Urheilu

Jalkapallon suurvaltaa Fifaa johtaa Trumpin ja Putinin kaveri Gianni Infantino, joka hiljentää itsevaltaisesti soraäänet – ”Hän ei kuuntele mielipiteitä”

Infantino pääsi valtaan, kun FBI:n tutkinta kaatoi Sepp Blatterin ja Michel Platinin. Nyt Infantinoa kohtaan kasvaa oppositio Fifassa ja Uefassa.

Kuka on Gianni Infantino, 48, kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja, joka poseeraa suurvaltojen johtajien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin vieressä?

Tiistaina hän seisoi Yhdysvaltojen presidentin virka-asunnon Valkoisen talon tunnetuimmassa huoneessa, Oval Officessa, Donald Trumpin rinnalla ja ojensi Trumpille kaksi pelipaitaa ja erotuomarin kortit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tiedäthän, että jalkapallossa meillä on erotuomarit? Ja heillä on kortit, keltainen ja punainen. Keltainen kortti on varoitus, ja kun haluat potkia ulos jonkun ulos [näytti punaista korttia], joten näistä voi ehkä olla hyötyä”, Infantino opetti Trumpia, joka välittömästi näytti punaista korttia paikalla olleelle medialle.

Kaksi ja puoli kuukautta sitten Fifa myönsi vuoden 2026 jalkapallon MM-turnauksen Pohjois-Amerikalle, ja Infantinon delegaatio rakensi tiistaina Valkoisessa talossa perustaa sille, että kahdeksan vuoden kuluttua Yhdysvallat isännöi 60 MM-turnauksen ottelua. Meksikolla ja Kanadalla on kummallakin kymmenen ottelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kahden viime kuukauden aikana Infantino on näyttänyt olevansa sekä Trumpin että Venäjän presidentin Vladimir Putin ystävä.

”Me kaikki rakastuimme Venäjään.”

Venäjän MM-turnauksen finaalissa Infantino seisoi Vladimir Putinin rinnalla ja jakoi hänen kanssaan palkinnot finaalin jälkeen. Ennen kisoja Infantino sanoi olevansa samassa joukkueessa Putinin kanssa.

”Me kaikki rakastuimme Venäjään”, Infantino sanoi MM-turnauksen aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ironista on, että todennäköisesti Infantino ei olisi koko tehtävässä ilman Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin tutkintoja, jotka kytkeytyivät sekä Trumpin lähipiiriin että Venäjään.

Jotta ymmärtäisi, mitä Fifa sai korruptioon liitetyn entisen puheenjohtajan Sepp Blatterin tilalle ja miten vaihdos tapahtui, pitää palata vuoteen 2015 ja niin sanottuun Fifan korruptioskandaaliin.

Toukokuun 27. päivänä Sveitsin poliisiviranomaiset ratsasivat Baur au Lac –hotellin Zürichissä ja pidättivät yhdeksän johtavaa jalkapallovirkailijaa Yhdysvaltojen pyynnöstä. Siitä lähti purkautumaan auki korruption vyyhti, jota keritään auki vieläkin. Fifan korruptio ulottui järjestön huipulta maanosaliittojen johtoihin ja markkinointikumppaneihin ympäri maailmaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

17 vuotta Fifaa johtaneen Joseph ”Sepp” Blatterin piti lopulta erota, ja tilalle nousi helmikuussa 2016 45-vuotias sveitsiläinen urheilubyrokraatti Gianni Infantino, joka oli työskennellyt Euroopan jalkapalloliiton Uefan pääsihteerinä.

Infantinon pomo, Euroopan jalkapalloliiton puheenjohtaja Michel Platini oli suosikki Blatterin korvaajaksi, kunnes hän sai kuuden vuoden toimintakiellon jalkapallossa korruptiotutkintojen seurauksena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Fifaan kohdistunut tutkinta alkoi sen jälkeen, kun Fifa myönsi vuonna 2010 vuoden 2018 MM-turnauksen Venäjälle ja vuoden 2022 MM-turnauksen Qatarille.

Tutkinta oli kuitenkin alkanut jo aiemmin ja toisesta syystä, kun FBI oli tutkinut laitonta vedonlyöntiorganisaatiota, jonka johtohahmot liittyivät Venäjän organisoituun rikollisuuteen. Vedonlyöntiorganisaatio toimi Donald Trumpin omistamassa Trump Tower –pilvenpiirtäjässä New Yorkissa.

Tarvittiin kahden miehen, brittijournalisti Andrew Jenningsin ja entisen brittiagentti Christopher Steelen vihjeet, jotta FBI osasi kiinnittää huomionsa Venäjän MM-turnaukseen ja Fifan vuosikymmeniä jatkuneeseen korruptioon.

Steele tunnetaan nykyään paremmin osuudestaan Trump-tutkintaan. Steele kirjoitti muistion, jossa raportoitiin Trumpin yhteydet Venäjään.

FBI:ta johti vuonna 2010 Robert Mueller, nykyään Trumpia tutkiva erikoissyyttäjä. Vedonlyöntiorganisaatiota tutkinut, Muellerin alainen FBI-agentti, matkusti Lontooseen tapaamaan Christopher Steeleä, joka kertoi lisää organisaation taustalla toimivasta venäläisrikollisuudesta.

Steele oli samoihin aikoihin palkattu tekemään työtä Englannin vuoden 2018 MM-kampanjalle.

Steele havaitsi hälyttäviä asioita Venäjän hakukampanjassa ja soitti takaisin FBI-agentille ja sanoi, että heidän pitäisi tutkia, mitä tapahtuu Fifan MM-turnauksen hakuprosessissa.

”Hän päätti lähteä Venäjän perään tehdäkseen vaikutuksen.”

Fifan tutkinnasta Red Card -kirjan kirjoittaneen Ken Bensingerin mukaan tarina olisi toisenlainen, jollei eräs tietty FBI-agentti olisi ollut mukana tutkinnassa.

”Hän oli kunnianhimoinen agentti, joka oli saanut oman ryhmänsä. Hän halusi isoja tapauksia. Hän päätti lähteä Venäjän perään tehdäkseen vaikutuksen”, Bensinger sanoi Huffington Postin haastattelussa.

Sitten Venäjälle myönnettiin MM-turnaus. Alkoi FBI:n Fifa-tutkinta, joka johti Blatteriin eroon. Kun kesäkuussa 2015 Fifan johtajien pidätykset julkistettiin, niistä kertoi silloinen FBI-johtaja James Comey, jonka Donald Trump erotti toukokuussa 2017.

Infantino syntyi Sveitsissä italialaiseen viisilapsiseen perheeseen. Hän opiskeli lakia ennen kuin päätyi pääsihteeriksi International Center for Sports Studies –tutkimuskeskukseen Sveitsin Neuchatelissa. Uefassa hän aloitti uransa vuonna 2000 ja hilasi itsensä askel askeleelta kohti järjestön johtoa. Ensin hän nousi vuonna 2004 Uefan lakiosaston johtoon, ja lopulta vuonna 2009 hänestä tuli Euroopan maanosaliiton pääsihteeri.

Infantino vaikutti siihen, että EM-turnaus laajeni 24 joukkueen turnaukseksi. Samaa laajennusstrategiaa hän käytti Fifan puheenjohtajakampanjassaan, kun hän ajoi kampanjassaan 32 joukkueen turnauksen laajentamista 48 joukkueen turnaukseksi.

”Astumme nyt uuteen aikaan. Palautamme Fifan maineen ja varmistamme, että kaikki ovat tyytyväisiä siihen, mitä teemme.”

Infantino käytti Uefan varoja 500 000 dollaria, kun hän kiersi ympäri maailmaa puhumassa kampanjastaan. Lopulta hän voitti viimeisessä äänestyksessä äänin 115–88 Aasian jalkapalloliiton puheenjohtajan, sheikki Salman bin Ebrahim al-Khalifan.

”Fifa on kokenut surullisia aikoja, kriisin. Astumme nyt uuteen aikaan. Palautamme Fifan maineen ja varmistamme, että kaikki ovat tyytyväisiä siihen, mitä teemme”, Infantino sanoi valintansa jälkeen.

Infantino sai osansa tutkinnoista. Infantinon nimi löytyi niin sanotuista Panama-papereista. Hän oli vuosina 2003–2006 allekirjoittanut sopimuksia Fifan skandaaliin liitetyn epäillyn kanssa. Aiemmin Infantino oli väittänyt, että hänellä ei ole mitään tekemistä epäiltyjen kanssa.

BBC:n mukaan Infantino oli myös Fifan eettisen komitean tutkinnassa valintansa jälkeen.

Vuodetun muistion mukaan Infantino oli altistanut itsensä eturistiriidoille käyttämällä MM-kisoja hakeneen maan tarjoamaa yksityiskonetta matkoillaan, hän oli täyttänyt virkoja tarkistamatta ihmisten kelpoisuuksia tehtäviin ja lisäksi hän oli laskuttanut Fifalta mattoja, kukkia, smokin, kuntoilulaitteen ja pyykkipalveluja ja vaatinut ulkopuolista kuljettajaa, joka oli laskuttanut Fifaa Infantinon perheen kuljettamisesta.

Lopulta Fifan eettinen komitea ei löytänyt Infantinon toiminnasta eturistiriitoja eikä eettisen säännöstön rikkomuksia.

Myöhemmin Fifan eettinen komitea tutki Infantinon osuutta, kun Uefa oli myöntänyt vuonna 2015 Slovenian jalkapalloliitolle neljän miljoonan euron lainan, jolla liitto osti osuuden vedonlyöntiyhtiöstä.

Lainan hyväksymisen aikoihin Uefan nykyinen puheenjohtaja Aleksander Čeferin oli Slovenian jalkapalloliiton puheenjohtaja. Norjalaisen jalkapallolehden Josimarin selvityksen mukaan Čeferin oli Infantinon valinta, ja valintaprosessiin vaikutti merkittävästi se, että pohjoismaiset liitot antoivat ensimmäisinä tukensa Čeferinille.

Kuinka helppoa on siis uskoa Infantinon väitteitä siitä, että hän yrittää puhdistaa Fifan mainetta, kun samaan aikaan hänen toimensa kertovat jotain ihan muuta?

Toukokuussa 2017 Infantino siirsi sivuun eettisen komitean tutkintayksikön puheenjohtaja Cornel Borbélyn ja eettisen komitean tuomioyksikön puheenjohtajan Hans-Joachim Eckertin.

Borbély ja Eckert sanoivat päätöksen jälkeen, että heillä oli sadoittain tapauksia, joiden tutkinta pysähtyisi vuosiksi. Borbélyn ja Eckertin mukaan Infantinon johtama Fifa ei halua enää riippumatonta yksikköä tutkimaan korruptiota.

Elokuussa 2018 Fifa muokkasi eettistä säännöstöään. Aiemmin lahjonnasta ja korruptiosta syyttämisessä ei ollut aikarajoitteita. Uudesta säännöstöstä puuttuu sana korruptio. Uusien sääntöjen mukaan lahjonnasta, varojen väärinkäytöstä ja tulosmanipulaatiosta ei voi syyttää kymmenen vuoden jälkeen.

Kritiikkiä vaientaa säännöstön uusi rike: kunnianloukkaus. Säännöstöä noudattavia henkilöitä kielletään tekemästä kunnianloukkauksia Fifaa tai säännöstön mukaan toimivia henkilöitä kohtaan Fifan tapahtumissa. Kunnianloukkauksista voi joutua jopa viiden vuoden toimintakieltoon jalkapallossa.

Kesäkuussa 2018 Infantino ilmoitti asettuvansa ehdolle, kun puheenjohtajasta seuraavan kerran äänestetään vuonna 2019. Fifan ja Uefan sisällä on kasvanut pikku hiljaa oppositio itsevaltiaan lailla käyttäytyvää Infantinoa vastaan.

”Hän ei halua kuulla mielipiteitä”, Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja Reinhard Grindel sanoi kesäkuussa.

Lähteet: Independent, The Guardian, CBS Sports, BBC, Josimar, New York Times, Huffington Post.

Kuka?

Giovanni Infantino


  Syntynyt Sveitsin Brigissä 23. maaliskuuta 1970.

  Sveitsin ja Italian kansallisuudet.

  Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja.

  Työskenteli aiemmin kansainvälisen urheilutiedekeskuksen pääsihteerinä Sveitsin Neuchatelissa. Aloitti Euroopan jalkapalloliitto Uefassa työt vuonna 2000.

  Työskenteli Uefan lakiosaston johtajana vuodesta 2004 ja Uefan pääsihteerinä vuodesta 2009.

  Perheessä vaimo ja neljä lasta.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Unkari rankaisi armotta Huuhkajien virheistä – kotietu pudotuspeleihin näyttää vaikealta saavuttaa

 2. 2

  17-vuotias naiskuljettaja mursi selkänsä lennettyään turva-aidan läpi 270 kilometrin tuntivauhtia F3-kisassa – ”Voin hyvin”

 3. 3

  Älkää rakentako vielä patsasta Markku Kanervalle – Huuhkajilla on vielä paljon parannettavaa

 4. 4

  Noora Vuorela on äiti ja urheilija – hän puhuu asiasta, josta urheilijat yleensä vaikenevat: ”On helpompi hengittää, kun ahdistuksen saa ulos”

 5. 5

  Saksan nuori tähti Alexander Zverev yllätti Novak Djokovicin ja otti uransa suuriman turnausvoiton: ”Arvostan sitä, että annoit minun voittaa tänään”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Noora Vuorela on äiti ja urheilija – hän puhuu asiasta, josta urheilijat yleensä vaikenevat: ”On helpompi hengittää, kun ahdistuksen saa ulos”

 2. 2

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 3. 3

  17-vuotias naiskuljettaja mursi selkänsä lennettyään turva-aidan läpi 270 kilometrin tuntivauhtia F3-kisassa – ”Voin hyvin”

 4. 4

  Suomi kohtaa sunnuntaina Unkarin, ja maassa muistetaan yksi suomalainen jalkapallovaikuttaja yli muiden

 5. 5

  Pallopoika aiheutti yllättävää draamaa ATP-finaalien välierässä – ”Haluan pyytää anteeksi”, sanoi Alexander Zverev, joka kukisti Roger Federerin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 3. 3

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 4. 4

  Ruotsalaisäiti luki lento­koneessa juttua, jossa oli suuri kuva jalkapallo­tähdestä – pelaaja istui hänen tietämättään vieressä: ”Tilanne muuttui oudoksi mutta samalla hauskaksi”

 5. 5

  Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  6. 6

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  7. 7

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  8. 8

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  9. 9

   Lehti: Maltalaisen toimittajan murhan tilaajat tunnistettu

  10. 10

   Pyykinkuivaus ja varastointi aiheuttavat tuhoisia paloja – Palomestari: Jos sähkösauna ei ole käytössä, niin kiukaan sulake pitää ottaa irti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  4. 4

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  5. 5

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  8. 8

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  9. 9

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  10. 10

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää