Urheilu

Minihuuhkajat pelaavat isännän elkein jalkapallon EM-kisoissa – ”Tyhmintä, mitä voi tehdä, on pelätä”

Suomessa pelattavat jalkapallon alle 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuskisat alkavat tänään Vaasassa ja Seinäjoella.

Seinäjoki

Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkue on kovassa paikassa tänään Vaasassa ja Seinäjoella alkavissa EM-kisoissa.

Alkulohkon vastustajat Italia, Norja ja Portugali ovat kaikki Euroopan eliittijoukkueita, joiden tähdet pelaavat kovissa ammattilaisliigoissa.

Suomen nuoret pelaajat ovat silti vakuuttuneita siitä, että joukkue voi ottaa kisoissa voittoja.

”Joukkueen menestyminen on tärkeää minulle ja koko Suomen jalkapalloilulle. Menestyksestä tulisi futikselle niin paljon haippia ja buustia. Pelit eivät ole meille helppoja, mutta eivät ne sitä ole vastustajillemmekaan”, sanoo Ranskan liigan Caenissa ammatikseen pelaava Timo Stavitski, 18.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katetta puheelle on, sillä myös Suomen materiaali on hyvää tasoa. Ikäkauden pelaajat ovat nyt valmiimpia ja kansainvälisempiä kuin kenties koskaan aiemmin.

Suomen 20 pelaajasta kahdeksan on ulkomaisten seurojen sopimuspelaajia, ja loput 12 pelaavat Veikkausliigassa.

Kirkkonummelta kotoisin oleva Timo Stavitski kertoo viihtyvänsä Ranskassa hyvin.

”Ranska on futismaa, ja on loistavaa, että voin työskennellä siellä lapsuuteni haaveammatissa.”

Kisojen aikana 19 vuotta täyttävän Stavitskin ura on edennyt nopeasti. Kesällä 2016 hän oli HJK:n reservijoukkueen pelaaja Kakkosessa, seuraavana vuonna pelaaja hyökkäsi jo Veikkausliigassa RoPS:n riveissä.

Hyvä kausi Rovaniemellä huomattiin maailmallakin, ja kauden 2017 päätteeksi RoPS:n puheenjohtajan pöydällä oli ostotarjoukset Ranskan pääsarjan Caenilta ja Toulouselta sekä espanjalaiselta Barcelonalta.

RoPS ja Stavitski punnitsivat vaihtoehtoja yhdessä, ja valinta osui Caeniin.


Ensimmäinen maali edustusjoukkueessa syntyi Ranskan cupin ottelussa Metziä vastaan.

”Toisen puoliajan kulmatilanteessa pallo tuli juuri sopivasti, ja pääsin tekemään siitä maalin. Tuli hyvä fiilis. Ajattelin siinä, että kolme kuukautta sitten olin vielä Rovaniemellä ja kaikki tämä oli vielä vain unelmaa.”

Stavitskin mukaan pelaajan on aina mentävä pelaamaan niin korkealle tasolle kuin mahdollista.

”Tyhmintä mitä voi tehdä, on alkaa pelätä, ettei oma taso riitä. Tiedän useita nuoria pelaajia, jotka eivät ole menneet Veikkausliigaan, koska se olisi heidän mielestään ollut liian aikaista.”

Stavitskin ajattelussa mahdollisuuksiin on tartuttava heti, sillä vanhempana niitä ei enää välttämättä tule.

”Samoin jos Suomesta pyydetään ulkomaille, mitä tyhmempää voi tehdä kuin jättää menemättä? Paras tapa mennä urallaan eteenpäin on pelata nuorena hyvä kausi.”

Eräs ulkomaille pyydetyistä ja sinne menneistä suomalaispelaajista on Tobias Fagerström. Hän pelasi vielä kaksi vuotta sitten Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Kakkosessa Karjaan BK-46:n paidassa.

Koulunkäynnin ja karjaalaisjoukkueen harjoitusten ja pelien välissä Fagerström lensi Suomen ja Hampurin väliä useaan otteeseen saksalaisseurojen testattavana.

Saksalaiset pitivät näkemästään, ja kesällä 2016 Fagerstöm teki juniorisopimuksen Hampurin HSV:n kanssa.


Ero Karjaan ja viiden miljoonan asukkaan Hampurin välillä on suuri.

”Totuin elämänmuutoksen kuitenkin yllättävän nopeasti. Nyt olen saanut sieltä ystäviä, ja kaupunki on minulle jo toinen koti. Saksan kielikin sujuu jo hyvin.”

Fagerström asuu seuran akatemian omassa rakennuksessa, jonka yhteydessä on myös harjoituskeskus.

Elämä akatemiassa on Fagerströmin mielestä mukavaa.

”Henkilökunta tekee meille ruoat ja pesee treenivaatteet. On oma huone, jossa on oma kylpyhuone. Siellä on kaikki mitä tarvitsemme.”

Fagerströmin äskettäin uusittu sopimus Hampurin kanssa ulottuu kesään 2021 saakka. Tällä hetkellä Fagerström pelaa A-juniori-ikäisten Bundesliigaa.

Kilpailu pelipaikoista on jo akatemiassa kovaa. Jokaisella junioritasolla pelaajien määrä pienenee, eikä vaihtomiehen rooliin ajautuvilla ole kovin ruusuisia tulevaisuudennäkymiä.

”Täytyy treenata kovaa, olla kunnossa, kehittyä ja hyökkääjänä täytyy tietysti olla myös tehokas.”

Aiemmilla kausilla Fagerström on pelannut laidassa, mutta akatemian valmentaja pani hänet keskushyökkääjän tontille.

Toisin sanoen hän on maalintekovastuussa, mutta ei koe siitä paineita.

”Totta kai jalkapallossa on aina paineita, mutta niiden ei saa antaa häiritä. Kentällä on oltava hauskaa, muuten ei onnistu.”

Maanantaina alkavissa EM-kisoissa Fagerstöm haluaa Suomen ottavan myös voittoja, vaikka Suomi lähtee altavastaajana jokaiseen otteluun.

”Ollaan sisukkaita, rohkeita ja rehellisiä. Haluamme näyttää Suomen kansalle osaavamme pelata jalkapalloa. Vastustajamme ovat tosi kovia, mutta niin on voitontahtommekin.”

Vuosi sitten HJK tiedotti silloin 17-vuotiaan Saku Ylätuvan siirtyvän Amsterdamin Ajaxiin. Nuorukainen lähti ulkomaille pelattuaan 17 Veikkausliigan ottelua lainalla Rovaniemen RoPSissa.

Keväällä päättyneellä kaudella Ylätupa sai paljon vastuuta Ajaxin alle 19-vuotiaiden joukkueessa. Vastustajan verkko heilui niin Ylätuvan laukauksien kuin syöttöjenkin seurauksena. Pelaajan nälkä on silti yhä valtava.

”Joukkue pelasi hyvin, mutta emme saaneet kuitenkaan kauden päätteeksi mestaruutta. Itsekin olisin voinut viimeistellä paikoistani huomattavasti useammin.”


Tavoitteena on päästä edustusjoukkueen rinkiin mahdollisimman pian.

”Toivottavasti se tapahtuu jo nyt alkavalla kaudella. Se on nyt ykkösprioriteettini Ajaxissa ja edellyttää paljon minuutteja alle 21-vuotiaissa.”

Amsterdamissa jalkapalloa eletään ja hengitetään tavalla, johon Ylätupa ei Suomessa ollut tottunut. Käytännössä jokainen kaupungin asukas on seuran kannattaja.

”Ajax on Amsterdamissa ihan uskomattoman iso juttu, ei sitä oikein Suomessa tajutakaan, vaan se täytyy itse kokea.”

Suomalaisena Ylätupa on tottunut Ajaxissa kuulemaan kaikkialla Jari Litmasen nimen. Ylätupa ja Litmanen ovat toisinaan myös vaihtaneet ajatuksia Ajaxista.

”Hän on Ajaxin eräs kaikkien aikojen suurimmista seuralegendoista. Olen saanut häneltä joskus vinkkejä pelaamiseen, ja parhaan pelaajan vinkeille olen aina avoin.”

Ensimmäiset kaksi kuukautta Amsterdamissa olivat hänelle kentän ulkopuolella vaikeita, koska jalkapalloa lukuun ottamatta koko muu elämä muuttui. Nyt hän jo nauttii elämästään ulkomailla.

Ylätuvan mukaan jokaiselle pelaajalle on oma, henkilökohtainen polku, eikä nuorena ulkomaille säntääminen välttämättä sovi kaikille.

”Ei ole helppoa jättää kaikki Suomessa ja lähteä ulkomaille yhden asian perässä. Mutta jos tuntee olevansa siihen valmis, sitten se kannattaa tehdä.”

Malinen: ”Isännän ilme päivästä yksi alkaen”

Suomen päävalmentaja Juha Malinen aloitti tehtävässään maaliskuussa. Sitä edeltäneellä jaksolla joukkue oli alisuorittanut niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin, mutta Malinen on saanut palon ja rohkeuden palautettua siten, että se näkyy myös tuloksissa.

Malisen pitkän valmennusuran aikana nuorisomaajoukkueiden pelaajat ovat muuttuneet paljon.

”Ennen tämän ikäiset pelaajat olivat hiljaisia pienten kylien poikia, nyt he ovat luonnostaan kansainvälisiä ja valmiita, ei heitä hätkäytä mikään.”

Joukkueen kenraaliharjoitus puolitoista viikkoa sitten Turkkia vastaan sujui hienosti. Suomi otti 2–0-voiton Eetu Vertaisen kahdella maalilla.

Malisen mukaan joukkueen tavoite kisoissa on olla paras mahdollinen Suomi. Se tarkoittaa rohkeutta, räväkkyyttä ja yhtenäisyyttä.

”Meillä on pari puolustus- ja hyökkäysvaihtoehtoa, ja yritän saada ne joukkueelle mahdollisimman selkeiksi, samoin erikoistilanteet. Meillä täytyy olla itseluottamusta ja isännän ilme päivästä yksi lähtien.”

Suomessa on noin 140 000 jalkapallon harrastajaa, ja Malinen toivoo näkevänsä heidät perheineen katsomoissa.

”Erittäin moni näiden kisojen pelaajista on tuleva aikuisten tason MM-kisapelaaja. Jos oisin futisjunnun vanhempi, toisin lapseni ehdottomasti katsomaan näitä kisoja.”

Kahdeksan joukkueen kisoissa Suomi ei lukeudu ennakkosuosikkien joukkoon, minkä Malinenkin oitis myöntää.

”Turnauksessa on Euroopan seitsemän parasta maata ja rankingista sijalta 36 löytyvä Suomi.”

EM-kisojen viisi parasta lunastavat paikan ensi vuoden alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin. Kovassa seurassa viides sijakin olisi Suomelle huikea onnistuminen.

”Jos pääsemme pelaamaan MM-kisapaikasta, olemme todennäköisesti onnistuneet turnauksessa hyvin.”

Suomi–Italia maanantaina 16.7. klo 20 Vaasassa. Yle TV2 esittää ottelun suorana.

Fakta

Suomen joukkue alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa


Maalivahdit: Rasmus Leislahti, Robin Källman.

Puolustus: Miko Virtanen, Martti Haukioja, Kristian Heinolainen, Ville Tikkanen, Teemu Jäntti, Valtteri Vesiaho, Kalle Katz.

Keskikenttä ja hyökkäys: Tobias Fagerström, Timo Stavitski, Saku Ylätupa, Niklas Jokelainen, Eetu Vertainen, Albion Ademi, Joel Mattsson, Anssi Suhonen, Alex Bradley, Jaakko Oksanen, Abukar Mohamed.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Urheilu
 • Jukka Vuorio
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Rimaa pitää nostaa HJK:ssa, pelaajien lisäksi eurokompasteluihin kyllästyy yleisö

 2. 2

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 3. 3

  HJK:n rimpuilu päättyi 20 minuutissa – Klubi lähti laulukuoroon Euroopan kentiltä yhteismaalein 1–7

 4. 4

  Suomalaisen jalkapallon nykyhetki ja tulevaisuus ei ole sysimusta

 5. 5

  Kimi Räikkönen kertoi rallin huimanneen formuloita enemmän – ”Siinä on puitteet mennä rotkoon ”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 2. 2

  Takavuosien tv-tähti ”Pikku-Lore” on urheilun stadilainen harvinaisuus: ”Kadulla tosi moni tunnisti, ihmiset osoittelivat ja kuiskivat”

 3. 3

  Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

 4. 4

  Kimi Räikkönen kertoi rallin huimanneen formuloita enemmän – ”Siinä on puitteet mennä rotkoon ”

 5. 5

  Kimi Räikkösen raju ajaminen liikenteessä saa Hotakaisen kirjassa paljon huomiota – Rami-veli Kimin ajotavasta: ”Paras tapa selvittää ruuhka on kiihdyttää, ei jarruttaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

 2. 2

  Somessa rähistiin NHL-miljonääri Jussi Jokisen haluttomuudesta maksaa veroja – mutta pysähtyikö kukaan miettimään, mitä ”verotukselliset syyt” oikeastaan ovat?

 3. 3

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 4. 4

  Unitutkija kytki piuhat Mikael Granlundiin ja selvitti, mitä päässä tapahtuu yöllä – Tähti­hyökkääjän aivot raksuttivat, kun olisi pitänyt jo vaipua syvään uneen

 5. 5

  Entinen huippumaalivahti putosi autossaan 30 metriä Genovan sillan romahdettua: ”Minussa ei ole naarmuakaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  2. 2

   Mika lähti Finnairilta, ja siitä alkoi tie huume­kauppiaaksi – Jari Sillanpään hovi­hankkija rakasti huippu­hotelleja ja kärähti lapsi­pornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  4. 4

   Joona Sotala, 20, on e-urheilun maailman kärkeä – Armeija on silti suoritettava, vaikka se voisi keskeyttää lupaavan uran

  5. 5

   Vesi on seuraava öljy, väitetään, mutta rikastuuko Suomi järvillään? Tutkija: ”Vettä ei voi jättää vapaiden markkinoiden varaan”

  6. 6

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  7. 7

   Luottotiedot menivät, enkä saa asuntoa enää mistään

  8. 8

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  9. 9

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  10. 10

   Poliisipomojen tietolähdetoimintajutun esitutkintapöytäkirja on noloa luettavaa – vastuunkantajia on vaikeaa löytää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  4. 4

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  5. 5

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  9. 9

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  10. 10

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää