Urheilu

Jalkapallon kyläseura pani tuulemaan: uusi stadion, ympärivuotinen halli ja ammattivalmennus junioreista alkaen – ”Tämä on kuin Islannin malli”

Sauvossa ja Paimiossa pelaava Peimari United panostaa ennen kaikkea juniorijoukkueisiin.

Sauvo.

Yhteisöllisyys ja talkoohenki voivat edelleen hyvin Sauvossa ja Paimiossa. Jalkapalloseura Peimari United on esimerkki siitä, mitä voidaan saavuttaa, kun asukkaat, yrittäjät ja kunta puhaltavat yhteen hiileen.

Tuloksena voi olla jalkapalloseura, jonka merkitys on paikallisesti paljon suurempi kuin vain urheilullinen. Täällä seurasta puhuvat kaikki, sillä niin monen perheenjäsen joko pelaa Peimarissa, osallistuu talkoisiin tai käy katsomassa pelejä. Lapset kulkevat kylällä futiksen fanipaidat päällä, mutta selässä ei lue Messi tai Ronaldo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ne ovat oman kyläseuran paitoja.

Sauvossa on noin 3 000 asukasta, kuntarajan toisella puolella Paimiossa noin 10 000. Alue on puolivälissä Turun ja Salon vaikutuspiirejä, mutta henkisesti hieman kaukana kummastakin kaupungista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki lähtökohdat viittaavat siihen, että Peimari United voisi olla kuin mikä tahansa kyläseura, joka tyytyy pelailemaan vuodesta toiseen vitosdivarissa. Mutta Peimari on kaikkea muuta.

Hyvä jalkapalloseura on paljon enemmän kuin edustusjoukkueensa. Tämän asian sisäistäminen on eräs seuratoiminnan kehittämisen edellytyksistä, ja paimiolais-sauvolaisessa Peimari Unitedissa asia on ymmärretty harvinaisen hyvin.

Kun Peimaria perustettiin, seurapomo Olli Dahl halusi seuran kulmakivinä olevan osaava valmennus ja hyvät olosuhteet. Vain sellaisen päälle voisi rakentaa menestystä.

”Tavallinen pienseuratoiminta on sitä, että isät valmentavat. Tietysti on olemassa osaaviakin isiä, mutta yleisesti ottaen ammattivalmentaja on parempi vaihtoehto”, Dahl sanoo.


Hän palkkasi Peimariin heti seuran alkuvaiheessa portugalilaisen ammattivalmentajan, joka tuli ensin kolmen kuukauden koeajalle, mutta viihtyi seurassa lopulta kuusi vuotta. Sinä aikana Peimari nousi kutosdivarista Kakkoseen. Valmentajien määrää on vaiheittain lisätty niin, että nyt seurassa on neljä portugalilaista päätoimista valmentajaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Seuraa ei ryhdytty rakentamaan niin, että ensin haalitaan edustusjoukkue ja heille koutsit, vaan nimenomaan lapsilla pitää olla ensin ammattivalmentajat. Eli kehitys alkaa sieltä pienistä, ja he ovat sitten joskus aikanaan siellä edustuksessa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työuransa Dahl on tehnyt laivanrakennusteollisuuden parissa, jalkapalloseuraa hän sanoo vetävänsä harrastuksena. Hän on perustanut myös yrityksen, joka valmistaa urheilukatsomoita muun muassa jalkapalloa ja pesäpalloa varten.

Vielä vuosikymmenen alussa, ennen Peimarin syntyä, Sauvossa ei näkynyt merkkiäkään ammattivalmennuksesta tai hyvistä olosuhteista. Silloin jalkapalloilijoiden käytössä oli hiekkakenttä, josta puuttuivat niin katsomo kuin pukuhuoneetkin.

Nyt samalla paikalla on kumihiekkatekonurmi, viisisataa katsojaa vetävä uusi katsomo sekä ympärivuotisessa käytössä oleva sisähalli Peimari-areena.

Dahl sai houkuteltua suuren joukon kyläläisiä talkoisiin, kun tekonurmea katsomoineen ja vuonna 2014 valmistunutta sisähallia rakennettiin. Tavallisten kyläläisten lisäksi myös Dahl perheineen, pelaajat ja valmentajat viettivät rakennustyömailla kuukausia. Halli valmistui noin puolessatoista vuodessa, tekonurmen katsomo noin puolessa vuodessa. Kymmenet yritykset osallistuivat talkoisiin materiaalitoimituksilla tai muilla tavoin.


Hallissa järjestetään talvikaudella juniorien turnauksia, ja Peimarin kaikki joukkueet käyttävät tiloja harjoitteluun. Rakennuksesta löytyy muun muassa kahvila, kuntosali ja kokoustila. Edustusjoukkueen pukuhuone saunatiloineen kestää hyvin vertailun veikkausliigaseurojen kanssa. Tiloihin on panostettu kahdesta syystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensinnäkin se on osoitus siitä, että arvostamme pelaajiamme. Toisaalta haluamme myös, että kun seuran juniorit pääsevät näkemään edustuksen pukuhuoneen, he haluaisivat jonakin päivänä nähdä oman nimensä siellä”, Dahl sanoo.

Perjantai-iltapäivänä tekonurmella harjoittelee kaksi Peimarin juniorijoukkuetta, vuosina 2006 ja 2008 syntyneet. Heidän kanssaan kentällä hikoilee neljä portugalilaista valmentajaa.

”Kun tulin Sauvoon, kaikki lapset pelasivat sählyä. Nyt asia on toisin, ja jalkapallo on selvästi ykköslaji”, kertoo valmentaja André Miranda. Hän on ollut mukana Peimarin toiminnassa lähes alusta saakka.


Peimarin portugalilaiset asuvat Sauvon kirkonkylässä. Koska he ovat päivittäin tekemisissä suuren lapsijoukon kanssa, valmentajista on tullut luonnollinen osa kyläyhteisöä.

”Olemme tulleet tutuiksi paikallisten kanssa. Alussa meitä selvästi katsottiin alta kulmien, mutta nykyään meille moikkaillaan iloisena, ja moni on valmis auttamaan, jos meillä on mikä tahansa ongelma”, Miranda sanoo.

Harjoituksissa on läsnä myös muutamia vanhempia, jotka toimivat joukkueenjohtajina ja apulaisina.

”Perheemme muutti Sauvoon Espoosta. Nyt poikani on saanut kaksi vuotta ammattivalmennusta, joka on laadukasta, hyvin organisoitua ja hyväntuulista”, sanoo vuonna 2008 syntyneiden joukkueenjohtaja ja juniorin isä Perttu Laaksonen.

Laaksosen perhe asuu omakotitaloalueella jalkapallokentän vieressä. Lapsen koulumatka on puolisen kilometriä.

”Tämä on kuin niin sanottu Islannin malli. Voin jättää lapseni todella hyvin mielin näiden valmentajien käsiin”, Laaksonen sanoo.

Valmentaja Tiago Santos työskentelee vuosina 2007 ja 2008 syntyneiden joukkueiden kanssa sekä toimii edustuksen apuvalmentajana.

”Juniorien kanssa on sovittu, että ne jotka harjoittelevat eniten, myös pelaavat eniten. Eli parhaat pelaajat eivät välttämättä saa eniten peliaikaa, jos harjoituksia jää väliin. Jos tulee kaikkiin harjoituksiin ja tekee parhaansa, pääsee varmasti myös pelaamaan”, Santos kertoo filosofiastaan.


Lasten harjoituksissa kaikki opettelevat kaikkien pelipaikkojen pelaamista. Tekniikan lisäksi Santos haluaa opettaa lapsille tunnetta.

”Jalkapallo on suurelta osin intohimoa. Suomalaisilla on joskus vaikeuksia näyttää sitä. Olen opettanut lapsille, että kun teette maalin, tuulettakaa sitä sydämenne kyllyydestä”, Santos sanoo.

Juniorijalkapallo ei ole vain syöttöharjoituksia, venyttelyä ja pelaamista. Kyse on myös ryhmätyötaidoista, voittamisen ja häviämisen opettelemisesta, tunteiden käsittelystä ja erilaisuuden kohtaamisesta.

”En tiedä tuleeko kenestäkään jalkapalloammattilaista, mutta haluan heidän oppivan joukkueen avulla myös taitoja elämää varten. Toivottavasti joukkueessa pelaaminen auttaa heitä myöhemmin työelämässä.”


Peimarin valmennuspäällikkö Joaquim Valinho työskentelee seurassa edustusjoukkueen, A-juniorien sekä tyttöfutiksen vastuuvalmentajana. Hän seuraa juniorien harjoittelua katsomosta.

”Portugalissa jokainen lapsi pelaa jalkapalloa. Suomessa eräs ensimmäisistä haasteista on ylipäätään saada lapset jalkapallon pariin. Mielestäni Peimari on onnistunut siinä hyvin”, Valinho sanoo.

Edellisessä sarjaottelussa hän on peluuttanut neljää Peimarin b-juniori-ikäistä pelaajaa.

”He saivat peliaikaa, koska ansaitsivat sen. Vaikka edustusjoukkue haluaa antaa tilaisuuksia omille kasvateille, täytyy jokainen peliminuutti ansaita harjoituskentällä”, Valinho sanoo.


Nyt seura pelaa kolmosdivarissa, mikä ei riitä seurapomo Olli Dahlille.

”Tämä ei ole se taso, minne me kuulumme. Viime kaudella Kakkosessa ymmärsin, että meillä on joskus tulevaisuudessa edellytykset pelata Ykkösessäkin”, Dahl sanoo.

Peimarin edustusjoukkueen kapteeni Samuli Vihervirta on pelannut joukkueessa sen perustamisesta saakka, eli viidellä sarjatasolla. Se ei ole ainutlaatuista, mutta poikkeuksellista kuitenkin. Nykyään hän toimii kapteenin roolin lisäksi seuran markkinointivastaavana.

”Meillä on joukkueessa edelleen ainakin kahdeksan sellaista pelaajaa, jotka ovat olleet mukana alusta saakka. Nuorena pelaajana sitä ei osannut samalla tavalla ajatella, mutta nykyään ymmärtää, miten hieno juttu ollaan seurana ja joukkueena tehty.”

Vuosikymmenen alussa Vihervirran kaveriporukka oli ryhmä 15-16-vuotiaita paimiolaispoikia, joilla oli vaikeuksia saada kokoon joukkuetta Paimion Hakassa. Kaverukset miettivät jo jalkapallon lopettamista, kunnes kuulivat Peimari Unitedista.

”Peimarissa avain uuteen intoon oli uusi portugalilainen valmentaja. Hän sai meidät innostumaan lajista uudelleen, ja opetti meille jalkapallosta paljon.”

Nuorten poikien joukkue osallistui miesten sarjoihin ja alkoi voittaa paitsi pelejä, myös sarjoja.

”Olimme tiivis kaveriporukka, treenasimme tosissaan ja meillä oli osaava valmentaja. Kun tuli yksi nousu, janosimme lisää. Harjoittelimme nöyrästi ja pelasimme röyhkeästi.”

Viime kauden Peimari pelasi Kakkosessa, mutta putosi niukasti kauden päätteeksi takaisin kolmoseen. Siinä missä kolmonen on täysi amatöörisarja, pelaa Kakkosessa semi-ammattilaisjoukkueita.

Peimarissa ammattilaisia ovat vain portugalilaiset, joiden työhön kuuluu myös juniorien valmentaminen. Muut seuran pelaajat käyvät joko töissä tai ovat päätoimisia opiskelijoita.

”Sarjojen välillä on selvä ero, mutta saimme alkukaudesta hyvin pisteitä. Sitten tuli loukkaantumisia. Se oli meille opettavainen kausi. Kakkonen on mielestäni se taso, johon tällä hetkellä kuuluisimme.”

Nyt nousua takaisin Kakkoseen ja kenties ylemmäksikin rakennetaan pitkäjänteisesti ja kestävästi.

Dahl vakuuttaa, että tulevaisuudessakin seura haluaa kasvaa ensisijaisesti junioripuolella.

”Kaikkiin nykyisiin juniorijoukkueisiin voisi heti tulla lisää pelaajia. Lähitulevaisuuden suunnitelmissa on perustaa myös tyttöjen joukkue tai joukkueita. Haluaisin Peimariin myös naisten edustusjoukkueen.”

Mahdollisen sarjanousun osuessa kohdalle Dahl aikoo pitää kiinni pelaajapolitiikkansa periaatteista.

”Niin kauan kuin minä olen mukana seurassa, periaate on, että vähintään puolet pelaajista on aina omia kasvatteja.”

Fakta

Peimari United


 Vuonna 2010 perustettu Sauvossa ja Paimiossa toimiva jalkapalloseura. Edustusjoukkue aloitti sarjapelit vuonna 2012 kuutosdivarista.

 Seuran juniorien ja edustusjoukkueen valmennuksesta vastaavat portugalilaiset ammattivalmentajat Joaquim Valinho, André Miranda, Tiago Santos ja Bruno Heleno.

 Peimarissa pelaa kaksi portugalilaista ammattipelaajaa, hyökkääjä Bruno Rodrigues ja maalivahti Fabio Silva.

 Edustusjoukkue pelaa Kolmosessa, joka on Suomen neljänneksi korkein sarjataso.

 Edustusjoukkue saavutti neljä peräkkäistä sarjanousua vuosina 2013–2016.

 Palloliitto myönsi vuonna 2015 seuralle Grassroots-palkinnon merkkinä monipuolisesta ja laadukkaasta toiminnasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Urheilu
 • Yhteisöllisyys
 • Jukka Vuorio
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

 2. 2

  Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

 3. 3

  Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

 4. 4

  HS:n F1-toimittaja katsoi ensimmäistä kertaa Kimi Räikkösen voittoa kotisohvalta – kollegan väärinkäsitys aiheutti naurua lehdistötilaisuudessa

 5. 5

  Ruotsalainen hiihto­tähti sairastui vakavasti – Per Elofsson, 41, kertoi, että pääsee hädin tuskin vessaan omin voimin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

 2. 2

  Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

 3. 3

  Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

 4. 4

  Kimi Räikkönen ajoi Suomen juhlavoiton – ”Olen varmaan onnellisin ihminen tällä varikolla”

 5. 5

  Lauri Markkanen julkaisi kuvan äidistään – taustalla oleva juliste sai fanit vertaamaan NBA-tähteä Rocky-elokuvien ruotsalaistähteen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

 2. 2

  Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

 3. 3

  Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

 4. 4

  Kimi Räikkönen ajoi Suomen juhlavoiton – ”Olen varmaan onnellisin ihminen tällä varikolla”

 5. 5

  Koripalloilija Fiifi Aidoo oli yksinäinen poika, joka tappeli kiusaajiaan vastaan ja ikävöi äitiään, kunnes eräänä päivänä ovisilmästä näkyi outo nainen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  8. 8

   Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

  9. 9

   Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

  10. 10

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  9. 9

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  10. 10

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää