Urheilu

Hongan puolustaja Elli Pikkujämsä on kerännyt mitaleita myös lumilautailun kansainvälisellä huipulla – ”Naisena pitää aina toi koulu hoitaa”

Elli Pikkujämsä on noussut Suomen nuorisomaajoukkueeseen jalkapallossa ja lumilautailussa.

Harva nuori urheilija nousee nuorten maajoukkueeseen monessa lajissa. Elli Pikkujämsä nousi. Hän on edustanut Suomea sekä jalkapallossa että lumilautailussa.

Pikkujämsä voitti vuonna 2017 lumilautailun Eurooppa Cupin osakilpailun slopestylessä Sveitsin Laaxissa. Lisäksi hänen tilillään on nuorten MM-pronssi Big Airissa ja nuorten MM-hopea sekä pronssi slopestylessa. Nuorten talviolympialaisista Lillehammerista tuli slopestylessa hopeaa vuonna 2016.

Viheriöillä Pikkujämsä on edustanut Suomea 1999-syntyneiden tyttöjen maajoukkueessa. Naisten liigassa hän nakkasi TPS:n paidassa 15 maalia kausina 2015–2017. Nyt tulokaskaudellaan FC Hongassa hän on puolustajana heilauttanut verkkoa kahdesti.

Jalkapallosta on Pikkujämsälle lautaillessa hyötyä, sillä kestävyyskunto on sen ansiosta hyvä ja lautailupäivät voivat toisinaan venyä pitkiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aivot jaksavat työskennellä ja jaksaa laskea. Minulla oli Sveitsin Laaxissa kisapäivä, joka venyi kuusi tuntia. Oli maaliskuu ja aurinkoinen sää. Oli 17 astetta ja Alpeilla aurinko paistaa aika kovaa. Siitä oli hyötyä, että oli hyvä kuntopohja, niin jaksoi vetäistä. Sai sitten kultaakin”, Pikkujämsä sanoo ja viittaa Eurooppa Cupin osakilpailun voittoon.

Pikkujämsän mielestä on parempi harrastaa montaa lajia kuin vain yhtä, koska silloin lihakset saavat monipuolisesti ärsykkeitä, eikä rasitus ole yksipuolista. Myös lautailusta on hyötyä jalkapallossa. Pikkujämsä sanoo, että sen ansiosta hänen kehonhallintansa on hyvä.

”Taklauksissa en yleensä lennä kuin leppäkeihäs. Pystyn ottamaan niitä vastaan. Ja sanoisin, että [lautailun myötä] minulle on tullut jalkoihinkin voimaa ja potkut lähtevät vähän paremmin.”

Lautailukausi 2017–2018 oli Pikkujämsälle kuitenkin vähäluminen. Hänen jalkapöytäänsä tuli murtuma marraskuussa. Sen kuntoutuminen vei maaliskuun puoliväliin asti eli käytännössä parhaimmat laskukuukaudet menivät vammaa parannellessa.

Loukkaannuttuaan 18-vuotias Pikkujämsä päätti nopeuttaa Kerttulin urheilulukiosta valmistumista. Hän vaihtoi suunnitelman neljästä opintovuodesta kolmeksi ja otti loppukirin.

Samoihin aikoihin hän vaihtoi TPS:stä Honkaan ja muutti Espooseen, ensimmäistä kertaa omilleen asumaan. Seuran kautta järjestyi asunto ja Pikkujämsä aloitti myös työt Esport Arenalla lasten liikuntailtapäiväkerhon vetäjänä. Lisäksi hän vielä haki opiskelemaan. Kuinka lautailun, liigajalkapallon, koulun ja työn yhdistäminen on mahdollista?

”Ei ole hirveästi vaihtoehtoja. Naisena pitää aina toi koulu hoitaa”, Pikkujämsä sanoo ja viittaa naisten mahdollisuuksiin elättää itsensä jalkapallolla Suomessa.

Hän myöntää, että yhdistäminen on ollut vaikeaa. Siinä auttoi se, että hän kävi urheilulukiota, jossa poissaoloja ymmärrettiin. Leireillä ja kisamatkoilla Pikkujämsä koetti lukea läksyjä, minkä kerkesi.

”Sanotaan näin, että eivät arvosanani kauniita olleet, mutta en usko, että kovin moni olettikaan niin. Olen kuitenkin ollut paljon koulusta pois jo ala-asteelta asti. Vitosluokalla aloin jo olla pomppimassa leireillä ja ulkomailla.”

Pikkujämsän junnuvuodet loppuivat viime vuonna. Jos ovi aikuisten maajoukkueeseen ei lautailussa avaudu, ei kilpailuja tule yhtä paljon kuin ennen. Nuori urheilija itse ei halua tehdä lajivalintaa jalkapallon ja lumilautailun välillä, vaan aikuisten maajoukkue kiinnostaa molemmissa, jos kutsu käy.

”En ole heittänyt lumilautoja mihinkään. Kyllä se on aina sellainen keino, millä saa ajatukset muualle. Toivottavasti ensi kaudella saisin vähän enemmän laskupäiviä. Se olisi tavoitteena.”

Pikkujämsän mukaan henkinen valmistautuminen lumilautakilpailuun ja jalkapallo-otteluun on melko samanlainen. Hän pyrkii rauhoittumaan ennen h-hetkeä.

Mutta ruokavaliossa on eroja. Lumilautakisoissa hän ei itse voi tarkkaan määritellä, mitä syö ennen kisaa, koska ulkomailla hotellissa hän ei ole soppakauhan varressa. Sen sijaan ennen jalkapallo-otteluja hän on hyvin tarkka siitä, mitä syö. Menu on sama aina, ellei joukkue ole pitkällä vieraspelireissulla.

”Se on perunaa ja jauhelihaa. Ja tasan kolme tuntia ennen.”

Syynä tarkkuuteen on pelaajan herkkä vatsa. Pikkujämsä kertoo nauttivansa ruoanlaitosta, mutta peliruoasta hän ei uskalla tehdä mehevää.

”Paistan pelkkää jauhelihaa, kun olen niin arka. Sitten kun äiti tekee, niin uskallan syödä sen [jauheliha]kastikkeen myös.”

Pikkujämsän tavoitteina ovat jalkapalloammattilaisuus ja naisten maajoukkue. Tiettyä seuraa hänellä ei ole toiveissa, mutta Englannin, Saksan ja Ruotsin liigat kiinnostavat. Tavoitteisiin päästään hänen mukaansa hoitamalla arjen pienet yksityiskohdat, kuten treenaaminen, syöminen ja lepääminen hyvin.

”Ehkä lopulta ne erottuvat, jotka tekevät pienet asiat parhaiten ja huolellisimmin. Sitten tietysti ne näytöt, joita saa, ei niitäkään kuulu hirveästi stressata. Jos niitä ajattelee liikaa, se menee alamäkeen. Toivotaan, että joskus joku huomaa jonkun vahvuuden, niin sitten pääsee.”

Hongan naisten päävalmentaja Luciano Posillipo sanoo, että Pikkujämsällä on kaikki tarvittava ammattilaisuraan.

”Hänellä on hyvä potkutekniikka ja hän pystyy varioimaan erilaisia syöttöjä. Sitten on fyysisyys ja riittävä nopeus. Jos puhutaan kansainvälisestä tasosta, niin hän pystyy varmasti menemään noilla ominaisuuksilla.”

Posillipon mukaan Pikkujämsä on sopeutunut joukkueeseen hyvin, vaikka kilpailu on kovaa. Hän kertoo, että Hongassa pelaajia pyritään kasvattamaan kilpailumentaliteettiin, jotta he pärjäisivät ulkomailla.

”Pyrimme tuomaan kilpailumentaliteetin, mitä mielestäni Suomessa ei ole juuri lainkaan. Pelaajat tulevat ulkomailta pois sen takia, kun he sanovat, että se ei ollut heidän juttunsa tai valmentaja ei pitänyt heistä. Sen pitää mennä juuri toisin päin. Pitää oppia itse tekemään se työ ja selviytymään ja näyttää, että on vaan paras.”

TPS:sä Pikkujämsä pelasi laitapakkia, laitahyökkääjää, topparia ja joskus myös kymppipaikkaa. Hongassa paikka on laitapuolustaja.

”Modernilta puolustajalta vaaditaan tosi hyvää tekniikkaa, että pystyy tekemään peliä ja pystyy pelaamaan keskemmälläkin tai ihan laidassa. Hänellä on se. Sitten hänellä on puolustukseen hyvä fysiikka ja hän sijoittuu älykkäästi, mitä puolustuksessa vaaditaan”, Posillipo sanoo.

TIPS–FC Honka la 7.7. kello 16 Hiekkaharjun UP Täsmennetty 6.7. kello 10:42. Pikkujämsä on noussut nuorisomaajoukkueeseen molemmissa lajeissa. Aiemmin ingressissä luki vain maajoukkueeseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Lumilautailu
 • Urheilu
 • Elise Mäki
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Maailman nopein ihminen juuri nyt on 21-vuotias Star Wars -fani – uskoo juoksevansa 100 metrillä reilusti alle Usain Boltin maailmanennätyksen

 2. 2

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 3. 3

  Raju väite: Real Madridin puheenjohtaja valmis maksamaan Neymarista 300 miljoonaa euroa

 4. 4

  Tennistähti Serena Williams sai tietää siskopuolensa ampujan vapautumisesta juuri ennen uransa suurinta tappiota – ”En saanut sitä pois mielestäni”

 5. 5

  Elon Musk suunnittelee huippunopeaa joukkoliikenne­tunnelia urheilustadionille Los Angelesiin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 2. 2

  Maailman nopein ihminen juuri nyt on 21-vuotias Star Wars -fani – uskoo juoksevansa 100 metrillä reilusti alle Usain Boltin maailmanennätyksen

 3. 3

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 4. 4

  Rimaa pitää nostaa HJK:ssa, pelaajien lisäksi eurokompasteluihin kyllästyy yleisö

 5. 5

  Patrik Laineella on yksi toivomus jatkosopimuksen suhteen: ”Toivottavasti seura ajattelee samalla tavalla”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

 2. 2

  Somessa rähistiin NHL-miljonääri Jussi Jokisen haluttomuudesta maksaa veroja – mutta pysähtyikö kukaan miettimään, mitä ”verotukselliset syyt” oikeastaan ovat?

 3. 3

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 4. 4

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 5. 5

  Unitutkija kytki piuhat Mikael Granlundiin ja selvitti, mitä päässä tapahtuu yöllä – Tähti­hyökkääjän aivot raksuttivat, kun olisi pitänyt jo vaipua syvään uneen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Väitöstutkimus tarjoaa uuden selityksen talvisodan ihmeelle: Suomalaiset taistelivat uhrautuvasti, koska he halusivat turvata lastensa tulevaisuuden

  2. 2

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi merivesi ei imeydy merenpohjaan ja häviä?

  5. 5

   Muusikko-toimittaja Perttu Häkkisen muistopaikka tyhjennettiin Hakaniemen­rannasta

  6. 6

   Arvostettua naisprofessoria syytetään miesopiskelijan ahdistelusta – Yhdysvalloissa keskustellaan nyt siitä, kuinka paljastusuutiseen reagoidaan naisen ollessa tekijä ja miehen ollessa uhri

  7. 7

   Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

  8. 8

   Pörssiyhtiö Metson johtajalle tuomio työsyrjinnästä – antoi työntekijälle potkut perhevapaan käytön vuoksi, käräjäoikeus katsoo

  9. 9

   Elinajanodote laskee useissa länsimaissa ensi kertaa vuosikymmeniin – Yhdysvalloissa huumekuolemat laskevat myös nuorten odotettavissa olevaa elinaikaa

  10. 10

   Jari Sillanpää sai 10 kuukauden ehdollisen vankeus­rangaistuksen huumaus­ainerikoksista – Julkisuus ei vaikuttanut tuomioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  4. 4

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  5. 5

   Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

  6. 6

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  7. 7

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  8. 8

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  9. 9

   Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

  10. 10

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää