Urheilu

Jalkapallon suurvaltaa Fifaa johtaa Trumpin ja Putinin kaveri Gianni Infantino, joka hiljentää itsevaltaisesti soraäänet – ”Hän ei kuuntele mielipiteitä”

Infantino pääsi valtaan, kun FBI:n tutkinta kaatoi Sepp Blatterin ja Michel Platinin. Nyt Infantinoa kohtaan kasvaa oppositio Fifassa ja Uefassa.

Kuka on Gianni Infantino, 48, kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja, joka poseeraa suurvaltojen johtajien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin vieressä?

Tiistaina hän seisoi Yhdysvaltojen presidentin virka-asunnon Valkoisen talon tunnetuimmassa huoneessa, Oval Officessa, Donald Trumpin rinnalla ja ojensi Trumpille kaksi pelipaitaa ja erotuomarin kortit.

”Tiedäthän, että jalkapallossa meillä on erotuomarit? Ja heillä on kortit, keltainen ja punainen. Keltainen kortti on varoitus, ja kun haluat potkia ulos jonkun ulos [näytti punaista korttia], joten näistä voi ehkä olla hyötyä”, Infantino opetti Trumpia, joka välittömästi näytti punaista korttia paikalla olleelle medialle.

Kaksi ja puoli kuukautta sitten Fifa myönsi vuoden 2026 jalkapallon MM-turnauksen Pohjois-Amerikalle, ja Infantinon delegaatio rakensi tiistaina Valkoisessa talossa perustaa sille, että kahdeksan vuoden kuluttua Yhdysvallat isännöi 60 MM-turnauksen ottelua. Meksikolla ja Kanadalla on kummallakin kymmenen ottelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kahden viime kuukauden aikana Infantino on näyttänyt olevansa sekä Trumpin että Venäjän presidentin Vladimir Putin ystävä.

”Me kaikki rakastuimme Venäjään.”

Venäjän MM-turnauksen finaalissa Infantino seisoi Vladimir Putinin rinnalla ja jakoi hänen kanssaan palkinnot finaalin jälkeen. Ennen kisoja Infantino sanoi olevansa samassa joukkueessa Putinin kanssa.

”Me kaikki rakastuimme Venäjään”, Infantino sanoi MM-turnauksen aikana.

Ironista on, että todennäköisesti Infantino ei olisi koko tehtävässä ilman Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin tutkintoja, jotka kytkeytyivät sekä Trumpin lähipiiriin että Venäjään.

Jotta ymmärtäisi, mitä Fifa sai korruptioon liitetyn entisen puheenjohtajan Sepp Blatterin tilalle ja miten vaihdos tapahtui, pitää palata vuoteen 2015 ja niin sanottuun Fifan korruptioskandaaliin.

Toukokuun 27. päivänä Sveitsin poliisiviranomaiset ratsasivat Baur au Lac –hotellin Zürichissä ja pidättivät yhdeksän johtavaa jalkapallovirkailijaa Yhdysvaltojen pyynnöstä. Siitä lähti purkautumaan auki korruption vyyhti, jota keritään auki vieläkin. Fifan korruptio ulottui järjestön huipulta maanosaliittojen johtoihin ja markkinointikumppaneihin ympäri maailmaa.

17 vuotta Fifaa johtaneen Joseph ”Sepp” Blatterin piti lopulta erota, ja tilalle nousi helmikuussa 2016 45-vuotias sveitsiläinen urheilubyrokraatti Gianni Infantino, joka oli työskennellyt Euroopan jalkapalloliiton Uefan pääsihteerinä.

Infantinon pomo, Euroopan jalkapalloliiton puheenjohtaja Michel Platini oli suosikki Blatterin korvaajaksi, kunnes hän sai kuuden vuoden toimintakiellon jalkapallossa korruptiotutkintojen seurauksena.

Fifaan kohdistunut tutkinta alkoi sen jälkeen, kun Fifa myönsi vuonna 2010 vuoden 2018 MM-turnauksen Venäjälle ja vuoden 2022 MM-turnauksen Qatarille.

Tutkinta oli kuitenkin alkanut jo aiemmin ja toisesta syystä, kun FBI oli tutkinut laitonta vedonlyöntiorganisaatiota, jonka johtohahmot liittyivät Venäjän organisoituun rikollisuuteen. Vedonlyöntiorganisaatio toimi Donald Trumpin omistamassa Trump Tower –pilvenpiirtäjässä New Yorkissa.

Tarvittiin kahden miehen, brittijournalisti Andrew Jenningsin ja entisen brittiagentti Christopher Steelen vihjeet, jotta FBI osasi kiinnittää huomionsa Venäjän MM-turnaukseen ja Fifan vuosikymmeniä jatkuneeseen korruptioon.

Steele tunnetaan nykyään paremmin osuudestaan Trump-tutkintaan. Steele kirjoitti muistion, jossa raportoitiin Trumpin yhteydet Venäjään.

FBI:ta johti vuonna 2010 Robert Mueller, nykyään Trumpia tutkiva erikoissyyttäjä. Vedonlyöntiorganisaatiota tutkinut, Muellerin alainen FBI-agentti, matkusti Lontooseen tapaamaan Christopher Steeleä, joka kertoi lisää organisaation taustalla toimivasta venäläisrikollisuudesta.

Steele oli samoihin aikoihin palkattu tekemään työtä Englannin vuoden 2018 MM-kampanjalle.

Steele havaitsi hälyttäviä asioita Venäjän hakukampanjassa ja soitti takaisin FBI-agentille ja sanoi, että heidän pitäisi tutkia, mitä tapahtuu Fifan MM-turnauksen hakuprosessissa.

”Hän päätti lähteä Venäjän perään tehdäkseen vaikutuksen.”

Fifan tutkinnasta Red Card -kirjan kirjoittaneen Ken Bensingerin mukaan tarina olisi toisenlainen, jollei eräs tietty FBI-agentti olisi ollut mukana tutkinnassa.

”Hän oli kunnianhimoinen agentti, joka oli saanut oman ryhmänsä. Hän halusi isoja tapauksia. Hän päätti lähteä Venäjän perään tehdäkseen vaikutuksen”, Bensinger sanoi Huffington Postin haastattelussa.

Sitten Venäjälle myönnettiin MM-turnaus. Alkoi FBI:n Fifa-tutkinta, joka johti Blatteriin eroon. Kun kesäkuussa 2015 Fifan johtajien pidätykset julkistettiin, niistä kertoi silloinen FBI-johtaja James Comey, jonka Donald Trump erotti toukokuussa 2017.

Infantino syntyi Sveitsissä italialaiseen viisilapsiseen perheeseen. Hän opiskeli lakia ennen kuin päätyi pääsihteeriksi International Center for Sports Studies –tutkimuskeskukseen Sveitsin Neuchatelissa. Uefassa hän aloitti uransa vuonna 2000 ja hilasi itsensä askel askeleelta kohti järjestön johtoa. Ensin hän nousi vuonna 2004 Uefan lakiosaston johtoon, ja lopulta vuonna 2009 hänestä tuli Euroopan maanosaliiton pääsihteeri.

Infantino vaikutti siihen, että EM-turnaus laajeni 24 joukkueen turnaukseksi. Samaa laajennusstrategiaa hän käytti Fifan puheenjohtajakampanjassaan, kun hän ajoi kampanjassaan 32 joukkueen turnauksen laajentamista 48 joukkueen turnaukseksi.

”Astumme nyt uuteen aikaan. Palautamme Fifan maineen ja varmistamme, että kaikki ovat tyytyväisiä siihen, mitä teemme.”

Infantino käytti Uefan varoja 500 000 dollaria, kun hän kiersi ympäri maailmaa puhumassa kampanjastaan. Lopulta hän voitti viimeisessä äänestyksessä äänin 115–88 Aasian jalkapalloliiton puheenjohtajan, sheikki Salman bin Ebrahim al-Khalifan.

”Fifa on kokenut surullisia aikoja, kriisin. Astumme nyt uuteen aikaan. Palautamme Fifan maineen ja varmistamme, että kaikki ovat tyytyväisiä siihen, mitä teemme”, Infantino sanoi valintansa jälkeen.

Infantino sai osansa tutkinnoista. Infantinon nimi löytyi niin sanotuista Panama-papereista. Hän oli vuosina 2003–2006 allekirjoittanut sopimuksia Fifan skandaaliin liitetyn epäillyn kanssa. Aiemmin Infantino oli väittänyt, että hänellä ei ole mitään tekemistä epäiltyjen kanssa.

BBC:n mukaan Infantino oli myös Fifan eettisen komitean tutkinnassa valintansa jälkeen.

Vuodetun muistion mukaan Infantino oli altistanut itsensä eturistiriidoille käyttämällä MM-kisoja hakeneen maan tarjoamaa yksityiskonetta matkoillaan, hän oli täyttänyt virkoja tarkistamatta ihmisten kelpoisuuksia tehtäviin ja lisäksi hän oli laskuttanut Fifalta mattoja, kukkia, smokin, kuntoilulaitteen ja pyykkipalveluja ja vaatinut ulkopuolista kuljettajaa, joka oli laskuttanut Fifaa Infantinon perheen kuljettamisesta.

Lopulta Fifan eettinen komitea ei löytänyt Infantinon toiminnasta eturistiriitoja eikä eettisen säännöstön rikkomuksia.

Myöhemmin Fifan eettinen komitea tutki Infantinon osuutta, kun Uefa oli myöntänyt vuonna 2015 Slovenian jalkapalloliitolle neljän miljoonan euron lainan, jolla liitto osti osuuden vedonlyöntiyhtiöstä.

Lainan hyväksymisen aikoihin Uefan nykyinen puheenjohtaja Aleksander Čeferin oli Slovenian jalkapalloliiton puheenjohtaja. Norjalaisen jalkapallolehden Josimarin selvityksen mukaan Čeferin oli Infantinon valinta, ja valintaprosessiin vaikutti merkittävästi se, että pohjoismaiset liitot antoivat ensimmäisinä tukensa Čeferinille.

Kuinka helppoa on siis uskoa Infantinon väitteitä siitä, että hän yrittää puhdistaa Fifan mainetta, kun samaan aikaan hänen toimensa kertovat jotain ihan muuta?

Toukokuussa 2017 Infantino siirsi sivuun eettisen komitean tutkintayksikön puheenjohtaja Cornel Borbélyn ja eettisen komitean tuomioyksikön puheenjohtajan Hans-Joachim Eckertin.

Borbély ja Eckert sanoivat päätöksen jälkeen, että heillä oli sadoittain tapauksia, joiden tutkinta pysähtyisi vuosiksi. Borbélyn ja Eckertin mukaan Infantinon johtama Fifa ei halua enää riippumatonta yksikköä tutkimaan korruptiota.

Elokuussa 2018 Fifa muokkasi eettistä säännöstöään. Aiemmin lahjonnasta ja korruptiosta syyttämisessä ei ollut aikarajoitteita. Uudesta säännöstöstä puuttuu sana korruptio. Uusien sääntöjen mukaan lahjonnasta, varojen väärinkäytöstä ja tulosmanipulaatiosta ei voi syyttää kymmenen vuoden jälkeen.

Kritiikkiä vaientaa säännöstön uusi rike: kunnianloukkaus. Säännöstöä noudattavia henkilöitä kielletään tekemästä kunnianloukkauksia Fifaa tai säännöstön mukaan toimivia henkilöitä kohtaan Fifan tapahtumissa. Kunnianloukkauksista voi joutua jopa viiden vuoden toimintakieltoon jalkapallossa.

Kesäkuussa 2018 Infantino ilmoitti asettuvansa ehdolle, kun puheenjohtajasta seuraavan kerran äänestetään vuonna 2019. Fifan ja Uefan sisällä on kasvanut pikku hiljaa oppositio itsevaltiaan lailla käyttäytyvää Infantinoa vastaan.

”Hän ei halua kuulla mielipiteitä”, Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja Reinhard Grindel sanoi kesäkuussa.

Lähteet: Independent, The Guardian, CBS Sports, BBC, Josimar, New York Times, Huffington Post.

Kuka?

Giovanni Infantino


  Syntynyt Sveitsin Brigissä 23. maaliskuuta 1970.

  Sveitsin ja Italian kansallisuudet.

  Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja.

  Työskenteli aiemmin kansainvälisen urheilutiedekeskuksen pääsihteerinä Sveitsin Neuchatelissa. Aloitti Euroopan jalkapalloliitto Uefassa työt vuonna 2000.

  Työskenteli Uefan lakiosaston johtajana vuodesta 2004 ja Uefan pääsihteerinä vuodesta 2009.

  Perheessä vaimo ja neljä lasta.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

 2. 2

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 3. 3

  Suurin osa miehistäkin jäi taakse – Alisa Vainio ylivoimainen maratonin Suomen mestari: ”Tuntui kuin joku olisi pitänyt kättä otsalla”

 4. 4

  Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla

 5. 5

  Koripallomiljardööri päätti tehdä miljoonalahjoituksen sen jälkeen, kun useat naiset kertoivat kokeneensa häirintää NBA-seurassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 3. 3

  Suurin osa miehistäkin jäi taakse – Alisa Vainio ylivoimainen maratonin Suomen mestari: ”Tuntui kuin joku olisi pitänyt kättä otsalla”

 4. 4

  FC Barcelonan pelaajat osaavat esittää yhden kysymyksen lihasvamman sattuessa: ”Olenko menossa Turkuun?” – joukkueen lääkäri oli torstaina mukana tuoreimmassa leikkauksessa

 5. 5

  Koripallomiljardööri päätti tehdä miljoonalahjoituksen sen jälkeen, kun useat naiset kertoivat kokeneensa häirintää NBA-seurassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 4. 4

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 5. 5

  Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin ja lähti itkien kentältä – suursuosikki Manchester City hävisi kotonaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  9. 9

   Itäsuomalaiset miehet tulevat Viipuriin viihtymään ja vähät välittävät hiv-epidemiasta – ”En ole ikinä käynyt hiv-testissä, enkä mene”, sanoo Venäjällä seksipalveluja käyttävä Markku

   Tilaajille
  10. 10

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää