Urheilu

Tenniksen kattojärjestö ATP haluaa puuhastelijat ulos turnauksista, samalla suomalaisten asema vaikeutuu: ”Näkyykö valoa edes missään”

Peräti noin 1 200 miespelaajaa lentää ulos ATP-listalta, kun ammattilaisten kattojärjestö lopettaa alimman tason Futures-turnauksensa. Suomalaispelaajista vain harva pärjää toiseksi korkeimman tason Challenger-turnauksissa.

Tenniksen ammattilaisten kattojärjestö ATP on pannut tuulemaan. Lajin palkkatasoa halutaan ylöspäin ja tennikseen vielä aikaisempaakin enemmän ammattimaisuutta.

Ensi vuoden alussa tehtävä muutos tarkoittaa, että kakkostason eli challenger-turnausten taso nousee jyrkästi, ja alempi kerros (futures-turnaukset) katoaa kokonaan.

ATP myllää maailman kärkeä lukuun ottamatta kaiken uusiksi, ja alakerran pelaajien tilanne muuttuu radikaalisti. Peräti noin 1 200 miespelaajaa lentää ulos ATP-listalta, ja he joutuvat hakemaan vauhtia Kansainvälisen tennisliiton ITF:n uudelta transition-tourilta eli siirtymätasolta.

ITF:n oma kiertue ja ATP-tour tarkoittavat sitä, että tulee kaksi rankkauslistaa. Rafael Nadal, Roger Federer ja Novak Djokovic tähdittävät perinteistä ATP-listaa, ja ITF:n transition-tourilta muotoutuu oma listansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tennismaailma jakautuu ikään kuin jääkiekosta tuttuun NHL:ään ja sen alapuolella olevaan farmiliigaan.

Siirtymätasolla parhaat pelaajat saavat villejä kortteja haastajatasolle ja sitä kautta mahdollisuuden nousta ylöspäin. Suppilo on ahdas, ja vain hyvin harvat pystyvät läpäisemään sen.

Challenger-tasolle ehtineiden pelaajien tilanne selkiytyy ja jopa paranee. Palkintorahat kasvavat, kaavio kasvaa 32 pelaajasta 48 pelaajaan ja kaikkiin turnauksiin sisältyy ilmainen hotelli. Myös harjoituskenttiä tulee käyttöön lisää, fysiopalvelut paranevat ja koko kisa vedetään läpi tasan viikossa.


Nykyisellään karsintaan osallistuneet pelaajat ovat aloittaneet turnauksensa edellisellä viikolla. Uudessa mallissa järjestetään vain neljän pelaajan karsinta, ja ne kaksi peliä ovat heti maanantaina, kun turnaus alkaa.

Tunnelmat tennismaailmassa ovat lähes sekasortoiset, kun ATP jyräsi päätöksensä läpi ja näytti voimansa nokittelussa Kansainvälisen tennisliiton (ITF) kanssa.

”Aika ristiriitaiset ja sekavat ovat tunnelmat”, Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho sanoi. Hän palasi juuri viikon mittaiselta seminaari- ja kokousmatkalta Orlandosta, jossa kuulemma pyöri enemmän kysymysmerkkejä kuin selkeitä vastauksia tulevasta.

Yksi ryhmä pelaajia pelkää asemansa puolesta, toinen toivoo ansiotason nousua.

”Jos ajattelee suomalaisia pelaajia, ei tämä kovin valoisalta näytä, kun he eivät ole pärjänneet missään challengereissa, ja pisteet ja voitot ovat tulleet futures-turnauksissa”, Veli Paloheimo sanoi.

Paloheimo järjestää heinäkuussa Tampereen challenger-kisaa, jossa yksikään suomalaispelaaja ei päässyt karsinnoista läpi ja jossa loputkin hävisivät pääsarjan ensimmäisellä kierroksella.

Tennislistojen muokkaus ei koske Henri Kontista, joka kilpailee nelinpelin huipulla. Hän jatkaa siellä, jos taso pysyy entisenlaisena.


Harri Heliövaara, 29, välttää myös vaaravyöhykkeen. Hänen ATP-rankkauksensa on tällä viikolla 332. Hän pysyy mukana myös tulevalla ATP-listalla, jonka ensi vuoden laadinnassa ratkaisevat challenger-tasolla tai ATP-tourilla hankitut pisteet.

Isollakaan futures-turnausten pistepotilla ei ole merkitystä, kun uusi ATP-lista julkaistaan vuoden alussa.

”Olen huutanut lähes hurraata, kun olen nähnyt tämän uudistuksen”, Heliövaara sanoi. Hänen tasonsa edellyttää suoraan haastajatasolle pääsyä kaksinpelissä, vaikka hän keskittyykin pääasiassa nelinpeliin.

Huippulupaus Emil Ruusuvuori on ATP-listalla sijalla 434, mutta eniten hän on saanut pisteitä futures-turnauksista.

”Emilin kohdalla voi olla tosi hankalaa. En osaa sanoa, mitä hänelle tapahtuu”, Heliövaara sanoi.

ATP-listan mylläys uuteen uskoon on kova paikka valtavalle joukolle pelaajia. Nyt listalla on huimat 1 961 pelaajaa, mutta uudistuksen jälkeen enää noin 750. Tuon tarkempaa lukua ei kukaan tiedä vielä.

”Tässä voi tulla oikeusmurhiakin ainakin siirtymävaiheessa”, Heliövaara sanoi ja viittasi pelaajiin, joiden ATP-pisteet ovat pääasiassa kertyneet alimmalta futures-tasolta.

Kotkaa edustava venäläinen Ivan Nedelko on noin 90 sijaa Heliövaaran yläpuolella, mutta hänen rankkauksensa asettunee Heliövaaran alapuolelle, kun lista puhdistetaan vuodenvaihteessa.

Nedelko on hankkinut 238 ATP-pisteestään peräti 216 futures-kisoista.

Heliövaara on pitänyt itsensä tarkasti ajan tasalla, kun ATP on puuhannut uudistustaan.

”Aika paljon vaikuttaa ammatinharjoittamiseen ensi vuonna”, Heliövaara sanoi.


Mitä ATP ajaa takaa suurella ranking­uudistuk­sellaan?

”Näen, että tämä karsii ei-ammatti­laiset pois”, Heliö­vaara sanoi.

”Siksi tähän kai on menty, että on liian paljon ollut puuhas­telijoita kiertueella”, tennisvalmentaja Pasi Virtanen sanoi.

Tennisliiton Teemu Purho liikkuu samoilla linjoilla.

”Pienempi porukka alkaa pelata ATP-kiertueella”, Purho sanoi. ”Veikkaan, että ammattilaisstatusta nostetaan enemmän esille.”

Ammattilaistenniksessä on laskettu, että elääkseen lajiansioillaan pitää sijoittua noin sijan 150 paikkeille. Tähän kuvioon on laskettu, että pelaaja pystyisi elättämään myös kiertueella mukana olevan valmentajansa.

Uudistuksen jälkeen yksi tavoitteista olisi saada toimeentuloraja hilattua jonnekin 250–300 sijan paikkeille.

”En itse ymmärrä sitä logiikkaa, miksi näin kävisi”, Purho sanoi.

Heliövaara on samoilla linjoilla. Muutos sinänsä ei takaa kovinkaan paljon suurempia tuloja, vaikka ATP:ssä on laskettu, että haastajatasolle tulee lisää palkintorahaa noin miljoona dollaria.

”En usko, että paljon vaikuttaa siihen, kun edelleen ensimmäisten kierrosten palkintorahat ovat aika pieniä”, Heliövaara sanoi ja muistutti, että noin 250. sijalla oleva rankkaus takaa muita etuja.

Tuolla rankkauksella pääsee melko varmasti grand slamien karsintoihin. Pian alkavan US Openin karsinnan ensimmäiseltä kierrokselta saa tasan 8 000 dollaria (n. 6 940 e), ja jos tie aukeaisi pääsarjaan, saisi avaustappiosta mukavat 54 000 dollaria.

Mitä ATP-listan puhdistus tarkoittaa suomalaisille?

Kontinen jatkaa nelinpelissä, Heliövaara yrittää nostaa nelinpelirankkauksensa 200 sijan tuntumasta satasen pintaan. Ruusuvuori hakee läpimurtoa haastajatasolle, ja 21-vuotias Patrik Niklas-Salminen asettuu tähän välimaastoon.

Nuori Otto Virtanen, 17, saa hakea nousua uralleen juniorikisojen ja ITF:n siirtymäkiertueen kautta. Pääsyt ATP:n haastajatasolle jäävät vähiin tai vaativat ainakin pitkähkön kehitysloikan.

Virtanen ja viisi muuta suomalaista, joilla on ATP-pisteitä, joutuvat hakemaan vauhtia siirtymätasolta.

Nuorille pelaajille uusi ATP-lista on raaka, ellei nousu onnistu nopeasti. HS laski, että 1 200 paikkansa menettävässä pelaajassa on peräti 450 nuorta pelaajaa, jotka ovat 20 vuotta tai vieläkin nuorempia.

He menettävät ATP-rankkauksensa, ja suurin osa ei onnistu enää koskaan palaamaan samoille listoille Nadalin, Federerin tai muiden tähtien kanssa.

”Miten käy vähän vanhemmille pelaajille? He eivät edes pääse kokeilemaan sinne, missä ovat pisteet ja rahat”, tennisvalmentaja Virtanen sanoi.

”Monille pelaajille uusi systeemi on lähes ylivoimainen. Näkyykö valoa edes missään?” Virtanen kysyi.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tennis
 • Urheilu
 • Heikki Miettinen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

 2. 2

  HJK:n apuvalmentaja José Riveiro siirtyy Interin päävalmentajaksi – HJK ja Lehkosuo ovat käyneet keskusteluita jatkosta

 3. 3

  Ruotsin jalkapallomaajoukkueen kapteeni tuli kaapista ja puhuu seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta: ”Jalkapalloa pelaava gay-nainen herättää paljon vihaa”

 4. 4

  Huipulle palasi muuttunut mies – monien mielestä Tiger Woodsin comeback oli yksi urheiluhistorian hienoimmista

 5. 5

  Kuinka paljon iloa voi saada sanasta jäätelötötterö? Yllättävän paljon, osoittavat Lauri Markkanen ja Kris Dunn

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

 2. 2

  Brian Giontan yli 50 miljoonan dollarin NHL-ura päättyi: ”Toiveena oli pelata yksi ottelu liigassa”

 3. 3

  Kuinka paljon iloa voi saada sanasta jäätelötötterö? Yllättävän paljon, osoittavat Lauri Markkanen ja Kris Dunn

 4. 4

  Jääkiekon huippuseurojen tuloskunto tökkii – Juhlaottelu toi IFK:lle isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”

 5. 5

  Ruotsin jalkapallomaajoukkueen kapteeni tuli kaapista ja puhuu seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta: ”Jalkapalloa pelaava gay-nainen herättää paljon vihaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 4. 4

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 5. 5

  Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  2. 2

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  6. 6

   Tuomari nimesi Bill Cosbyn, 81, vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi – Tuomio luetaan tiistai-iltana Suomen aikaa

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  9. 9

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  10. 10

   Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  6. 6

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää