Urheilu

Tiia Hautala pani rakkaan lajinsa yleisurheilun tauolle, koska koki epäonnistuneensa ja syyllisti itseään – ”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan”

Olympiakomiteassa nuorten valmentajana toiminut Tiia Hautala koki olevansa vastuussa esimerkiksi loukkaantumisista, olipa todellinen syy kuinka monimutkaisen kokonaisuuden takana tahansa.

Otaniemen kentälle se päättyi, elokuussa 2005.

Helsinki isännöi yleisurheilun MM-kisoja ja Tiia Hautala valmistautui uransa viimeiseen seitsenotteluun huipputasolla. Lajin kotimaisia kenttiä edelliset vuodet hallinnut ottelija oli alun perin ajatellut lopettavansa uransa jo olympiavuoteen 2004, mutta Helsingin saamat MM-kisat ja mahdollisuus otella kotiyleisön edessä muuttivat suunnitelmia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päivää ennen ottelu-urakan alkua totuus iski harjoituskentällä: lähes koko kesän vaivannut akillesjänne ei kestänyt.

Juoksusta ei tullut mitään, ja Hautalan piti vetäytyä uran viimeiseksi suunnitellusta ottelusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elokuussa 2018 Hautala on asunut jo useamman vuoden Tampereella. Tällä hetkellä hän vastaa Varalan urheiluopistolla yläkoululeirityksestä.

Tavoitteellisesti urheilevat yläkouluikäiset tulevat urheiluopistolle kouluaikana leireille, joiden aikana harjoitellaan lajia, tehdään oheisharjoittelua ja opetellaan elämänhallintaan liittyviä taitoja esimerkiksi ravitsemuksesta ja psyykkisestä valmistautumisesta. Lisäksi tehdään koulusta annettuja läksyjä, jotta opiskelu ei kärsi.

”Yläkoululeiritoiminta on paisunut niin, että se tarvitsee jonkun, joka sitä hoitaa. Tämä on mukava pesti ja on mukavaa, kun saa tehdä muiden lajien rinnalla työtä”, Hautala kertoo.

Hautala on myös mukana eri lajien valmennuksessa, konsultoimassa juoksu- ja nopeusharjoittelua. Valmennuksessa merkittävin työllistäjä on naisten pesäpallon hallitseva Suomen mestari Manse PP, jonka fysiikkaharjoittelusta Hautala vastaa yhdessä kakkospelinjohtaja Sampo Pasasen kanssa.


Muissa lajeissa esimerkiksi nyrkkeilyn menestyjät Mira Potkonen ja Elina Gustafsson saavat myös Hautalalta konsultointia nopeusharjoitteluunsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi laji, se tutuin, Hautalan valmennuslajivalikoimasta puuttuu pieniä konsultointeja lukuun ottamatta. Hautala otti kesän 2016 jälkeen yleisurheiluvalmennuksesta tietoisen tauon. Se oli käynyt hänelle liian raskaaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tuli sellainen pienimuotoinen uupumuksen kaltainen tila. Ei se kamalan vakava ollut. Se liittyi siihen, että koin epäonnistuneeni valmentajana. Koin todella kuormittavana ottaa kaiken muun työn päälle kokonaisvastuuta urheilijan kehittymisestä. Päätin silloin, että se on toistaiseksi hyllyllä”, Hautala kertoo.

Ennen sivuun jättäytymistä Hautala ehti työskennellä yleisurheiluvalmennuksessa pitkään. Hän oli Tampereen Pyrinnössä valmennuspäällikkönä vuodesta 2008 vuoteen 2014 asti, kunnes siirtyi Varalaan kaivattuaan monipuolisempia tehtäviä.

Vielä Varalassa ollessaan Hautala jatkoi Urheiluliitossa lajivalmentajana sekä Nuorten olympiavalmentajana Olympiakomiteassa. Esimerkiksi kesällä 2016 valmennus työllisti 15–20 tuntia viikossa.

Kokonaisvastuun ottaminen toi Hautalalle mukanaan vahvan itsensä syyllistämisen epäonnistumisten hetkillä. Hän koki olevansa vastuussa esimerkiksi loukkaantumisista, olipa todellinen syy kuinka monimutkaisen kokonaisuuden takana tahansa.


Hautala sanoo jutelleensa tilanteestaan kollegoiden kanssa ja käyneensä työterveyshuollon kautta puhumassa myös psykologille. Asian kertaaminen nostaa edelleen Hautalan tunteet vahvasti pintaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleisurheilu on hänelle rakas laji, jonka parissa on kulunut eri rooleissa vuosikymmeniä. Otteen hellittäminen ei käynyt helposti.

”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan. Se oli vaikea käsitellä. Myöntää itselle, että en pysty tähän enää. Että joudun työntämään yleisurheilua taakse itsestäni.”

Vaikka Hautala otti urheilijoiden ongelmat raskaasti, hän ei koe olevansa urheilun ulkopuolella kovin tunteellinen ihminen. Mutta urheilu on oma maailmansa.

Kun kehitys ei mennyt eteenpäin vuosina 1996–1998, Hautala päätti yhteistyön valmentajansa Juha Flinckin kanssa. Hautala sanoo asian olleen hänen osaltaan huonosti hoidettu. Alun perin ajatus oli jatkaa yksinään, mutta muutaman kuukauden päästä Risto Koskinen otti valmennusvastuun.

”Se ei ollut valmentajan vaihto vaan pesäeron teko”, Hautala kuvaa silloista ratkaisuaan.

Uran päättymisen jälkeen Hautala sanoo ajelehtineensa muutaman kuukauden, koska minkään tekeminen ei huvittanut ja ajatukset valtasi tunne, joka sanoi, että hän ei osaa mitään. Sillä kertaa pelastus tuli, kun Hautala pääsi Olli Ikäheimon palkkaamana töihin tuotantoyhtiöön, joka teki esimerkiksi Peliuutisia ja Urheiluruudun inserttejä.

”Omalla urallani koin vahvasti aallonpohjat ja huiput, ei sellaisia fiiliksiä oikein voi löytää nykyelämästä. Ne ovat niin eri asioita. Valmentajanakaan en päässyt lähellekään samaa omistautumisessa, valitettavasti. Mutta valmentajana urheilijoiden murheet, epäonnistumiset ja loukkaantumiset menivät henkilökohtaisella tasolla niin ihon alle, että se on ehkä yksi syy, miksi en kestänyt sitä ja halusin breikin.”

Hautala uskoo, että työuraan kiinni pääsemisen ohella uran loppumisen hyväksymisessä auttoi se, että urasta ei jäänyt mitään hampaankoloon, vaikka lopetus olikin toisenlainen kuin hän toivoi.

Nousu 6 000 pisteen ottelijaksi ei ollut itsestäänselvyys. Varhaiset vuodet eivät luvanneet paljon, ja Hautala kuuli kommentteja, joiden mukaan hänestä ei urheilijana tulisi koskaan mitään. Hautala pitää suurina vahvuuksinaan sitkeyttä, terveenä pysymistä ja kykyä kestää kovaa harjoittelua.

Sen avulla valmentajat Flinck ja Koskinen jalostivat hänestä kansainvälisen tason ottelijan.

”He näkivät, että tuo muija kestää paljon treeniä ja uskalsivat treenauttaa kunnolla.


Se oli tie, jonka kautta pääsin kansainväliselle tasolle.”

Hautala ottaa esimerkkilajiksi kehityksensä osalta 200 metriä. Siinä ennätys oli 18-vuotiaana vielä yli 27 sekuntia. Uran paras tulos oli 24,74. Seitsenottelussa kyse on yli 200 pistettä tulosta parantavasta kehityksestä.

”Valmentajat osasivat kaivaa vahvuudet esiin. Kun sain lisää voimaa, huomattiin, että olen aika räjähtävä ja nopea voimantuotto oli vahvuuteni. Se näkyi siinä, että hyppylajeissa olin ihan hyvä.”

Tällä hetkellä Hautala tuntee roolinsa monipuolisesti eri lajeja auttavana konsulttina itselleen sopivaksi. Siinä tehtävässä hän kokee pystyvänsä antamaan itsestään eniten.

Tampereen Urheiluakatemian aamuvalmennuksessa Hautalan rooli on kasvamaan päin. Hautalaa on pyydetty opettamaan juoksutekniikkaa eri lajien urheilijoille.

Hautala ei tyrmää paluuta yleisurheilun pariin laajemmin lähitulevaisuudessa, mutta ainakaan vielä aika ei ole sille kypsä.

”Kun järjellä ajattelee, olisi ehkä kiva, että vielä valmentaisin vaikka nuorta moniottelijaa. Nyt tuntuu vaikealta nähdä itseään siinä asemassa vielä. Tiedän että ottelumaailmassa on monta ihmistä, jotka haluaisivat minut mukaan. Ehkä sillä tavalla, että voisi olla leireillä auttamassa, voisi olla ihan hyväkin idea. Mutta se, että minun harteillani olisi jonkun urheilijan ura, sitä en pysty vielä ottamaan.”

Kuka?

Tiia Hautala


 Syntynyt 3.4.1972 Porissa

 Entinen seitsenottelija, lopetti uransa vuonna 2005

 Parhaimmillaan arvokisoissa viides MM-kisoissa (Sevilla 1999) ja kahdeksas olympialaisissa (Sydney 2000)

 Ennätys 6 309, tehnyt viimeisimpänä suomalainen 6 000 pistettä ottelussa (Kalevan kisat 2004)

 Työ Varalan urheiluopistossa yläkoululeiritysvastaavana

 Mukana Manse PP:n fysiikkavalmennuksessa, konsultoi useita eri lajeja juoksu- ja nopeusharjoittelussa

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yleisurheilu
 • Urheilu
 • Tiia Hautala
 • Riku Teiskonlahti
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  HIFK:n surkeus jatkuu – Ässien uusi päävalmentaja sai täydellisen alun pestilleen

 2. 2

  Kivi, sakset, paperi oli liikaa – jalkapallo­erotuomari hyllytettiin kolmeksi viikoksi: ”Erittäin epäammattimaista”

 3. 3

  Robin Lod on usein oikeassa paikassa ratkaisemassa otteluita, ja sitä taitoa tarvitaan torstaina Ateenassa – ”Äiti hoki aina sitä, että ikinä ei anneta periksi”

 4. 4

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 5. 5

  Kondomifirman sponsorilogo puuttui – Jokerien kausikortit menivät vaihtoon

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NHL-maalivahti Tuukka Rask avasi mystisen poissaolonsa syitä: ”Kiekkoura on hyvin lyhyt, elämä on paljon pidempi”

 2. 2

  13-vuotias thainyrkkeilijä kuoli tyrmäyksen jälkeen – jo 8-vuotiaana aloittaneella pojalla oli takanaan yli 170 ottelua

 3. 3

  Tennistähti Serena Williams pääsi miestenlehden Vuoden miehet -numeron kanteen, mutta miksi sana nainen on lainausmerkeissä?

 4. 4

  Kivi, sakset, paperi oli liikaa – jalkapallo­erotuomari hyllytettiin kolmeksi viikoksi: ”Erittäin epäammattimaista”

 5. 5

  Huippuhiihtäjä viihtyy Keskuspuistossa – luonnollinen syy on tuonut Ristomatti Hakolan yhä useammin harjoittelemaan pääkaupunkiseudulle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Lentoemäntä Aleksandra Blinnikka on Suomen tuntemattomin maailmanmestari – hänelle pärjätäkseen miehet tarvitsevat suuremman purjeen: ”Suomessa olen lyömätön, lyön miehetkin”

 4. 4

  Kimi Räikkönen hoiti Brasilian ”ratakävelyn” tyylilleen sopivasti – fanit riemastuivat

 5. 5

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin

  2. 2

   Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  5. 5

   Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin

   Tilaajille
  6. 6

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  7. 7

   Ranska arvostelee Trumpia huonosta käytöksestä

  8. 8

   Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin

  9. 9

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  10. 10

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  9. 9

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  7. 7

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää