Urheilu

Tiia Hautala pani rakkaan lajinsa yleisurheilun tauolle, koska koki epäonnistuneensa ja syyllisti itseään – ”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan”

Olympiakomiteassa nuorten valmentajana toiminut Tiia Hautala koki olevansa vastuussa esimerkiksi loukkaantumisista, olipa todellinen syy kuinka monimutkaisen kokonaisuuden takana tahansa.

Otaniemen kentälle se päättyi, elokuussa 2005.

Helsinki isännöi yleisurheilun MM-kisoja ja Tiia Hautala valmistautui uransa viimeiseen seitsenotteluun huipputasolla. Lajin kotimaisia kenttiä edelliset vuodet hallinnut ottelija oli alun perin ajatellut lopettavansa uransa jo olympiavuoteen 2004, mutta Helsingin saamat MM-kisat ja mahdollisuus otella kotiyleisön edessä muuttivat suunnitelmia.

Päivää ennen ottelu-urakan alkua totuus iski harjoituskentällä: lähes koko kesän vaivannut akillesjänne ei kestänyt.

Juoksusta ei tullut mitään, ja Hautalan piti vetäytyä uran viimeiseksi suunnitellusta ottelusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elokuussa 2018 Hautala on asunut jo useamman vuoden Tampereella. Tällä hetkellä hän vastaa Varalan urheiluopistolla yläkoululeirityksestä.

Tavoitteellisesti urheilevat yläkouluikäiset tulevat urheiluopistolle kouluaikana leireille, joiden aikana harjoitellaan lajia, tehdään oheisharjoittelua ja opetellaan elämänhallintaan liittyviä taitoja esimerkiksi ravitsemuksesta ja psyykkisestä valmistautumisesta. Lisäksi tehdään koulusta annettuja läksyjä, jotta opiskelu ei kärsi.

”Yläkoululeiritoiminta on paisunut niin, että se tarvitsee jonkun, joka sitä hoitaa. Tämä on mukava pesti ja on mukavaa, kun saa tehdä muiden lajien rinnalla työtä”, Hautala kertoo.

Hautala on myös mukana eri lajien valmennuksessa, konsultoimassa juoksu- ja nopeusharjoittelua. Valmennuksessa merkittävin työllistäjä on naisten pesäpallon hallitseva Suomen mestari Manse PP, jonka fysiikkaharjoittelusta Hautala vastaa yhdessä kakkospelinjohtaja Sampo Pasasen kanssa.


Muissa lajeissa esimerkiksi nyrkkeilyn menestyjät Mira Potkonen ja Elina Gustafsson saavat myös Hautalalta konsultointia nopeusharjoitteluunsa.

Yksi laji, se tutuin, Hautalan valmennuslajivalikoimasta puuttuu pieniä konsultointeja lukuun ottamatta. Hautala otti kesän 2016 jälkeen yleisurheiluvalmennuksesta tietoisen tauon. Se oli käynyt hänelle liian raskaaksi.

”Tuli sellainen pienimuotoinen uupumuksen kaltainen tila. Ei se kamalan vakava ollut. Se liittyi siihen, että koin epäonnistuneeni valmentajana. Koin todella kuormittavana ottaa kaiken muun työn päälle kokonaisvastuuta urheilijan kehittymisestä. Päätin silloin, että se on toistaiseksi hyllyllä”, Hautala kertoo.

Ennen sivuun jättäytymistä Hautala ehti työskennellä yleisurheiluvalmennuksessa pitkään. Hän oli Tampereen Pyrinnössä valmennuspäällikkönä vuodesta 2008 vuoteen 2014 asti, kunnes siirtyi Varalaan kaivattuaan monipuolisempia tehtäviä.

Vielä Varalassa ollessaan Hautala jatkoi Urheiluliitossa lajivalmentajana sekä Nuorten olympiavalmentajana Olympiakomiteassa. Esimerkiksi kesällä 2016 valmennus työllisti 15–20 tuntia viikossa.

Kokonaisvastuun ottaminen toi Hautalalle mukanaan vahvan itsensä syyllistämisen epäonnistumisten hetkillä. Hän koki olevansa vastuussa esimerkiksi loukkaantumisista, olipa todellinen syy kuinka monimutkaisen kokonaisuuden takana tahansa.


Hautala sanoo jutelleensa tilanteestaan kollegoiden kanssa ja käyneensä työterveyshuollon kautta puhumassa myös psykologille. Asian kertaaminen nostaa edelleen Hautalan tunteet vahvasti pintaan.

Yleisurheilu on hänelle rakas laji, jonka parissa on kulunut eri rooleissa vuosikymmeniä. Otteen hellittäminen ei käynyt helposti.

”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan. Se oli vaikea käsitellä. Myöntää itselle, että en pysty tähän enää. Että joudun työntämään yleisurheilua taakse itsestäni.”

Vaikka Hautala otti urheilijoiden ongelmat raskaasti, hän ei koe olevansa urheilun ulkopuolella kovin tunteellinen ihminen. Mutta urheilu on oma maailmansa.

Kun kehitys ei mennyt eteenpäin vuosina 1996–1998, Hautala päätti yhteistyön valmentajansa Juha Flinckin kanssa. Hautala sanoo asian olleen hänen osaltaan huonosti hoidettu. Alun perin ajatus oli jatkaa yksinään, mutta muutaman kuukauden päästä Risto Koskinen otti valmennusvastuun.

”Se ei ollut valmentajan vaihto vaan pesäeron teko”, Hautala kuvaa silloista ratkaisuaan.

Uran päättymisen jälkeen Hautala sanoo ajelehtineensa muutaman kuukauden, koska minkään tekeminen ei huvittanut ja ajatukset valtasi tunne, joka sanoi, että hän ei osaa mitään. Sillä kertaa pelastus tuli, kun Hautala pääsi Olli Ikäheimon palkkaamana töihin tuotantoyhtiöön, joka teki esimerkiksi Peliuutisia ja Urheiluruudun inserttejä.

”Omalla urallani koin vahvasti aallonpohjat ja huiput, ei sellaisia fiiliksiä oikein voi löytää nykyelämästä. Ne ovat niin eri asioita. Valmentajanakaan en päässyt lähellekään samaa omistautumisessa, valitettavasti. Mutta valmentajana urheilijoiden murheet, epäonnistumiset ja loukkaantumiset menivät henkilökohtaisella tasolla niin ihon alle, että se on ehkä yksi syy, miksi en kestänyt sitä ja halusin breikin.”

Hautala uskoo, että työuraan kiinni pääsemisen ohella uran loppumisen hyväksymisessä auttoi se, että urasta ei jäänyt mitään hampaankoloon, vaikka lopetus olikin toisenlainen kuin hän toivoi.

Nousu 6 000 pisteen ottelijaksi ei ollut itsestäänselvyys. Varhaiset vuodet eivät luvanneet paljon, ja Hautala kuuli kommentteja, joiden mukaan hänestä ei urheilijana tulisi koskaan mitään. Hautala pitää suurina vahvuuksinaan sitkeyttä, terveenä pysymistä ja kykyä kestää kovaa harjoittelua.

Sen avulla valmentajat Flinck ja Koskinen jalostivat hänestä kansainvälisen tason ottelijan.

”He näkivät, että tuo muija kestää paljon treeniä ja uskalsivat treenauttaa kunnolla.


Se oli tie, jonka kautta pääsin kansainväliselle tasolle.”

Hautala ottaa esimerkkilajiksi kehityksensä osalta 200 metriä. Siinä ennätys oli 18-vuotiaana vielä yli 27 sekuntia. Uran paras tulos oli 24,74. Seitsenottelussa kyse on yli 200 pistettä tulosta parantavasta kehityksestä.

”Valmentajat osasivat kaivaa vahvuudet esiin. Kun sain lisää voimaa, huomattiin, että olen aika räjähtävä ja nopea voimantuotto oli vahvuuteni. Se näkyi siinä, että hyppylajeissa olin ihan hyvä.”

Tällä hetkellä Hautala tuntee roolinsa monipuolisesti eri lajeja auttavana konsulttina itselleen sopivaksi. Siinä tehtävässä hän kokee pystyvänsä antamaan itsestään eniten.

Tampereen Urheiluakatemian aamuvalmennuksessa Hautalan rooli on kasvamaan päin. Hautalaa on pyydetty opettamaan juoksutekniikkaa eri lajien urheilijoille.

Hautala ei tyrmää paluuta yleisurheilun pariin laajemmin lähitulevaisuudessa, mutta ainakaan vielä aika ei ole sille kypsä.

”Kun järjellä ajattelee, olisi ehkä kiva, että vielä valmentaisin vaikka nuorta moniottelijaa. Nyt tuntuu vaikealta nähdä itseään siinä asemassa vielä. Tiedän että ottelumaailmassa on monta ihmistä, jotka haluaisivat minut mukaan. Ehkä sillä tavalla, että voisi olla leireillä auttamassa, voisi olla ihan hyväkin idea. Mutta se, että minun harteillani olisi jonkun urheilijan ura, sitä en pysty vielä ottamaan.”

Kuka?

Tiia Hautala


 Syntynyt 3.4.1972 Porissa

 Entinen seitsenottelija, lopetti uransa vuonna 2005

 Parhaimmillaan arvokisoissa viides MM-kisoissa (Sevilla 1999) ja kahdeksas olympialaisissa (Sydney 2000)

 Ennätys 6 309, tehnyt viimeisimpänä suomalainen 6 000 pistettä ottelussa (Kalevan kisat 2004)

 Työ Varalan urheiluopistossa yläkoululeiritysvastaavana

 Mukana Manse PP:n fysiikkavalmennuksessa, konsultoi useita eri lajeja juoksu- ja nopeusharjoittelussa

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yleisurheilu
 • Urheilu
 • Tiia Hautala
 • Riku Teiskonlahti
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kuinka paljon iloa voi saada sanasta jäätelötötterö? Yllättävän paljon, osoittavat Lauri Markkanen ja Kris Dunn

 2. 2

  Ohitti Messin ja Ronaldon – Martan valinta Vuoden naispelaajaksi tuli erikoisella tavalla: ”Sopii toivoa, että äänestäjillä on tarpeeksi asiantuntemusta”

 3. 3

  Joukkuetoverit piirsivät Patrik Laineelle viikset ja parran – voittaja sai mainion kuitin suomalaiselta: ”Varmaankin pieni kaverini”

 4. 4

  MM-hopea riitti Fifan yllätysvalintaan, Luka Modric Vuoden pelaaja: ”On suuri kunnia ja kaunis kunnia seistä täällä”

 5. 5

  Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  HJK:n juhlat yökerhossa päättyivät epäiltyyn pahoinpitelyyn lauantaina aamuyöllä

 2. 2

  Brian Giontan yli 50 miljoonan dollarin NHL-ura päättyi: ”Toiveena oli pelata yksi ottelu liigassa”

 3. 3

  Myrskytuuli riepottaa yksinpurjehtijoita Etelämerellä –ranskalaisalus pelasti pahoin selkänsä loukanneen intialaisen kilpailijan

 4. 4

  Susijengin Mikael Jantusen matka ylioppilaskirjoituksiin Espanjan Aurinkorannalle oli kuin agenttitarina

 5. 5

  Ruotsin uimaritähti Sarah Sjöström on ostanut asuntoja omaisilleen: ”Osallistun maailmancupiin rahan takia”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 4. 4

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 5. 5

  Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  2. 2

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  3. 3

   Porvarit ja ruotsidemokraatit äänestivät vasemmiston ulos vallasta Ruotsissa – Löfvenistä voi silti vielä tulla pääministeri

  4. 4

   Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

  5. 5

   Kadulla kävelleiden miesten toisiinsa osuminen johti täydelliseen hermojen menetykseen Aleksis Kiven kadulla – Kovemman kolhun saanut seurasi toista osapuolta rappukäytävään ja yritti tappaa

  6. 6

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  10. 10

   Vantaalaismiesten asunnoista löytyi kiellettyjä aineita ja paljon käteistä – Krp epäilee isoa dopingrikosta, mutta salakuljettaja on kateissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää