Urheilu

Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

Miia Sillman kritisoi kovin sanoin jo ennakkoon seitsenottelun liian tiukaksi tiedettyä aikataulua. Ottelijat saivat lisäksi Jyväskylässä toimitsijoilta osakseen tiuskimista ja vähätteleviä kommentteja. Kilpailunjohtaja Esa Kaihlajärvi myöntää vähättelyn muttei allekirjoita aikataulukritiikkiä.

Yleisurheilun Kalevan kisoissa Jyväskylässä nähtiin perjantaina tiukka taistelu paremmuudesta seitsenottelussa. Ykköseksi kiri Tampereen Pyrinnön Maria Huntington 5 858 pisteellä.

Huntingtonin uusi ennätystulos jäi harmittavan lähelle Berliinin EM-rajaa, joka on 5 900 pistettä.

Pyrinnön hienoa päivää täydensi hopealle sijoittunut Miia Sillman, joka summasi 5 810 pistettä. Hertta Heikkinen oli kolmas (5 787) ja viime vuoden Suomen mestari Jutta Heikkinen neljäs (5 771).

Ottelu oli koko nelikolle erittäin onnistunut, sillä kaikkien tulokset ovat myös heidän uusia henkilökohtaisia ennätyksiään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jyväskylän SM-kilpailun järjestelyt taas eivät olleet ottelijoiden mukaan onnistuneet.

Hopeamitalisti Sillman latasi kisan jälkeen Instagram-tilillään tiukkaa tekstiä. Hän haukkui Jyväskylän SM-kisojen olleen ”huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”.

Sillmanin mukaan ottelun aikataulu oli laadittu ajattelematta ottelijoita yhtään.

”Valitettavasti sen edelleen huomaa, että ottelulajiryhmää sorsitaan ihan hirveästi. Meillä on kuitenkin nuoria hyviä urheilijoita tulossa, ja saimme noin hyvin tasoa nostettua, niin ehkä me sitten pikkuhiljaa ansaitsemme takaisin sitä arvostusta”, Sillman sanoo HS:lle.

Sillmanin mukaan aikataulun tiukkuudesta oli huomautettu järjestäjille jo joulun alla laatimisvaiheessa, mutta toiveita ei ollut otettu huomioon.

Ottelijat tiesivät jo ennen kilpailua, ettei laadittu aikataulu tulisi pitämään.

”Sanoimme heti, ettei tämä aikataulu tule pitämään missään tapauksessa vaan se myöhästyy. Sitten sitä myöhästymistä alettiin kostaa meille urheilijoille.”


Toisen kilpailupäivän ensimmäinen laji pituushyppy venyi, ja ennen keihäänheittoa lepoaikaa jäi vain 20 minuuttia, kun säännöissä sanotaan, että lajien välisen tauon pitäisi olla vähintään puoli tuntia.

”Siinä oli toimitsijana yksi sellainen vanhempi herrashenkilö , joka sanoi, että ’saatte yhden harjoitusheiton, aikataulun mukaan aloitetaan’”, Sillman toteaa.

Sillmanin mukaan osa toimitsijoista alkoi tiuskia urheilijoille, kun nämä huomauttivat epäkohdista.

Onko totta, että joku toimitsijoista oli sanonut ottelijoiden häiritsevän muita lajeja?

”Kyllä. Se kommentti ei ollut ilmeisesti tarkoitettu urheilijoiden korviin, mutta meitä urheilijoita on siinä paikalla se 25. Mielestäni jos ajatusmaailma on tuollainen, voisi vain pitää mölyt mahassa”, Sillman painottaa.

Sillman osallistui aikuisten SM-tason otteluun toista kertaa. Vuonna 2015 tamperelainen nappasi pronssia. Sen lisäksi hän on osallistunut yksittäisiin lajeihin, kun vammat ovat estäneet seitsemän lajin rypistyksen.

Aiemmin 23-vuotias urheilija ei ole vastaaviin järjestelyihin törmännyt.

 

”Kyllä niitä aikatauluja sillä tavalla veivattiin, mutta kokonaisuus ratkaisee.”

”En mielelläni haluaisi tuollaisista asioista valittaa, koska siellä on kuitenkin ihmisiä, jotka tulevat tekemään sinne töitä hyvää hyvyyttään. Arvostan heitä. Mutta sitten sinne sattuu sekaan sellaisia, jotka eivät tätä meidän lajia arvosta”, Sillman sanoo.

Myös muut ottelijat ovat olleet Sillmanin kanssa Jyväskylän tapauksesta samoilla linjoilla.

”Minulle tultiin sanomaan, että hyvä, kun avauduin sosiaaliseen mediaan siitä. Toimin ehkä sellaisena sanansaattajana tässä”, hän hymähtää.

Jyväskylän Kalevan kisojen kilpailunjohtaja Esa Kaihlajärvi ei ole itse aikataulukritiikkiä kuullut, mutta hän myöntää toimitsijan vähättelevän kommentin, jonka mukaan ottelijat häiritsivät muita lajeja.

”Yksi toimitsija erehtyi näin sanomaan. Sen voin allekirjoittaa. Se oli vain yksittäinen kommentti.”

Aikataulukritiikkiä Kaihlajärvi ei sen sijaan allekirjoita.

”En kyllä allekirjoita alkuunkaan näitä. Ei se noin ole ollut”, hän sanoo, kun HS kertoo Sillmanin ilmi tuomasta palautteesta.

”Ihmettelen vähän, jos tällaista kritiikkiä on annettu. Todennäköisesti on yksittäinen urheilija, joka on jostain suivaantunut. Sosiaalinen media on urheilijankin kannalta tällainen niin sanotusti paskapyykin purkukanava.”

Kaihlajärven mukaan olisi kiva, jos kilpailunjohtajallekin tultaisiin kertomaan tällaisista asioista.

Itsekin otellut ja monta kertaa kisa-aikatauluja laatinut Kaihlajärvi on kilpailunjohtajana vastuussa myös Jyväskylän aikatauluista. Aikataulut vahvistaa tuomarineuvosto.

”Aikaisempina vuosina lajit ovat olleet varmaan perjantaina ja lauantaina, mikä on antanut erilaisia mahdollisuuksia. Nyt sitten kun ne siirrettiin torstaille ja perjantaille kokonaisuuden parantamiseksi, niin sillä tavalla ymmärrän urheilijoita.”

Hän sanoo, että suunnitteluvaiheessa aikataulusta keskusteltiin yhden ottelijan kanssa. Runko oli valmiina jo viime vuoden puolella.

”Kyllä niitä aikatauluja sillä tavalla veivattiin, mutta kokonaisuus ratkaisee. Emmehän me voi kaikessa jokaisen urheilijan pillin mukaan mennä. Joku sapluuna kun luodaan, se on raameihin upotettava. Teemme kuitenkin parhaamme.”

Kaihlajärvi huomauttaa, että Jyväskylässä oteltiin kaikkien aikojen seitsenottelu kansallisella tasolla, mikä viestii, ettei aikataulu ole ollut täysin kelvoton.

”Toinen vaihtoehto on näissäkin, että Kalevan kisojen yhteydessä ei oteltaisi. Sitäkin on välillä kokeiltu, mutta sen jälkeen halutaan kuitenkin Kalevan kisoihin.”

Kilpailunjohtaja toivoo urheilijoilta kärsivällisyyttä.

”Malttia, malttia. Ollaan tyytyväisiä tuloksiin. Ei kaikissa kansainvälisissä kisoissakaan pystytä aina aikatauluja optimoimaan. Ne ovat kompromisseja, ja kokonaisuus ratkaisee. Yksi laji ei voi pyörittää muita ja toisin päin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kalevan kisat
 • Jyväskylä
 • Yleisurheilu
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Rimaa pitää nostaa HJK:ssa, pelaajien lisäksi eurokompasteluihin kyllästyy yleisö

 2. 2

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 3. 3

  HJK:n rimpuilu päättyi 20 minuutissa – Klubi lähti laulukuoroon Euroopan kentiltä yhteismaalein 1–7

 4. 4

  Suomalaisen jalkapallon nykyhetki ja tulevaisuus ei ole sysimusta

 5. 5

  Kimi Räikkönen kertoi rallin huimanneen formuloita enemmän – ”Siinä on puitteet mennä rotkoon ”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 2. 2

  Takavuosien tv-tähti ”Pikku-Lore” on urheilun stadilainen harvinaisuus: ”Kadulla tosi moni tunnisti, ihmiset osoittelivat ja kuiskivat”

 3. 3

  Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

 4. 4

  Kimi Räikkönen kertoi rallin huimanneen formuloita enemmän – ”Siinä on puitteet mennä rotkoon ”

 5. 5

  Kimi Räikkösen raju ajaminen liikenteessä saa Hotakaisen kirjassa paljon huomiota – Rami-veli Kimin ajotavasta: ”Paras tapa selvittää ruuhka on kiihdyttää, ei jarruttaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

 2. 2

  Somessa rähistiin NHL-miljonääri Jussi Jokisen haluttomuudesta maksaa veroja – mutta pysähtyikö kukaan miettimään, mitä ”verotukselliset syyt” oikeastaan ovat?

 3. 3

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 4. 4

  Unitutkija kytki piuhat Mikael Granlundiin ja selvitti, mitä päässä tapahtuu yöllä – Tähti­hyökkääjän aivot raksuttivat, kun olisi pitänyt jo vaipua syvään uneen

 5. 5

  Entinen huippumaalivahti putosi autossaan 30 metriä Genovan sillan romahdettua: ”Minussa ei ole naarmuakaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  2. 2

   Mika lähti Finnairilta, ja siitä alkoi tie huume­kauppiaaksi – Jari Sillanpään hovi­hankkija rakasti huippu­hotelleja ja kärähti lapsi­pornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  4. 4

   Joona Sotala, 20, on e-urheilun maailman kärkeä – Armeija on silti suoritettava, vaikka se voisi keskeyttää lupaavan uran

  5. 5

   Vesi on seuraava öljy, väitetään, mutta rikastuuko Suomi järvillään? Tutkija: ”Vettä ei voi jättää vapaiden markkinoiden varaan”

  6. 6

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  7. 7

   Luottotiedot menivät, enkä saa asuntoa enää mistään

  8. 8

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  9. 9

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  10. 10

   Poliisipomojen tietolähdetoimintajutun esitutkintapöytäkirja on noloa luettavaa – vastuunkantajia on vaikeaa löytää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  4. 4

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  5. 5

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  9. 9

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  10. 10

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää