Urheilu

Tappiokausia tahkonneen Jokerien toimitusjohtaja tyrmää pakotepuheet – näkee Venäjälle lähtemisen edelleen mahdollisuuksien kautta

KHL:ssa pelaava Jokerit on saanut Suomessa lokaa niskaansa kymmenien miljoonien tappioista ja venäläisomistuksesta. Toimitusjohtaja Jukka Kohonen haluaa kääntää ennakkoluuloista mielikuvaa idän markkinoiden tuomiin mahdollisuuksiin.

Putinin pojat, venäläisten kätyrit, kymmenien miljoonien tappioseura.

KHL:ään neljä vuotta sitten siirtynyt Jokerit on saanut Suomessa osakseen paljon lokaa. Syytökset kumpuavat muun muassa seuran taustalla vaikuttavista venäläisomistajista ja jokaisella kaudella pakkaselle jääneestä tilinpäätöksestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kahden viikon päässä häämöttävää viidennen kauden alkua valmistellaan helsinkiläisseurassa täyttä häkää.

Taustalla hoidetaan juoksevia asioita, kuten lentoaikatauluja ja pelaajien viisumeja, mutta eniten hiotaan ottelutapahtumaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meidän pitää pystyä tuottamaan unohtumattomia hetkiä tietysti yleisölle, mutta myös pelaajille, junioreille ja median välityksellä lajia seuraaville”, Jokerien toimitusjohtaja Jukka Kohonen sanoo.

”Sellaista Miro- ja Eeli-efektiä kaipaisi alkavallakin kaudella suomalaiseen lätkään”, hän viittaa Jokereissa loistaneeseen Eeli Tolvaseen ja HIFK:n puolustusta johtaneeseen Miro Heiskaseen.

Kohosen mukaan joukkue on ainakin kauden alkua varten kasassa. Koko organisaation tavoitteeksi toimitusjohtaja linjaa pudotuspelien toisen kierroksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Olemme brändi brändissä, olemme intel inside. Se on täysin osa sitä bisnestä”

Yleisöä havitellaan paikalle viime kauden keskiarvon verran eli noin 10 500 katsojaa.

Kohonen tuli Jokerien palvelukseen juuri helsinkiläisseuran KHL:ään siirtymisen kynnyksellä. Jokerien saamaa palautetta hän ei purematta niele.

”On se aika umpimielistä. Jos ajattelee, että mistä suomalaiset yritykset ovat perinteisesti viimeisen 50 vuoden aikajaksolla hyvinvointinsa ammentaneet”, Kohonen sanoo ja antaa esimerkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vaikka Neste. Kyllähän Sköldvikin jalostamo aika pitkälti venäläisellä öljyllä pyörii.”

Kohosen kanssa keskustellessa käy heti ilmi intohimo Jokereita – ja bisnestä – kohtaan. Kohonen näkee KHL:ään siirtymisen enemmän mahdollisuuksien kautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En olisi tullut seuraan, ellei siinä olisi ollut kansainvälistymisaspektia. Näin, ja näen edelleen, että siellä [Venäjällä] on valtavat mahdollisuudet,” hän painottaa.

”Asia, mikä on vaikea Suomen perspektiivistä mieltää, on että on kysymys totaalisesti erilaisesta mittakaavasta. Vähän sama kuin HJK menisi Bundesliigaan ja alkaisi pelata sen ehdoilla.”

Kohonen myöntää, että hänelläkin on ollut aiemmin ennakkoluuloja venäläisiä kohtaan. Hän kuitenkin näkee, että sotavuosien muodostamasta mielikuvasta olisi jo aika jatkaa Suomessa eteenpäin.

 

Parempi ottaa suomalaisten taipumusten vastaisesti vaaksa vaaraan ja lisätä tiettyä positiivista ahneutta, Kohonen sanoo ja luettelee joukon Venäjällä aktiivisesti bisnestä tekeviä tunnettuja brändejä.

”Vaikea ymmärtää, että suomalaiset ajattelisivat, ettei se kannattaisi meille, kun se kannattaa muille”, hän miettii.

”Se ei mitenkään lisää kansallista sivistyspääomaa, että ollaan epäluuloisia ja nähdään itsemme vain lännen etuvartiona.”

Jos Jokerien tilannetta katsoo ulkopuolelta, toiminnan kannattavuus vaikuttaa lähinnä surkuhupaisalta heitolta. Neljän KHL-kauden liiketoiminnan tulos on pakkasella lähes 47 miljoonan euron verran.

Tuntuu käsittämättömältä, että näin tappiollinen toiminta olisi kannattavaa.

”Ne ovat kirjanpidollisesti tappioita. Ne ovat suunniteltuja rahoituseriä, joihin KHL:n taustavoimat ja kumppanit osallistuvat saadakseen KHL:lle parempia televisio- ja sponsorisopimuksia”, Kohonen sanoo.

”Jos ajattelee Jokereiden roolia tässä mittakaavassa, mehän olemme katalysaattori. Olemme brändi brändissä, olemme intel inside. Se on täysin osa sitä bisnestä”, hän selittää.

Kohonen muistuttaa lisäksi, että Jokerit maksaa kaikki veronsa Suomeen, ja kaikki Venäjältä tai muilta rahoittajilta saatu rahoitus kulutetaan Suomessa ja suomalaisiin palveluihin.

Toimitusjohtaja haluaa tappioseuran lisäksi kumota Jokerien mieltämisen pakoteorganisaatioksi.

Venäläis-suomalaiset liikemiehet Roman Rotenberg ja Gennadi Timtšenko ovat seuran taustayhtiöstä 49 prosenttia omistavan Arena Events Oy:n takana.

Sekä Rotenberg että Timtšenko ovat Yhdysvaltojen pakotelistalla.

”Monet suomalaiset, jopa pankit, luulevat tosissaan, että Jokerit on pakoteorganisaatio. Se ei ole ollenkaan niin”, Kohonen toteaa ja muistuttaa Jokerien toimivan Suomessa ja EU:ssa.

”Me emme ole pakotteiden kohteena, eivätkä osakasyrityksemme ole. Toimimme Suomen lakien ja EU-direktiivien mukaisesti, ja olemme kunnon yrityskansalaisia.”

 

Jokerien omistajakuvioihin on tulossa lähitulevaisuudessa merkittäviä muutoksia, kun 51 prosenttia seurasta omistava Harry Harkimo myy oman osuutensa.

Neuvottelujen etenemisestä hän on vaitonainen.

”Neuvottelut ovat kesken. Syksyn aikana on valmista”, Harkimo sanoo.

Onko osuudellesi ollut kiinnostusta tai halukkaita ostajia?

”Meillä on sellainen määrätynlainen systeemi. Se selviää sitten”, Harkimo toteaa.

Jokerit kohtaa KHL:n avauskieroksella 3. syyskuuta Kunlun Red Starin Hartwall-areenalla.

Jokerit KHL:ssä

Jokerien sijoitukset kausi kaudelta


  2014–2015: neljäs, (6.)

  2015–2016: viides, (10.)

  2016–2017: kahdeksas, (13.)

  2017–2018: kolmas, (5.)

Ensiksi sijoitus runkosarjassa läntisessä konferenssissa, suluissa loppusijoitus pudotuspelien jälkeen.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Kentälle lyyhistyneen joukkuetoverin auttaminen palkitsi jalkapallo­hyökkääjän odottamattomalla tavalla: ”Auta ystävääsi, saat enemmän”

 3. 3

  Muistatko olympialaisissa hurmanneet Etelä-Korean ”valkosipulitytöt”? Nyt curlingjoukkue kokee olevansa pilkan ja kontrollin uhri – heidät on myös syrjäytetty maajoukkueesta

 4. 4

  Halle Berry, Halle Berry, Halle Berry! – NFL-pelinrakentaja joutui selittelemään huudettuaan Oscar-palkitun näyttelijän nimeä kolmesti kesken pelin

 5. 5

  Historiallisen hyvä alku toi Real Madridin väliaikaisluotsille pysyvän pestin – riittääkö nostamaan mestariksi asti?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Bayern Münchenin Franck Ribery hermostui Dortmund-tappion jälkeen: löi kolmesti tv-toimittajaa naamaan

 3. 3

  Verstappen sai yllättävän rangaistuksen riehumisestaan Brasilian F1-kisan jälkeen: yhdyskuntapalvelua

 4. 4

  Mari Eder aikoo keskeyttää ampumahiihdon maailmancupin alkuunsa – tähtää entistä enemmän maastohiihtäjäksi: ”Kauden aikana nähdään, miten sen kukin haluaa määritellä”

 5. 5

  Krista Pärmäkoski hölmöili ansiokkaasti – hiihdon Suomen cup oli huippuhiihtäjälle puuhastelua, josta hän selvinnee ilman seuraamuksia

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Rugbynpelaaja söi elävän etanan ja vajosi koomaan yli vuodeksi – heräsi halvaantuneena ja kuoli vuosia myöhemmin aivoinfektioon

 3. 3

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 4. 4

  Lentoemäntä Aleksandra Blinnikka on Suomen tuntemattomin maailmanmestari – hänelle pärjätäkseen miehet tarvitsevat suuremman purjeen: ”Suomessa olen lyömätön, lyön miehetkin”

 5. 5

  Kimi Räikkönen hoiti Brasilian ”ratakävelyn” tyylilleen sopivasti – fanit riemastuivat

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  3. 3

   Michelle Obama on oppinut nauramaan pilkkaajilleen, mutta Donald Trumpin ”hullua, ilkeämielistä ja vaarallista” valhetta miehestään hän ei anna ikinä anteeksi

  4. 4

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  8. 8

   Tätä on odotettu 450 vuotta eikä tällainen toistu elinaikanamme, kirjoittaa HS:n kriitikko Wieniin auenneesta näyttelystä

   Tilaajille
  9. 9

   Presidenttiparin poika sai niin paljon villasukkia kansalaisilta, että ne lahjoitettiin sairaalalle – ”Aaro oli saanut sukkia aika paljon yli oman tarpeen”

  10. 10

   On erehdys verrata nykymaailmaa 1920- ja 1930-lukuihin: Me emme elä ”Weimarin hetkeä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  2. 2

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Jyrkkä vastaus Vantaan kaupungilta: Ulosottoon parkkisakon takia joutunutta miestä ”on yritetty ohjeistaa ihan viimeiseen asti” – Mies aikoo haastaa kaupungin oikeuteen

  10. 10

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää