Urheilu

”Ennen piti valita kaupasta se halvin tuote”: Apuraha helpotti Naisleijonien elämää ja se näkyy myös pelaajien ilmeistä

Naisten maajoukkueen GM:n Tuula Puputin mukaan apurahan tuoma taloudellinen helpotus näkyy pelaajien kasvoista kun elämän perusasiat ovat kunnossa.

Linda Välimäen, 28, voittomaali kaatoi Venäjän olympiaurheilijat helmikuun pronssipelissä 3–2.

Kiitoksena mitalista naisten maajoukkue on saanut arjen pyörittämistä helpottavaa rahallista tukea.

”Ei olympialaisten pronssijäällä tiedetty rahajutuista. Ne ovat tulleet sen jälkeen”, sanoi Välimäki maanantaina, kun maajoukkue kokoontui Vantaalla.

Alkukesästä opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi hakemuksesta kullekin pronssipelaajalle 10 000 euron verottoman apurahan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pari viikkoa myöhemmin Jääkiekkoliitto ohjasi Olympiakomitean 420 000 euron tukipaketista viidenneksen nais- ja tyttökiekkoilulle.

”Olen iloinen päätöksistä. Meidät on huomioitu. Kaikki pystyvät panostamaan uraansa. Arki ja harjoittelu voivat paremmin. Se on tärkeää,” sanoi Välimäki.

Välimäen pankkitilille ropsahtaa apurahasta kuukaudessa 830 euroa, joilla hän lyhentää lainaa ja maksaa ruokaostoksia.

Perheeseen kuuluvat avopuoliso ja kuuden vanha Aada-tytär.

”Teen puolipäivätöitä llves ry:ssä, mutta pystyn nyt satsaamaan täysillä jääkiekkoon”, sanoi Välimäki.

”Helpottaa, kun ennen on ollut paljon pienituloisempi. Ennen piti valita kaupasta se halvin tuote, mutta nyt pystyy ostamaan kalliimpaakin.”

Välimäki on voittanut kaksi MM-pronssia ja kaksi olympiapronssia.

Parina viime vuotena vain muutamat naismaajoukkueen kärkipelaajat ovat saaneet nauttia 5 000 euron apurahasta.


Naisten maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen muistutti, ettei yksin raha paranna joukkueen urheilusuoritusta.

”Töitä pitää tehdä. Kaiken takana on yhä ihmisen sisäinen motivaatio ja halu”, sanoi Mustonen.

”Harjoittelun edellytyksiä ja reunaehtoja voi rahalla parantaa. Se on apurahan tarkoitus.”

Opetusministeriön ylitarkastaja Hannu Tolonen sanoi, ettei apuraha ole palkinto menestyksestä, vaan on katsottu, mitkä ovat tulevaisuudessa menestyksen edellytykset.

”Apurahan ansiosta olen paremmassa kunnossa kuin ikinä kesän jälkeen”, sanoi hyökkääjä Susanna Tapani.

”Pystyn tekemään markkinoinnin osa-aikatyötä. Harjoitukset ovat laadukkaita ja niiden jälkeen jää aikaa palautumiseen. Apuraha vaikuttaa henkiseen hyvinvointiini.”

Naisten maajoukkueen GM Tuula Puputti vahvisti, että apurahan tuoma taloudellinen helpotus näkyy pelaajien ilmeistä.

”Elämän perusasiat ovat kunnossa”, sanoi Puputti.

”Tukieuroilla voi maksaa esimerkiksi vuokran. Aiemmin pelaajan piti hankkia vuokrarahat muualta, se aika oli pois harjoittelusta.”

Suomi järjestää huhtikuussa naisten MM-turnauksen Espoon Metro-areenassa. Kisat on viime vuosina pelattu kahdeksan joukkueen kesken, mutta keväällä mukana on 10 maata.

Suomen alkulohkovastustajat ovat USA, Venäjä, Sveitsi ja Kanada. Avauspelissä 4. huhtikuuta Suomi kohtaa olympia- ja MM-kultajoukkueen USA:n.

”Kovin mahdollinen avaus. Näemme heti millaista pelitempoa tarvitaan, jotta voimme pärjätä kotikisoissa”, sanoi puolustaja Minttu Tuominen.

Naisleijonat pelaa ensimmäisen kisoihin valmistavan turnauksen alkaneella viikolla Tsekissä. Matkaan lähtee 15 viime helmikuun olympiamitalistia.

Ennen MM-kotiturnausta naisten maajoukkue-ehdokkaat harjoittelevat yhdessä kuutisenkymmentä leiripäivää.

Espoon MM-turnauksen logon on suunnitellut maajoukkueen hyökkääjä, graafista suunnittelua opiskellut, Michelle Karvinen.

Naisjääkiekkoilijoiden tuen odotetaan jatkuvan

Urheilun apurahoista opetus- ja kulttuuriministeriössä vastaava ylitarkastaja Hannu Tolonen arvioi, että naisten jääkiekkomaajoukkue saa apurahoja runsaasti myös jatkossa.

Tolosen mukaan naisten jääkiekolla on potentiaalinen menestymismahdollisuus arvokisoissa ja siksi apurahojen laaja jakaminen on perusteltua.

”Apurahalta pudottaminen edellyttää sitä, että on todella tapahtunut taantumista ura­kehityksessä tai urheilijan kehityksessä. Ennemminkin pyrimme siihen, että he, jotka ovat siihen nousseet, myöskin säilyvät siinä sen aikaa, että asetettu tavoite toteutuisi”, Tolonen ­sanoo.

Suomi on Euroopan ykkösmaa, ja naiset pystyvät haastamaan myös Yhdysvaltoja ja Kanadaa. Aiempaa korkeammalla apurahalla lähdetään rakentamaan Pekingin vuoden 2022 kisojen olympiamenestystä.

Tolosen mukaan naisjääkiekkoilun ja ylipäätään naisten joukkueurheilun taloudellisen tuen ongelmat ovat globaaleja. Matka täysammattilaisuuteen ja ammattilaissarjan luomiseen voi olla pitkä.

Kansallisella tasolla tulisi luoda olosuhteet, joissa harjoittelu on mahdollisimman laadukasta. Lisäksi seurojen pitäisi kyetä sellaiseen taloudelliseen tulokseen, että se mahdollistaisi naisillekin ammattilaisuuden.

”Ammattilaisuus edellyttää sekä yritysyhteistyötä että katsojatuloja”, Tolonen sanoo.

”Pääsylipputuloja pitäisi tulla niin paljon, että pystytään kattamaan ammattilaiskiekkoilusta syntyvät kustannukset. Tämä on se iso ongelma, joka tällä hetkellä on.”

Jääkiekkoliiton hallituksen ja Kansainvälisen olympiakomi­tean urheilijavaliokunnan jäsen Emma Terho sanoo, että tänä vuonna myönnetty suurempi tuki naisjääkiekkoilijoille on suuri askel kohti parempaa.

Terhon mukaan ihannetilanne olisi se, että naisten ­maajoukkuepelaajia voitaisiin tukea enemmän. Hän muistuttaa, että resurssit eivät ole rajattomat.

”Pitää miettiä, mitä tehdään niillä rahoilla, jotka ovat käytössä. Mutta on syytä kaikin mahdollisin keinoin löytää malleja, joissa autettaisiin löytämään sponsoreita lisätueksi.”

Suurempi apuraha auttaa esimerkiksi siinä, että pelaajien ei tarvitse tehdä urheilemisen ohella työtunteja yhtä paljon kuin aiemmin. Näin palautumiselle jää enemmän aikaa.

Omalla urallaan Terho pelasi Venäjällä ammattilaisena, jolloin talous oli turvattu. Suomessa pelatessaan hänkin kävi pelaamisen ohella töissä.

”Tietenkin siitä täytyy olla kiitollinen työnantajalle, että oli joustava siinä suhteessa, että pääsi hyvin leireille. Se oli itselle sellainen pelastus.”

Terhon peliuran aikana joukkueurheilijat eivät vielä voineet hakea urheilija-apurahoja. Nyt niistä hyötyvät etenkin joukkuelajien naisurheilijat, jotka eivät pelaa ammattilaisena.

”Tässä on menty eteenpäin, mutta tietysti askelmat voisivat olla nopeampiakin.”

Jääkiekkoliitto voisi Terhon mukaan edistää naisten mahdollisuuksia ammattilaisuuteen tukemalla seuroja. Tarvitaan riittävän tasokas sarja, jossa on hyvät olosuhteet ja jossa seurat voivat rakentaa katsojia houkuttelevia ottelutapahtumia.

Hän painottaa, että seurojen tukeminen auttaisi maajoukkuetta. Naisten liigassa lähes kaikki pelaajat joutuvat maksamaan siitä, että saavat pelata.

”Jos seuroja saadaan autettua niin, että toimintaympäristö ­paranee ilman, että pelaajien maksut kasvavat, niin sekin ­auttaa.”

Terhon mukaan liitto voisi auttaa pelaajien terävintä kärkeä saamaan lisätreeniä esimerkiksi miesten kanssa ja tukea työn tai opiskelun ja jääkiekon yhdistämisessä.

Lisäksi liitto voisi auttaa naisten jääkiekon näkyvyyden parantamisessa, jotta ihmiset löytäisivät tiensä otteluihin. Näkyvyys voisi auttaa myös sponsorien saamisessa.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Naisleijonat
 • Leijonat
 • Urheilu
 • Jääkiekko
 • Markku Lahti
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

 2. 2

  Kiira Korpi vastaa kohuun HS:n haastattelussa: ”Välillä tuntuu, että apua, mitä olen mennyt tekemään”

 3. 3

  Lotta Lepistö ajaa sittenkin MM-maantiellä: päätti tukea nuorta ajajaa – ”Haluan olla hyvä esikuva”

 4. 4

  Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

 5. 5

  MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

 2. 2

  Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

 3. 3

  MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

 4. 4

  12-vuotias korispoika on jo 213-senttinen – nöyryyttää ikätovereitaan ja kuittailee päälle

 5. 5

  Kiira Korpi vastaa kohuun HS:n haastattelussa: ”Välillä tuntuu, että apua, mitä olen mennyt tekemään”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

 3. 3

  Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

 4. 4

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 5. 5

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  7. 7

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  8. 8

   Kommentoiko Venäjän pää­ministeri Medvedev krp:n operaatiota Turun saaristossa? HS:n suora lähetys ja hetki hetkeltä -seuranta juuri nyt

  9. 9

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  10. 10

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalaiset saavat jälleen yhden amerikkalaisen pika­ruoka­brändin ihailtavakseen – Kauanko kiihtyvä pika­ruoka- ja kahvila­buumi voi vielä jatkua?
  3. Trump syytti YK:n turvaneuvostossa Kiinaa sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin: ”He eivät halua, että minä voitan”
  4. Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa
  5. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – Whole Foodsin perustajan puhe HS:n digitilaajille suorana juuri nyt Tilaajille
  6. Tunti sitten
  7. Lotta Lepistö ajaa sittenkin MM-maantiellä: päätti tukea nuorta ajajaa – ”Haluan olla hyvä esikuva”
  8. Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen
  9. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  10. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  11. Eletyn elämän sivuoireita – Menneisyys on hieno art house -elokuva uusperhesotkuista
  12. Kommando­pipoon ja haalareihin pukeutunut ryöstäjä iski kahteen marketiin Porissa – poliisi pyytää yleisön apua
  13. Näytä lisää