Urheilu

Venäjän näyteikkuna kehuttuna kisajärjestäjänä sulkeutuu – ennen seuraavia kisoja on selvitettävä dopingsotkut: ”Siinä on selvästi kahdet kasvot”

Venäjä sai kiillotettua kilpeään kehuja saaneilla jalkapallon MM-kisoilla. Maa on järjestänyt 2010-luvulla monia arvokisoja, mutta lähivuosina kalenteri on tyhjillään, ja kansainvälinen näyteikkuna sen osalta toistaiseksi sulkeutuu.

Jalkapallon MM-kisat olivat isäntämaa Venäjälle suurvoitto. Miljoonat fanit kansoittivat kisakaupungit ympäri maan, ja kehuja järjestelyistä on satanut joka puolelta.

Poliittisissa kriiseissä Krimistä ex-agentti Sergei Skripalin myrkyttämiseen rypenyt maa näyttäytyi ystävällisenä ja iloisena kisajärjestäjänä. Negatiivisuus unohtui ainakin neljän viikon ajaksi, ja julkisuuskuva kiillottui huomattavasti.

Venäjä on järjestänyt 2010-luvulla useita urheilun arvokisoja. MM-jalkapallon lisäksi Venäjällä on kilpailtu yleisurheilun, jääkiekon ja uinnin MM-kisat. Neljä vuotta sitten Sotšissa oli talviolympialaiset.

Nyt kansainvälinen näyteikkuna kisajärjestäjänä on sulkeutumassa, sillä tulevina vuosina maassa ei mitaleista taistella. Vuonna 2020 Pietarissa pelataan jalkapallon EM-turnauksen lohkovaiheen ja puolivälierien otteluita, mutta mitalit ratkaistaan Lontoossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesäolympialaisissa tauko venyy ainakin 50 vuodeksi, sillä Kansainvälinen olympiakomitea KOK on valinnut järjestäjät jo vuoteen 2028 asti. Viimeksi Venäjällä on pidetty Moskovan kesäolympialaiset vuonna 1980.

Urheilun arvokisoja on aina käytetty poliittisiin tarkoitusperiin, hyvässä ja pahassa.

Jyväskylän yliopiston historian apulaisprofessori Antero Holmila nostaa selkeimpänä esimerkkinä esiin Adolf Hitlerin hyödyntämät olympialaiset vuonna 1936.

Etelä-Korea 1988 ja Espanja 1992 taas näyttivät tahoillaan, että autoritääriset järjestelmät on selätetty ja maat ovat osa kansainvälistä yhteisöä.

Holmila arvioi urheilukisojen sisäpoliittisen vaikutuksen olevan suurempi pitkällä aikavälillä erityisesti autoritäärisissä maissa, joissa kansa pyritään saamaan yhden johtajan taakse.

Kisojen ajan näyteikkuna on kuitenkin auki maailmalle.

KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah toteaa arvokisojen järjestämisen olevan kaikille maille oman yhteiskunnan esittäytymispaikka.

Ne ovat sitä samalla tapaa kuin esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä, jossa Suomi sai paljon positiivista ruutuaikaa.

”Urheilun puolella samalla tavalla halutaan antaa signaalia. Jos onnistutaan kisajärjestelyissä, se on ikään kuin yhtäläisyysmerkki toimivalle yhteiskunnalle”, Essayah sanoo.

”Pitää tietysti olla varovainen laitetaanko siihen yhtäläisyysmerkki vai ei.”

Soittokierros eri urheilulajien vaikuttajille vahvistaa näkemystä, että järjestelyistä arvokisojen onnistuminen ei Venäjällä jää kiinni.

Kehuihin yhtyivät Essayah, Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola.

Kiiltävällä julkisuuskuvalla on ollut myös kääntöpuolensa.

Esimerkiksi Sotšin talviolympialaiset rakennettiin käytännössä tyhjästä subtrooppiselle alueelle, ja eri raporttien mukaan paikalliset asukkaat joutuivat väistymään suurkisojen tieltä.

Monet suorituspaikat ovat nyt käyttämättöminä, mikä on ollut toki ongelma muissakin olympiajärjestäjämaissa.

Venäjän kohdalla esiin on nostettu myös demokratia- ja ihmisoikeuskysymykset.

”Olin Sotšissa mukana, ja ajattelin paikan päällä, että onko tämä sama Venäjä lainkaan kuin mihin on tottunut. Hymyilevät kasvot ja homma toimii”, Pihlakoski kuvailee.

”Sitten tuli pudotus maan pinnalle, kun tultiin kotiin. Jengi marssi Ukrainaan, ja sitten tietysti myöhemmin tulivat nämä menestyminen hinnalla millä hyvänsä -faktat”, hän viittaa paljastuksiin Venäjän valtionjohtoisesta dopingohjelmasta.

”Siinä on selvästi kahdet kasvot.”

IAAF on päättänyt yleisurheilun MM-kisojen isännyyden vuoteen 2021 asti. Yleisurheilun EM-kisojen järjestelyoikeudet ovat auki vuoden 2020 jälkeen, mutta aivan heti Venäjä ei kisoja välttämättä saa, vaikka hakisikin. Syynä on dopingpaljastukset.

Venäjän yleisurheiluliitto on pannassa, eikä sen aikana arvokisoja ole tiedossa.

IAAF:n hallitus kokoontuu ensi viikolla, jossa arvioidaan onko Venäjä onnistunut täyttämään asetettuja kriteereitä pannan poistamiseksi.

”Ennusteeni on, että vaikka hyvää kehitystä on tapahtunut, vielä sitä ei tulla tekemään”, Pihlakoski toteaa.

Kriteereistä Pihlakoski nostaa esiin Maailman antidopingtoimiston WADA:n hyväksynnän Moskovan dopingtestilaboratoriolle. Myös Venäjän valtionjohdon tulisi aidosti myöntää dopingohjelma ja antaa selkeä viesti, että dopingin käyttö myös loppuu.

Ampumahiihdossa Tjumenin osakilpailu siirrettiin Kontiolahdelle 2017 dopingsotkujen takia. Tulevalla kaudella Venäjällä ei maailmancupissa kilpailla, ja Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU perui myös vuoden 2021 MM-kisojen isännyyden.

IBU päättää uuden kisapaikan syyskuussa, kuten myös Venäjältä vaadittavat kriteerit.

”Minulla on se käsitys, että ennen kuin jotakin uutta tapahtuu, Venäjällä ei kisoja ole. Odotan toiveikkaasti maailmankongressia, että siellä asiasta keskustellaan, ja määritellään täytettävät kriteerit”, Suomen ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki sanoo.

Jääkiekon miesten MM-kisaisännät on päätetty Helsingin 2022 kisoihin asti. Vuoden 2023 järjestäjä lyödään lukkoon toukokuussa ensi vuonna.

Kummola sanoo Tšekin ja Ruotsin olevan vahvoilla seuraavaksi järjestäjäksi, joten Venäjä joutuisi odottamaan ainakin 2025 asti.

Tämä ei tarkoita, etteikö Venäjä voisi kisoja saada. Vuonna 2016 kiekkoiltiin Moskovassa ja Pietarissa.

”Samalla lailla Venäjä on rivissä kuin muutkin”, Kummola toteaa.

Hiihdon MM-kisat Venäjä voisi saada järjestettäväkseen aikaisintaan vuonna 2025, mutta todennäköisesti odotus on pidempi.

Hiihdon vuoden 2001 dopingsotkut eivät ainakaan helpottaneet Suomen kisahakuja, ja näin on varmasti myös Venäjän kohdalla.

Jalkapallon vuoden 2020 EM-otteluiden lisäksi merkittävänä tapahtumana jatkaa formula ykkösten Sotšin osakilpailu.

Essayah’n mukaan avain uusiin arvokisaisännyyksiin on luotettavan antidopingtyö.

Myös olympiaisännyyttä ajatellen on tapahduttava muutoksia, sillä KOK on nostanut Agenda 2020 -hankkeessaan esimerkiksi ihmisoikeudet ja ympäristökysymykset kisaisäntäprosessin keskiöön.

”Yhteiskunnassa on varmasti demokratiassa ja ihmisoikeuksissa ja näissä kysymyksissä tekemistä Venäjän, mutta myös monen muun maan kohdalla”, Essayah huomauttaa.

Apulaisprofessori Antero Holmila näkee arvokisattomuuden jopa positiivisena asiana monesta asiasta kritisoidulle maalle.

”Voisi ajatella melkein päinvastoin, että kun Venäjällä ei ole kisoja, eikä niihin liittyviä skandaaleja, venäläinen urheilutoiminta ulkoapäin ennemminkin normalisoituu.”

Fakta

Venäjän järjestämiä arvokisoja 2010-luvulla


  Ampumahiihdon MM-kisat, Hanti-Mansisk 2011

  Taitoluistelun MM-kisat, Moskova 2011

  Yleisurheilun MM-kisat, Moskova 2013

  Talviolympialaiset, Sotši 2014

  Uinnin MM-kisat, Kazan 2015

  Jääkiekon MM-kisat, Moskova ja Pietari, 2016

  Taitoluistelun EM, Moskova 2018

  Jalkapallon MM-kisat, 2018

  Sotšissa on myös ajettu Formula 1:n MM-osakilpailu vuodesta 2014 lähtien. Nykyinen sopimus ulottuu vuoteen 2025.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

 2. 2

  Anthony Joshua puolusti raivokkaasti mestaruuttaan Aleksandr Povetkinia vastaan – voitti teknisellä tyrmäyksellä

 3. 3

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 4. 4

  Suurin osa miehistäkin jäi taakse – Alisa Vainio ylivoimainen maratonin Suomen mestari: ”Tuntui kuin joku olisi pitänyt kättä otsalla”

 5. 5

  Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 3. 3

  Suurin osa miehistäkin jäi taakse – Alisa Vainio ylivoimainen maratonin Suomen mestari: ”Tuntui kuin joku olisi pitänyt kättä otsalla”

 4. 4

  FC Barcelonan pelaajat osaavat esittää yhden kysymyksen lihasvamman sattuessa: ”Olenko menossa Turkuun?” – joukkueen lääkäri oli torstaina mukana tuoreimmassa leikkauksessa

 5. 5

  Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 4. 4

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 5. 5

  Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin ja lähti itkien kentältä – suursuosikki Manchester City hävisi kotonaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  5. 5

   Kiihtelysvaaran kirkko tuhoutui tulipalossa – ”Raunioita tässä jo sammutetaan”

  6. 6

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  7. 7

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  10. 10

   Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää