Urheilu

Hongan naisille on tarjolla Mestarien liigassa vain roposia miesten korvauksiin verrattuna – osa pelaajista ottaa palkatonta vapaata voidakseen pelata

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande sanoo liiton pyrkivän hinaamaan naisten korvauksia ylöspäin.

Espoon FC Honka selvitti maanantaina tiensä Naisten Mestarien liigan karsintaturnauksesta varsinaisen liigan pudotuspelivaiheeseen.

Naisten Mestarien liigassa ei pelata lohkovaihetta, vaan nyt 32 parhaan joukkueen kesken pelit jatkuvat pudotuspeleinä. Hongan tuleva vastustaja arvotaan perjantaina, ja otteluparien ensimmäiset ottelut pelataan 12.–13. syyskuuta. Otteluparien toiset osat puolestaan mitellään 26.-27. syyskuuta.

Miesten puolella pääsy Mestarien liigan 32 parhaan joukkoon tietäisi seuran kassaan miljoonien eurojen kilinää. Naisten seurat joutuvat tyytymään vain murto-osaan siitä, mitä miehille maksetaan.

Liettuassa pelattuun viikon mittaiseen karsintaturnaukseen Honka sai Uefalta 12 000 euron matkakustannuksiin tarkoitetun korvauksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

32 parhaan joukkoon pääsystä Euroopan jalkapalloliitto Uefa maksaa 20 000 euroa, ja jos Honka selvittää tiensä jatkoon vielä 16 parhaan joukkoon, on tiedossa vielä toiset 20 000 euroa. Vierasotteluihin maksetaan myös matkan pituudesta riippuva korvaus matkakustannuksia varten, eli 12 000–20 000 euroa.

Yhtä kaikki, rahat ovat nappikauppaa verrattuna miesten joukkueiden korvauksiin. Ero hämmästyttää etenkin siksi, että Honka voittaa euro-otteluitaan, kun suuria korvauksia saavat miehet samaan aikaan rämpivät omissaan.

Vertailun vuoksi Uefa maksoi miesten Veikkausliigan joukkueille Ilvekselle, KuPSille ja FC Lahdelle Eurooppa-liigan ensimmäiselle karsintakierrokselle osallistumisesta kullekin 240 000 euroa, vaikka kaikki hävisivät heti ensimmäisen otteluparinsa. Mestarien liigan karsintoja pelannut HJK puolestaan kuittasi yhden otteluparin voitosta ja toisen häviämisestä yhteensä 660 000 euroa.

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande sanoo, että epäsuhta miesten ja naisten europelien korvauksien välillä on liitossa hyvin tiedossa.

”Palloliitto pyrkii vaikuttamaan siihen, että Uefa hinaisi naisten summia ylöspäin. Sama koskee Naisten Mestarien liigan lisäksi myös naisten maajoukkueen lopputurnauskorvauksia sekä futsalin miesten ja naisten osallistumiskorvauksia. Nämä ovat asioita, joita meidän tulee jatkuvasti nostaa esille”, Casagrande sanoo.

Viikonloppuna Pohjoismaiden jalkapalloliitot tapaavat Helsingissä.

”Viikonlopun kokouksessa yhtenä kolmesta aiheesta on naisten jalkapallon kehittäminen, ja raha-asiat ovat siinä yksi tärkeä tekijä. Pohjoismaat ovat asian edistämisessä yhtenä rintamana, ja meiltä sen muutoksen täytyykin tulla, kun ajattelee, että nämä maat ovat muutenkin tasa-arvon edelläkävijöitä.”

Uefa voisi halutessaan tasa-arvoistaa korvaussysteemiään vaikka heti, sillä järjestöllä on varsin mittavat tulot.

Uefa tekee rahaa järjestämällä muun muassa Euroopan-mestaruuskisoja ja Mestarien liigaa. Kummatkin kuuluvat maailman seuratuimpien urheilukisojen joukkoon. Halukkaita sponsoreita ja tv-oikeuksien ostajia isojen rahasäkkien kanssa tunkee sisään ovista ja ikkunoista heti, kun Uefa haluaa.

Kaudella 2016–2017 Uefa sai televisiointioikeuksista 2,3 miljardia euroa ja mainoksista 458 miljoonaa euroa, kaikkiaan 2,835 miljardia. Vuotta aiemmin, EM-kisavuonna, Uefan kassaan kilahti jopa 4,579 miljardia.

EM-kisojen tuloilla tuetaan jäsenliittojen, kuten Palloliiton toimintaa. Normivuoden tuloista merkittävä osa menee miesten kilpailuihin osallistuvien seurojen palkintorahoihin.

Jalkapallon raha-asioiden sukupuolten välinen epätasa-arvo on kummastuttanut aiemminkin, kun esimerkiksi joulukuussa 2017 tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara vaati selvitystä siitä, miksi Palloliitto maksaa suuremman taloudellisen korvauksen miehille kuin naisille maajoukkuepeleistä.

”Me haluamme selvittää, onko tässä mahdollisesti syrjinnästä kysymys. Eli jos miehet ja naiset asetetaan sukupuolen perusteella eri asemaan, silloin syntyy helposti olettama siitä, että syrjitään sukupuolen perusteella”, sanoi Maarianvaara silloin Ylelle.

Palloliitto toimitti selvityksensä tasa-arvovaltuutetulle keväällä. Casagranden mukaan Palloliitto toimittaa lisäksi pian miesten ja naisten maajoukkueiden tuoreimmat sopimukset tasa-arvovaltuutetulle. Tasa-arvovaltuutettu antanee lausuntonsa asiasta syksyllä.


Pelit Mestarien liigassa eivät aiheuta Hongalle ottelusiirtoja kotimaisessa liigassa, sillä kansainväliset pelit pelataan keskiviikkoisin ja torstaisin, kun Naisten liigan pelit puolestaan pelataan viikonloppuisin.

Periaatteessa ongelmaksi etenkin vierasotteluiden suhteen voi kuitenkin muodostua se, että kaikki Hongan pelaajat joko käyvät päivätöissä tai ovat opiskelijoita. Siksi heidän täytyy pyytää vapaapäiviä otteluita varten.

”Työnantajat ovat olleet äärimmäisen joustavia ja pääsemme suurella todennäköisyydellä optimikokoonpanolla myös tulevaan vierasotteluun”, kertoo FC Honka ry:n puheenjohtaja Mariet Louhento tekstiviestitse Liettuasta.

Louhento kertoo, että osa pelaajista ottaa palkatonta vapaata voidakseen pelata jalkapalloa.

”Meillä on joukkueessa muun muassa kolme opettajaa, jotka hakivat tämän 10 päivän karsintaturnauksen ajaksi palkatonta virkavapaata. Naisten huippu-urheilua toteutetaan Suomessa pienin taloudellisin resurssein. Toivon, että pitkällä tähtäimellä periksiantamaton työ näkyy myös resursseissa.”

Louhennon mukaan Uefan paremmat korvaukset näkyisivät positiivisesti myös Naisten Liigan tasolla.

”Tätä ei tehdä rahan takia, mutta paremmat Uefan korvaukset mahdollistaisivat toiminnan viemisen lähemmäksi ammattilaisuutta Naisten Liigassa.”

Viime kauden Suomen mestari Honka on edelleen mukana myös tämän kauden mestaruus- ja mitalitaistelussa. Naisten Liigan perussarjan viimeinen kierros pelataan lauantaina, minkä jälkeen sarja jaetaan ylä- ja alaloppusarjoihin.

Ylemmän loppusarjan viimeinen ottelukierros pelataan 20.10., jolloin viimeistään selviää vuoden 2018 Suomen mestari ja seuraava Naisten Mestarien liigan osallistuja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • FC Honka
 • Urheilu
 • Tasa-arvo
 • Urheilun rahat
 • Jukka Vuorio
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 2. 2

  Mitä isä edellä, sitä poika perässä – Teemu Selänteen suojelijan jälkikasvu esitti halpamaisen tempun: ”Me emme unohda sitä”

 3. 3

  Hurjavireinen Teemu Pukki jatkoi maaliputkeaan ja kerää kehuja: ”Kuin luonnonvoima”

 4. 4

  Uran loputtua Pekka Koskelan päällimmäinen tunne oli helpotus – nyt ME-luistelija ikävöi kovaa treeniä ja auttaa muita menestymään

 5. 5

  Kymmenen miljoonaa ei riitä – NHL-asiantuntija povaa Patrik Laineelle parempaa palkkaa kuin Aleksandr Ovetškinille

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 2. 2

  Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin ja lähti itkien kentältä – suursuosikki Manchester City hävisi kotonaan

 3. 3

  Barcelonan fanit raivostuivat – syynä on kuva ruutupaidasta, joka romuttaisi 118-vuotisen historian

 4. 4

  Perinteikäs Horse Show voi siirtyä ensi vuodeksi Helsingistä Espooseen – tapahtuma tuo alueelle vuosittain miljoonien tulot

 5. 5

  Sauber muokkasi Kimi Räikkösen taituruutta esitelleestä videosta konsolipeliversion: ”Emme voineet vastustaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

 2. 2

  Kimi Räikkönen viilentää itseään Singaporessa pumpattavassa ammeessa – kuva paljastaa myös kulissien karuuden

 3. 3

  Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

 4. 4

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 5. 5

  Minttu Räikkönen kertoi ajatuksensa Kimin jatkosta ja suhtautumisestaan arvostelijoihin: ”Välillä sisilialainen sisälläni pääsee esiin”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  3. 3

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  4. 4

   Hallitusrintama repeilee: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”, sanoo kokoomusedustaja – HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  6. 6

   Pääkaupunkiseudun lähijunat taas myöhässä – Syynä henkilövahinko

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   ”Meinasin sokaistua” – Vasta auenneen kauppakeskuksen huutavan kirkas mainostaulu suututtaa kalasatamalaisia, Redi pahoittelee

  9. 9

   Mies kuoli jäätyään ruohonleikkurin alle Ikaalisten hautausmaalla

  10. 10

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  9. 9

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää