Urheilu

Unitutkija kytki piuhat Mikael Granlundiin ja selvitti, mitä päässä tapahtuu yöllä – Tähti­hyökkääjän aivot raksuttivat, kun olisi pitänyt jo vaipua syvään uneen

Uni voi olla ratkaisu Mikael Granlundin nousussa NHL:n tähdestä liigan supertähdeksi.

Mainion viime kauden NHL:ssä Minnesota Wildissa pelannut Mikael Granlund haluaa olla ensi kaudella vieläkin parempi.

Nyt apua on haettu levosta ja palautumisesta.

Granlund sai viime keväänä muutoksen nukkumiseensa, kun hänen agenttinsa Ilkka Larva otti yhteyttä spesialistiin.

Unilääkäri, dosentti Henri Tuomilehto veti piuhat pitkin Granlundia ja sen jälkeen pää tyynyyn ja nukkumaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Testi paljasti Granlundin onneksi, ettei nukkuminen ollut katastrofivaiheessa, mutta pienillä muutoksilla unet alkaisivat maistua entistä paremmin.

”Miken kohdalla ei ole unihäiriötä vielä, vaan kaikki on itsestä kiinni”, Tuomilehto sanoi. ”Orastavaa katastrofia ei ollut, vaan pienten juttuja hiomista.”

Tuomilehto pitää NHL:ää maailman kovimpana ammattilaissarjana. Siinä yhdistyvät tiivis ottelutahti, raskas matkustaminen, lukuisat lentomatkat ja ennen kaikkea raju fyysinen rasitus.

”Koripalloliiga NBA:ssa matkustetaan samalla lailla, mutta fyysinen kuormitus on erilainen. Sillä lailla NHL on minulle mielenkiintoinen kohde”, Tuomilehto sanoi.

Granlund on vasta 26-vuotias, mutta alkaa lukeutua pelivuosiltaan liigan kokeneempaan puoleen. Uusia pelaajia tulee joka vuosi, kilpailu kovenee, ja menestystäkin pitäisi tuoda Minnesotalle.

”Pääsin Henkalle tekemään unitestin. Oli mielenkiintoista nähdä, mitä omassa kehossa tapahtuu yön aikana”, Granlund sanoi.

Ja tapahtuihan Granlundin päässä. Aivot raksuttivat vielä, kun olisi pitänyt vaipua syvään uneen.

Granlund ja Tuomilehto alkoivat miettiä, miten asioita voisi parantaa ja saada harjoittelusta ja pelaamisesta kaiken hyödyn irti.

Tarkoitus oli saada unen laatu heti alusta lähtien paremmaksi.

Kesti kolme täyttä kautta ennen kuin Granlund alkoi nousta Minnesotassa ja NHL:ssä sille tasolle, jolle hänen uskottiin ainakin suomalaisarvioiden mukaan pääsevän.

Toissa kausi oli läpimurto, ja viime talvena Granlund oli tehokkaampi kuin koskaan. Maali- ja syöttöennätykset menivät uusiksi kahtena viime kautena.

Granlund hymähtää ajatukselle, että hän nukkuu itsensä NHL-tähdestä supertähdeksi.

”En tiedä, auttaako se”, Granlund sanoi, ”mutta uskon, että pienistä asioista on hyötyä ja tämä on iso asia.”


Henri Tuomilehto on tunnettu unilääkäri, joka on työskennellyt yhteistyössä muun muassa olympiakomitean ja jalkapallon liigajoukkue HJK:n kanssa.

Tuomilehto tuntee nuorten urheilijoiden unet, ja välillä voi sanoa, ettei hyvältä näytä.

”Unitutkimuksessa saa selville unen kokonaisajan, laadun, hengityksen, hapetuksen, sydämen sykkeen eli onko syke rauhallinen, liikkeet, levottomat jalat. Ja kuinka paljon on heräilyä”, Tuomilehto sanoi.

Tuomilehto kertoi esimerkin. On normaalia, että aivot havahtuvat yön aikana yhdestä viiteen kertaan, mutta kerran Tuomilehdon unikokeessa nukkui nuori urheilija, jonka aivot havahtuivat 35 kertaa tunnissa.

”Monta kertaa nuoret pelaajat eivät tajua, että heillä on ongelma. He tottuvat väsymykseen”, Tuomilehto sanoi.

Usein vanhemmat sanovat, että heidän pikku pelaajansa on taitava nukkuja, kun uni tulee harjoitusreissulla heti, kun auto hörähtää käyntiin.

Tuomilehto tyrmää ajatuksen: ”Autoon nukahtaminen kertoo univajeesta eikä vain taidosta osata nukkua.”

Kevään MM-kisojen jälkeen Granlund vietti lyhyen loman, mutta oli luistimilla ensimmäisen kerran jo kesäkuussa. Hän haki tutulta luisteluvalmentaja Kaisa Arrateigilta vinkkejä.

Elokuulle tultaessa lajiharjoittelu korostuu. Toista viikkoa putkeen Granlund vetää Sompasaaressa neljä kertaa viikossa lätkätreeneissä, punttiharjoitukset tulevat tietenkin päälle. Välillä ammattilaiset ovat keskenään, toisinaan Jukka Jalonen tai joku muu valmentaja vetää harjoitukset.

Unihäiriöitä on 80 eri laatua, mutta Granlund sai Tuomilehdon testissä helpottavan tiedon.

Häiriötä ei ole, vaikka petrata voi edelleenkin.

Videopelit eivät ole koskaan kuuluneet Granlundin arkeen, mutta testin jälkeen hän skarppasi entisestään - puhelimet ja sähköiset laitteet ajoissa kiinni ennen nukkumaan menoa.

Tuomilehdon listauksessa pahimmat unen myrkyttäjät ovat myöhäiset iltasometukset tai aivoja aktivoivat videopelit.

”Jos ei uni tule voi lukea jotain, ja ellei lukeminen kiinnosta voi katsoa elokuvaa, mutta heti pitää lopettaa, kun alkaa väsyttää”, Tuomilehto sanoi yksinkertaisena ohjeena.

Granlund muutti ruokailutottumuksiaan. Nyt hän syö kevyesti päivällä ja pääateria nautitaan vasta illalla.

”Kyllä se on jeesannut, mutta kesä on helppoa aikaa. Mielenkiintoista nähdä, mitä se menee NHL:ssä.”


NHL:ssä rytmi menee niin, että kotipelien jälkeen pääsee edes ajattelemaan nukkumista aikaisintaan puolilta öin.

Vieraspeleissä lennetään heti pelin jälkeen seuraavalle paikkakunnalle ja hotellihuoneen oven pääsee avaamaan yhdeltä, kahdelta tai kolmelta. Riippuu lentomatkan pituudesta.

Tuomilehto perustelee illalla syömistä, joka kieltämättä kuulostaa erikoiselta.

”Syöminen on mukava tapa, kun useimmat tykkäävät syödä ja syöminen laskee vireystilaa. Se on hyvä peruskeino parantaa nukkumista”, Tuomilehto sanoi ja kumosi vanhanaikaisen ajatuksen, ettei illalla saisi syödä. Päivän kokonaisenergiamäärä ratkaisee.

”Oman vireystilan hallinta on tärkeää, ettei se lähde iltaa kohti keulimaan. Se on nukkumisen ehdoton edellytys.”

”Mikke on tällainen Ferrari, jolla täytyy olla kaikki hienosäädöt kohdallaan. Pitää kaivaa kivet ja kannot, millä pystyy unta ja palautumista edistämään”, Tuomilehto sanoi.

Granlund puhuu hyvin vähän omista asioistaan tai itsestään, mutta nyt hän halusi tulla esille, kun on alkanut ymmärtää hyvän unen vaikutukset ja toivoisi monien nuortenkin hoksaavan.

”Levosta ja unen merkityksestä ei ole puhuttu niin paljon kuin mikä on sen merkitys”, Granlund sanoi. ”Oma innostuminen ja kiinnostuminen ovat tosi tärkeitä.”

Pystyykö Granlund nukkumaan itsensä NHL:n eturiviin? Tuomilehto ei lupaa mitään.

”Sen olen Mikelle sanonut, etten Stanley Cupia voi luvata, mutta sen voin luvata, ettei se ainakaan tästä jää kiinni.”HS muistelee Leijonien MM-otteluita: Nuorukaiselta ei odotettu juuri mitään, ilmaveivasi silti Leijonat finaaliin – ”Varmasti venäläisiltä meni vähäksi aikaa ilmat pihalle” (19.5. 12:12)

Tämän Mikael Granlund osaa – Venäjällä muistetaan yhä katkerasti maan kiekkohistorian katkerin tappio omissa olympialaisissa (17.5. 12:12)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • Uni
 • Urheilu
 • Heikki Miettinen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

 2. 2

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 3. 3

  Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla

 4. 4

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 5. 5

  Koripallomiljardööri päätti tehdä miljoonalahjoituksen sen jälkeen, kun useat naiset kertoivat kokeneensa häirintää NBA-seurassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 3. 3

  Suurin osa miehistäkin jäi taakse – Alisa Vainio ylivoimainen maratonin Suomen mestari: ”Tuntui kuin joku olisi pitänyt kättä otsalla”

 4. 4

  FC Barcelonan pelaajat osaavat esittää yhden kysymyksen lihasvamman sattuessa: ”Olenko menossa Turkuun?” – joukkueen lääkäri oli torstaina mukana tuoreimmassa leikkauksessa

 5. 5

  Koripallomiljardööri päätti tehdä miljoonalahjoituksen sen jälkeen, kun useat naiset kertoivat kokeneensa häirintää NBA-seurassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 4. 4

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 5. 5

  Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin ja lähti itkien kentältä – suursuosikki Manchester City hävisi kotonaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  4. 4

   Itäsuomalaiset miehet tulevat Viipuriin viihtymään ja vähät välittävät hiv-epidemiasta – ”En ole ikinä käynyt hiv-testissä, enkä mene”, sanoo Venäjällä seksipalveluja käyttävä Markku

   Tilaajille
  5. 5

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  6. 6

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  7. 7

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  8. 8

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  9. 9

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  10. 10

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää