Urheilu

Jalkapallon tulevat super­tähdet – Heidät näet pian Mestarien liigassa ja MM-kisoissa

HS esittelee jalkapallon alle 19-vuotiaiden EM-kisojen pelaajia, joilla on mahdollisuudet edetä urallaan maailman huipulle.

Vaasa

Vaasassa ja Seinäjoella pelattavissa jalkapallon alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa nähdään useita tulevia supertähtiä, joilla mitä todennäköisimmin on edessään ura Mestarien liigassa ja MM-kisapelaajana, joillakin ehkä jopa tulevana maailmanmestarina.

Norjalainen Erling Braut Håland on kansainvälisesti koko ikäluokkansa kovimpia maaliruiskuja, vaikka ei torstaina Suomea vastaan osunutkaan maalipuiden väliin.

191 senttimetriä pitkä norjalainen edustaa seurajoukkuetasolla Norjan liigassa pelaavaa Moldea jo nyt, vaikka täyttää vasta EM-kisojen aikana 18 vuotta. Vuonna 2018 Håland on tykittänyt Moldelle kahdeksan maalia neljässätoista pelissä.

Nuorisomaajoukkueissa maaleja on syntynyt vielä tiuhempaan tahtiin: alle 18-vuotiaiden joukkueessa ihmepoika teki kuudessa ottelussa kuusi maalia ja alle 19-vuotiaiden joukkueessa neljässä ottelussa viisi maalia.


”Ei huoleta lainkaan. Hän oli kentällä ja teki oman osuutensa, kun joukkue iski loppuhetkillä kaksi maalia ja voitti ottelun”, vastasi Norjan alle 19-vuotiaiden päävalmentaja Pal Arne Johansen torstaina HS:n kysymykseen siitä, huolettaako häntä Hålandin maalittomuus EM-kisoissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huipulle noustakseen Hålandin on vielä kehitettävä henkistä kanttia ja kärsivällisyyttä. Pohjanmaalla nähdyissä kahdessa pelissä käsien levittely alkaa turhan helposti, jos onnistumisia ei tule.

Portugalilainen Francisco Trincão hyökkäsi EM-kisojen avausottelussa Norjaa vastaan oikeana laitalinkkinä ja iski siltä paikalta kaksi maalia.

Portugali kukisti Norjan 3–1, mistä voittajat voivat kiittää tasaisen ottelun jälkeen Trincãon ratkaisuja.

Trincão pystyy pelaamaan myös keskellä ja vasemmassa laidassa ja laukoo niin vasemmalla kuin oikeallakin jalalla.

Portugalin liigan Bragassa Trincão on tähän asti saanut peliaikaa vain reservijoukkueessa, joka pelaa maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Viime kaudella 30 ottelussa syntyi viisi maalia ja viisi maaliin johtanutta syöttöä.

Suomen alle 19-vuotiaiden maa­jouk­kueen ”Mini­huuh­kajien” pelaajat ovat luon­nos­taan val­miim­pia ja kansain­väli­sempiä pelaajia kuin koskaan aiemmin, sanoi pää­valmen­taja Juha Malinen jo ennen kisoja.

Eräs heistä on joukkueen kapteeni Saku Ylätupa. Vuosi sitten hän pelasi Klubin lainapelaajana RoPSissa, onnistui Rovaniemellä erinomaisesti, palasi hetkeksi Helsinkiin ja jatkoi sitten matkaansa Amsterdamin Ajaxiin.

Amsterdamissa Ylätupa pelasi legendaarisen seuran alle 19-vuotiaiden joukkueessa hyvin. Ensi kaudella hän vaihtaa ikäluokkaa ylemmäksi ja tavoittelee tosissaan paikkaa Ajaxin edustusjoukkueessa.

”Toivottavasti se tapahtuu jo alkavalla kaudella. Se on ykkös­prioriteettini Ajaxissa ja edellyttää paljon minuutteja alle 21-vuotiaissa”, Ylätupa sanoi HS:lle EM-kisojen alla.

Minihuuhkajien kapteenina Ylätupa on EM-kisoissa näyt­tänyt kykenevänsä johtamaan joukkuettaan Euroopan huippumaita vastaan sekä pelillisesti ­että henkisesti.

Englantilaisen keskushyökkääjä Ben Breretonin nimi on varmasti piirretty tarkkaan ­usean pelaajatarkkailijan papereihin, etenkin sen jälkeen kun hän viimeisteli maalin EM-kisojen avauskierroksella Turkkia vastaan. Englanti voitti ottelun 3–2.

Hän kuului jo vuonna 2017 maailmanmestaruuden voittaneeseen Englannin alle 19-vuo­tiaiden maajoukkueeseen. Silloin MM-turnauksessa syntyi kolme maalia.


Seurajoukkuetasolla Brereton edustaa Championshipissa pelaavaa Nottingham Forestia. Hän teki kauden 39 ottelussa kuusi maalia ja syötti kolme. Sopimus Nottinghamin kanssa jatkuu kesään 2021 saakka.

”Ben on jo nyt hyvä pelaaja, ja hänellä on edessään mahtava ­tulevaisuus. Tässä seurassa hän saa kaipaamaansa peliaikaa ja tilaisuuden kehittyä entisestään”, sanoi Nottinghamin valmentaja Aitor Karanka maaliskuussa seuran verkkosivuilla.

Breretonin markkina-arvo on tällä hetkellä noin viisi miljoonaa euroa. Jos urakehitys jatkuu lähimainkaan samanlaisena, voi Nottingham Forestin sanoa kasvattavan tällä hetkellä melkoista kultamunaa.

Italia on aloittanut alle 19-vuotiaiden EM-kisat kahdella voitolla ja kuuluu koko turnauksen ennakkosuosikkeihin yhdessä Englannin kanssa.

Juventuksen Moise Kean on yksi Italian tähtipelaajista. Hän on kaikkien aikojen ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt Serie A:ssa pelannut pelaaja.

Marraskuussa 2016 Kean pääsi kentälle Pescaraa vastaan. Toukokuussa 2017 syntyi Keanin ensimmäinen liigamaali, kun hän teki voittomaalin Juventuksen sarjakauden viimeisessä otte­lussa Bolognaa vastaan. Samalla kaudella Kean pelasi myös Mestarien liigassa.


Brittiläisen The Guardian -lehden mukaan Kean muistuttaa italialaistähti Mario Balotellia sekä fysiikkansa ja nopeutensa että hiustyylinsä vuoksi.

Pelaajien markkina-arvoja listaava jalkapallosivusto Transfermarkt katsoo Keanin arvoksi tällä hetkellä 12 miljoonaa euroa.

Kean ja Brereton pelaavat jo nyt isoja pelejä suurennuslasin alla. Hålandilla on siihen hieman matkaa.

Trincão ja Ylätupa taas tarvitsevat vielä muutaman suuren harppauksen ja ripauksen onnea päästäkseen pelaamaan maailman parhaiden miesten kanssa, mutta mahdollista se on.

Seurat estivät monen pelaajan pääsyn EM-kisoihin

Jalkapallon 19-vuotiaiden EM-kisoissa nähdään useita tulevia ja nykyisiä tähtiä, mutta kaikki maidensa parhaat pelaajat eivät ole mukana Pohjanmaalla.

Koska EM-kisat eivät ole Fifan virallisessa maaottelukalenterissa, seuroilla on oikeus kieltää pelaajiaan osallistumasta niihin. Sen vuoksi kisoista puuttuu joitakin profiilipelaajia, joille olisi ollut varmasti käyttöä maajoukkueessa mutta joiden kisamatkan seurajoukkue on syystä tai toisesta estänyt.

EM-kisamatkoja on peruuntunut erityisesti brittijoukkueiden pelaajilta. Englanti joutui siksi muuttamaan kokoonpanoaan karsintapelien jälkeen melkoisesti, ja nyt joukkueessa on kahdeksan uutta pelaajaa.

”On katkera pettymys, että ­kisat ovat jälleen kerran Fifan maaottelukalenterin ulkopuolella. Se pakottaa seurat tekemään vaikeita päätöksiä”, sanoi Englannin jalkapalloliiton FA:n tekninen johtaja Dan Ashworth liiton verkkosivuilla.

Ashworth toivoi, että Fifa ja Uefa ottaisivat nuorisomaajoukkueiden kisat huomioon suunnitellessaan tulevia kalentereitaan.

Eräs kisat menettäneistä ­pelaajista on Brentfordia edustava Suomen hyökkääjä Marcus Forss. Suomen valmennus­ryhmä ja jalka­pallo­liiton johto olivat pettyneitä Brent­fordin päätökseen.

”Yritimme räätälöidä paketin, jossa Marcus menettäisi heidän pre-seasonistaan mahdollisimman vähän ja hänen lähtö­kohtansa pelata edustusjouk­kueessa tulevalla kaudella olisivat mahdollisimman hyvät. Viimeisimmän ehdotuksen mukaan Marcus olisi ollut heidän seuratoiminnastaan poissa viikon ja menettänyt yhden har­joitusottelun”, kertoi urheilutoimenjohtaja Hannu Tihinen Palloliiton sivuilla.

Suomen ehdotus ei saanut Brentfordilta vastakaikua, mikä tiesi enemmän maajoukkue­vastuuta Eetu Vertaiselle ja Niklas Jokelaiselle.

Englannin joukkueesta puuttuvista nimistä eräs kovimmista on Arsenalin 19-vuotias Eddie Nketiah, joka edusti seuraa viime kaudella kymmenessä ottelussa ja teki kolme maalia.

Nketiahin maalitahti Eng­lannin ikä­kausi­maa­joukkueiden peleissä on ollut hurja. Kahdek­sassa alle 19-vuo­tiai­den maa­otte­lussa hän on tehnyt kah­dek­san maalia. Siksi pelaaja on kutsuttu jo mukaan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen, ja maaleja on syntynyt sielläkin neljässä ottelussa kaksi.

Kaksi päivää ennen kisojen alkua Nketiah teki maalin harjoitusottelussa Boreham Woodia vastaan. Arsenal voitti 8–0. Poikien EM-kisojen aikana Arsenal pelaa harjoitusottelut Atlético Madridia ja Paris Saint-Germainia vastaan.

Suomen joukkueella on vielä mahdollisuus edetä mitalipeleihin

Suomen jalkapallon alle 19-vuotiaiden maajoukkue Minihuuhkajat kohtaa EM-kisojen alkulohkon viimeisessä ottelussaan sunnuntaina Portugalin.

Suomi on hävinnyt kisojen kaksi ensimmäistä otteluaan, mutta voitolla joukkueen olisi silti vielä mahdollista jatkaa pelejään EM-kisoissa.

Voitolla Portugalista Suomi olisi varmasti lohkonsa kolmas. Suomi voi vielä nousta myös lohkokakkoseksi, jos se voittaa Portugalin vähintään kahdella maalilla ja lohkon toisessa ottelussa Italia voittaa Norjan.

Kummankin alkulohkon kaksi parasta joukkuetta kohtaavat mitalipeleissä. Lohkokolmoset pelaavat EM-kisojen viidennestä sijasta. Myös ottelu EM-kisojen viidennestä sijasta on tärkeä, sillä turnauksen viisi parasta maata saa paikan ensi vuonna pelattaviin alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin.

Vaasan stadion myydään sunnuntaina todennäköisesti loppuun kuten Minihuuhkajien kahdessa aiemmassa alkulohkon ottelussa. Kotiyleisön edessä pelillisesti hyvin mutta tulosmielessä huonosti tähän saakka esiintyneellä Suomella on kaikki mahdollisuudet voittoon.

Portugali–Suomi sunnuntaina Vaasassa kello 18.30. Yle TV2 näyttää ottelun suorana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • EM-kisat
 • Jukka Vuorio
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 2. 2

  Valtteri Bottas isännöi kilpailua, jossa roskaamisesta saa aikasakon – F1-tähden oma koira ”syö kaikki muovit, mitä tienposkessa on”

 3. 3

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 4. 4

  TPS nousi pois Veikkausliigan jumbosijalta – katso perjantain ottelun huippuhetket

 5. 5

  Huuhkajien toppari Sauli Väisänen siirtyy Italian Serie B:hen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 2. 2

  Maailman nopein ihminen juuri nyt on 21-vuotias Star Wars -fani – uskoo juoksevansa 100 metrillä reilusti alle Usain Boltin maailmanennätyksen

 3. 3

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 4. 4

  Venäjän kolossimainen MM-sankari johdatti seuransa käsittämättömään nousuun Eurooppa-liigassa – edes yhden pelaajan ulosajo ei estänyt maalijuhlaa

 5. 5

  HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti pahoittelee Twitterissä Klubin Eurooppa-liigan konttausta – kommenteissakaan ei päätä silitellä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

 2. 2

  Somessa rähistiin NHL-miljonääri Jussi Jokisen haluttomuudesta maksaa veroja – mutta pysähtyikö kukaan miettimään, mitä ”verotukselliset syyt” oikeastaan ovat?

 3. 3

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 4. 4

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 5. 5

  Unitutkija kytki piuhat Mikael Granlundiin ja selvitti, mitä päässä tapahtuu yöllä – Tähti­hyökkääjän aivot raksuttivat, kun olisi pitänyt jo vaipua syvään uneen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  2. 2

   Maailman pahamaineisin huumepomo on vangittuna Manhattanin ytimessä, ja hänen oikeudenkäyntinsä pysäyttää säännöllisesti New Yorkin liikenteen

  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Sveitsiläiskaupunki epäsi muslimi­pariskunnalta kansalaisuuden, koska he eivät suostuneet kättelemään vastakkaista sukupuolta

  5. 5

   Weekend Festivalin aloitus myöhästyi tunteja Helsingissä – ”Se oli järjestäjän virhearvio”

  6. 6

   Aivot ahmivat valeuutisia mieluummin kuin tositietoa – Vinoumaa vastaan voi taistella, ja nyt tutkija kertoo, miten se tapahtuu

  7. 7

   Arvostettua naisprofessoria syytetään miesopiskelijan ahdistelusta – Yhdysvalloissa keskustellaan nyt siitä, kuinka paljastusuutiseen reagoidaan naisen ollessa tekijä ja miehen ollessa uhri

  8. 8

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  9. 9

   Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

  10. 10

   Väitöstutkimus tarjoaa uuden selityksen talvisodan ihmeelle: Suomalaiset taistelivat uhrautuvasti, koska he halusivat turvata lastensa tulevaisuuden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  2. 2

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  3. 3

   Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

  4. 4

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  5. 5

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  6. 6

   Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

  7. 7

   Väitöstutkimus tarjoaa uuden selityksen talvisodan ihmeelle: Suomalaiset taistelivat uhrautuvasti, koska he halusivat turvata lastensa tulevaisuuden

  8. 8

   Luottotiedot menivät, enkä saa asuntoa enää mistään

  9. 9

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  10. 10

   Arvostettua naisprofessoria syytetään miesopiskelijan ahdistelusta – Yhdysvalloissa keskustellaan nyt siitä, kuinka paljastusuutiseen reagoidaan naisen ollessa tekijä ja miehen ollessa uhri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää