Urheilu

Kenttäratsastaja Pauliina Swindellsillä ei ollut rahaa MM-kisoihin – sitten hän päätti kirjoittaa lastenkirjan hevosestaan: ”Minulla ei ole von-sukunimeä eikä metsäomaisuuksia”

”Se voi olla kerran elämässä -tilaisuus. Myydään vaikka jotain”, sanoi lähipiiri kenttäratsastaja Pauliina Swindellsille, joka meinasi rahanpuutteen takia jättää MM-kilpailut väliin.

”Tiesin, paljonko tililläni oli rahaa, ja ajattelin, etteivät MM-kilpailut tule koskaan onnistumaan”, sanoo kenttäratsastaja Pauliina Swindells.

Englannissa ratsuttajana työskentelevä Swindells sai kesäkuussa tiedon, että Suomi lähettäisi hänet ja 13-vuotiaan Ferro S -ruunan MM-kilpailuihin. Kilpailut järjestetään Yhdysvalloissa syyskuussa.

Parin viikon päästä ilmoituksesta Swindells sai tietää kilpailubudjetin. Ratsastajan maksettavaksi jäisi arviolta 10 000 euroa. Swindells ehti jo päättää, ettei lähde.

”Sitten tuli itkupotkuraivari, että minun on pakko keksiä jotain.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Swindellsin puuseppänä työskentelevä puoliso James Swindells lohdutti, että pariskunta voisi ottaa vaikka lainan, jotta ratsukko pääsisi kilpailuihin. Voisi olla, ettei Swindells saisi toista kertaa mahdollisuutta osallistua MM-kilpailuihin.

Olympialaisissa urheilijat saavat merkittävää taloudellista tukea maiden olympiakomiteoilta. Sen sijaan esimerkiksi ratsastuksen MM-kilpailujen kulut jäävät lajiliiton ja kilpailijoiden maksettavaksi.

Ratsastajainliiton urheilujohtaja Aki Ylänne sanoo, että 110 000 euron tuki MM-ratsastajille on merkittävä summa pienelle lajiliitolle.

”Se vie tämän vuoden kilpailubudjetistamme kymmenen prosenttia”, Ylänne sanoo.

Vielä marraskuussa liitto kuvitteli pystyvänsä maksamaan kaikkien suomalaishevosten lennot. Kilpailuihin on tällä hetkellä lähdössä seitsemän suomalaisratsukkoa. Lennot kuitenkin kallistuivat, joten 9 000 euron hevosen lentolipusta jää ratsastajalle maksettavaksi 2 000 euroa.

Ratsastajan on lisäksi maksettava muun muassa omat ja tukijoukkojensa lentoliput, hevosen ja ihmisten majoitukset ennen kisaviikkoa sekä muita kilpailuihin liittyviä kuluja.

”Maksan esimerkiksi Ferro S:n kuljetuksen Englannista Belgiaan, josta lento lähtee”, Swindells sanoo.

Jostakin rahaa piti saada.

Pari vuotta sitten Pauliina Swindells ihmetteli kilpailupaikalla hevosautoa, jonka kyljessä oli kirjamainos ja pitkä lista sponsoreiden nimiä. Selvisi, että ratsastaja oli kirjoittanut lastenkirjan rahoittaakseen kilpailunsa. Idea joukkorahoitetusta lastenkirjasta alkoi itää.

Swindellsin tähtäin on Tokion 2020 olympialaisissa, joten kirja oli tarkoitus julkaista lähempänä olympialaisia. MM-kilpailubudjetti kuitenkin nopeutti aikataulua.


Nyt Ferro S - Hevonen joka hyppäsi kuusta -lastenkirja hakee joukkorahoitusta Kickstarterissa. Jos noin 15 000 euron joukkorahoitustavoite ei täyty, rahat palautuvat rahoittajille eikä Swindells saa mitään.

”Sitten joudun ottamaan sen lainan. Voin onneksi maksaa liitolle takaisin jouluun asti.”

Kirjassa Kuussa asuva Ferro-hevonen saa paikan olympialaisiin Japaniin, mutta ei pääse paikalle. Hevonen yrittää ystäviensä kanssa kaikkea: tee-se-itse-avaruusalusta, hissiä ja katapulttia.


”Kirjan Ferro on yhdistelmä minua ja oikeaa Ferroa. Vaikka meille tulee onnistumisia, aina on jotain vastoinkäymisiä.”

Kirjan ajatus on, ettei pienten vastoinkäymisten saa antaa estää tavoittelemasta suurta unelmaa.

Kenttäratsastuskilpailuissa Swindells katselee, kun osa kilpakumppaneista kaartaa paikalle kolmen hevosen, suuren hevosauton ja taustajoukkueen kanssa. Swindells saapuu puolisonsa kanssa, joka on joutunut opettelemaan ajamaan hevosautoa.

Hevosenhoitajaan ei usein ole varaa, joten puoliso James on joutunut myös opettelemaan pitämään hevosta. Ennen hän päästi Ferron aina irti, jos se pelästyi. Jokin aikaa sitten Swindells tuli esterataan tutustumisesta takaisin ja tapasi yltäpäältä mudassa olevan miehensä.

”Ferro oli säikähtänyt jotain, mutta tällä kertaa mies ei ollut päästänyt irti. Hän oli raahautunut pitkin kisapaikkaa hevosen perässä.”

Swindellsin todellisuutta on, että hän säästää rahaa koko talven ja laskee tarkasti, mihin kilpailuihin kisakaudella on varaa.

”Kuvitellaan, että ratsastus on rikkaiden eliittilaji, mutta minä olen peruspalkansaaja. Kaikki raha menee siihen, että pääsen kilpailuihin. Menimme kolme vuotta sitten Jamesin kanssa naimisiin, emmekä ole vieläkään päässeet häämatkalle.”

Vaikka arki on jatkuvaa tasapainottelua, Swindells haluaa luoda uskoa kaikille ratsastajille, että kansainvälinen kilpailu-ura on mahdollista myös tavallisista lähtökohdista.

”Minulla ei ole von-sukunimeä eikä metsäomaisuuksia taustalla. Silti olen lähdössä MM-kilpailuihin. Kovalla työllä ja uhrauksilla se on mahdollista.”

Hevoset lentävät Yhdysvaltoihin MM-kilpailuihin

Kahdeksan ratsastuksen lajin MM-kilpailut järjestetään 11.–23. syyskuuta Yhdysvalloissa Tryonissa Pohjois-Carolinassa.

Mukana ovat olympialajien, eli koulu-, este- ja kenttäratsastuksen, lisäksi valjakkoajo, matkaratsastus, pararatsastus, vikellys ja lännenratsastus reining.

Suomen Ratsastajainliitto on nimennyt toistaiseksi seitsemän suomalaisratsukkoa kilpailuihin.

Kilpailuissa nähdään ratsastajia noin 70 maasta. Suuri osa ratsastajista ja hevosista lentää kilpailuihin Euroopasta. Hevosten, ratsastajien ja taustajoukkojen lennot lisäävät kilpailujen kustannuksia.

Lähteet: SRL, FEI

Kuka

Pauliina Swindells


 36-vuotias kenttäratsastaja. Asunut ja työskennellyt kahdeksan vuotta Englannissa ratsastajana.

 Kilpailee kansainvälisessä kenttäratsastuksessa, jossa useita sijoituksia. Edusti ainoana ratsastajana Suomea kenttäratsastuksen EM-kilpailuissa vuonna 2017.

 Lähdössä Yhdysvaltoihin MM-kilpailuihin kouluttamallaan 13-vuotiaalla Ferro S -ruunalla.

 Sai osallistumisoikeuden Rion olympialaisiin, mutta mursi selkänsä ratsastusonnettomuudessa ennen kilpailuja.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä

 2. 2

  Kimi Räikkönen antoi veikeän näytteen rattitaidoistaan: ”Hauskanpitoa Thaimaassa”

 3. 3

  Nuori Samuli Kaislasalo toi sormi murtuneenakin puhtia Suomen lentopallomiesten hakkuripeliin – ”Halusin antaa kaikkeni”

 4. 4

  Golfin naisten Euroopan mestari löytyi kuolleena Yhdysvalloista – nuori mies saa murhasyytteen

 5. 5

  Nyrkkeilyn maailmanmestari joutui kuulusteluihin kuvaamastaan oudosta videosta – poliisin mukaan video on ”sairas”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Patrik Laine syötti todellisen haamumaalin – se myös ratkaisi Winnipegin voiton Minnesotasta

 2. 2

  Nyrkkeilyn maailmanmestari joutui kuulusteluihin kuvaamastaan oudosta videosta – poliisin mukaan video on ”sairas”

 3. 3

  Kimi Räikkönen antoi veikeän näytteen rattitaidoistaan: ”Hauskanpitoa Thaimaassa”

 4. 4

  Serena Williamsin aviomies näpäytti New York Timesin toimittajaa: ”Tajuaa tuhlanneensa mustetta juttuun, jossa ”tutkimus” ei tarkoita yhtään mitään”

 5. 5

  Golfin naisten Euroopan mestari löytyi kuolleena Yhdysvalloista – nuori mies saa murhasyytteen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

 2. 2

  Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

 3. 3

  Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

 4. 4

  F1-tallit panivat hupivaihteen silmään Räikkös-uutisten jälkeen: ”Ajatelkaa, millaista tuhoa voisimme kylvää, eikä kukaan huomaisi”

 5. 5

  Kimi Räikkönen jättää Ferrarin ja siirtyy Sauberille: ”Tuntuu todella hyvältä palata sinne, mistä kaikki alkoi”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  4. 4

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  5. 5

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  6. 6

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  9. 9

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  10. 10

   Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä
  3. Liike Nyt kiinnosti ihmisiä, jotka ovat pettyneet perinteisten puolueiden välinpitämättömyyteen – ”Meitä houkutellaan makkaralla äänestämään”
  4. Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille
  5. Kansanedustaja Jani Toivola siirtää kirjansa Helsinkiin kulu­korvauksista saamansa arvostelun jälkeen – ”Toivottavasti luottamus työhöni säilyy”
  6. Nuori Samuli Kaislasalo toi sormi murtuneenakin puhtia Suomen lentopallomiesten hakkuripeliin – ”Halusin antaa kaikkeni”
  7. Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa
  8. Suuri määrä matkalaukkuja myöhästyi vian vuoksi jatkolennoilta Helsinki-Vantaalla
  9. Tunti sitten
  10. Brexitin loppusuoralle on jäänyt vain vaikeita kysymyksiä, mutta ero ilman sopimusta olisi kaikille huono vaihtoehto Tilaajille
  11. Trump ilmoitti taas uusista Kiina-tulleista – Hyötyykö niistä kukaan? Onko pelätty kauppasota nyt totta? HS etsi vastaukset keskeisiin kysymyksiin
  12. 84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen
  13. Näytä lisää