Urheilu

”Jokaista sanaa, jonka sanon, kuunnellaan paljon tarkemmin kuin entisten mieshuippupelaajien” – Ylen jalkapallo­asiantuntija Marianne Miettinen toivoo lisää naisia tv-kommentaattoreiksi

Miettinen on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on suorittanut Uefa Pro -valmentajalisenssin.

”Arvostus ansaitaan omalla työllä”, sanoo Suomen alle 18- ja alle 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuevalmentaja Marianne Miettinen.

Miettinen, 43, on Suomen menestyneimpiä naisten jalkapallovalmentajia. Suurelle yleisölle hän on tullut tutuksi Ylen tv-kommentaattorina Mestarien liigassa ja arvoturnauksissa.

Viimeksi Miettinen kommentoi Ylelle Venäjän MM-turnausta suomeksi ja ruotsiksi. Hän valmistautuu yhden pelin kommentointiin 8–10 tuntia.

Ruotsissa ja Norjassa naiskommentaattorit ovat jo arkipäivää. Kaksi vuotta sitten sosiaalisessa mediassa nousi kohu, kun Miettinen toimi miesten EM-kisojen kommentaattorina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tiedostan, että jokaista sanaa, jonka sanon, kuunnellaan paljon tarkemmin kuin entisten mieshuippupelaajien.”

Jalkapallopiireissä Marianne Miettinen on tunnettu pitkään. Hänen isänsä Pauli Miettinen toimi 20 vuotta Palloliiton koulutuspäällikkönä, ja kotimaiset huiput tulivat tyttärelle tutuksi jo lapsena.

”Olen aina saanut olla Jyrki Heliskosken, Sixten Boströmin, Lars Mosanderin, Kimmo Lipposen, Markku Kanervan ja vaikka kenen suomalaisen huippujalkapallonimen mukana. He eivät ole koskaan dissanneet minua vain siksi, että olen nainen tai työskentelen naisjalkapallossa. Olen saanut olla yksi siinä porukassa.”

Miettinen tuo studioon oman osaamisensa valmennuspuolelta. Se on erilaista kuin esimerkiksi entisten huippupelaajien Jari Litmasen ja Petri Pasanen pelaajanäkökulma.

”En koe, että olisin heitä parempi, enkä myöskään, että olisin heitä huonompi. Olen erilainen ja haluan rakentaa oman osaamisen päälle sen työni.”

Miettinen kaipaa studioon uusia kasvoja. Erinomaisia olisivat esimerkiksi HJK:n naisten kakkosvalmentaja, entinen maajoukkuepelaaja Heidi Pihlaja sekä pitkän uran Suomessa ja ulkomailla tehnyt Roosa Lappi-Seppälä.

”Nyt pitäisi saada myös heitä mukaan, eikä niin, että se henkilöityy yhteen naiseen. Silloin ei ole kyse ylipäätänsä naisjalkapallon osaamisesta, vaan se on suunnattu yhteen ihmiseen. Se on väärin, koska meillä on muitakin hyviä.”

Määrätietoinen mutta empaattisen oloinen Miettinen ei ole barrikadeilla naisasianaisena, mutta hän on tullut ajaneeksi naisten asemaa jalkapallossa.

Vuonna 2007 Miettinen suoritti ensimmäisenä suomalaisnaisena Euroopan jalkapalloliiton Uefan korkeimman Pro-valmentajalisenssin kurssinsa priimuksena. Kurssitovereina oli muun muassa HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo.

”En ole mihinkään lähtenyt sillä ajatuksella, että pyytelen anteeksi. Olen aina joutunut raivaamaan tieni omalla tekemiselläni. Ei voi sanoa kyynärpäätekniikalla, mutta todistaen joka kerran, että kuulun sinne, missä olen. Nautin haasteista.”

Pian kurssin jälkeen Miettiselle avautui pesti, joka oli vaikea paikka mutta samalla opetusten kultakaivos. Hänestä tuli ensimmäinen suomalainen valmentaja Ruotsin naisten jalkapalloliigassa, kun helsingborgilainen Stattena IF tarjosi sopimusta. Vakituinen työpaikka Palloliitossa sai jäädä.

”Se oli nousijajoukkue, joka oli pelannut ykköstä edellisellä kaudella. En saanut kurssia muutettua riittävän nopeasti.”


Miettinen joutui jättämään seuran kesken kauden. Se oli kolaus itseluottamukselle, mutta toisaalta hän ymmärsi valmentaneensa joukkuetta autoritaarisesti. Se ei toiminut.

Miettinen kysyi joukkueessa pelanneelta Helmareiden Jessica Julinilta, mitä pitäisi tehdä toisin.

”Jessica sanoi, että sinun pitää keskustella pelaajien kanssa ja kuunnella heitä. Täällä oli myös kokeneita pelaajia joukossa, ja heillä olisi ollut paljon annettavaa. Se oli ensimmäinen herätys.”

Miettinen pohti jopa valmentamisen lopettamista. Hänellä oli paha olla, sillä hän oli nähnyt, kuinka pelaajien itseluottamus hupeni suurien tappioiden jälkeen ja kuinka he voivat pahoin.

Miettinen osti muistikirjan ja kirjoitti siihen joka päivä, mitä oli tehnyt hyvin ja mitä pitäisi muuttaa.

Hän kertoo nyt 20 vuoden valmennusuran suurimmaksi opiksi sen, ettei hän omista peliä vaan se on pelaajien ja valmentajan yhteinen lopputulos. Pelaajat eivät ole vain kentälle sijoiteltavia taktisia pelinappuloita, vaan valmentajan on tunnettava pelaajat myös ihmisinä ja oltava läsnä.

”Ennen valmensin peliä, jota pelaajat pelasivat. Nykyään autan ihmisiä valmentautumaan, jotta he voisivat pelata mahdollisimman hyvin.”

Sen jälkeen menestystä on tullut. Huippuhetkiin kuuluu alle 19-vuotiaiden joukkueen luotsaaminen EM-lopputurnauksen välieriin vuonna 2013 ja MM-kisoihin vuonna 2014.

Hyvältä tuntui myös 17-vuotiaiden tyttöjen tuore MM-paikka. Miettinen toimii ikäluokan teknisenä johtajana.

Miettinen sanoo, että nyt ”wow-hetkiä” ovat ne, kun joku entinen pelaaja tulee aidosti iloisena tervehtimään.

”Ne kertovat siitä, että olen pystynyt kohtelemaan heitä ihmisenä hyvin ja he ovat ehkä nauttineet futiksesta toiminnassamme.”


Ei virheitä vaan yrityksiä

Valmentajan tehtävä on auttaa pelaajia onnistumaan, Marianne Miettinen sanoo.

Kaikissa Suomen tyttöjen jalkapallomaajoukkueissa harjoitteet, palaute ja pelisuunnitelma rakennetaan pelaajien vahvuuksien päälle. Niissä keskitytään onnistumisiin, ei epäonnistumisiin.

Miettisen mukaan pelaajat ottavat paremmin vastaan myös kehitysajatuksia silloin kun he tunnistavat, että heidän vahvuuksiaan halutaan käyttää ja vahvistaa. Onnistumiseen keskittyminen vaikuttaa pelaamiseen.

”Väittäisin, että pelaajat uskaltautuvat heittäytyä. He eivät pelkää virheitä”, Miettinen sanoo.

On sanottu, että suomalaisten joukkueiden iso haaste on pallonhallinta vastustajan kenttäpuoliskolla lähellä vastustajan maalia.

19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa asenne on Miettisen mukaan sellainen, ettei pallonmenetys alueella haittaa vaan pelaajia rohkaistaan yrittämään alueella vaikeitakin ratkaisuja, kuten syöttöjä pienistä väleistä. Menetyksen jälkeen joukkue uskoo voittavansa pallon heti takaisin.

”Toisin sanoen ei ole olemassa virheitä vaan on yrityksiä. Sitten voidaan keskustella pelaajien kanssa siitä, mikä yritys olisi juuri siihen tilanteeseen paras vaihtoehto.”

Miettinen kertoo, että ulkomailta Suomeen tulleet valmentajat ovat toisinaan ihmetelleet, kuinka kriittisiä suomalaispelaajat ovat itseään kohtaan.

”Pelaaja antaa yhden virhesyötön ja vetää melkein ranteet auki. Kyllä epäonnistumisen pelko on jossain syvällä. Se rajoittaa peliin heittäytymistä.”

Miettisen mukaan valmentajan tulee rakentaa harjoitus niin, että onnistuminen on mahdollista. Jos onnistumisia ei tule, hän katsoo peiliin.

Miettinen sanoo, että suomalaisessa jalkapallokulttuurissa on kehitytty onnistumisiin keskittymisessä.

”Olemme muutaman viime vuoden aikana pystyneet muuttamaan Suomessa palloilulajien kulttuuria. Olemme oikeassa suunnassa.”

Kuka?

Marianne Miettinen


 Suomen U18- ja U19-tyttöjen maajoukkuevalmentaja.

 U15–U19-tyttöjen tekninen johtaja, vastaa Helmaripolun pelaajakehityksestä.

 Valmentanut myös Suomen naisten B-maajoukkuetta.

 2005–2007 PuiU:n valmentajana.

 2009 Stattena IF:n päävalmentaja, ensimmäinen suomalainen Damallsvenskanin valmentaja.

 2010 Åland Unitedin naisten päävalmentaja.

 Toiminut Palloliiton valmentajakouluttajana.

 Valmentanut myös Yhdysvalloissa talenttiryhmää floridalaisessa Weston Fury -seurassa.

 Luotsannut alle 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen vuoden 2013 EM-lopputurnauksen välieriin ja vuoden 2014 alle 20-vuotiaiden MM-lopputurnaukseen.

 Suorittanut Uefa Pro -valmentajalisenssin ensimmäisenä suomalaisnaisena.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kim Koivu ylsi ensimmäisen kerran kymmenen parhaan joukkoon golfin Euroopan-kiertueella ja sai uransa suurimman palkintosekin

 2. 2

  Lähes maksimit irti – Suomen miehet sijoittuivat lentopallon MM-kisoissa 13:nneksi: ”Erittäin kovan luokan tulos”

 3. 3

  Uudet suomalaisnimet rynnäköivät NHL:n harjoituspeleissä: ”Hienoa pukea tämä paita päälle”

 4. 4

  Hurjavireinen Arsenal jatkoi voittoputkeaan Valioliigassa

 5. 5

  Vantaa Ducks jäi VaLePan jyrän alle – avauserä oli melkein voitettu

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

 2. 2

  Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta

 3. 3

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 4. 4

  Anthony Joshua puolusti raivokkaasti mestaruuttaan Aleksandr Povetkinia vastaan – voitti teknisellä tyrmäyksellä: ”Tiesin, että hänen päänsä kestää iskuja”

 5. 5

  Ratsastajat suomivat hurrikaaniosavaltion MM-kilpailujen järjestelyjä – ”Kaikkien aikojen katastrofaalisimmat MM-kilpailut”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 4. 4

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 5. 5

  Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  2. 2

   Köyhien lasten hätä vie auttajaltakin yöunet – Ihmisiä alkoi pudota tukien ulkopuolelle, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Nuoriso on pilalla, taas

  6. 6

   Kohudokumentaristi Michael Mooren presidentti Trumpia mätkivä uutuuselokuva ei innostanut yleisöä USA:ssa

  7. 7

   ”Tällä kertaa sattuu vain yksi kolari” – Pasilan työmaasumpussa yksikään liikkuja ei tunnu tietävän, missä pitäisi olla

  8. 8

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  9. 9

   Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia

  10. 10

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää