Urheilu

Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

Marraskuussa legendaarisen rommireitin purjehtivan suomalaisen tähtäin on jo syksyssä 2020 ja äärimmäisen kovassa maailmanympäripurjehduksessa.

Intohimoinen purjehtija Ari Huusela säteilee kilpaa elokuisen auringon kanssa esitellessään silmäteräänsä Helsingin Lauttasaaressa.

Huusela sai uuden työkalunsa, Imoca 60 -luokan purjeveneen, haltuunsa muutama kuukausi sitten. Hän luonnehtii yksirunkoista 60-jalkaista venettään huikean tehokkaaksi valtamerten formula ykköseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koska Huusela työskentelee lentokapteenina Finnairilla, on paikallaan kysyä, mihin lentokoneeseen hän Ariel2-venettään vertaisi.

”Sanoisin, että tämä on hyvin lähellä omaa, tämänhetkistä työkalua eli Airbus 350:a eli hienointa, mitä tuolla puolella voi kokea työkalunaan. Työkaluna tuo on ihan älyttömän upea – sekä meidän 350 että tämä vene. Olemme korkeimmalla tasolla”, Huusela vastaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka Imoca 60:lla on mittaa reilut 18 metriä, leveyttä lähes kuusi metriä painoakin noin 8 000 kiloa, se vaikuttaa kääntyvän lyhyenkin testipurjehduksen perusteella erittäin ketterästi.

”Tämä on niin kuin iso jolla. Jos puhutaan olympiajollista, millä purjehditaan yksin, ja mitkä painavat vain muutaman kymmenen kiloa, niin tämä on kymmenen kertaa sellainen jolla”, Huusela vertaa.

Jollamaisuus näkyy ketteryydessä, nopeudessa ja vauhdissa.

”Tunne on hyvin samanlainen, ja kiihtyvyydet sekä veneen käsittely tuntuvat samalla. Tietysti tässä on isot voimat kyseessä, kun on iso 60-jalkainen vene ja paljon purjepinta-alaa, mutta semmoiseen minä vertaisin.”


Huusela kertoo veneessä olevan purjepinta-alaa noin kolmen tenniskentän verran. Kun purjeet ovat ylhäällä, vaikuttaa vene etenevän yllättävän ripeästi jopa lähes täysin tyynessä syyssäässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yli kolme vuosikymmentä purjehtinut Huusela osallistuu uudella veneellään ensimmäisenä pohjoismaalaisena Imoca Globe Series -valtamerikisojen kiertueelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Urakka alkaa marraskuussa, jolloin Huusela purjehtii Route du Rhumia, legendaarista rommireittiä, Ranskasta Karibialle. Huusela läpäisi kisan ensimmäisenä pohjoismaalaisena 2014.

Kisa on muiden Atlantin ylitysten tapaan todella rankka. Haasteita riittää vielä lopussa Guadeloupen saariryhmää kiertäessä muun liikenteen seassa hankalissa tuulioloissa luovien.

”Viimeinen vene keskeytti vastapäisen saaren rantaan. Purjehtija nukahti tuossa vaiheessa ja heräsi siihen, kun vene kolisteli naapurisaaren rantakalliota. Se ei päässyt koskaan maaliin”, Huusela muistelee.

Purjehdukset rommireitillä ja muissa Atlantin ylittävissä kilpailuissa ovat valmistautumista Vendée Globe -kilpailuun, purjehdusuran kovimpaan tavoitteeseen ja suurimpaan haasteeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kisassa purjehditaan maailman ympäri yksin, pysähtymättä ja ilman ulkopuolista apua. Matka alkaa Ranskan Vendéestä marraskuussa 2020.

”Olosuhteet ovat aika infernaaliset Etelämerellä, kun kierretään Etelämantereen ympäri. Merivesi ja ilma ovat viisiasteisia, ja myrskytuuli on jatkuvaa. Siellä vietetään 40–50 päivää täydellisessä merten erämaassa”, Huusela kuvailee.

Vendée Globe -kisaan osallistuvat purjehtivat Etelämantereen ympäri kaukana ulkopuolisista tai laivareiteistä.

”Lähimmät muut ihmiset ovat avaruusasemalla 500 kilometriä yläpuolella. Jos siellä käy jotain ikävää, niin lähin apu on se kilpakumppani.”


Raastavan kilpailun läpäisy tietää noin kolmea kuukautta yksin veneessä.

Kun purjehdussää heittelee laidasta toiseen, on kilpailu kaikkea muuta kuin rutiinisuoritus, vaikka yksinpurjehtijat tietyssä rytmissä elävätkin.

”Iso osa eli noin kolmasosa vuorokaudesta menee reitin optimointiin, säätietojen keräämiseen ja analysointiin, navigointiin ja taktikointiin.”

Oma lukunsa ovat kesken kisan tehtävät huoltotoimenpiteet.

”Väistämättä noin pitkällä matkalla, jopa Atlantin ylityksellä, on korjattavaa matkan varrella. Atlantin ylitys vastaa normaalissa perhepurjehduskäytössä ehkä kymmentä kesää, ja joka kesän jälkeenhän se vene huolletaan.”

Lepoaikaa Huusela laskee saavansa neljästä kuuteen tuntiin vuorokaudessa, vartista kolmeen varttiin kerrallaan.

”Kerran vuorokaudessa pitäisi pystyä nukkumaan semmoinen puolentoista tunnin unijakso, mutta se ei kyllä joka vuorokausi tule onnistumaan”, hän tietää.

Kisabudjetikseen Huusela kertoo noin 2,5 miljoonaa euroa. Uusi vene haukkaa huoltoineen käytännössä puolet siitä.

”Loput menee ylläpitoon ja homman pyörittämiseen – vakuutuksiin, veneen siirtämiseen ja tämän porukan roudaamiseen paikasta toiseen”, hän sanoo.

Singaporesta Suomeen keskiviikkoaamuna palannut Huusela lentää seuraavan Aasian-lentonsa maanantaina. Sekä työ että harrastus ovat äärimmäisen vaativia, mutta niiden yhdistäminen onnistuu ”aika hyvin”.

”Työ melko lailla mahdollistaa purjehduksen. Meillä on se hyvä puoli tässä työssä, että kun menemme töihin, niin siellä on puhdas pöytä – aloitamme aina käytännössä nollasta. Ja kun lähdemme töistä, niin ne työt jäävät sinne.”

”Työ vaivaa monessa ammatissa mukana 24/7, mutta tässä kohtaa vapaa-aika on sataprosenttista vapaa-aikaa. Ja projektin kannalta on hyvä, että pääsee vähän irti tästä, pääsee muihin maisemiin ja ajatukset saavat levätä”, hän jatkaa.

Fakta

Ari Huuselan kisakalenteri


  Route du Rhum: Legendaarisen rommireitin 40-vuotisjuhlakisa. Yksinpurjehdus Ranskan Saint-Malosta Guadeloupen Pointe-à-Pitreen 4. marraskuuta 2018 alkaen.

  Valencia–Irlanti: Lähtö Espanjan Valenciasta, kierros Välimerellä kaksin. Kippari jatkaa yksin Gibraltarilta Azorien kautta joko Ranskaan tai Irlantiin, todennäköisesti Irlantiin. Toukokuussa 2019.

  Transat Jacques Vabre: Kuuluisa kisa kahvireitillä kaksinpurjehduksena Ranskan Le Havresta Brasilian Salvador da Bahiaan. 27. marraskuuta 2019 alkaen.

  The Transat: Yksinpurjehdus Atlantin yli pohjoista reittiä Britannian Plymouthista Yhdysvaltain New Yorkiin. 10. toukokuuta 2020 alkaen.

  New York–Vendée: Yksinpurjehdus Atlantin yli pohjoista reittiä New Yorkista Ranskan Les Sables d’Olonneen. Toukokuussa 2020.

  Vendée Globe: Maailmanympäripurjehdus yksin, pysähtymättä ja ilman ulkopuolista apua. Lähtee Ranskan Vendéestä 8. marraskuuta 2020, maali samassa paikassa.

  Ari Huuselan matkaa voi seurata osoitteessa www.facebook.com/arihuusela.fi/

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Purjehdus
 • Urheilu
 • Mika Moilanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kimi Räikkönen julkaisi kuvan uran alkuajoilta – muita kuljettajia ei moni tunnista, mutta Lionel Messi saa useamman äänen

 2. 2

  Patrik Laine on aloittanut NHL-kauden huonommin kuin koskaan aiemmin – pitääkö jo olla huolissaan?

 3. 3

  Hiihtäjä Anne Kyllönen on toipunut selkäleikkauksesta odotettua nopeammin – osallistui jo maajoukkueen tehoharjoitukseen: ”En osaa kuvailla, miten paljon nautin siitä”

 4. 4

  Rikosoikeuden opiskelijalla pimeni koripallo-ottelussa Yhdysvalloissa – törkytemppu toi porttikiellon yliopistoon

 5. 5

  Robin Lod on usein oikeassa paikassa ratkaisemassa otteluita, ja sitä taitoa tarvitaan torstaina Ateenassa – ”Äiti hoki aina sitä, että ikinä ei anneta periksi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kivi, sakset, paperi oli liikaa – jalkapallo­erotuomari hyllytettiin kolmeksi viikoksi: ”Erittäin epäammattimaista”

 2. 2

  Tahallaan keskeyttänyt Krista Pärmäkoski sai kirjallisen varoituksen – ”Otan vakavasti ja opikseni tästä”

 3. 3

  Kondomifirman sponsorilogo puuttui – Jokerien kausikortit menivät vaihtoon

 4. 4

  Tennistähti Serena Williams pääsi miestenlehden Vuoden miehet -numeron kanteen, mutta miksi sana nainen on lainausmerkeissä?

 5. 5

  Kimi Räikkönen julkaisi kuvan uran alkuajoilta – muita kuljettajia ei moni tunnista, mutta Lionel Messi saa useamman äänen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Lentoemäntä Aleksandra Blinnikka on Suomen tuntemattomin maailmanmestari – hänelle pärjätäkseen miehet tarvitsevat suuremman purjeen: ”Suomessa olen lyömätön, lyön miehetkin”

 4. 4

  Kimi Räikkönen hoiti Brasilian ”ratakävelyn” tyylilleen sopivasti – fanit riemastuivat

 5. 5

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  2. 2

   Sairaat ja lannistuneet ihmiset juoksevat luukulta luukulle saamatta apua – Ministeriön raportti maalaa karun kuvan työttömien palvelusta Suomessa

  3. 3

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Luulin metsää metsäksi, mutta olin väärässä

  6. 6

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  7. 7

   Järvenpää panee 600 000 euroa lisää 25-kerroksiseen tornitaloon, jota ei rakenneta – Kaupunginjohtaja: ”Kyllä te pääsette riipimään ja rääpimään ja piehtaroimaan”

  8. 8

   Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin

  9. 9

   Kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Yli 50 000 allekirjoittajaa vaatii, että sukupuoliyhteys ilman suostumusta olisi tulkittava raiskaukseksi

  10. 10

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  5. 5

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  6. 6

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Luulin metsää metsäksi, mutta olin väärässä
  3. Patrik Laine on aloittanut NHL-kauden huonommin kuin koskaan aiemmin – pitääkö jo olla huolissaan?
  4. Kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Yli 50 000 allekirjoittajaa vaatii, että sukupuoliyhteys ilman suostumusta olisi tulkittava raiskaukseksi
  5. Hiihtäjä Anne Kyllönen on toipunut selkäleikkauksesta odotettua nopeammin – osallistui jo maajoukkueen tehoharjoitukseen: ”En osaa kuvailla, miten paljon nautin siitä”
  6. Sairaat ja lannistuneet ihmiset juoksevat luukulta luukulle saamatta apua – Ministeriön raportti maalaa karun kuvan työttömien palvelusta Suomessa
  7. Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin
  8. EU-johtaja Donald Tusk: Kaikki häviävät brexitissä – Ylimääräinen huippukokous ensi viikolla
  9. Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla
  10. Järvenpää panee 600 000 euroa lisää 25-kerroksiseen tornitaloon, jota ei rakenneta – Kaupunginjohtaja: ”Kyllä te pääsette riipimään ja rääpimään ja piehtaroimaan”
  11. Parisataa rikosepäilyä vuodessa: Helsingin kaupunki suunnittelee ilmiantolinjaa työntekijöilleen
  12. Näytä lisää