Urheilu

Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

Marraskuussa legendaarisen rommireitin purjehtivan suomalaisen tähtäin on jo syksyssä 2020 ja äärimmäisen kovassa maailmanympäripurjehduksessa.

Intohimoinen purjehtija Ari Huusela säteilee kilpaa elokuisen auringon kanssa esitellessään silmäteräänsä Helsingin Lauttasaaressa.

Huusela sai uuden työkalunsa, Imoca 60 -luokan purjeveneen, haltuunsa muutama kuukausi sitten. Hän luonnehtii yksirunkoista 60-jalkaista venettään huikean tehokkaaksi valtamerten formula ykköseksi.

Koska Huusela työskentelee lentokapteenina Finnairilla, on paikallaan kysyä, mihin lentokoneeseen hän Ariel2-venettään vertaisi.

”Sanoisin, että tämä on hyvin lähellä omaa, tämänhetkistä työkalua eli Airbus 350:a eli hienointa, mitä tuolla puolella voi kokea työkalunaan. Työkaluna tuo on ihan älyttömän upea – sekä meidän 350 että tämä vene. Olemme korkeimmalla tasolla”, Huusela vastaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka Imoca 60:lla on mittaa reilut 18 metriä, leveyttä lähes kuusi metriä painoakin noin 8 000 kiloa, se vaikuttaa kääntyvän lyhyenkin testipurjehduksen perusteella erittäin ketterästi.

”Tämä on niin kuin iso jolla. Jos puhutaan olympiajollista, millä purjehditaan yksin, ja mitkä painavat vain muutaman kymmenen kiloa, niin tämä on kymmenen kertaa sellainen jolla”, Huusela vertaa.

Jollamaisuus näkyy ketteryydessä, nopeudessa ja vauhdissa.

”Tunne on hyvin samanlainen, ja kiihtyvyydet sekä veneen käsittely tuntuvat samalla. Tietysti tässä on isot voimat kyseessä, kun on iso 60-jalkainen vene ja paljon purjepinta-alaa, mutta semmoiseen minä vertaisin.”


Huusela kertoo veneessä olevan purjepinta-alaa noin kolmen tenniskentän verran. Kun purjeet ovat ylhäällä, vaikuttaa vene etenevän yllättävän ripeästi jopa lähes täysin tyynessä syyssäässä.

Yli kolme vuosikymmentä purjehtinut Huusela osallistuu uudella veneellään ensimmäisenä pohjoismaalaisena Imoca Globe Series -valtamerikisojen kiertueelle.

Urakka alkaa marraskuussa, jolloin Huusela purjehtii Route du Rhumia, legendaarista rommireittiä, Ranskasta Karibialle. Huusela läpäisi kisan ensimmäisenä pohjoismaalaisena 2014.

Kisa on muiden Atlantin ylitysten tapaan todella rankka. Haasteita riittää vielä lopussa Guadeloupen saariryhmää kiertäessä muun liikenteen seassa hankalissa tuulioloissa luovien.

”Viimeinen vene keskeytti vastapäisen saaren rantaan. Purjehtija nukahti tuossa vaiheessa ja heräsi siihen, kun vene kolisteli naapurisaaren rantakalliota. Se ei päässyt koskaan maaliin”, Huusela muistelee.

Purjehdukset rommireitillä ja muissa Atlantin ylittävissä kilpailuissa ovat valmistautumista Vendée Globe -kilpailuun, purjehdusuran kovimpaan tavoitteeseen ja suurimpaan haasteeseen.

Kisassa purjehditaan maailman ympäri yksin, pysähtymättä ja ilman ulkopuolista apua. Matka alkaa Ranskan Vendéestä marraskuussa 2020.

”Olosuhteet ovat aika infernaaliset Etelämerellä, kun kierretään Etelämantereen ympäri. Merivesi ja ilma ovat viisiasteisia, ja myrskytuuli on jatkuvaa. Siellä vietetään 40–50 päivää täydellisessä merten erämaassa”, Huusela kuvailee.

Vendée Globe -kisaan osallistuvat purjehtivat Etelämantereen ympäri kaukana ulkopuolisista tai laivareiteistä.

”Lähimmät muut ihmiset ovat avaruusasemalla 500 kilometriä yläpuolella. Jos siellä käy jotain ikävää, niin lähin apu on se kilpakumppani.”


Raastavan kilpailun läpäisy tietää noin kolmea kuukautta yksin veneessä.

Kun purjehdussää heittelee laidasta toiseen, on kilpailu kaikkea muuta kuin rutiinisuoritus, vaikka yksinpurjehtijat tietyssä rytmissä elävätkin.

”Iso osa eli noin kolmasosa vuorokaudesta menee reitin optimointiin, säätietojen keräämiseen ja analysointiin, navigointiin ja taktikointiin.”

Oma lukunsa ovat kesken kisan tehtävät huoltotoimenpiteet.

”Väistämättä noin pitkällä matkalla, jopa Atlantin ylityksellä, on korjattavaa matkan varrella. Atlantin ylitys vastaa normaalissa perhepurjehduskäytössä ehkä kymmentä kesää, ja joka kesän jälkeenhän se vene huolletaan.”

Lepoaikaa Huusela laskee saavansa neljästä kuuteen tuntiin vuorokaudessa, vartista kolmeen varttiin kerrallaan.

”Kerran vuorokaudessa pitäisi pystyä nukkumaan semmoinen puolentoista tunnin unijakso, mutta se ei kyllä joka vuorokausi tule onnistumaan”, hän tietää.

Kisabudjetikseen Huusela kertoo noin 2,5 miljoonaa euroa. Uusi vene haukkaa huoltoineen käytännössä puolet siitä.

”Loput menee ylläpitoon ja homman pyörittämiseen – vakuutuksiin, veneen siirtämiseen ja tämän porukan roudaamiseen paikasta toiseen”, hän sanoo.

Singaporesta Suomeen keskiviikkoaamuna palannut Huusela lentää seuraavan Aasian-lentonsa maanantaina. Sekä työ että harrastus ovat äärimmäisen vaativia, mutta niiden yhdistäminen onnistuu ”aika hyvin”.

”Työ melko lailla mahdollistaa purjehduksen. Meillä on se hyvä puoli tässä työssä, että kun menemme töihin, niin siellä on puhdas pöytä – aloitamme aina käytännössä nollasta. Ja kun lähdemme töistä, niin ne työt jäävät sinne.”

”Työ vaivaa monessa ammatissa mukana 24/7, mutta tässä kohtaa vapaa-aika on sataprosenttista vapaa-aikaa. Ja projektin kannalta on hyvä, että pääsee vähän irti tästä, pääsee muihin maisemiin ja ajatukset saavat levätä”, hän jatkaa.

Fakta

Ari Huuselan kisakalenteri


  Route du Rhum: Legendaarisen rommireitin 40-vuotisjuhlakisa. Yksinpurjehdus Ranskan Saint-Malosta Guadeloupen Pointe-à-Pitreen 4. marraskuuta 2018 alkaen.

  Valencia–Irlanti: Lähtö Espanjan Valenciasta, kierros Välimerellä kaksin. Kippari jatkaa yksin Gibraltarilta Azorien kautta joko Ranskaan tai Irlantiin, todennäköisesti Irlantiin. Toukokuussa 2019.

  Transat Jacques Vabre: Kuuluisa kisa kahvireitillä kaksinpurjehduksena Ranskan Le Havresta Brasilian Salvador da Bahiaan. 27. marraskuuta 2019 alkaen.

  The Transat: Yksinpurjehdus Atlantin yli pohjoista reittiä Britannian Plymouthista Yhdysvaltain New Yorkiin. 10. toukokuuta 2020 alkaen.

  New York–Vendée: Yksinpurjehdus Atlantin yli pohjoista reittiä New Yorkista Ranskan Les Sables d’Olonneen. Toukokuussa 2020.

  Vendée Globe: Maailmanympäripurjehdus yksin, pysähtymättä ja ilman ulkopuolista apua. Lähtee Ranskan Vendéestä 8. marraskuuta 2020, maali samassa paikassa.

  Ari Huuselan matkaa voi seurata osoitteessa www.facebook.com/arihuusela.fi/

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Purjehdus
 • Urheilu
 • Mika Moilanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sauberin tallipäällikkö nostaa yhden Kimi Räikkösen taidon ylitse muiden: ”Hän on siinä ehkä kaikkein paras”

 2. 2

  Suomalaisvaikuttajat ihmettelevät Wadan Venäjä-päätöstä: ”Ei tunnu hyvältä”

 3. 3

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 4. 4

  Australialais­jalkapalloilijat pukeutuivat Serena ja Venus Williamsiksi ja maalasivat ihonsa mustaksi – poistivat kuvan rasismisyytösten jälkeen

 5. 5

  Vapaaottelija Conor McGregor siemaili nimikkoviskiään ja nimitteli tulevaa vastustajaansa rotaksi ja lasileuaksi – ”En ymmärrä häntä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Sauberin tallipäällikkö nostaa yhden Kimi Räikkösen taidon ylitse muiden: ”Hän on siinä ehkä kaikkein paras”

 4. 4

  Kymmenen miljoonaa ei riitä – NHL-asiantuntija povaa Patrik Laineelle parempaa palkkaa kuin Aleksandr Ovetškinille

 5. 5

  Vanhojen muistelua vai viiltävä kuitti? Lauri Markkasen julkaisema kuva herättää kysymyksiä – ”Lauri, senkin trollausjumala”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkönen viilentää itseään Singaporessa pumpattavassa ammeessa – kuva paljastaa myös kulissien karuuden

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

 4. 4

  Donald Trump ennusti liian aikaisin Niken tuhoutuvan: pörssikurssi on nyt korkeammalla kuin koskaan – yhdysvaltalaisiltakin hyväksyntä Kaepernick-kampanjalle

 5. 5

  Hamilton ylisti Räikköstä, Ferrarin tallipäällikkö hermostui toimittajien tenttaukseen: ”Mitä tässä oikein jauhetaan?”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  2. 2

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   Mikä on epäterveellisin herkku?

  6. 6

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – merkittävin asia äänestyksessä oli politiikan uskottavuus

  8. 8

   Puolustusvoimien entinen komentaja antaa ronskissa muistelmakirjassaan ohjeen päättäjille: Suomen ei pidä liittyä Natoon

  9. 9

   Kapinalippu nousi asunnottomien asuntolan lipputankoon Hietaniemenkadulla – Tuntematon pilailija onnistui täydellisesti: lippu on jumissa eikä sitä saada alas

  10. 10

   Mies kylvi pelkoa naapureissa vuosien ajan ja soitteli yötä myötä haitaria Haagassa – Oikeus: Miehen sai häätää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  4. 4

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  5. 5

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  6. 6

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  9. 9

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää