Urheilu

Ravitko maakuntien miesten juttu? Innokkaimmat totopelaajat löytyivät yllättäen Uudeltamaalta, mutta raviratojen peliluukuilla on autiota

Helsingin Sanomien selvityksestä paljastui, että suomalaiset ovat kaksarikansaa. Eniten netissä pelataan ravien voittajaa ja toiseksi tullutta hevosta.

Hevosten kaviot kumisevat juuri kastellun radan hiekalla. Seppo Heikkilä varjostaa käsiohjelmalla silmiään ilta-auringossa. Heikkilä tuli ensimmäisen kerran Vermon raviradalle vuonna 1979, reilu vuosi radan valmistumisen jälkeen. Ravipäiviä Vermossa on kertynyt yli tuhat.

”Radalla voi nauttia ravien tunnelmasta. Siellä näkee enemmän kuin etäpeleissä. Tosin 40 vuodessa on muuttunut paljon. Ennen katsomot olivat aivan täynnä”, Heikkilä sanoo.

Seitsemänkymppinen Heikkilä ei ole koskaan pelannut hevospelejä netissä. Hän alkaa olla harvinaisuus, sillä ravipelaaminen on siirtynyt kiihtyvässä määrin nettiin. Viime vuonna netissä pelattiin 65,6 prosenttia kaikista hevospeleistä.

Asia ilmenee Veikkauksen tiedoista. Helsingin Sanomat pyysi Veikkaukselta tietoja viime vuoden ravipeleistä sekä pelien jakautumisesta alueittain, pelimuotojen ja -kanavien välillä. Totopelit siirtyivät vuoden 2017 alussa Veikkaukselle Fintotolta peliyhtiöiden yhdistyttyä.


 

”Pelaajat keskittyvät suurten kaupunkien ympärille.”

Hevostalous tukee muuta maataloutta ympäri Suomea, mutta innokkaimmat ravipelaajat löytyvät yllättäen Uudeltamaalta. Nettipeleistä yli neljäsosa, 26,7 prosenttia pelattiin Etelä-Suomessa. Toiseksi eniten, alle kymmenen prosenttia, pelattiin Pirkanmaalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Veikkauksen tuoteryhmäpäällikkö Juha Ahjolinna sanoo, että pelaajien ja hevosammattilaisten ryhmät eriytyvät.

”Pelaamisessa näkyy väestön pakkautuminen Etelä-Suomeen. Pelaajat keskittyvät yhä enemmän suurten kaupunkien ympärille”, Ahjolinna sanoo.

Myös muiden myyntikanavien, kuten raviratojen, kioskien ja kauppojen, ravipeleistä suurin osa myytiin Uudellamaalla.


Raviratojen osuus pelimyynnistä on kutistunut pitkään. Viime vuonna raviradat myivät 5,4 prosenttia kaikista hevospeleistä. Radat toimivat Veikkauksen asiamiespisteinä, joten ne saavat erillisen korvauksen ratojen peleistä. Vermon toimitusjohtaja Pia Blom-Johansson sanoo, että varsinkin pääkaupunkiseudulla ratapelien osuus ei kerro koko totuutta.

”Meillä porukka on radalla paikalla, mutta pelaa pelit mobiilisti. Ne eivät näy Vermon luvuissa.”

Maija Leino ja Erkka Niini puristavat totolappuja ja katsovat silmä kovana lähtöä. He asuvat Vermon raviradan vieressä, mutta ovat raveissa ensimmäistä kertaa.

”Kuuntelimme parvekkeelta pitkään radan kuulutuksia. Nyt päätimme vihdoin tulla paikan päälle katsomaan raveja”, Leino sanoo.

Molemmilla on vetämässä kaksaripeli, koska kaveri oli neuvonut pelaamaan sitä.

”Se näyttää olevan oikea vaihtoehto näin aloittelijalle”, Niini toteaa.

 

”Suomalaiset ovat edelleen kaksarikansaa.”

Suomen suosituin ravipeli onkin kaksari. Siinä pelaaja veikkaa lähdön voittajaa ja toiseksi tullutta hevosta. Joitakin vuosia sitten kaksari vastasi jopa puolta totovaihdosta. Viime vuonna peliosuus oli 28 prosenttia.

”Vaikka kaksarin osuus on vähentynyt tuotteiden määrän lisäännyttyä, suomalaiset ovat edelleen kaksarikansaa. Se on helppo peli, jota kuka tahansa voi pelata, mutta voittokertoimet ovat suuremmat kuin esimerkiksi voittaja- ja sijapeleissä”, Ahjolinna sanoo.

Toiseksi suosituin Toto76-peli vastaa 14 prosenttia eli puolta kaksarin vaihdosta.

Suomalaiset pelaavat yhä enemmän ulkomaisia ravilähtöjä. 70,2 prosenttia peleistä suuntautui kotimaan lähtöihin. Eniten suomalaiset pelaavat Ruotsin raveja, mutta toisin päin pelivaihdot ovat huomattavasti pienempiä. Kolme vuotta sitten Ruotsin pääpeli tuli Veikkauksen viikottaiseen tarjontaan.


Veikkauksen kautta on mahdollisuus pelata myös Ranskaan sekä ruotsalaisen ATG-yhtiön kautta Tanskaan ja Norjaan. Ulkomaiden pelitarjonnalla Veikkaus haluaa ohjata suomalaisia pelaajia omiin kanaviinsa ulkomaiden peliyhtiöiden sijaan.

”Tavoittelemme maltillista ulkomaiden pelikohteiden kasvua.”, Ahjolinna sanoo.

Ravipelien tuotevalikoima on nelinkertaistunut kuudessa vuodessa.

 

”Palautteissa paistaa intohimo läpi.”

Ravipelaajat eroavat muista Veikkauksen asiakkaista. Pelaajat ovat Veikkauksen asiakkaista keskimääräistä vanhempia. Yli kolmasosa pelaajista on yli 55-vuotiaita. Verkkosivujen kautta pelaavista 70 prosenttia on miehiä, 30 prosenttia naisia. Ravi-ihmisissä on muita Veikkaus-asiakkaita enemmän pelaajia, jotka pelaavat vain hevospelejä. Ahjolinnan mukaan pelaajat suhtautuvat sekä raviurheiluun että -peleihin erittäin intohimoisesti.

”Palautteissa paistaa intohimo läpi. Jos jokin ei pelaamisessa tai palveluissa toimi, palautetta tulee erittäin paljon. Pelaajat onneksi myös kiittävät, kun onnistumme uudistuksissa.”


Ravilähtöjen tauot ehkäisevät ongelmapelaamista

Veikkauksen mukaan ravipeleissä on ongelmapelaamista vähemmän kuin monissa muissa yhtiön peleissä. Ongelmapelaajia auttavan Peluuri-palvelun tilastojen mukaan hevospelit aiheuttivat ongelmia ensisijaisesti prosentille ongelmapelaajista. Hevospelien ei ole havaittu erityisesti lisäävän peliongelmia myöskään muilla pelaajilla, sillä pelaajakunta on suhteellisen vakiintunutta.

Veikkauksen mukaan ongelmapelaamisen riski on suurin nopeatempoisissa peleissä. Ravit sijoittuvat pelitempoltaan keskivaiheille. Ongelmapelaamista ehkäisee se, ettei pelejä ole tarjolla ympäri vuorokauden ja lähtöjen väleissä on taukoja. Esimerkiksi Vermon keskiviikon totolähtöjen välissä on noin 20 minuutin tauko. Toisaalta ravipelit vaativat taitoa ja perehtymistä, mikä lisää ongelmapelaamisen riskejä.

Digitaalisissa peleissä pelaajan pitää määritellä itselleen pelikatto ja nettisivu muistuttaa pelaamisen tauoista. Toistaiseksi kukaan raviradoilla pelaajista ei tunnistaudu pelatessaan ja vain harvat tunnistautuvat muissa pelipisteissä, kuten R-kioskeilla ja kaupoissa.

Tunnistautumattomilla pelaajilla ei ole käytössään pelaamisen hallinnan välineitä. Vermon toimitusjohtajan Pia Blom-Johanssonin mukaan radoilla pelaajat aletaan tunnistaa, kun Veikkaus päättää niin.

”Asiasta on keskusteltu Veikkauksen kanssa. Tunnistus tulee varmasti jollain aikavälillä, mutta ei ole tietääkseni näköpiirissä lähitulevaisuudessa.”

Fakta

Hevospelaaminen kasvoi viime vuonna


  Ravipelaaminen siirtyi Fintotolta Veikkaukselle vuoden 2017 alussa rahapeliyhtiöiden yhdistyttyä.

  2017 totopelejä pelattiin 232 miljoonalla eurolla. Pitkävedon hevoskohteita ja Kaviovakiota pelattiin 8,5 miljoonaa euroa, mikä kasvatti kaikkien hevospelien myyntiä 2,9 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna.

  Veikkaus jakoi pelaajille voittoja hevospeleistä 171 miljoonaa euroa.

  Veikkauksen pelituotoista tuetaan hevostaloutta ja -kasvatusta tänä vuonna arviolta 40,4 miljoonalla eurolla.

Lähde: Veikkaus

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravit
 • Pelaaminen
 • Veikkaus
 • Hevonen
 • Minttu-Maaria Partanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tommi Santala teki rankkarimaalin IFK:lle, eikä tuntunut tietävän mitä tapahtui

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Uefa päättää ensi viikolla Ronaldon mahdollisesta lisärangaistuksesta

 4. 4

  Mitä isä edellä, sitä poika perässä – Teemu Selänteen suojelijan jälkikasvu esitti halpamaisen tempun: ”Me emme unohda sitä”

 5. 5

  Lumilajien mitalisateesta vastaavat jatkossa Vuokatti-Rukan urheilijat – miljoonaluokan satsaus näkyy monella tavalla: lumilautailijat ovat saamassa kaivatun ison hyppypatjan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 2. 2

  Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin ja lähti itkien kentältä – suursuosikki Manchester City hävisi kotonaan

 3. 3

  Mitä isä edellä, sitä poika perässä – Teemu Selänteen suojelijan jälkikasvu esitti halpamaisen tempun: ”Me emme unohda sitä”

 4. 4

  Barcelonan fanit raivostuivat – syynä on kuva ruutupaidasta, joka romuttaisi 118-vuotisen historian

 5. 5

  Uran loputtua Pekka Koskelan päällimmäinen tunne oli helpotus – nyt ME-luistelija ikävöi kovaa treeniä ja auttaa muita menestymään

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

 2. 2

  Kimi Räikkönen viilentää itseään Singaporessa pumpattavassa ammeessa – kuva paljastaa myös kulissien karuuden

 3. 3

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 4. 4

  Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

 5. 5

  Minttu Räikkönen kertoi ajatuksensa Kimin jatkosta ja suhtautumisestaan arvostelijoihin: ”Välillä sisilialainen sisälläni pääsee esiin”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  4. 4

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – muusikko kiistää syytteet, väittää ex-vaimonsa sepittäneen tapahtumat

  5. 5

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  6. 6

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  9. 9

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  10. 10

   Aamulehti: Tamperelainen makkaratehtailija, ”mustanmakkaran äiti” Kyllikki Tapola on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  8. 8

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää