Urheilu

Sara Kuivisto tekee perheyrityksessä vaniljajäätelöä sata litraa kerralla ja tavoittelee ennätyksiä juoksuradoilla –”Olen töissä vähän kuin muiden maskotti”

Suomen paras keskimatkojen naisjuoksija tavoittelee jälleen kahta Suomen mestaruutta Kalevan kisoissa.

PORVOO

Porvoolaisella lounasravintolassa ja kahvilassa Café Cabriolessa riittää keskipäivällä vilskettä.

Helteelle kuhinaa riittää erityisesti jäätelötiskin ääressä. Eniten kuluu vaniljajäätelöä.

”Siitä ihmiset ovat tykänneet. Sopii meidän ajattelutapaan, että tehdään kaikki itse”, Sara Kuivisto sanoo.

Jäätelö on taatusti tuoretta, sillä Suomen paras keskimatkojen (800 ja 1 500 m) juoksija on tehnyt sen aamulla vanhempien omistamassa perheyrityksessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Väännän jäätelöä sata litraa kerrallaan. Siihen menee kahdessa päivässä neljä viisi tuntia. Olen ainoa, joka sitä meillä tekee”, Kuivisto sanoo.

Jäätelöä pitää tehdä kerralla paljon, koska Kuivisto käy paljon kilpailemassa ulkomaita myöten.

Viikko sitten Kuivisto rikkoi EM-kisojen tulosrajan 1 500 metrillä. Hän juoksi Barcelonassa ennätyksensä 4.08,96 minuuttia. Vaadittu raja oli 4.12,00.

Kaikkien aikojen Suomen tilastoissa aika oli matkan kuudenneksi paras. Sinikka Tyynelän Suomen ennätys 4.06,01 on juostu vuonna 1977, joten sekin olisi korkea aika rikkoa.

”Sain Barcelonan-juoksusta mielenrauhan. Meinasi jo hauskuus kadota”, sanoo Kuivisto, joka on yleensä rento ja rauhallinen kilpailija.

Ennen Barcelonaa hän yritti rikkoa 800 metrin EM-rajan 2.02,50 Elthamissa Britanniassa. Kuivisto juoksi ennätyksensä 2.02,94, mutta yritti omasta mielestään liikaa, mikä kostautui loppuajassa.

”Olin juoksun jälkeen niin pettynyt ja harmistunut, että miten voi olla näin vaikeaa. Ärsytti ja sitten napsahti 1 500 metrillä.”

EM-rajan ohella Kuiviston oli tärkeä juosta hyvä aika, koska se avaa portteja yhä kovempiin kansainvälisiin kisoihin ja sitä kautta parempiin tuloksiin.

”Se on ollut ongelma, etten ole päässyt. Kansainväliset kisat ovat kultaakin tärkeämpiä.”

Tuomo Salosesta tuli viime syksyllä Kuiviston manageri, joka auttaa pääsyssä kansainvälisiin koitoksiin.

Suomen kentillä Kuivisto on tunnettu vahvasta loppukiristään ja herkästä askeleestaan, mutta ulkomailla pitää pysyä myös porukan kyydissä.

Hän myös pystyy juoksemaan monta kisaa peräkkäin, mikä ei aina ole kaikille itsestään selvää.

Kuivisto voisi käydä 800 metrin EM-rajan kimppuun torstaina alkavissa Kalevan kisoissa Jyväskylässä, mutta se on kovan vetoavun puuttuessa vaikeaa.

Matkan loppukilpailu juostaan ensi sunnuntaina ja alkuerät lauantaina. Naiset juoksevat 1 500 metriä suoraan loppukilpailuna perjantai-iltana.

”Tonnivitonen on minulle ominaisempi matka, vaikka tykkään kasista, ja hyvinhän se on kulkenutkin. Kalevan kisojen jälkeen on pakko treenata ennen EM-kisoja, että pysyn kunnossa”, Kuivisto sanoo.

Viime heinäkuussa hän voitti molemmat matkat Kalevan kisoissa Seinäjoella. Sama tilanne on edessä tälläkin kertaa.


Jyväskylässä Kuiviston pahin uhkaaja 800 metrillä on Aino Paunonen (2.04,26) ja 1 500 metrillä Kristiina Mäki (4.11,18).

”Molemmat ovat kovia juoksijoita ja hönkivät niskaan. Ei pidä koskaan lähteä soitellen sotaan. Tykkään juosta Kalevan kisoissa. Siellä on hyvä fiilis.”

Kuivistolla on kaikkiaan jo kahdeksan SM-mitalia: kolme kultaa, viisi hopeaa ja kaksi pronssia.

Juoksijana 26-vuotias Kuivisto on myöhäisherännäinen.

Hän aloitti varsin myöhään, vasta 16-vuotiaana, mutta maalla kasvaneena takana oli paljon monipuolista liikkumista; hiihtoa, pyöräilyä, uintia ja ratsastusta.

Viime kausi päättyi 1 500 metrin voittoon Ruotsi-ottelussa, ja Kuivisto sai lähteä terveenä uuteen treenikauteen.

Motiaavio harjoitteluun kasvoi entisestään, vaikka valmentaja, entinen 800 metrin suurjuoksija Ari Suhonen ei ole sitä määrällisesti kovin paljon lisännyt.

Uralle on mahtunut myös loukkaantumisia, mutta niistä Kuivisto ei ole paljon huudellut.

”Ei ole ollut tarvetta, kun olen aina tullut takaisin. Sairastelun takia ei ole jäänyt tällä kaudella monta päivää juoksematta.”

Työ perheyrityksessä on ravintolakokille valmistuneelle Kuivistolle tärkeää. Talvella hän tekee konttoritöitä, kun perhe armahtaa häntä hellan äärestä.

Työ takaa toimeentulon ja varmistaa, että juoksu-ura etenee suunnitellulla tavalla.

”Olen töissä vähän kuin muiden maskotti. Kaikki elävät mukanani ja seuraavat juoksujani. Kun tulin takaisin Barcelonasta, yksi pitkäaikainen työntekijä alkoi itkeä puolestani. Kertoo paljon, miten paljon he minua kannustavat.”

Perheen yritys työllistää Porvoon keskustassa parikymmentä henkeä, joten kannustusta riittää.


Kummallista, ettei Kuivisto kuulu tällä hetkellä mihinkään Suomen Urheiluliiton (SUL) viralliseen valmennusryhmään.

Viime kauden tulokset eivät riittäneet, vaikka Kuivisto kolkutti lähellä EM-rajoja.

Hän ei halua tehdä numeroa SUL:n toiminnasta, eikä olla ilkeä, kun hän sanoo pitävänsä tilannetta erikoisena.

”Ei osata ajatella numeroiden taakse. Itsellä hommat toimivat ja asiat ovat hyvin. Harmittaa nuorempien mailerein puolesta, kun kaikilla ei ole taloudellisesti mahdollista vain urheilla. On turha ihmetellä sitten ääneen, jos urheilijoilla ei ole hirveää motivaatiota.”

Kuiviston mielestä urheilija ja valmentaja jätetään liian helposti liian yksin.

”[Juoksujen päävalmentaja] Jukka Keskisalo soittelee minulle, mutta kaipaisin enemmän hyvää ilmapiiriä ja tsemppaamista. Se on ilmaista, ei maksa mitään.”

Talvella syntyi kohua, kun maajoukkueen urheilijat joutuivat palauttamaan SUL:lle edustusasujaan. Myös keihäänheittäjä Tero Pitkämäkeä pyydettiin palauttamaan verkkareitaan.

SUL perusteli toimiaan sillä, että kysymyksessä on normaali ja kauan voimassa ollut käytäntö.

Kuivisto tunnustaa vähän nolostuneena, että on unohtanut koko asian. Maaotteluissa käytetyt asut ovat yhä hänen kaapissaan, vaikka SUL on pyytänyt palauttamaan vaatteet.

”Kehtaankohan lähteä nyt ollenkaan EM-kisoihin”, Kuivisto naurahtaa.

Kuka?

Sara Kuivisto


 Syntynyt 17. elokuuta 1991, 26-vuotias

 Keskimatkojen juoksija

 Ammatiltaan ravintolakokki

 Valmentaja Ari Suhonen

 Seura Porvoon Akilles

 Alittanut EM-kisojen rajan 1 500 metrillä

 Juossut tällä kaudella ennätyksensä 800 metrillä (2.02,94) ja 1500 metrillä (4.08,96)

 Puolustaa viikonloppuna Kalevan kisoissa Suomen mestaruutta 800 ja 1500 metrillä

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yleisurheilu
 • Kalevan kisat
 • Juoksu
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Valtteri Bottas isännöi kilpailua, jossa roskaamisesta saa aikasakon – F1-tähden oma koira ”syö kaikki muovit, mitä tienposkessa on”

 2. 2

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 3. 3

  Huuhkajien toppari Sauli Väisänen siirtyy Italian Serie B:hen

 4. 4

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 5. 5

  MTV: Naisten jalkapallomaajoukkueen entinen päävalmentaja myöntää, että joukkueessa oli laajaa seksuaalista häirintää – Reima Kokko puhui asiasta HS:lle jo vuonna 1999

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 2. 2

  Maailman nopein ihminen juuri nyt on 21-vuotias Star Wars -fani – uskoo juoksevansa 100 metrillä reilusti alle Usain Boltin maailmanennätyksen

 3. 3

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 4. 4

  Venäjän kolossimainen MM-sankari johdatti seuransa käsittämättömään nousuun Eurooppa-liigassa – edes yhden pelaajan ulosajo ei estänyt maalijuhlaa

 5. 5

  HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti pahoittelee Twitterissä Klubin Eurooppa-liigan konttausta – kommenteissakaan ei päätä silitellä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

 2. 2

  Somessa rähistiin NHL-miljonääri Jussi Jokisen haluttomuudesta maksaa veroja – mutta pysähtyikö kukaan miettimään, mitä ”verotukselliset syyt” oikeastaan ovat?

 3. 3

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 4. 4

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 5. 5

  Unitutkija kytki piuhat Mikael Granlundiin ja selvitti, mitä päässä tapahtuu yöllä – Tähti­hyökkääjän aivot raksuttivat, kun olisi pitänyt jo vaipua syvään uneen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  2. 2

   Maailman pahamaineisin huumepomo on vangittuna Manhattanin ytimessä, ja hänen oikeudenkäyntinsä pysäyttää säännöllisesti New Yorkin liikenteen

  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Weekend Festivalin aloitus myöhästyi tunteja Helsingissä – ”Se oli järjestäjän virhearvio”

  5. 5

   Aivot ahmivat valeuutisia mieluummin kuin tositietoa – Vinoumaa vastaan voi taistella, ja nyt tutkija kertoo, miten se tapahtuu

  6. 6

   Sveitsiläiskaupunki epäsi muslimi­pariskunnalta kansalaisuuden, koska he eivät suostuneet kättelemään vastakkaista sukupuolta

  7. 7

   Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

  8. 8

   Arvostettua naisprofessoria syytetään miesopiskelijan ahdistelusta – Yhdysvalloissa keskustellaan nyt siitä, kuinka paljastusuutiseen reagoidaan naisen ollessa tekijä ja miehen ollessa uhri

  9. 9

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  10. 10

   Väitöstutkimus tarjoaa uuden selityksen talvisodan ihmeelle: Suomalaiset taistelivat uhrautuvasti, koska he halusivat turvata lastensa tulevaisuuden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  2. 2

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  3. 3

   Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

  4. 4

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  5. 5

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  6. 6

   Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

  7. 7

   Väitöstutkimus tarjoaa uuden selityksen talvisodan ihmeelle: Suomalaiset taistelivat uhrautuvasti, koska he halusivat turvata lastensa tulevaisuuden

  8. 8

   Luottotiedot menivät, enkä saa asuntoa enää mistään

  9. 9

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  10. 10

   Arvostettua naisprofessoria syytetään miesopiskelijan ahdistelusta – Yhdysvalloissa keskustellaan nyt siitä, kuinka paljastusuutiseen reagoidaan naisen ollessa tekijä ja miehen ollessa uhri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää