelaaja: ”On suuri kunnia ja kaunis kunnia seistä täällä”

 4. 4

  Ruotsin uimaritähti Sarah Sjöström on ostanut asuntoja omaisilleen: ”Osallistun maailmancupiin rahan takia”

 5. 5

  Myrskytuuli riepottaa yksinpurjehtijoita Etelämerellä –ranskalaisalus pelasti pahoin selkänsä loukanneen intialaisen kilpailijan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  HJK:n juhlat yökerhossa päättyivät epäiltyyn pahoinpitelyyn lauantaina aamuyöllä

 2. 2

  Mika Kohosen koti jo on Ruotsissa, mutta vaimonsa kehotuksesta lajilegenda lähti vielä talveksi Suomeen

 3. 3

  Myrskytuuli riepottaa yksinpurjehtijoita Etelämerellä –ranskalaisalus pelasti pahoin selkänsä loukanneen intialaisen kilpailijan

 4. 4

  Brian Giontan yli 50 miljoonan dollarin NHL-ura päättyi: ”Toiveena oli pelata yksi ottelu liigassa”

 5. 5

  Sebastian Vettel kertoo, miksi arvostaa Kimi Räikköstä työkaverina ja pitää tämän lähtöä Ferrarilta surullisena

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 4. 4

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 5. 5

  Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Trump allekirjoitti vapaakauppa­sopimuksen Etelä-Korean kanssa ja ylisti Pohjois-Korean diktaattoria

  5. 5

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  6. 6

   Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää

  7. 7

   Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  10. 10

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  10. 10

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  3. Trump allekirjoitti vapaakauppa­sopimuksen Etelä-Korean kanssa ja ylisti Pohjois-Korean diktaattoria
  4. Erkki Tuomioja paljastaa päiväkirjassaan, miten suurta tuskaa ministeripestin vastaanottaminen Paavo Lipposen hallituksessa tuotti hänelle
  5. Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva
  6. Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää
  7. Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan Tilaajille
  8. Kannattaako talvirenkaat ostaa verkosta vai liikkeestä? HS kokosi tietopaketin, jonka avulla valitset sinulle sopivan renkaan ja edullisimman myyjän Tilaajille
  9. Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua
  10. Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen Tilaajille
  11. 4 tuntia sitten
  12. Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä
  13. Näytä lisää