Urheilu

Uutta tietoa suomalaisten naisopiskelijoiden ahdistelusta korkeakoulujen EM-kisoissa – näkemykset ristiriitaisia: ”Teimme kaikkemme, että asianosaiset kokisivat olevansa turvassa”

Portugalin poliisi vahvistaa tutkivansa suomalaisnaiseen kohdistunutta sukupuolisen väkivallan epäilyä Coimbrassa järjestetyissä opiskelijoiden kilpailuissa. Epäilty venäläinen tekijä ja suomalainen uhri olivat poistuneet maasta, kun tutkinta käynnistyi.

Suomalaisiin naisurheilijoihin kohdistuneet seksuaalisen ahdistelun ja väkivallan epäilyt otettiin alusta saakka ”erittäin vakavasti” korkeakouluopiskelijoiden EM-kilpailuissa Portugalissa, vakuuttaa kisojen portugalilainen pääjärjestäjä.

Isäntämaan kisaorganisaatio ei ole yrittänyt peitellä suomalaisten ilmoittamaa aggressiivista häirintää tai raiskauksen yritystä, pääsihteeri Mário Santos painottaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Epäillyt ahdistelijat kuuluivat Venäjän joukkueen edustajiin.

”Olemme tehneet alusta saakka parhaamme auttaaksemme suomalaisten delegaatiota ja paikallista poliisia tapahtumien selvittämisessä. Raiskauksen yritys on Portugalissa hyvin vakava rikos”, Santos tähdentää HS:lle puhelimitse Coimbrasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Euroopan korkeakoulujen liikuntaliiton kattojärjestö Eusa järjestää joka toinen vuosi Eusa Games-kilpailut eri maissa. Neljättä kertaa pidettyjä kisoja isännöi tänä vuonna Coimbran yliopistokaupunki 15.7–28.7. Keski-Portugalissa. Kilpailuihin osallistui yli 3 000 opiskelijaurheilijaa 40 maasta. Santos toimi portugalilaisen isäntäorganisaation pääsihteerinä.

Suomen opiskelijoiden liikuntaliitto (OLL) kertoi julkisuudessa kilpailujen aikana, että yhden osallistujamaan edustajat olivat häirinneet seksuaalisesti suomalaisia naisurheilijoita. Ahdistelu kohdistui OLL:n mukaan kymmenkuntaan suomalaiseen, mutta myös joidenkin muiden maiden naisedustajiin.

Yksi suomalaisista naisopiskelijoista oli myös yritetty raiskata, OLL tiedotti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liikuntaliitto on samalla arvostellut rankasti kattojärjestö Eusaa ja portugalilaisia järjestäjiä tapahtumien vähättelystä ja peittelystä sekä uhrien syyllistämisestä.

Myös eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin) kovisteli Portugalia viime viikolla.

Terho lähetti Portugalin urheiluasioista vastaavalle opetusministerille Tiago Brandão Rodriguesille närkästyneen kirjeen, jossa hän patisti portugalilaisia osapuolia suhtautumaan asiaan vaaditulla vakavuudella. Terho kannusti maiden viranomaisia yhteistyöhön sukupuoliseen häirintään puuttumiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ahdisteluväitteitä ryhdyttiin selvittämään, kun suomalaisten valmentaja soitti avunpyynnön portugalilaisjärjestäjille, pääsihteeri Mário Santos kertoo. ”Valmentaja soitti aamuyöstä, että naisurheilija oli joutunut aggressiivisen häirinnän uhriksi opiskelija-asuntolassa, jossa kilpailijat majailivat.”

Järjestäjät hälyttivät poliisit, jotka saapuivat paikalle ”15 minuutissa neljän maissa aamuyöstä”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisit kuulustelivat paikalla olevia ja avasivat tutkintakansion, Santos sanoo. He kehottivat lisäksi Santosin tiedon mukaan asianomistajaa vielä saapumaan poliisilaitokselle vahvistamaan rikosilmoitus, jotta siitä tulee virallinen.

”Poliisit sanoivat, että ilmoitus pitää tehdä kuuden kuukauden kuluessa.”

Suomalaiset sekä kilpailusta vastaavat Eusan ja isäntämaan järjestäjän edustajat selvittivät keskenään tapahtumien kulkua. Tuolloin Santosin mukaan ilmeni lisäksi, että yksi suomalaisista naisurheilijoista kertoi joutuneensa raiskausyrityksen uhriksi 4–5 päivää aiemmin.

Sukupuolinen ahdistelu ja raiskauksen yritys olivat Santosin käsityksen mukaan kaksi eri tapahtumaa eri päivinä. Molemmat ovat Portugalissa rikoksia.

”Tiedotin epäillystä raiskausyrityksestä itse välittömästi paikalliselle poliisille. Näin vakavan rikosepäilyn ilmoittaminen on ehdoton velvollisuus eikä mikään leikin asia. Otimme syytökset vakavasti emmekä piilotelleet mitään”, Santos sanoo.

Portugalilaiset järjestäjät tarjosivat heti uutta majoitusta suomalaisille, kun ahdistelu paljastui, Santos sanoo. Suomalaiset eivät Santosin mukaan ottaneet tarjousta majapaikan vaihdoksesta vastaan.

”Teimme kaikkemme, että asianosaiset kokisivat olevansa turvassa ja että suomalaiset pystyisivät kilpailemaan ja viihtymään Portugalissa.”

Rikospoliisiin rinnastettava Coimbran oikeuspoliisi avasi tutkinnan epäillystä, yhteen naiseen kohdistuneesta sukupuolisesta väkivallasta kilpailujen kestäessä.

Kun Coimbran poliisi halusi kuulustella suomalaista asianomistajaa, tämä oli jo lähtenyt pois Portugalista.

”Suomalaisnainen ei ehkä pystynyt tai osannut tehdä rikosilmoitusta täällä”, Santos olettaa.

Poliisi ei voinut myöskään kuulustella teosta epäiltyä, Venäjän joukkueen iältään vanhempaa valmentajaa, koska tämäkin oli palannut kotiin. Eusa Gamesin urheilijat osallistuivat kilpailuihin yleensä sen ajan, jonka eri lajien ottelut kestivät.

Vaikka suomalaiset eivät tehneet rikosilmoituksia paikan päällä Coimbrassa, he tekivät ne myöhemmin Helsingin poliisille.

Coimbran rikospoliisi vahvisti HS:lle maanantaina, että tutkinta on käynnissä.

”Lain säädösten sekä tämän konkreettisen tapauksen vuoksi emme anna toistaiseksi virallista lausuntoa”, portugalilaispoliisi kertoi sähköpostilla.

Suomen ja Portugalin poliisit eivät ole tehneet toistensa kanssa vielä suoraa yhteistyötä.

”Portugalista ei ole otettu yhteyttä meihin, eikä Suomen poliisista sinne”, rikosylikomisario Ritva Elomaa keskusrikospoliisista kertoo.

Keskusrikospoliisin tiedusteluosaston kansainvälinen linja sai Helsingin poliisilta viime viikon keskiviikkona postitse asiakirjat, jotka koskevat tapahtumia Portugalissa.

”Helsingin poliisi kertoi vastaanottaneensa ilmoituksen ja kuulustelleensa kahta henkilöä.”

Rikosilmoitusta koskevat asiakirjat käännetään nyt ilmoitetun rikoksen kohdemaassa hyväksytylle kielelle. Sitten ne lähetetään Lissaboniin Interpolin pisteeseen. Sieltä ne ohjataan tapahtumapaikkakunnan Coimbran viranomaisille.

Suomen poliisi ei voi ottaa vastuuta eikä minkäänlaista kantaa, millaisen mahdollisen rikosnimikkeen tapaus saa, Elomaa sanoo. Krp vastaa vain rikosilmoitusta koskevien asiakirjojen siirrosta.

”Kohdemaan tutkivan yksikön asia on ratkaista rikosnimike esitutkinnassa, jos yksikkö avaa tutkimuksen”, hän sanoo.

Portugalilaiset arvioivat, onko esitutkinnalle edellytyksiä. ”Asianomistajien kannalta on hyvin tähdellistä, että näin tapahtuu viivytyksettä, mutta käännöstöihinkin menee oma aikansa.”

Korkeakouluopiskelijoiden EM-kilpailujen yhtenä virallisena järjestäjänä toimi myös Coimbran kaupunki. Kaupunginjohtaja Manuel Machado vihjaili poliisitutkinnan tultua ilmi paikallisissa tiedotusvälineissä heinäkuun lopulla, että taustalla olisi suomalaisten kostoretki.

Tampere kilpaili kisaisännyydestä Coimbran kanssa, kun 2018 vuoden pitopaikasta päätettiin neljä vuotta sitten Turkissa. Suomalaiset ”joutuivat tolaltaan”, kun Coimbra voitti, kaupunginjohtaja sanoi.

Kaupunginvaltuuston oppositiossa istuvat puolueet tuohtuivat Machadon sanoista. Nämä poliitikot arvostelivat häntä julkisuudessa mauttomasta käytöksestä. Kaupunginjohtaja on perunut puheensa ja tuomitsi epäillyn väkivaltatapauksen elokuun alussa.

”Poliisit olivat lopettaneet kuulustelun”

Kielimuuri saattoi olla yksi syistä, ettei yksi ahdistelun kohteeksi joutuneista suomalaisnaisista saanut tilaisuutta kertoa tapahtumista heti perin pohjin Portugalin poliisille.

Hänen tapauksessaan sek­suaalista häirintää vieläkin vakavampi rikosepäily – raiskauksen yritys – valkeni haastattelujen mukaan vasta myöhemmin niin poliisille kuin järjestäjille.

Poliisi hälytettiin aamuyöstä selvittämään seksuaalista häirintää opiskelija-asuntolaan, jossa yöpyi suomalaisia ja muiden maiden edustajia.

Paikalla ollut vapaaehtoinen tulkkasi uhrin kertomuksen poliiseille, jotka eivät osanneet englantia, kertoo OLL:n pääsihteeri Elina Havu. Uhri oli Havun mukaan yrittänyt kertoa, miten ahdistelu alkoi hänen kohdallaan jo useampia päiviä aikaisemmin.

”Uhrin kertomuksen mukaan poliisit olivat yllättäen lopettaneet kuulustelun, eikä syy tähän lopettamiseen selvinnyt hänelle.”

Kisojen portugalilaisen järjestäjäosapuolen mukaan poliisit olivat kuitenkin neuvoneet suomalaista naista tekemään öisten kuulustelujen jälkeen virallisen rikosilmoituksen. Suomalaisnaisen mukaan näin ei sanottu, Havu kertoo sähköpostilla.

Havu kertoo lopulta itse käyneensä Coimbran poliisin kuulusteluissa selvittämässä tapahtumia ”kolmen tunnin ajan”. Tällöin suomalaiset asianomaiset opiskelijaurheilijat olivat jo poistuneet Portugalista.

Kymmenkunta naisurheilijaa joutui OLL:n mukaan jatkuvan sukupuolisen häirinnän kohteeksi, kun korkeakoulujen EM-kilpailut pyörähtivät käyntiin heinäkuussa Portugalissa.

Kaksi suomalaista naisurheilijaa on sittemmin jättänyt Helsingin poliisille rikosilmoitukset.

Ilmassa oli myös kiukkua opiskelijoiden turvallisesta majoittamisesta, luonnehtii OLL:n koulutus- ja tapahtumakoordinaattori Markku Rantahalvari. Suomalaiset pyysivät, että ahdistelijat siirretään majoituksesta pois tai tarjoutuivat itse siirtymään.

Kisojen pääsihteeri Mário Santos sanoi HS:lle, että suomalaisille tarjottiin mahdollisuutta majapaikan vaihdokseen, mutta nämä eivät ottaneet tarjousta vastaan. Rantahalvarin näkemys on varsin erilainen.

”Seuraavana päivänä, kun pyysin siirtoa tapaamisessa Eusan pääsihteerin, varapuheenjohtajan, lääkärin ja kisajärjestäjien edustajan kanssa, minulle suututtiin, että […] nyt kun tapaus on käsitelty, ei ole mitään syytä siirtää”, Rantahalvari kertoo HS:lle sähköpostilla.

Sampo Terho kovistelee Portugalia suomalaisurheilijoiden kokeman seksuaalisen häirinnän tutkinnassa –opiskelijajärjestön toiminta turhauttaa ”suunnattomasti” (21.8. 20:25)

OLL ei päässyt keskustelemaan seksuaalisesta häirintätapauksesta – Euroopan opiskelijaurheilun kattojärjestön edustajia ei näkynyt Venäjällä: ”Ilmeisesti heiltä kaikki jäivät kisojen jälkeen lomille” (16.8. 8:59)

Poliisilta uutta tietoa suomalaisopiskelijoiden epäillystä ahdistelusta ja raiskausyrityksestä Portugalissa: Epäillyt yhden maan miesurheilijoita ja iäkäs valmentaja (6.8. 15:20)

Seksuaalisen häirinnän kohteeksi EM-kisoissa Portugalissa joutuneet suomalais­opiskelijat tekivät rikos­ilmoituksen Helsingin poliisille (2.8. 16:36)

Opiskelijoiden EM-kisat järjestäneen portugalilais­kaupungin johtaja: Seksuaalisen häirinnän esiin nostaminen oli Suomelta kostoretki (2.8. 11:41)

OLL ei päässyt keskustelemaan seksuaalisesta häirintätapauksesta – Euroopan opiskelijaurheilun kattojärjestön edustajia ei näkynyt Venäjällä: ”Ilmeisesti heiltä kaikki jäivät kisojen jälkeen lomille” (16.8. 8:59)
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Federer onnistui pitämään jatkopaikkaunelmansa elossa tennisfinaaleissa: ”Tänään olin paljon positiivisempi”

 2. 2

  ”Olenko ainoa?” Lukas Hradecky hämmästyy, että edes Petri Pasanen ei ole sortunut samaan kuin hän Bundesliigassa

 3. 3

  Yuzuru Hanyu lämmitti sydämet Helsingissä – ”Siinä on kaveri, jota ei mikään pidättele”, suomalaisluistelija Valtter Virtanen kehui japanilaista

 4. 4

  Kelli Brownin unelma­laukaus kaatoi Suomen tytöt jalkapallon MM-turnauksessa

 5. 5

  IFK:n sairaslista lyhenee – alkaa taas näyttää jääkiekko­joukkueelta: ”Saadaan hyvät neljä kenttää”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalaisäiti luki lento­koneessa juttua, jossa oli suuri kuva jalkapallo­tähdestä – pelaaja istui hänen tietämättään vieressä: ”Tilanne muuttui oudoksi mutta samalla hauskaksi”

 2. 2

  Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue liikkuu Uruguayssa vartioituna ja poliisisaattueessa – yksin ei ulos mene kukaan

 3. 3

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 4. 4

  ”Jos tälle on sanoja, niin kertokaa” – NHL hehkuttaa Pekka Rinteen akrobaattista torjuntaa, jossa mailakin lensi oman puolustajan selkään

 5. 5

  Vapaaottelija kuristi 16-vuotiaan tajuttomaksi tanskalaisen seuran salilla – välikohtauksesta voi saada vuosien vankeustuomion

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Lentoemäntä Aleksandra Blinnikka on Suomen tuntemattomin maailmanmestari – hänelle pärjätäkseen miehet tarvitsevat suuremman purjeen: ”Suomessa olen lyömätön, lyön miehetkin”

 4. 4

  Kimi Räikkönen hoiti Brasilian ”ratakävelyn” tyylilleen sopivasti – fanit riemastuivat

 5. 5

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  3. 3

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  4. 4

   Melania Trump ajautui kiistaan presidentin avustajan kanssa, ja avustaja sai lähteä

  5. 5

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  6. 6

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  7. 7

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  8. 8

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  9. 9

   Pahamaineisen huume­paronin El Chapon oikeuden­käynti alkoi New Yorkissa – yksi valamiehistöön valittu on jo jättänyt tehtävänsä

  10. 10

   WSJ: Turkissa vankeuteen tuomitun suomalais­toimittajan Ayla Albayrakin tuomio on kumottu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  3. 3

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  4. 4

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  5. 5

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  8. 8

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  9. 9

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  10. 10

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää