Urheilu

”Ennen piti valita kaupasta se halvin tuote”: Apuraha helpotti Naisleijonien elämää ja se näkyy myös pelaajien ilmeistä

Naisten maajoukkueen GM:n Tuula Puputin mukaan apurahan tuoma taloudellinen helpotus näkyy pelaajien kasvoista kun elämän perusasiat ovat kunnossa.

Linda Välimäen, 28, voittomaali kaatoi Venäjän olympiaurheilijat helmikuun pronssipelissä 3–2.

Kiitoksena mitalista naisten maajoukkue on saanut arjen pyörittämistä helpottavaa rahallista tukea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei olympialaisten pronssijäällä tiedetty rahajutuista. Ne ovat tulleet sen jälkeen”, sanoi Välimäki maanantaina, kun maajoukkue kokoontui Vantaalla.

Alkukesästä opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi hakemuksesta kullekin pronssipelaajalle 10 000 euron verottoman apurahan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pari viikkoa myöhemmin Jääkiekkoliitto ohjasi Olympiakomitean 420 000 euron tukipaketista viidenneksen nais- ja tyttökiekkoilulle.

”Olen iloinen päätöksistä. Meidät on huomioitu. Kaikki pystyvät panostamaan uraansa. Arki ja harjoittelu voivat paremmin. Se on tärkeää,” sanoi Välimäki.

Välimäen pankkitilille ropsahtaa apurahasta kuukaudessa 830 euroa, joilla hän lyhentää lainaa ja maksaa ruokaostoksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perheeseen kuuluvat avopuoliso ja kuuden vanha Aada-tytär.

”Teen puolipäivätöitä llves ry:ssä, mutta pystyn nyt satsaamaan täysillä jääkiekkoon”, sanoi Välimäki.

”Helpottaa, kun ennen on ollut paljon pienituloisempi. Ennen piti valita kaupasta se halvin tuote, mutta nyt pystyy ostamaan kalliimpaakin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Välimäki on voittanut kaksi MM-pronssia ja kaksi olympiapronssia.

Parina viime vuotena vain muutamat naismaajoukkueen kärkipelaajat ovat saaneet nauttia 5 000 euron apurahasta.


Naisten maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen muistutti, ettei yksin raha paranna joukkueen urheilusuoritusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Töitä pitää tehdä. Kaiken takana on yhä ihmisen sisäinen motivaatio ja halu”, sanoi Mustonen.

”Harjoittelun edellytyksiä ja reunaehtoja voi rahalla parantaa. Se on apurahan tarkoitus.”

Opetusministeriön ylitarkastaja Hannu Tolonen sanoi, ettei apuraha ole palkinto menestyksestä, vaan on katsottu, mitkä ovat tulevaisuudessa menestyksen edellytykset.

”Apurahan ansiosta olen paremmassa kunnossa kuin ikinä kesän jälkeen”, sanoi hyökkääjä Susanna Tapani.

”Pystyn tekemään markkinoinnin osa-aikatyötä. Harjoitukset ovat laadukkaita ja niiden jälkeen jää aikaa palautumiseen. Apuraha vaikuttaa henkiseen hyvinvointiini.”

Naisten maajoukkueen GM Tuula Puputti vahvisti, että apurahan tuoma taloudellinen helpotus näkyy pelaajien ilmeistä.

”Elämän perusasiat ovat kunnossa”, sanoi Puputti.

”Tukieuroilla voi maksaa esimerkiksi vuokran. Aiemmin pelaajan piti hankkia vuokrarahat muualta, se aika oli pois harjoittelusta.”

Suomi järjestää huhtikuussa naisten MM-turnauksen Espoon Metro-areenassa. Kisat on viime vuosina pelattu kahdeksan joukkueen kesken, mutta keväällä mukana on 10 maata.

Suomen alkulohkovastustajat ovat USA, Venäjä, Sveitsi ja Kanada. Avauspelissä 4. huhtikuuta Suomi kohtaa olympia- ja MM-kultajoukkueen USA:n.

”Kovin mahdollinen avaus. Näemme heti millaista pelitempoa tarvitaan, jotta voimme pärjätä kotikisoissa”, sanoi puolustaja Minttu Tuominen.

Naisleijonat pelaa ensimmäisen kisoihin valmistavan turnauksen alkaneella viikolla Tsekissä. Matkaan lähtee 15 viime helmikuun olympiamitalistia.

Ennen MM-kotiturnausta naisten maajoukkue-ehdokkaat harjoittelevat yhdessä kuutisenkymmentä leiripäivää.

Espoon MM-turnauksen logon on suunnitellut maajoukkueen hyökkääjä, graafista suunnittelua opiskellut, Michelle Karvinen.

Naisjääkiekkoilijoiden tuen odotetaan jatkuvan

Urheilun apurahoista opetus- ja kulttuuriministeriössä vastaava ylitarkastaja Hannu Tolonen arvioi, että naisten jääkiekkomaajoukkue saa apurahoja runsaasti myös jatkossa.

Tolosen mukaan naisten jääkiekolla on potentiaalinen menestymismahdollisuus arvokisoissa ja siksi apurahojen laaja jakaminen on perusteltua.

”Apurahalta pudottaminen edellyttää sitä, että on todella tapahtunut taantumista ura­kehityksessä tai urheilijan kehityksessä. Ennemminkin pyrimme siihen, että he, jotka ovat siihen nousseet, myöskin säilyvät siinä sen aikaa, että asetettu tavoite toteutuisi”, Tolonen ­sanoo.

Suomi on Euroopan ykkösmaa, ja naiset pystyvät haastamaan myös Yhdysvaltoja ja Kanadaa. Aiempaa korkeammalla apurahalla lähdetään rakentamaan Pekingin vuoden 2022 kisojen olympiamenestystä.

Tolosen mukaan naisjääkiekkoilun ja ylipäätään naisten joukkueurheilun taloudellisen tuen ongelmat ovat globaaleja. Matka täysammattilaisuuteen ja ammattilaissarjan luomiseen voi olla pitkä.

Kansallisella tasolla tulisi luoda olosuhteet, joissa harjoittelu on mahdollisimman laadukasta. Lisäksi seurojen pitäisi kyetä sellaiseen taloudelliseen tulokseen, että se mahdollistaisi naisillekin ammattilaisuuden.

”Ammattilaisuus edellyttää sekä yritysyhteistyötä että katsojatuloja”, Tolonen sanoo.

”Pääsylipputuloja pitäisi tulla niin paljon, että pystytään kattamaan ammattilaiskiekkoilusta syntyvät kustannukset. Tämä on se iso ongelma, joka tällä hetkellä on.”

Jääkiekkoliiton hallituksen ja Kansainvälisen olympiakomi­tean urheilijavaliokunnan jäsen Emma Terho sanoo, että tänä vuonna myönnetty suurempi tuki naisjääkiekkoilijoille on suuri askel kohti parempaa.

Terhon mukaan ihannetilanne olisi se, että naisten ­maajoukkuepelaajia voitaisiin tukea enemmän. Hän muistuttaa, että resurssit eivät ole rajattomat.

”Pitää miettiä, mitä tehdään niillä rahoilla, jotka ovat käytössä. Mutta on syytä kaikin mahdollisin keinoin löytää malleja, joissa autettaisiin löytämään sponsoreita lisätueksi.”

Suurempi apuraha auttaa esimerkiksi siinä, että pelaajien ei tarvitse tehdä urheilemisen ohella työtunteja yhtä paljon kuin aiemmin. Näin palautumiselle jää enemmän aikaa.

Omalla urallaan Terho pelasi Venäjällä ammattilaisena, jolloin talous oli turvattu. Suomessa pelatessaan hänkin kävi pelaamisen ohella töissä.

”Tietenkin siitä täytyy olla kiitollinen työnantajalle, että oli joustava siinä suhteessa, että pääsi hyvin leireille. Se oli itselle sellainen pelastus.”

Terhon peliuran aikana joukkueurheilijat eivät vielä voineet hakea urheilija-apurahoja. Nyt niistä hyötyvät etenkin joukkuelajien naisurheilijat, jotka eivät pelaa ammattilaisena.

”Tässä on menty eteenpäin, mutta tietysti askelmat voisivat olla nopeampiakin.”

Jääkiekkoliitto voisi Terhon mukaan edistää naisten mahdollisuuksia ammattilaisuuteen tukemalla seuroja. Tarvitaan riittävän tasokas sarja, jossa on hyvät olosuhteet ja jossa seurat voivat rakentaa katsojia houkuttelevia ottelutapahtumia.

Hän painottaa, että seurojen tukeminen auttaisi maajoukkuetta. Naisten liigassa lähes kaikki pelaajat joutuvat maksamaan siitä, että saavat pelata.

”Jos seuroja saadaan autettua niin, että toimintaympäristö ­paranee ilman, että pelaajien maksut kasvavat, niin sekin ­auttaa.”

Terhon mukaan liitto voisi auttaa pelaajien terävintä kärkeä saamaan lisätreeniä esimerkiksi miesten kanssa ja tukea työn tai opiskelun ja jääkiekon yhdistämisessä.

Lisäksi liitto voisi auttaa naisten jääkiekon näkyvyyden parantamisessa, jotta ihmiset löytäisivät tiensä otteluihin. Näkyvyys voisi auttaa myös sponsorien saamisessa.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Naisleijonat
 • Leijonat
 • Urheilu
 • Jääkiekko
 • Markku Lahti
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kansojen liiga osoittautui täysosumaksi suomalaiselle jalkapallolle – Huuhkajilla on nyt ilmaa siipien alla aina kevääseen 2020 asti

 2. 2

  Itkuun ja pettymykseen päättyi Pikkuhelmarien ottelu MM-turnauksessa, jatkopaikka vaarassa

 3. 3

  Tätä kaikkea on suomalaisten NHL – HS esittelee 60 pelaajaa, joiden joukkoon mahtuu supertähtiä, tulevaisuuden nimiä ja liuta peruspelaajia

 4. 4

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 5. 5

  Helsingin IFK:n ahdinko kasvoi – Päävalmentaja Ari-Pekka Selin: ”Tämä on henkimaailman juttuja”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

 2. 2

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 3. 3

  ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio! Omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta

 4. 4

  Helsinkiin syntyy Suomen suurin urheilun valmennuskeskus – yksi Urhean tulevista tähdistä on jo nyt yhdessä asiassa maailman parhaita

 5. 5

  Eva Wahlström ottelee joulukuussa ensi kertaa ammattilaisena ulkomailla ja kuittaa uransa suurimman palkkion – ”Vihdoinkin tulee työstä palkkaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 4. 4

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 5. 5

  Uutuuskirja paljastaa, kuinka urheilevia naisia on Suomessa väheksytty – urheilu­johtaja nimitti tulevaa Euroopan mestaria tavalla, joka saisi sosiaalisen median raivon valtaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  7. 7

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  8. 8

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  9. 9

   Suomeen työn perässä tuleville on saatava luvat kuntoon päivässä, vaatii sisäministeri Mykkänen – Kymmenen vuoden päästä Espoossa kolmasosa työvoimasta on ulkomaalaistaustaista

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää