Urheilu    |   HS-analyysi

MM-kisojen järjestäminen oli Venäjälle politiikkaa, joka onnistui hienosti – itänaapurista on nyt puhuttu neljä viikkoa pelkkää hyvää

Venäjä sai haluamansa kasvojenkohotuksen MM-kisoista, ja samalla myös jalkapallo voitti, kun kisat onnistuivat.

Moskova

Neljä viikkoa Venäjästä on puhuttu pelkkää hyvää. Siltä se on näyttänyt Venäjällä jalkapallon MM-kisoissa, kun järjestäjät, fanit ja toimittajat ovat kilvan kehuneet onnistuneita kisoja. Maailmalle on kerrottu Venäjästä aivan toisenlaisia, pitkästä aikaa positiivisia asioita.

Maahan saapui miljoona kisaturistia maailmalta, jotka ovat ihmetelleet maan kulttuuria ja ihastelleet toimivia järjestelyitä.


Kun miljoona ihmistä päivittää sosiaalisen median kanaviin kuviaan ja kokemuksiaan Venäjästä, on siitä vääjäämättä maalle hyötyä. Siten sosiaalinen media on muokannut maailmalla kuvaa Venäjästä.

Venäjästä on välittynyt maailmalle kuva iloisena kisajärjestäjänä, jota ovat kilvan kehuneet kisaturistit kaikkialta maailmasta. Kisakuvista on näkynyt, miten eri maiden fanit ovat sulassa sovussa juhlineet otteluita ja luoneet karnevaalimaisen tunnelman kisoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

MM-kisat ovat antaneet hyvän, ehkä kuitenkin hiukan kulissimaisen kuvan Venäjästä. Mutta se on tietysti vain yksi totuus maasta. Venäläinen kaverini sanoi, että kunpa venäläiset käyttäytyisivät toisiaan kohtaan yhtä ystävällisesti kuin kisavieraita kohtaan.

Mutta samalla Venäjä on pystynyt murtamaan sekä kisavieraiden että mediaväen ennakkoluuloja maasta.

Olen puhunut MM-kisoissa muun muassa palestiinalaisten, israelilaisten, argentiinalaisten, perulaisten, kolumbialaisten, intialaisten ja englantilaisten kanssa – vain joitain kansallisuuksia mainitakseni. Järjestäen kaikki kisaturistit ovat olleet positiivisesti yllättyneitä kokemasta ja näkemästään.

Tätäkin vaikutusta Venäjä varmasti halusi, kun se tiesi vuonna 2010 saavansa kisat.


Uutistoimisto AP:n toimittaja muistutti, että Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino sanoi ennen kisoja olevansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa samassa joukkueessa. Viime viikolla hän sanoi maailman rakastuneen Venäjään.

AP:n toimittaja kysyi, olisivatko MH17-lentokoneturman uhrit ja omaiset, ne joiden maat on liitetty Venäjään tai ne, jotka ovat kärsineet vaaleihin vaikuttamisesta samaa mieltä hänen kanssaan.

Infantino aloitti pitkän vastauksensa puhumalla maailman monista vääryyksistä.

”Itse asiassa olemme menettäneet yhä enenevässä määrin kykymme käydä dialogia, joka on perusta ongelmien ratkaisemiselle. Jos jalkapallo ja MM-kisat voivat avata joitain keskustelukanavia auttaakseen päättäjiä, silloin olemme tehneet jotain”, Infantino vastasi.

Infantino sanoi perjantaina lehdistötilaisuudessaan, että Venäjän MM-kisat ovat kautta aikain parhaimmat MM-kisat. Mutta pitääkö se paikkansa?


”Parin viime vuoden aikana olen sanonut, että näistä tulee parhaimmat MM-kisat. Tänään voin sanoa vielä vakuuttuneempana sen, koska olen elänyt nämä kisat. Tämä on kautta aikain paras MM-turnaus”, Infantino sanoi.

Miten Infantino perusteli väitettään? Aloitetaan luvuista.

Infantinon mukaan stadioneiden katsomot ovat olleet 98 prosenttisesti täynnä. Yli miljoona turistia matkasi ulkomailta kisoihin. Fifan digitaalisissa kanavissa on käyty 11 miljardia kertaa kisojen aikana. Fan fest -tapahtuma-alueilla on käynyt yli seitsemän miljoonaa vierasta.

Infantinon mukaan kisat ovat myös muuttaneet käsityksiä Venäjästä.

”Kaikki, jotka ovat tulleet tänne, ovat löytäneet kauniin maan, joka on toivottanut tervetulleeksi vieraat. He ovat löytäneet maan, jolla on rikas kulttuuri ja historia. Olen varma, että ennakkoon päätettyjä mielipiteitä on muuttunut. Kaikki ovat nähneet venäläisten ihmisten todellisen luonteen”, Infantino sanoi.


Kisajärjestelyissä on ollut mukana yhteensä 100 000 ihmistä. Vapaaehtoisia on ollut paljon auttamassa mediaa ja yleisöä. Kisajärjestelyt ovat sujuneet juuri niin hyvin kuin voi olettaa maassa, jossa tarvittaessa asioita toteutetaan rautaisella otteella.

Monia MM-kisoja nähneiden toimittajien keskuudessa tuntui olevan konsensus siitä, että Venäjän MM-kisat olivat ainakin järjestelyiltään parhaimmat koskaan.

Suurten massatapahtumien järjestäminen on valtioille pehmeän vallan käyttämistä, ja tämän kokoluokan tapahtuman järjestäminen onnistuu hyvin presidentti Putinin rautaisella kädellä ohjaamassa maassa.

Venäjä on jälleen näyttänyt mahtinsa kisajärjestäjänä.

Terrorismin uhkaa on torjuttu massiivisella tiedosteluoperaatiolla, huligaanien uhka oli taltutettu jo ennen kisoja antamalla tiukat ohjeistukset venäläisille huligaaneille pysyä kaukana kisoista ja kisojen totaalinen militarisointi on onnistuttu välttämään.

Järjestelyissä on ollut räikeä kontrasti Ranskan EM-kisoihin, joissa yleisön turvallisuuden tunnetta ei lainkaan lisännyt se, että rynnäkkökivääreillä varustautuneita poliiseja ja sotilaita oli näkyvästi esillä.

Venäjän turvahenkilöstöillä ei varmasti ole ollut yhtään sen vähempää aseita, mutta ne on pidetty paremmin piilossa.


Kisojen järjestäminen oli Venäjälle politiikkaa, ja maa on käyttänyt MM-kisojen huomiota hyödykseen tekemällä politiikkaa kisojen varjossa, kun hallitus nosti Venäjän yleistä eläkeikää.

Jos MM-kisat ovat järjestäjälle pehmeän vallan käyttämistä, tuo myös menestyminen kisoissa pehmeää valtaa.

Kummalle tahansa, Ranskalle tai Kroatialle, maailmanmestaruus toisi pääomaa, jota on muuten lähes mahdotonta saada.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallon MM-kisat
 • Jalkapallo
 • Ari Virtanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tiia Hautala pani rakkaan lajinsa yleisurheilun tauolle, koska koki epäonnistuneensa ja syyllisti itseään – ”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan”

 2. 2

  Suomalaispainija ”jekutti viime sekuntien ilmaveivillä” ruotsalaisvastustajansa – yllättävä liike vei gp-finaaliin maailmanmestaria vastaan

 3. 3

  Jari-Matti Latvalan auto petti viimeisenä päivänä – Ott Tänak ajoi Saksan MM-rallin voittoon, Esapekka Lappi kolmas

 4. 4

  Tappiokausia tahkonneen Jokerien toimitusjohtaja tyrmää pakotepuheet – näkee Venäjälle lähtemisen edelleen mahdollisuuksien kautta

 5. 5

  Messi aloitti uuden kauden väkevästi – yllätti muurin täydellisesti ensimmäisellä sarjamaalillaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lasse Lempaisen veitsen alla oli sadan miljoonan euron mies – Saako maailman paras urheilukirurgi Sakari Orava seuraajan Suomesta?

  Tilaajille
 2. 2

  Juventus-tähti Cristiano Ronaldo tyrmäsi Chievo Veronan maalivahdin sarja-avauksessa – Juventus nousi lisäajalla voittoon

 3. 3

  Tiia Hautala pani rakkaan lajinsa yleisurheilun tauolle, koska koki epäonnistuneensa ja syyllisti itseään – ”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan”

 4. 4

  Paha rallionnettomuus teki F1-kuljettaja Robert Kubicasta lähes yksikätisen: ”En voi tehdä asioita kuten ennen, ja se koskee ajamisen lisäksi muutakin elämää”

 5. 5

  Krokotiilit, keihäsrauskut, meduusat ja hampurilaiset – Aasian kisojen uimarit eivät pienestä hätkähdä: ”Vanhempani pelkäävät, että minut syödään”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

 2. 2

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 3. 3

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 4. 4

  Lasse Lempaisen veitsen alla oli sadan miljoonan euron mies – Saako maailman paras urheilukirurgi Sakari Orava seuraajan Suomesta?

  Tilaajille
 5. 5

  Unitutkija kytki piuhat Mikael Granlundiin ja selvitti, mitä päässä tapahtuu yöllä – Tähti­hyökkääjän aivot raksuttivat, kun olisi pitänyt jo vaipua syvään uneen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  4. 4

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  5. 5

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  6. 6

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  7. 7

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  8. 8

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  9. 9

   Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä

  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  2. 2

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  5. 5

   ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

  6. 6

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  7. 7

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  8. 8

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  9. 9

   Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

  10. 10

   Weekend Festivalin porteilla jouduttiin perjantaina jonottamaan tunteja – miksi tapahtuman ympärillä tuntuu kuohuvan vuodesta toiseen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jari-Matti Latvalan auto petti viimeisenä päivänä – Ott Tänak ajoi Saksan MM-rallin voittoon, Esapekka Lappi kolmas
  3. Tunti sitten
  4. Genovan silta­turman etsinnät on päätetty, kuolleita 43
  5. Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä
  6. Allekirjoitukset täyteen viimeisenä mahdollisena päivänä: Kansalaisaloite mikromuovien kieltämisestä kosmetiikassa eduskuntaan
  7. Muslimit aloittivat jälleen pyhiin­vaelluksen Mekkaan – kaaos pyritään välttämään kännykkä­sovelluksella ja kymmenillä tuhansilla turva­miehillä
  8. 2 tuntia sitten
  9. Mikä rieha! Katso videolta, kuinka Osmo Vänskä innosti Nelson Mandelan satavuotiskonsertissa Sowetossa mustat ja valkoiset villiin yhteislauluun ja tanssiin
  10. Suomalaispainija ”jekutti viime sekuntien ilmaveivillä” ruotsalaisvastustajansa – yllättävä liike vei gp-finaaliin maailmanmestaria vastaan
  11. Tiia Hautala pani rakkaan lajinsa yleisurheilun tauolle, koska koki epäonnistuneensa ja syyllisti itseään – ”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan”
  12. Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä
  13. Lauantai oli todennäköisesti kesän viimeinen helle­päivä – ensi viikolla koko maahan saapuu sade
  14. Näytä lisää