Urheilu

Ravitko maakuntien miesten juttu? Innokkaimmat totopelaajat löytyivät yllättäen Uudeltamaalta, mutta raviratojen peliluukuilla on autiota

Helsingin Sanomien selvityksestä paljastui, että suomalaiset ovat kaksarikansaa. Eniten netissä pelataan ravien voittajaa ja toiseksi tullutta hevosta.

Hevosten kaviot kumisevat juuri kastellun radan hiekalla. Seppo Heikkilä varjostaa käsiohjelmalla silmiään ilta-auringossa. Heikkilä tuli ensimmäisen kerran Vermon raviradalle vuonna 1979, reilu vuosi radan valmistumisen jälkeen. Ravipäiviä Vermossa on kertynyt yli tuhat.

”Radalla voi nauttia ravien tunnelmasta. Siellä näkee enemmän kuin etäpeleissä. Tosin 40 vuodessa on muuttunut paljon. Ennen katsomot olivat aivan täynnä”, Heikkilä sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seitsemänkymppinen Heikkilä ei ole koskaan pelannut hevospelejä netissä. Hän alkaa olla harvinaisuus, sillä ravipelaaminen on siirtynyt kiihtyvässä määrin nettiin. Viime vuonna netissä pelattiin 65,6 prosenttia kaikista hevospeleistä.

Asia ilmenee Veikkauksen tiedoista. Helsingin Sanomat pyysi Veikkaukselta tietoja viime vuoden ravipeleistä sekä pelien jakautumisesta alueittain, pelimuotojen ja -kanavien välillä. Totopelit siirtyivät vuoden 2017 alussa Veikkaukselle Fintotolta peliyhtiöiden yhdistyttyä.


 

”Pelaajat keskittyvät suurten kaupunkien ympärille.”

Hevostalous tukee muuta maataloutta ympäri Suomea, mutta innokkaimmat ravipelaajat löytyvät yllättäen Uudeltamaalta. Nettipeleistä yli neljäsosa, 26,7 prosenttia pelattiin Etelä-Suomessa. Toiseksi eniten, alle kymmenen prosenttia, pelattiin Pirkanmaalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Veikkauksen tuoteryhmäpäällikkö Juha Ahjolinna sanoo, että pelaajien ja hevosammattilaisten ryhmät eriytyvät.

”Pelaamisessa näkyy väestön pakkautuminen Etelä-Suomeen. Pelaajat keskittyvät yhä enemmän suurten kaupunkien ympärille”, Ahjolinna sanoo.

Myös muiden myyntikanavien, kuten raviratojen, kioskien ja kauppojen, ravipeleistä suurin osa myytiin Uudellamaalla.


Raviratojen osuus pelimyynnistä on kutistunut pitkään. Viime vuonna raviradat myivät 5,4 prosenttia kaikista hevospeleistä. Radat toimivat Veikkauksen asiamiespisteinä, joten ne saavat erillisen korvauksen ratojen peleistä. Vermon toimitusjohtaja Pia Blom-Johansson sanoo, että varsinkin pääkaupunkiseudulla ratapelien osuus ei kerro koko totuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meillä porukka on radalla paikalla, mutta pelaa pelit mobiilisti. Ne eivät näy Vermon luvuissa.”

Maija Leino ja Erkka Niini puristavat totolappuja ja katsovat silmä kovana lähtöä. He asuvat Vermon raviradan vieressä, mutta ovat raveissa ensimmäistä kertaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kuuntelimme parvekkeelta pitkään radan kuulutuksia. Nyt päätimme vihdoin tulla paikan päälle katsomaan raveja”, Leino sanoo.

Molemmilla on vetämässä kaksaripeli, koska kaveri oli neuvonut pelaamaan sitä.

”Se näyttää olevan oikea vaihtoehto näin aloittelijalle”, Niini toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Suomalaiset ovat edelleen kaksarikansaa.”

Suomen suosituin ravipeli onkin kaksari. Siinä pelaaja veikkaa lähdön voittajaa ja toiseksi tullutta hevosta. Joitakin vuosia sitten kaksari vastasi jopa puolta totovaihdosta. Viime vuonna peliosuus oli 28 prosenttia.

”Vaikka kaksarin osuus on vähentynyt tuotteiden määrän lisäännyttyä, suomalaiset ovat edelleen kaksarikansaa. Se on helppo peli, jota kuka tahansa voi pelata, mutta voittokertoimet ovat suuremmat kuin esimerkiksi voittaja- ja sijapeleissä”, Ahjolinna sanoo.

Toiseksi suosituin Toto76-peli vastaa 14 prosenttia eli puolta kaksarin vaihdosta.

Suomalaiset pelaavat yhä enemmän ulkomaisia ravilähtöjä. 70,2 prosenttia peleistä suuntautui kotimaan lähtöihin. Eniten suomalaiset pelaavat Ruotsin raveja, mutta toisin päin pelivaihdot ovat huomattavasti pienempiä. Kolme vuotta sitten Ruotsin pääpeli tuli Veikkauksen viikottaiseen tarjontaan.


Veikkauksen kautta on mahdollisuus pelata myös Ranskaan sekä ruotsalaisen ATG-yhtiön kautta Tanskaan ja Norjaan. Ulkomaiden pelitarjonnalla Veikkaus haluaa ohjata suomalaisia pelaajia omiin kanaviinsa ulkomaiden peliyhtiöiden sijaan.

”Tavoittelemme maltillista ulkomaiden pelikohteiden kasvua.”, Ahjolinna sanoo.

Ravipelien tuotevalikoima on nelinkertaistunut kuudessa vuodessa.

 

”Palautteissa paistaa intohimo läpi.”

Ravipelaajat eroavat muista Veikkauksen asiakkaista. Pelaajat ovat Veikkauksen asiakkaista keskimääräistä vanhempia. Yli kolmasosa pelaajista on yli 55-vuotiaita. Verkkosivujen kautta pelaavista 70 prosenttia on miehiä, 30 prosenttia naisia. Ravi-ihmisissä on muita Veikkaus-asiakkaita enemmän pelaajia, jotka pelaavat vain hevospelejä. Ahjolinnan mukaan pelaajat suhtautuvat sekä raviurheiluun että -peleihin erittäin intohimoisesti.

”Palautteissa paistaa intohimo läpi. Jos jokin ei pelaamisessa tai palveluissa toimi, palautetta tulee erittäin paljon. Pelaajat onneksi myös kiittävät, kun onnistumme uudistuksissa.”


Ravilähtöjen tauot ehkäisevät ongelmapelaamista

Veikkauksen mukaan ravipeleissä on ongelmapelaamista vähemmän kuin monissa muissa yhtiön peleissä. Ongelmapelaajia auttavan Peluuri-palvelun tilastojen mukaan hevospelit aiheuttivat ongelmia ensisijaisesti prosentille ongelmapelaajista. Hevospelien ei ole havaittu erityisesti lisäävän peliongelmia myöskään muilla pelaajilla, sillä pelaajakunta on suhteellisen vakiintunutta.

Veikkauksen mukaan ongelmapelaamisen riski on suurin nopeatempoisissa peleissä. Ravit sijoittuvat pelitempoltaan keskivaiheille. Ongelmapelaamista ehkäisee se, ettei pelejä ole tarjolla ympäri vuorokauden ja lähtöjen väleissä on taukoja. Esimerkiksi Vermon keskiviikon totolähtöjen välissä on noin 20 minuutin tauko. Toisaalta ravipelit vaativat taitoa ja perehtymistä, mikä lisää ongelmapelaamisen riskejä.

Digitaalisissa peleissä pelaajan pitää määritellä itselleen pelikatto ja nettisivu muistuttaa pelaamisen tauoista. Toistaiseksi kukaan raviradoilla pelaajista ei tunnistaudu pelatessaan ja vain harvat tunnistautuvat muissa pelipisteissä, kuten R-kioskeilla ja kaupoissa.

Tunnistautumattomilla pelaajilla ei ole käytössään pelaamisen hallinnan välineitä. Vermon toimitusjohtajan Pia Blom-Johanssonin mukaan radoilla pelaajat aletaan tunnistaa, kun Veikkaus päättää niin.

”Asiasta on keskusteltu Veikkauksen kanssa. Tunnistus tulee varmasti jollain aikavälillä, mutta ei ole tietääkseni näköpiirissä lähitulevaisuudessa.”

Fakta

Hevospelaaminen kasvoi viime vuonna


  Ravipelaaminen siirtyi Fintotolta Veikkaukselle vuoden 2017 alussa rahapeliyhtiöiden yhdistyttyä.

  2017 totopelejä pelattiin 232 miljoonalla eurolla. Pitkävedon hevoskohteita ja Kaviovakiota pelattiin 8,5 miljoonaa euroa, mikä kasvatti kaikkien hevospelien myyntiä 2,9 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna.

  Veikkaus jakoi pelaajille voittoja hevospeleistä 171 miljoonaa euroa.

  Veikkauksen pelituotoista tuetaan hevostaloutta ja -kasvatusta tänä vuonna arviolta 40,4 miljoonalla eurolla.

Lähde: Veikkaus

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravit
 • Pelaaminen
 • Veikkaus
 • Hevonen
 • Minttu-Maaria Partanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 2. 2

  Johdattaako Teemu Pukki Huuhkajat Kansojen liigan lohkovoittoon? HS seuraa kello 21.45 alkavaa Kreikka-ottelua hetki hetkeltä – avaus­kokoonpano on julkistettu

 3. 3

  Mitä tapahtui legendaariselle Azteca-stadionille, jossa Pele ja Maradona tekivät MM-historiaa? Nurmi on karsea ja ilman ylimääräistä tippiä autot naarmutetaan parkkialueella

 4. 4

  Anne Kyllönen taisteli pitkään pahojen selkäkipujen kanssa – sitten avuksi tulivat puukko ja suokävely: ”Se oli tosi iso etu ja oivallus”

 5. 5

  Jalkapallomaailman kuuluisin hiuspehko lähti – Twitter pursuaa kuvia tukan uudesta kodista: Messi, Ronaldo, Mourinho

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkönen julkaisi kuvan uran alkuajoilta – muita kuljettajia ei moni tunnista, mutta Lionel Messi saa useamman äänen

 2. 2

  Rikosoikeuden opiskelijalla pimeni koripallo-ottelussa Yhdysvalloissa – törkytemppu toi porttikiellon yliopistoon

 3. 3

  Jalkapallomaailman kuuluisin hiuspehko lähti – Twitter pursuaa kuvia tukan uudesta kodista: Messi, Ronaldo, Mourinho

 4. 4

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 5. 5

  Eva Wahlström ottelee joulukuussa ensi kertaa ammattilaisena ulkomailla ja kuittaa uransa suurimman palkkion – ”Vihdoinkin tulee työstä palkkaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Lentoemäntä Aleksandra Blinnikka on Suomen tuntemattomin maailmanmestari – hänelle pärjätäkseen miehet tarvitsevat suuremman purjeen: ”Suomessa olen lyömätön, lyön miehetkin”

 4. 4

  Kimi Räikkönen hoiti Brasilian ”ratakävelyn” tyylilleen sopivasti – fanit riemastuivat

 5. 5

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, linjasi tuomari – Floridassa hylättiin ääniä alle­kirjoitusten vuoksi

  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Uusi väestöennuste julkistetaan perjantaina, eikä sitä ole koskaan ennen pelätty näin

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Grönlannin jäätikön alta löytyi 31 kilometrin läpimittainen törmäyskraatteri

  8. 8

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  10. 10

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää