Urheilu

Suomen seiväsvalmentaja edelleen haltioissaan huimasta EM-finaalista ja ”uudesta Lavilleniesta”, jonka kanssa pääsi yhteiskuvaan – ”Mitä eilisiltana tapahtui on mielenvikaista”

Berliinin EM-kisojen seiväsfinaalissa nähtiin ensimmäistä kertaa 23 vuoteen kaksi miestä yli kuuden metrin haamurajan. Steve Rippon on seurannut Armand Duplantisin kehitystä äimistyneenä, ja nostaa menestyksen taustalta esiin kaksi asiaa.

Berliinin olympiastadionilla tarjoiltiin EM-kisojen päätteeksi sunnuntai-iltana kerrassaan ällistyttävä miesten seiväshypyn loppukilpailu.

Kun rimaa nostettiin kuuteen metriin, mukana oli vielä neljä hyppääjää: Armand Duplantis, Timur Morgunov, Renaud Lavillenie ja Piotr Lisek.

Haamurajan ylittivät nelikosta Ruotsin Duplantis ja venäläinen Morgunov, mutta illan yksinoikeutettu ykköstähti oli vasta 18-vuotias Duplantis.

Ruotsalainen hilasi ennätystään ylöspäin kolmeen otteeseen, ja hyppäsi näyttävästi yli vielä 605:stä, mikä on alle 20-vuotiaiden maailmanennätys.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mitä eilisiltana tapahtui on mielenvikaista. Olen edelleen aivan täpinöissäni. Se oli hulluinta, mitä olen todistanut 25-vuotisen ammattivalmentajan urani aikana”, Suomen seiväshypyn lajivalmentaja Steve Rippon hehkuttaa.

”Olin paikalla 2009, kun Steve Hooker voitti maailmanmestaruuden finaalissa vain kahdella hypyllä. Ajattelin, että se oli hienoin kilpailu, jonka olen nähnyt.”
Rippon muistelee, että edellisen kerran kaksi miestä on ylittänyt kuusi metriä samassa kilpailussa 23 vuotta sitten. Tuolloin Sergei Bubka ja Okkert Brits hyppäsivät Sestrieressä tasan 600 kumpikin.

Duplantis päätti jättää kilpailun kesken 605:n jälkeen, vaikka kultahypyssä oli ilmaa parempiinkin korkeuksiin.

”Luulen, että hän oli henkisesti ja fyysisesti loppu siinä vaiheessa. Jos hän olisi yrittänyt maailmanennätystä sillä hypyllä, hän olisi rikkonut sen”, Rippon arvioi.

”Uskon, että he ajattelivat hänen olevan vasta 18, ja paljon olevan vielä edessä. Hän paransi ennätystään eilen kolmesti – miksi yrittää vielä?”

Rippon perustelee näkemystään myös seiväshypyn luonteella.

”Seiväs- ja korkeushyppy ovat yleisurheilulajeja, joissa kilpailu yleensä aina päättyy epäonnistumiseen. On siis joskus mukavaa lopettaa, kun rima on vielä kannattimillaan.”

Miksi rima pysyy ylhäällä huimissa korkeuksissa, kun Duplantis taivuttaa sen yli, Rippon nostaa kaksi asiaa: EM-kultamitalistin nopeus ja välineen hallinta.

”Seiväs on ainoa laji yleisurheilussa, jossa väline auttaa suorituksessa. Duplantisin kyky hallita seivästä on ilmiömäinen”, australialainen sanoo.

”Hänen ajoituksensa ja kuoppaan vientinsä on loistava, ja hän saa siirrettyä seipääseen todella paljon energiaa. Hän on nopea, suhteellisen pitkä ja kevyt.”

”Välineenhallintakyky on kuitenkin isoin tekijä. Hän ja seiväs ovat yhtä.”

Rippon on seurannut nuoren ruotsalaisen kehitystä ymmällään.

”Mondo on tehnyt urallaan uskomattomia asioita, ja sitä luulisi, ettei hän enää pysty kehittymään, mutta hän vain jatkaa kehittymistä”, Rippon sanoo.

”Hän on hieman kuin uuden sukupolven Renaud Lavillenie.”

Berliinissä nähtiin tietynlainen vallanvaihto, kun Duplantis jätti idolinsa, 32-vuotiaan Lavillenien, taakseen.

Pronssia tuloksella 595 ponkaisseella ranskalaisella ME-miehellä on ollut ongelmia polviensa kanssa, ja uusien nuorten kykyjen myötä esimerkiksi puuttuvan maailmanmestaruuden hyppääminen Dohassa ensi vuonna vaikeutuu.

”Lavillenie ei ole hirveän pitkä hyppääjä, joten hän luottaa nopeuteensa. Vanheneminen ja polviongelmat hidastavat häntä kuitenkin pikkuhiljaa joka vuosi”, Rippon toteaa.

”Hänestä voi tulla kaikkien aikojen menestynein seiväshyppääjä, joka ei ole voittanut MM-kultaa.”

Lavillenie osoitti sunnuntaina myös kunnioitusta Duplantisille ryntäämällä onnittelemaan tätä ennätyshyppyjen jälkeen. Parhaimmillaan 616 hypännyt ranskalainen hehkutti lisäksi finaalia yhteiskuvassa sosiaalisessa mediassa.

”Kiitos Berliini! Legendaarinen kilpailu. Mondo, rakastan sinua”, hän kirjoitti Twitter-tilillään.
Suomen väreissä Berliinissä kilpaili kolme hyppääjää, jotka kaikki jäivät karsintaan. Ennätystään 551 sivunnut Tommi Holttinen jäi finaalin ulkopuolelle huonomman pöytäkirjan vuoksi.

Myös 536 hypänneet Tomas Wecksten ja Urho Kujanpää eivät selvinneet loppukilpailuun.

Suomen joukkueen parhaimmaksi sijoitukseksi jäi Antti Ruuskasen kuudes sija, ja samankaltaista pohjakosketusta täytyy hakea vuodelta 1966 asti.

Rippon ei halua purkaa EM-kisamenestystä SUL:n työntekijänä yksityiskohtaisesti.

”Mitalitaulukosta ja kokonaispisteistä voi vetää omat johtopäätöksensä. Eivät kisat kovin menestyksekkäät olleet. Meidän pitäisi pärjätä paljon paremmin.”

Miesten seiväshypyn kaikkien aikojen kärki

605 tai paremmin hypänneet urheilijat


  Renaud Lavillenie, Ranska (616i)

  Sergei Bubka, Ukraina (615i)

  Steven Hooker, Australia (606i)

  Maxim Tarasov, Venäjä (606)

  Dmitri Markov, Australia (605)

  Armand Duplantis, Ruotsi (605)

Listassa mukana jokaiselta uran paras hyppy. Merkintä ”i” tarkoittaa hallissa hypättyä tulosta. Korkein ulkoradoilla hypätty tulos on Sergei Bubkan 614.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yleisurheilu
 • Yleisurheilun EM-kisat
 • Urheilu
 • Joonas Laine
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ruotsin uimaritähti Sarah Sjöström on ostanut asuntoja omaisilleen: ”Osallistun maailmancupiin rahan takia”

 2. 2

  Brian Giontan yli 50 miljoonan dollarin NHL-ura päättyi: ”Toiveena oli pelata yksi ottelu liigassa”

 3. 3

  Serena Williams sanoo yrittävänsä vain toipua kohuottelun tapahtumista: ”Se on nyt todistettu, että emme ole samassa asemassa”

 4. 4

  HJK:n juhlat yökerhossa päättyivät epäiltyyn pahoinpitelyyn lauantaina aamuyöllä

 5. 5

  Tiger Woods golfasi voiton viiden vuoden tauon ja monien vaikeuksien jälkeen –”Itku oli päästä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  HJK:n juhlat yökerhossa päättyivät epäiltyyn pahoinpitelyyn lauantaina aamuyöllä

 2. 2

  Mika Kohosen koti jo on Ruotsissa, mutta vaimonsa kehotuksesta lajilegenda lähti vielä talveksi Suomeen

 3. 3

  Myrskytuuli riepottaa yksinpurjehtijoita Etelämerellä –ranskalaisalus pelasti pahoin selkänsä loukanneen intialaisen kilpailijan

 4. 4

  Brian Giontan yli 50 miljoonan dollarin NHL-ura päättyi: ”Toiveena oli pelata yksi ottelu liigassa”

 5. 5

  Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 4. 4

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 5. 5

  Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  4. 4

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  5. 5

   Erkki Tuomioja paljastaa päiväkirjassaan, miten suurta tuskaa ministeripestin vastaanottaminen Paavo Lipposen hallituksessa tuotti hänelle

  6. 6

   Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää

  7. 7

   Eduskunnan surkea näytelmä ei ole ollut kunniaksi parlamentarismille

  8. 8

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikkiasetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  9. 9

   Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

  10. 10

   Kannattaako talvirenkaat ostaa verkosta vai liikkeestä? HS kokosi tietopaketin, jonka avulla valitset sinulle sopivan renkaan ja edullisimman myyjän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää