Urheilu

”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

Hotakaisen kirjoittamassa kirjassa pureudutaan muun muassa Räikkösen puhumattomuuteen ja alkoholinkäyttöön.

”Ei kai tästä tule formulaykköskirjaa? Ei voi tulla, kun minä kirjoitan. Tulee ihmiskirja.”

Näin kirjailija Kari Hotakainen kertoo torstaina julkaistun Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjan alkuvaiheista. Kysyjä oli tietysti F1-kuljettaja Kimi Räikkönen.

Hotakaisella oli ollut jo pitkään mielessä kirjan kirjoittaminen juuri Räikkösestä. Idea syntyi vuonna 2011, mutta silloin asia ei edennyt. Vuonna 2015 Hotakainen sai tuttavansa kautta yhteyden Räikkösen asianhoitajaan Sami Visaan, joka halusi keväällä 2017 keskustella asiasta.

”Sen jälkeen kiinnostus heräsi sen verran, että sovimme tapaamisen itse Räikkösen kanssa. Tein silloin selväksi, että en ole lajiin perehtynyt enkä sitä seurannut, mutta olen kiinnostunut tästä ihmisestä, jossa vaikutti olevan asioita, jotka ovat inhimillisesti katsottuna mielenkiintoisia”, Hotakainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hotakainen tekee vertauksen: häntä ei esimerkiksi kiinnostaisi tavata poptähtiä.

”Ei tule sellaista oloa, että niiden kanssa pitäisi päästä juttelemaan. Hehän ovat jo antaneet työpanoksensa minulle. Se on 17,90 euroa Prismassa.”


Hotakaista sen sijaan kiinnosti Räikkösen tie formula ykkösiin, sillä hänen mielestään oli epätodennäköinen vaihtoehto, että juuri Räikkönen, 30 neliön sisävessattomasta kodista lähtenyt ja käytännössä kielitaidoton, pääsi sinne.

”Siinä on perusdraaman ainekset aika hyvin koossa.”

Myös Räikkösen tavaramerkki, puhumattomuus, kiinnosti. Kyse on kuitenkin maailmasta, jossa on paljon puhetta.

”Sitten siellä on yksi keskeinen toimija, joka ei puhu mitään. Se tuntui tosi mielenkiintoiselta. Kuinka vahva suojakilpi on lempinimi [Iceman eli jäämies] ja vähäpuheisuus. Heti alkaa tulla olo, että tämähän on vain yksi totuus.”

Kimin tapauksessa hiljaisuus syntyy ujouden ja älykkyyden yhdistelmästä: jos kysyt itsestäänselvyyksiä, saat vastaukseksi kaksi sanaa ja niskan raaputtamisen.

Puhumattomuus ei kohdistu pelkästään mediaan, sillä kirjan alkupuolella kerrotaan eräästä osakilpailusta, jossa filmitähti Nicole Kidman tulee kättelemään Räikköstä.

”Kimi Räikköstä ei huvittanut. Vastaus oli: enhän mä tunne sitä. Se on lakonisuudessaan hyvä vastaus”, Hotakainen sanoo.


Hotakaiselle Räikkönen kuitenkin puhui. Puhetta ei välttämättä aina tullut vuolaasti mutta enemmän kuin juuri koskaan julkisuudessa.

”En pakottanut mitään. Puhu, jos on puhuttavaa, jatketaan huomenna, jos nyt ei onnistu, sanoin hänelle.”

Yksi vaikea asia oli Räikkösen isän, Matti Räikkösen, kuolema 56-vuotiaana joulun alla vuonna 2010. Aiemmin Räikkönen ei ole asiasta juuri avautunut.

”Se piti kirjoittaa niin tyylitajuisesti kuin sen pystyi kirjoittamaan. Siinä piti kunnioittaa heitä [Räikkösiä], mutta myös kunnioittaa totuutta. Jos sitä ei olisi käsitelty, olisi noussut keskustelu, eikö hänellä ollutkaan merkitystä.”

Kimi kertoo suoraan, nostaa muiston kuin kylmän kalan katiskasta.

”Ei ikinä saisi jäädä riita selvittämättä ennen kuolemaa. Ja niin siinä just kävi.”

Tuohon ajanjaksoon osui myös Räikkösen siirtyminen kahdeksi vuodeksi pois formula ykkösistä.

Yksi aihe kirjassa on Räikkösen kohtuullisen railakkaat vapaa-ajanviettotavat, jotka kirjan mukaan ovat tosin takanapäin muun muassa perheen perustamisen myötä.

”Kyllä mä olen vetänyt niin tappiin, että enää ei tarvitse.”

Räikkösen alkoholinkäyttö on ollut julkisuudessa esillä ennenkin eikä Hotakainen ihmettele sitä yhtään, koska kyse on tunnetusta henkilöstä.

”Se muuttuu heti mielenkiinnottomaksi, jos tuon ikäinen mies laitetaan Teboilille autonasentajaksi ja jolla on tuollaiset elämäntavat. Mutta kun se on joku, jonka ei asemansa vuoksi voisi käyttäytyä niin, media kiinnostuu.”

Kirjassa on kokonainen luku omistettu Räikkösen ja jääkiekkoilija Kimmo Pikkaraisen 16 vuorokauden ryyppyputkelle vuonna 2013. Kyllä, kahden viikon ja kahden päivän juopottelulle.

Nilkka on pikimusta, mutta mieli on valoisa: Lotuksen testeihin ei tarvitse mennä, joten juomista voidaan jatkaa lievästä fyysisestä esteestä huolimatta.

Hotakaisella on perustelu juopotteluluvulle.

”Se näyttää sen, mitä ei enää ole. Olen pyrkinyt kirjoittamaan sen siten, että siitä tulisi jollain tavalla kaistapäinen ja surullinen olo.”

Ryyppyputken jälkeen oli edessä vain muutaman päivän päästä F1-osakilpailu, jossa Räikkönen otti palkintopaikan. Putken jälkeen meni myös hyvin vähän aikaa, että Räikkönen tapasi tulevan vaimonsa Minttu Virtasen (nyk. Räikkösen).

Millainen mielikuva Hotakaiselle jäi Räikkösestä. Näinkin Hotakainen toteaa: ”Hän on tavallinen kansan mies, joka on jättänyt autonasentajan opinnot kesken.”

Mutta toisaalta Räikkönen on Hotakaisen mielestä tällainen:

”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi. Hän on Malesiassa ja Kiinassa formulafanien suursuosikki. Kysymys kuuluu, miksi. Kunnia ja häpeä ovat isoja asioita Aasian maissa. Luultavasti he arvostavat siellä ihmistä, joka ei koskaan syytä kilpakumppaneitaan ja ottaa vastuun omista mokistaan”, Hotakainen arvelee.

Entä toisinpäin. Miten Räikkönen suhtautui Hotakaiseen? Tässä on Hotakaisen tulkinta.

”Räikkönen oli ilmeisesti tyytyväinen, että kirjan tekee henkilö, joka on häntä vanhempi ja ihan pihalla formuloista. Lähtökohtahan oli hieman ohut: tiesin, että hän on ajanut kovaa formuloita ja esiintynyt gorillapuvussa Hangossa.”

Ja lopuksi: pitihän kirjassa käsitellä myös Räikkösen F1-maailmanmestaruus vuodelta 2007. Nimenomaan Hotakainen vaati tätä. Räikkönen teki Hotakaiselle ehdotuksen.

”Voisiko se olla sitten lyhyesti?”

Korostetut lainaukset ovat Kari Hotakaisen kirjasta Tuntematon Kimi Räikkönen (Siltala 2018, 269 sivua).

Kuka

Kari Hotakainen


 61-vuotias kirjailija

 Kirjoittanut muun muassa useita romaaneja, runokirjoja sekä lasten- ja nuortenkirjoja.

 Sai vuonna 2002 Finlandia-palkinnon romaanistaan Juoksuhaudantie.

 Tuntematon Kimi Räikkönen on Hotakaisen ensimmäinen ei-fiktiivinen kirja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Formula 1
 • Kimi Räikkönen
 • Autourheilu
 • Kirjat
 • Urheilu
 • Ismo Uusitupa
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sauber muokkasi Kimi Räikkösen taituruutta esitelleestä videosta konsolipeliversion: ”Emme voineet vastustaa”

 2. 2

  Hiihtäjä Anne Kyllönen joutui selkäleikkaukseen

 3. 3

  Lentopalloliitto oli väärässä MM-kisojen pelijärjestelmästä – Suomen mahdollisuudet jatkoon olemattomat: ”Oli tullut vähän epämääräistä tietoa”

 4. 4

  Ruotsalainen tennistuomari hyllytettiin kahdeksi viikoksi – syynä US Openissa nähty 45 sekunnin keskustelu ottelun aikana

 5. 5

  Perinteikäs Horse Show voi siirtyä ensi vuodeksi Helsingistä Espooseen – tapahtuma tuo alueelle vuosittain miljoonien tulot

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkönen antoi veikeän näytteen rattitaidoistaan: ”Hauskanpitoa Thaimaassa”

 2. 2

  Lionel Messi avasi maalitilinsä PSV:n erikoisesta muurista välittämättä – ennätyksellinen hattutemppu täydentyi läpiajosta

 3. 3

  Lentopalloliitto oli väärässä MM-kisojen pelijärjestelmästä – Suomen mahdollisuudet jatkoon olemattomat: ”Oli tullut vähän epämääräistä tietoa”

 4. 4

  Jokereilla on paras myyntivaltti, mutta miksi Hartwall-areenan katsomoissa on tyhjää?

 5. 5

  Golfin naisten Euroopan mestari löytyi kuolleena Yhdysvalloista – nuori mies saa murhasyytteen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

 2. 2

  Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

 3. 3

  Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

 4. 4

  Kimi Räikkönen viilentää itseään Singaporessa pumpattavassa ammeessa – kuva paljastaa myös kulissien karuuden

 5. 5

  Serena Williamsin raivoaminen saa jatkuvasti uusia käänteitä – nyt erotuomarit harkitsevat boikotoivansa Williamsin otteluita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  5. 5

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  6. 6

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  7. 7

   SAK:n sekoilu #viimeinenniitti -kampanjan kuvien kanssa suututti liittojohtajia – Taistelu irtisanomislakia vastaan ei tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa

  8. 8

   Hitlerin edustaja joutui Mannerheimin taikapiiriin ja auttoi Suomea selviämään hengissä sodasta

  9. 9

   Australian poliisi pidätti nuoren pojan neulojen upottamisesta marjoihin ja hedelmiin

  10. 10

   Danske Bank vierittää vastuuta rahanpesusta Sampo-pankille – Mika Ihamuotila kiistää epäilyt, Björn Wahlroos ei kommentoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  6. 6

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  9. 9

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  10. 10

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää