Urheilu

Venäjän näyteikkuna kehuttuna kisajärjestäjänä sulkeutuu – ennen seuraavia kisoja on selvitettävä dopingsotkut: ”Siinä on selvästi kahdet kasvot”

Venäjä sai kiillotettua kilpeään kehuja saaneilla jalkapallon MM-kisoilla. Maa on järjestänyt 2010-luvulla monia arvokisoja, mutta lähivuosina kalenteri on tyhjillään, ja kansainvälinen näyteikkuna sen osalta toistaiseksi sulkeutuu.

Jalkapallon MM-kisat olivat isäntämaa Venäjälle suurvoitto. Miljoonat fanit kansoittivat kisakaupungit ympäri maan, ja kehuja järjestelyistä on satanut joka puolelta.

Poliittisissa kriiseissä Krimistä ex-agentti Sergei Skripalin myrkyttämiseen rypenyt maa näyttäytyi ystävällisenä ja iloisena kisajärjestäjänä. Negatiivisuus unohtui ainakin neljän viikon ajaksi, ja julkisuuskuva kiillottui huomattavasti.

Venäjä on järjestänyt 2010-luvulla useita urheilun arvokisoja. MM-jalkapallon lisäksi Venäjällä on kilpailtu yleisurheilun, jääkiekon ja uinnin MM-kisat. Neljä vuotta sitten Sotšissa oli talviolympialaiset.

Nyt kansainvälinen näyteikkuna kisajärjestäjänä on sulkeutumassa, sillä tulevina vuosina maassa ei mitaleista taistella. Vuonna 2020 Pietarissa pelataan jalkapallon EM-turnauksen lohkovaiheen ja puolivälierien otteluita, mutta mitalit ratkaistaan Lontoossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesäolympialaisissa tauko venyy ainakin 50 vuodeksi, sillä Kansainvälinen olympiakomitea KOK on valinnut järjestäjät jo vuoteen 2028 asti. Viimeksi Venäjällä on pidetty Moskovan kesäolympialaiset vuonna 1980.

Urheilun arvokisoja on aina käytetty poliittisiin tarkoitusperiin, hyvässä ja pahassa.

Jyväskylän yliopiston historian apulaisprofessori Antero Holmila nostaa selkeimpänä esimerkkinä esiin Adolf Hitlerin hyödyntämät olympialaiset vuonna 1936.

Etelä-Korea 1988 ja Espanja 1992 taas näyttivät tahoillaan, että autoritääriset järjestelmät on selätetty ja maat ovat osa kansainvälistä yhteisöä.

Holmila arvioi urheilukisojen sisäpoliittisen vaikutuksen olevan suurempi pitkällä aikavälillä erityisesti autoritäärisissä maissa, joissa kansa pyritään saamaan yhden johtajan taakse.

Kisojen ajan näyteikkuna on kuitenkin auki maailmalle.

KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah toteaa arvokisojen järjestämisen olevan kaikille maille oman yhteiskunnan esittäytymispaikka.

Ne ovat sitä samalla tapaa kuin esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä, jossa Suomi sai paljon positiivista ruutuaikaa.

”Urheilun puolella samalla tavalla halutaan antaa signaalia. Jos onnistutaan kisajärjestelyissä, se on ikään kuin yhtäläisyysmerkki toimivalle yhteiskunnalle”, Essayah sanoo.

”Pitää tietysti olla varovainen laitetaanko siihen yhtäläisyysmerkki vai ei.”

Soittokierros eri urheilulajien vaikuttajille vahvistaa näkemystä, että järjestelyistä arvokisojen onnistuminen ei Venäjällä jää kiinni.

Kehuihin yhtyivät Essayah, Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola.

Kiiltävällä julkisuuskuvalla on ollut myös kääntöpuolensa.

Esimerkiksi Sotšin talviolympialaiset rakennettiin käytännössä tyhjästä subtrooppiselle alueelle, ja eri raporttien mukaan paikalliset asukkaat joutuivat väistymään suurkisojen tieltä.

Monet suorituspaikat ovat nyt käyttämättöminä, mikä on ollut toki ongelma muissakin olympiajärjestäjämaissa.

Venäjän kohdalla esiin on nostettu myös demokratia- ja ihmisoikeuskysymykset.

”Olin Sotšissa mukana, ja ajattelin paikan päällä, että onko tämä sama Venäjä lainkaan kuin mihin on tottunut. Hymyilevät kasvot ja homma toimii”, Pihlakoski kuvailee.

”Sitten tuli pudotus maan pinnalle, kun tultiin kotiin. Jengi marssi Ukrainaan, ja sitten tietysti myöhemmin tulivat nämä menestyminen hinnalla millä hyvänsä -faktat”, hän viittaa paljastuksiin Venäjän valtionjohtoisesta dopingohjelmasta.

”Siinä on selvästi kahdet kasvot.”

IAAF on päättänyt yleisurheilun MM-kisojen isännyyden vuoteen 2021 asti. Yleisurheilun EM-kisojen järjestelyoikeudet ovat auki vuoden 2020 jälkeen, mutta aivan heti Venäjä ei kisoja välttämättä saa, vaikka hakisikin. Syynä on dopingpaljastukset.

Venäjän yleisurheiluliitto on pannassa, eikä sen aikana arvokisoja ole tiedossa.

IAAF:n hallitus kokoontuu ensi viikolla, jossa arvioidaan onko Venäjä onnistunut täyttämään asetettuja kriteereitä pannan poistamiseksi.

”Ennusteeni on, että vaikka hyvää kehitystä on tapahtunut, vielä sitä ei tulla tekemään”, Pihlakoski toteaa.

Kriteereistä Pihlakoski nostaa esiin Maailman antidopingtoimiston WADA:n hyväksynnän Moskovan dopingtestilaboratoriolle. Myös Venäjän valtionjohdon tulisi aidosti myöntää dopingohjelma ja antaa selkeä viesti, että dopingin käyttö myös loppuu.

Ampumahiihdossa Tjumenin osakilpailu siirrettiin Kontiolahdelle 2017 dopingsotkujen takia. Tulevalla kaudella Venäjällä ei maailmancupissa kilpailla, ja Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU perui myös vuoden 2021 MM-kisojen isännyyden.

IBU päättää uuden kisapaikan syyskuussa, kuten myös Venäjältä vaadittavat kriteerit.

”Minulla on se käsitys, että ennen kuin jotakin uutta tapahtuu, Venäjällä ei kisoja ole. Odotan toiveikkaasti maailmankongressia, että siellä asiasta keskustellaan, ja määritellään täytettävät kriteerit”, Suomen ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki sanoo.

Jääkiekon miesten MM-kisaisännät on päätetty Helsingin 2022 kisoihin asti. Vuoden 2023 järjestäjä lyödään lukkoon toukokuussa ensi vuonna.

Kummola sanoo Tšekin ja Ruotsin olevan vahvoilla seuraavaksi järjestäjäksi, joten Venäjä joutuisi odottamaan ainakin 2025 asti.

Tämä ei tarkoita, etteikö Venäjä voisi kisoja saada. Vuonna 2016 kiekkoiltiin Moskovassa ja Pietarissa.

”Samalla lailla Venäjä on rivissä kuin muutkin”, Kummola toteaa.

Hiihdon MM-kisat Venäjä voisi saada järjestettäväkseen aikaisintaan vuonna 2025, mutta todennäköisesti odotus on pidempi.

Hiihdon vuoden 2001 dopingsotkut eivät ainakaan helpottaneet Suomen kisahakuja, ja näin on varmasti myös Venäjän kohdalla.

Jalkapallon vuoden 2020 EM-otteluiden lisäksi merkittävänä tapahtumana jatkaa formula ykkösten Sotšin osakilpailu.

Essayah’n mukaan avain uusiin arvokisaisännyyksiin on luotettavan antidopingtyö.

Myös olympiaisännyyttä ajatellen on tapahduttava muutoksia, sillä KOK on nostanut Agenda 2020 -hankkeessaan esimerkiksi ihmisoikeudet ja ympäristökysymykset kisaisäntäprosessin keskiöön.

”Yhteiskunnassa on varmasti demokratiassa ja ihmisoikeuksissa ja näissä kysymyksissä tekemistä Venäjän, mutta myös monen muun maan kohdalla”, Essayah huomauttaa.

Apulaisprofessori Antero Holmila näkee arvokisattomuuden jopa positiivisena asiana monesta asiasta kritisoidulle maalle.

”Voisi ajatella melkein päinvastoin, että kun Venäjällä ei ole kisoja, eikä niihin liittyviä skandaaleja, venäläinen urheilutoiminta ulkoapäin ennemminkin normalisoituu.”

Fakta

Venäjän järjestämiä arvokisoja 2010-luvulla


  Ampumahiihdon MM-kisat, Hanti-Mansisk 2011

  Taitoluistelun MM-kisat, Moskova 2011

  Yleisurheilun MM-kisat, Moskova 2013

  Talviolympialaiset, Sotši 2014

  Uinnin MM-kisat, Kazan 2015

  Jääkiekon MM-kisat, Moskova ja Pietari, 2016

  Taitoluistelun EM, Moskova 2018

  Jalkapallon MM-kisat, 2018

  Sotšissa on myös ajettu Formula 1:n MM-osakilpailu vuodesta 2014 lähtien. Nykyinen sopimus ulottuu vuoteen 2025.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Maailman nopein ihminen juuri nyt on 21-vuotias Star Wars -fani – uskoo juoksevansa 100 metrillä reilusti alle Usain Boltin maailmanennätyksen

 2. 2

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 3. 3

  Raju väite: Real Madridin puheenjohtaja valmis maksamaan Neymarista 300 miljoonaa euroa

 4. 4

  Tennistähti Serena Williams sai tietää siskopuolensa ampujan vapautumisesta juuri ennen uransa suurinta tappiota – ”En saanut sitä pois mielestäni”

 5. 5

  Elon Musk suunnittelee huippunopeaa joukkoliikenne­tunnelia urheilustadionille Los Angelesiin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 2. 2

  Maailman nopein ihminen juuri nyt on 21-vuotias Star Wars -fani – uskoo juoksevansa 100 metrillä reilusti alle Usain Boltin maailmanennätyksen

 3. 3

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 4. 4

  Rimaa pitää nostaa HJK:ssa, pelaajien lisäksi eurokompasteluihin kyllästyy yleisö

 5. 5

  Patrik Laineella on yksi toivomus jatkosopimuksen suhteen: ”Toivottavasti seura ajattelee samalla tavalla”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

 2. 2

  Somessa rähistiin NHL-miljonääri Jussi Jokisen haluttomuudesta maksaa veroja – mutta pysähtyikö kukaan miettimään, mitä ”verotukselliset syyt” oikeastaan ovat?

 3. 3

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 4. 4

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 5. 5

  Unitutkija kytki piuhat Mikael Granlundiin ja selvitti, mitä päässä tapahtuu yöllä – Tähti­hyökkääjän aivot raksuttivat, kun olisi pitänyt jo vaipua syvään uneen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Väitöstutkimus tarjoaa uuden selityksen talvisodan ihmeelle: Suomalaiset taistelivat uhrautuvasti, koska he halusivat turvata lastensa tulevaisuuden

  2. 2

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi merivesi ei imeydy merenpohjaan ja häviä?

  5. 5

   Muusikko-toimittaja Perttu Häkkisen muistopaikka tyhjennettiin Hakaniemen­rannasta

  6. 6

   Arvostettua naisprofessoria syytetään miesopiskelijan ahdistelusta – Yhdysvalloissa keskustellaan nyt siitä, kuinka paljastusuutiseen reagoidaan naisen ollessa tekijä ja miehen ollessa uhri

  7. 7

   Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

  8. 8

   Pörssiyhtiö Metson johtajalle tuomio työsyrjinnästä – antoi työntekijälle potkut perhevapaan käytön vuoksi, käräjäoikeus katsoo

  9. 9

   Elinajanodote laskee useissa länsimaissa ensi kertaa vuosikymmeniin – Yhdysvalloissa huumekuolemat laskevat myös nuorten odotettavissa olevaa elinaikaa

  10. 10

   Jari Sillanpää sai 10 kuukauden ehdollisen vankeus­rangaistuksen huumaus­ainerikoksista – Julkisuus ei vaikuttanut tuomioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  4. 4

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  5. 5

   Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

  6. 6

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  7. 7

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  8. 8

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  9. 9

   Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

  10. 10

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää