Urheilu

Mitä tahansa muuta, kunhan ei vaarallista kenttäratsastusta, ajatteli äiti – nyt tytär kilpailee nuorten EM-kenttäratsastuksessa

Johanna Pohjonen on asunut viimeiset seitsemän vuotta aina puoli vuotta äitinsä kanssa tallien pihapiirissä ulkomailla. Kansainvälinen ratsastuksen kilpailu-ura vaatii kovia uhrauksia nuorten vanhemmilta.

Puoli tuntia ennen kenttäratsastuskilpailujen maastoestekoetta Johanna Pohjonen sulkee silmänsä. Hän käy läpi radan jokaisen esteen, jokaisen laukka-askeleen. Mikään ei saa tulla yllätyksenä lajissa, jossa joka vuosi loukkaantuu hevosia ja ratsastajia.

"Ennen kilpailua jännittää, mutta hyvällä tavalla. On sanoinkuvailematon fiilis, jos on päässyt maaliin ilman virheitä. Kaikki tukijoukot ovat yhtä hymyä, se on uskomatonta", Johanna Pohjonen kertoo.

18-vuotias Pohjonen kilpailee tällä viikolla nuorten kenttäratsastuksen EM-kilpailuissa Ranskassa ensimmäistä kertaa. Moni kilpakumppani on ratsastuksen ammattilainen, kun taas Pohjonen on kilpaillut viisi kertaa yhtä vaikeissa kahden tähden kilpailuissa.

"En ole asettanut täksi vuodeksi tulospaineita. Jos kaikki menee hyvin, voisin olla 20 parhaan joukossa."
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy"Mitä tahansa muuta, kunhan ei vain kenttäratsastusta”, 11-vuotiaan Johannan äiti Hanna Pohjonen ajatteli. Johanna oli ratsastanut 6-vuotiaasta ratsastuskoulussa. Kehitys oli pysähtynyt, joten oli aika hankkia oma poni. Hanna Pohjonen oli seurannut siskontyttärensä, kenttäratsastaja Maija Yli-Huhtalan kansainvälisiä kenttäratsastuskilpailuja kauhulla. Johanna oli varhain päättänyt, että hänestä tulee kenttäratsastaja, mutta vanhemmat estelivät. Ensimmäiseksi kotiin saapui esteponi.

"Olin silloin niin naiivi, että kuvittelin, että ponin omistaminen vaatisi minulta sen, että vien tytön tallille ja haen pois", Hanna Pohjonen muistelee huvittuneena.

Hevosenomistamisen todellisuus valkeni nopeasti. Vaikka vanhemmat eivät harrastaisi hevosia itse, lapsen kilparatsastus tarkoittaa tuntikausia kentän laidalla ja hevosautossa, ponin taluttamista ja hoitamista, kengitysten, eläinlääkärin ja valmennusten järjestelyä. Lisää uhrauksia oli kuitenkin luvassa.

Johannan esteponi loukkaantui pian, jolloin Maija Yli-Huhtala ilmoitti, että Johannalle oli vihdoin aika hankkia kunnon kenttäponi. Irlannista ostettu lehmänkirjava Dahi osoittautui erinomaiseksi. Ratsukko alkoi heti menestyä.

"En voinut katsoa ensimmäisten kilpailujen maasto-osuuksia. Istuin kauhuissani kisapaikan vessassa odottamassa, että suoritus oli ohi", Hanna muistelee. Nyt hän on jo odottamassa vesisankojen kanssa maalissa ratsukkoa. Kylmä vesi varmistaa, että hevonen palautuu suorituksesta nopeasti.

Kun Johanna oli 12-vuotias, edessä oli iso valinta. Jos kenttäratsastuksessa haluaisi menestyä, Suomesta olisi pakko muuttaa ulkomaille.

"Se oli selvä päätös. Ponityttöä ei voi lähettää yksin ulkomaille ja minä pystyin työskentelemään ulkomailta. Laji on niin järjettömän kallis, että kummankin vanhemman on pakko tehdä töitä", Hanna kertoo.


Hanna muutti Johannan kanssa puoleksi vuodeksi Ruotsiin kenttä­ratsastaja Piia Pantsun valmen­nukseen, kun isä jäi vanhemman tyttären kanssa Suomeen. Vanhin lapsista, Johanna veli, oli jo muuttanut omilleen. Siitä lähtien äiti on muuttanut tyttärensä mukana joka kevät ulkomailla kilpailemaan ja valmentautumaan. Johanna on suorittanut koulun ulkomailta etänä.

"Välillä majoitus on vähän, mitä on, mutta laji vaatii uhrauksia", Hanna sanoo.

Vuonna 2014 Johanna lähti Piia Pantsun ja äitinsä kanssa hevoshuutokauppaan Saksaan, koska Johannan piti löytää hevonen Dahi-ponin tilalle. Huutokaupassa oli myynnissä 6-vuotias Conner K eli Konna.

"Selailin huutokauppaluetteloa ja Konna pisti heti silmään", Johanna sanoo. Koeratsastus vahvisti tunteen: Konna oli rehellinen, elastinen ja helppo ratsastaa. Se osoittautui myöhemmin odotuksiakin paremmaksi hevoseksi.

"On Konnan ansiota, että ratsastan nuorten EM-kilpailuissa. Olemme kasvaneet yhdessä, tunnen sen läpikotaisin. Konna antaa virheeni anteeksi ja ylittää kilpailuissa itsensä."

Kun isä Jouni ajaa hevosauton tallin pihaan, Konna haluaa juosta sisään. Se rakastaa kilpailumatkoja yli kaiken.


Tänä keväänä Johanna Pohjonen tyhjensi kalenterinsa ja muutti ensimmäistä kertaa yksin ulkomaille. Hän valmistautui EM-kilpailuihin Saksassa kenttäratsastajien Elmo Jankarin ja Sanna Siltakorven luona. Kevät ammattitallilla vahvisti Johannan tunteen, että hän haluaa ratsastaa kilpaa ammatikseen.

"Vanhempani varmaan toivoisivat, että hankkisin koulutuksen, mutta he ymmärtävät, että tämä on intohimoni."

Hänen on tarkoitus kirjoittaa ylioppilaaksi keväällä ja lähteä heti takaisin ulkomaille.

"En ole todennäköisesti Suomessa, kun lakit painetaan päähän, vaan keskittymässä täysipäiväisesti ratsastukseen."

Kuka

Johanna Pohjonen


  18-vuotias kenttäratsastaja Helsingistä. Kirjoittaa ylioppilaaksi Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta SYK:stä ensi vuonna.

  Kilpaillut kansainvälisesti kenttäratsastuksessa 12-vuotiaasta. Kilpailee ensimmäistä vuotta nuorten kilpailuissa.

  Parhaat saavutukset 3. sija kahden tähden kansainvälisissä kenttäkilpailuissa, kolme SM-kultaa, PM-kulta, viime vuonna 16. junioreiden EM-kilpailuissa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  HJK eteni jatkoon Mestarien liigan karsinnassa – Päävalmentaja Mika Lehkosuo antoi pelaajilleen vapaapäivän: ”On koheesiotapahtuma, mutta ryyppäämään ei mennä”

 2. 2

  Jalkapallon MM-finaalissa kentälle kirmanneet Pussy Riotin jäsenet vangittu

 3. 3

  Uefa palautti oluen yllättäen futiskatsomoihin: ”Moni seura on ihmetellyt, että onko tämä totta”

 4. 4

  Helteinen sää vaikuttaa SM-triathloniin – harvinainen märkäpukukielto näyttää todennäköiseltä

 5. 5

  Aitajuoksija Oskari Mörön kausi ohi vatsaviruksen vuoksi – ”Joskus tarvitaan rohkeita ratkaisuja ja kovia päätöksiä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Uefa palautti oluen yllättäen futiskatsomoihin: ”Moni seura on ihmetellyt, että onko tämä totta”

 2. 2

  Helteinen sää vaikuttaa SM-triathloniin – harvinainen märkäpukukielto näyttää todennäköiseltä

 3. 3

  HJK eteni jatkoon Mestarien liigan karsinnassa – Päävalmentaja Mika Lehkosuo antoi pelaajilleen vapaapäivän: ”On koheesiotapahtuma, mutta ryyppäämään ei mennä”

 4. 4

  Jalkapallon MM-finaalissa kentälle kirmanneet Pussy Riotin jäsenet vangittu

 5. 5

  Pelaajalegendalta karu arvio: Doping on aina osa golfia

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kroatian sankari makasi maassa tuskissaan – Englannin maalivahdin huulilta luettu kommentti sai brittifanit innostumaan

 2. 2

  Voittomaalia juhlineet kroatialaiset jyräsivät kentän laidalla työskennelleen valokuvaajan, ja siitä syntyi ainutlaatuisia kuvia

 3. 3

  Fifa huolestui jalkapallon tv-lähetysten seksismistä, kuvissa näkyy liikaa ”kuumia naisia”

 4. 4

  Fiatin työntekijät raivostuivat Cristiano Ronaldon siirrosta – ilmoittivat menevänsä lakkoon: ”Tuhannet perheet eivät pärjää edes puolta kuukautta”

 5. 5

  Koko Kroatia juhlii nyt MM-finaalipaikkaa, mutta kisoista itsensä ulos kiukutellutta Nikola Kalinićia harmittanee vietävästi

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  5. 5

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  6. 6

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  7. 7

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  8. 8

   Jupiterilta löytyi 12 uutta kuuta ja niistä yksi on hyvin outo

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Yli 300 päivää ostamatta mitään turhaa – Heidi Juvonen haluaa elää ekologisesti ja siksi hän pesee hiuksensa pelkällä vedellä ja korvaa talouspaperin vaaterievuilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon

  8. 8

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  9. 9

   Ensin kipu, sitten lamauttava väsymys ja lopulta koiran ulkoiluttaminenkin muuttui ylivoimaisen vaikeaksi – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  10. 10

   12 kuvaa, jotka tiivistävät Helsingin historiallisen päivän parrasvaloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  7. 7

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  11. Näytä lisää