Urheilu

Uutta tietoa suomalaisten naisopiskelijoiden ahdistelusta korkeakoulujen EM-kisoissa – näkemykset ristiriitaisia: ”Teimme kaikkemme, että asianosaiset kokisivat olevansa turvassa”

Portugalin poliisi vahvistaa tutkivansa suomalaisnaiseen kohdistunutta sukupuolisen väkivallan epäilyä Coimbrassa järjestetyissä opiskelijoiden kilpailuissa. Epäilty venäläinen tekijä ja suomalainen uhri olivat poistuneet maasta, kun tutkinta käynnistyi.

Suomalaisiin naisurheilijoihin kohdistuneet seksuaalisen ahdistelun ja väkivallan epäilyt otettiin alusta saakka ”erittäin vakavasti” korkeakouluopiskelijoiden EM-kilpailuissa Portugalissa, vakuuttaa kisojen portugalilainen pääjärjestäjä.

Isäntämaan kisaorganisaatio ei ole yrittänyt peitellä suomalaisten ilmoittamaa aggressiivista häirintää tai raiskauksen yritystä, pääsihteeri Mário Santos painottaa.

Epäillyt ahdistelijat kuuluivat Venäjän joukkueen edustajiin.

”Olemme tehneet alusta saakka parhaamme auttaaksemme suomalaisten delegaatiota ja paikallista poliisia tapahtumien selvittämisessä. Raiskauksen yritys on Portugalissa hyvin vakava rikos”, Santos tähdentää HS:lle puhelimitse Coimbrasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Euroopan korkeakoulujen liikuntaliiton kattojärjestö Eusa järjestää joka toinen vuosi Eusa Games-kilpailut eri maissa. Neljättä kertaa pidettyjä kisoja isännöi tänä vuonna Coimbran yliopistokaupunki 15.7–28.7. Keski-Portugalissa. Kilpailuihin osallistui yli 3 000 opiskelijaurheilijaa 40 maasta. Santos toimi portugalilaisen isäntäorganisaation pääsihteerinä.

Suomen opiskelijoiden liikuntaliitto (OLL) kertoi julkisuudessa kilpailujen aikana, että yhden osallistujamaan edustajat olivat häirinneet seksuaalisesti suomalaisia naisurheilijoita. Ahdistelu kohdistui OLL:n mukaan kymmenkuntaan suomalaiseen, mutta myös joidenkin muiden maiden naisedustajiin.

Yksi suomalaisista naisopiskelijoista oli myös yritetty raiskata, OLL tiedotti.

Liikuntaliitto on samalla arvostellut rankasti kattojärjestö Eusaa ja portugalilaisia järjestäjiä tapahtumien vähättelystä ja peittelystä sekä uhrien syyllistämisestä.

Myös eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin) kovisteli Portugalia viime viikolla.

Terho lähetti Portugalin urheiluasioista vastaavalle opetusministerille Tiago Brandão Rodriguesille närkästyneen kirjeen, jossa hän patisti portugalilaisia osapuolia suhtautumaan asiaan vaaditulla vakavuudella. Terho kannusti maiden viranomaisia yhteistyöhön sukupuoliseen häirintään puuttumiseksi.

Ahdisteluväitteitä ryhdyttiin selvittämään, kun suomalaisten valmentaja soitti avunpyynnön portugalilaisjärjestäjille, pääsihteeri Mário Santos kertoo. ”Valmentaja soitti aamuyöstä, että naisurheilija oli joutunut aggressiivisen häirinnän uhriksi opiskelija-asuntolassa, jossa kilpailijat majailivat.”

Järjestäjät hälyttivät poliisit, jotka saapuivat paikalle ”15 minuutissa neljän maissa aamuyöstä”.

Poliisit kuulustelivat paikalla olevia ja avasivat tutkintakansion, Santos sanoo. He kehottivat lisäksi Santosin tiedon mukaan asianomistajaa vielä saapumaan poliisilaitokselle vahvistamaan rikosilmoitus, jotta siitä tulee virallinen.

”Poliisit sanoivat, että ilmoitus pitää tehdä kuuden kuukauden kuluessa.”

Suomalaiset sekä kilpailusta vastaavat Eusan ja isäntämaan järjestäjän edustajat selvittivät keskenään tapahtumien kulkua. Tuolloin Santosin mukaan ilmeni lisäksi, että yksi suomalaisista naisurheilijoista kertoi joutuneensa raiskausyrityksen uhriksi 4–5 päivää aiemmin.

Sukupuolinen ahdistelu ja raiskauksen yritys olivat Santosin käsityksen mukaan kaksi eri tapahtumaa eri päivinä. Molemmat ovat Portugalissa rikoksia.

”Tiedotin epäillystä raiskausyrityksestä itse välittömästi paikalliselle poliisille. Näin vakavan rikosepäilyn ilmoittaminen on ehdoton velvollisuus eikä mikään leikin asia. Otimme syytökset vakavasti emmekä piilotelleet mitään”, Santos sanoo.

Portugalilaiset järjestäjät tarjosivat heti uutta majoitusta suomalaisille, kun ahdistelu paljastui, Santos sanoo. Suomalaiset eivät Santosin mukaan ottaneet tarjousta majapaikan vaihdoksesta vastaan.

”Teimme kaikkemme, että asianosaiset kokisivat olevansa turvassa ja että suomalaiset pystyisivät kilpailemaan ja viihtymään Portugalissa.”

Rikospoliisiin rinnastettava Coimbran oikeuspoliisi avasi tutkinnan epäillystä, yhteen naiseen kohdistuneesta sukupuolisesta väkivallasta kilpailujen kestäessä.

Kun Coimbran poliisi halusi kuulustella suomalaista asianomistajaa, tämä oli jo lähtenyt pois Portugalista.

”Suomalaisnainen ei ehkä pystynyt tai osannut tehdä rikosilmoitusta täällä”, Santos olettaa.

Poliisi ei voinut myöskään kuulustella teosta epäiltyä, Venäjän joukkueen iältään vanhempaa valmentajaa, koska tämäkin oli palannut kotiin. Eusa Gamesin urheilijat osallistuivat kilpailuihin yleensä sen ajan, jonka eri lajien ottelut kestivät.

Vaikka suomalaiset eivät tehneet rikosilmoituksia paikan päällä Coimbrassa, he tekivät ne myöhemmin Helsingin poliisille.

Coimbran rikospoliisi vahvisti HS:lle maanantaina, että tutkinta on käynnissä.

”Lain säädösten sekä tämän konkreettisen tapauksen vuoksi emme anna toistaiseksi virallista lausuntoa”, portugalilaispoliisi kertoi sähköpostilla.

Suomen ja Portugalin poliisit eivät ole tehneet toistensa kanssa vielä suoraa yhteistyötä.

”Portugalista ei ole otettu yhteyttä meihin, eikä Suomen poliisista sinne”, rikosylikomisario Ritva Elomaa keskusrikospoliisista kertoo.

Keskusrikospoliisin tiedusteluosaston kansainvälinen linja sai Helsingin poliisilta viime viikon keskiviikkona postitse asiakirjat, jotka koskevat tapahtumia Portugalissa.

”Helsingin poliisi kertoi vastaanottaneensa ilmoituksen ja kuulustelleensa kahta henkilöä.”

Rikosilmoitusta koskevat asiakirjat käännetään nyt ilmoitetun rikoksen kohdemaassa hyväksytylle kielelle. Sitten ne lähetetään Lissaboniin Interpolin pisteeseen. Sieltä ne ohjataan tapahtumapaikkakunnan Coimbran viranomaisille.

Suomen poliisi ei voi ottaa vastuuta eikä minkäänlaista kantaa, millaisen mahdollisen rikosnimikkeen tapaus saa, Elomaa sanoo. Krp vastaa vain rikosilmoitusta koskevien asiakirjojen siirrosta.

”Kohdemaan tutkivan yksikön asia on ratkaista rikosnimike esitutkinnassa, jos yksikkö avaa tutkimuksen”, hän sanoo.

Portugalilaiset arvioivat, onko esitutkinnalle edellytyksiä. ”Asianomistajien kannalta on hyvin tähdellistä, että näin tapahtuu viivytyksettä, mutta käännöstöihinkin menee oma aikansa.”

Korkeakouluopiskelijoiden EM-kilpailujen yhtenä virallisena järjestäjänä toimi myös Coimbran kaupunki. Kaupunginjohtaja Manuel Machado vihjaili poliisitutkinnan tultua ilmi paikallisissa tiedotusvälineissä heinäkuun lopulla, että taustalla olisi suomalaisten kostoretki.

Tampere kilpaili kisaisännyydestä Coimbran kanssa, kun 2018 vuoden pitopaikasta päätettiin neljä vuotta sitten Turkissa. Suomalaiset ”joutuivat tolaltaan”, kun Coimbra voitti, kaupunginjohtaja sanoi.

Kaupunginvaltuuston oppositiossa istuvat puolueet tuohtuivat Machadon sanoista. Nämä poliitikot arvostelivat häntä julkisuudessa mauttomasta käytöksestä. Kaupunginjohtaja on perunut puheensa ja tuomitsi epäillyn väkivaltatapauksen elokuun alussa.

”Poliisit olivat lopettaneet kuulustelun”

Kielimuuri saattoi olla yksi syistä, ettei yksi ahdistelun kohteeksi joutuneista suomalaisnaisista saanut tilaisuutta kertoa tapahtumista heti perin pohjin Portugalin poliisille.

Hänen tapauksessaan sek­suaalista häirintää vieläkin vakavampi rikosepäily – raiskauksen yritys – valkeni haastattelujen mukaan vasta myöhemmin niin poliisille kuin järjestäjille.

Poliisi hälytettiin aamuyöstä selvittämään seksuaalista häirintää opiskelija-asuntolaan, jossa yöpyi suomalaisia ja muiden maiden edustajia.

Paikalla ollut vapaaehtoinen tulkkasi uhrin kertomuksen poliiseille, jotka eivät osanneet englantia, kertoo OLL:n pääsihteeri Elina Havu. Uhri oli Havun mukaan yrittänyt kertoa, miten ahdistelu alkoi hänen kohdallaan jo useampia päiviä aikaisemmin.

”Uhrin kertomuksen mukaan poliisit olivat yllättäen lopettaneet kuulustelun, eikä syy tähän lopettamiseen selvinnyt hänelle.”

Kisojen portugalilaisen järjestäjäosapuolen mukaan poliisit olivat kuitenkin neuvoneet suomalaista naista tekemään öisten kuulustelujen jälkeen virallisen rikosilmoituksen. Suomalaisnaisen mukaan näin ei sanottu, Havu kertoo sähköpostilla.

Havu kertoo lopulta itse käyneensä Coimbran poliisin kuulusteluissa selvittämässä tapahtumia ”kolmen tunnin ajan”. Tällöin suomalaiset asianomaiset opiskelijaurheilijat olivat jo poistuneet Portugalista.

Kymmenkunta naisurheilijaa joutui OLL:n mukaan jatkuvan sukupuolisen häirinnän kohteeksi, kun korkeakoulujen EM-kilpailut pyörähtivät käyntiin heinäkuussa Portugalissa.

Kaksi suomalaista naisurheilijaa on sittemmin jättänyt Helsingin poliisille rikosilmoitukset.

Ilmassa oli myös kiukkua opiskelijoiden turvallisesta majoittamisesta, luonnehtii OLL:n koulutus- ja tapahtumakoordinaattori Markku Rantahalvari. Suomalaiset pyysivät, että ahdistelijat siirretään majoituksesta pois tai tarjoutuivat itse siirtymään.

Kisojen pääsihteeri Mário Santos sanoi HS:lle, että suomalaisille tarjottiin mahdollisuutta majapaikan vaihdokseen, mutta nämä eivät ottaneet tarjousta vastaan. Rantahalvarin näkemys on varsin erilainen.

”Seuraavana päivänä, kun pyysin siirtoa tapaamisessa Eusan pääsihteerin, varapuheenjohtajan, lääkärin ja kisajärjestäjien edustajan kanssa, minulle suututtiin, että […] nyt kun tapaus on käsitelty, ei ole mitään syytä siirtää”, Rantahalvari kertoo HS:lle sähköpostilla.

Sampo Terho kovistelee Portugalia suomalaisurheilijoiden kokeman seksuaalisen häirinnän tutkinnassa –opiskelijajärjestön toiminta turhauttaa ”suunnattomasti” (21.8. 20:25)

OLL ei päässyt keskustelemaan seksuaalisesta häirintätapauksesta – Euroopan opiskelijaurheilun kattojärjestön edustajia ei näkynyt Venäjällä: ”Ilmeisesti heiltä kaikki jäivät kisojen jälkeen lomille” (16.8. 8:59)

Poliisilta uutta tietoa suomalaisopiskelijoiden epäillystä ahdistelusta ja raiskausyrityksestä Portugalissa: Epäillyt yhden maan miesurheilijoita ja iäkäs valmentaja (6.8. 15:20)

Seksuaalisen häirinnän kohteeksi EM-kisoissa Portugalissa joutuneet suomalais­opiskelijat tekivät rikos­ilmoituksen Helsingin poliisille (2.8. 16:36)

Opiskelijoiden EM-kisat järjestäneen portugalilais­kaupungin johtaja: Seksuaalisen häirinnän esiin nostaminen oli Suomelta kostoretki (2.8. 11:41)

OLL ei päässyt keskustelemaan seksuaalisesta häirintätapauksesta – Euroopan opiskelijaurheilun kattojärjestön edustajia ei näkynyt Venäjällä: ”Ilmeisesti heiltä kaikki jäivät kisojen jälkeen lomille” (16.8. 8:59)
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 2. 2

  Mitä isä edellä, sitä poika perässä – Teemu Selänteen suojelijan jälkikasvu esitti halpamaisen tempun: ”Me emme unohda sitä”

 3. 3

  Lumilajien mitalisateesta vastaavat jatkossa Vuokatti-Rukan urheilijat – miljoonaluokan satsaus näkyy monella tavalla: lumilautailijat ovat saamassa kaivatun ison hyppypatjan

 4. 4

  Venäjän antidopingtoimisto voi jälleen tehdä dopingtestejä – Wada lopetti hyllytyksen

 5. 5

  Kymmenen miljoonaa ei riitä – NHL-asiantuntija povaa Patrik Laineelle parempaa palkkaa kuin Aleksandr Ovetškinille

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 2. 2

  Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin ja lähti itkien kentältä – suursuosikki Manchester City hävisi kotonaan

 3. 3

  Barcelonan fanit raivostuivat – syynä on kuva ruutupaidasta, joka romuttaisi 118-vuotisen historian

 4. 4

  Mitä isä edellä, sitä poika perässä – Teemu Selänteen suojelijan jälkikasvu esitti halpamaisen tempun: ”Me emme unohda sitä”

 5. 5

  Uran loputtua Pekka Koskelan päällimmäinen tunne oli helpotus – nyt ME-luistelija ikävöi kovaa treeniä ja auttaa muita menestymään

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

 2. 2

  Kimi Räikkönen viilentää itseään Singaporessa pumpattavassa ammeessa – kuva paljastaa myös kulissien karuuden

 3. 3

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 4. 4

  Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

 5. 5

  Minttu Räikkönen kertoi ajatuksensa Kimin jatkosta ja suhtautumisestaan arvostelijoihin: ”Välillä sisilialainen sisälläni pääsee esiin”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Myrsky iskee viikonloppuna, mutta sitä ennen Suomeen tulee hyvin lämmintä ilmaa – Meteorologi: ”Sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta”

  2. 2

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Oikeus määräsi Marine Le Penin psykiatrille – Populistijohtajaa uhkaa jopa kolmen vuoden vankeus Isis-kuviin liittyvässä tutkinnassa

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

  7. 7

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  8. 8

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  9. 9

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  10. 10

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  10. 10

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat soraäänistä huolimatta tukea Soinille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää