Urheilu

Toope-hevonen lentää painepuvussa Amerikkaan – ”On vaikea arvioida, miltä lentäminen hevosesta tuntuu”

Pararatsastaja Katja Karjalaisen hevonen on päässyt tuotekehityksen kärkeen. Se puetaan suomalaisyrityksen hevosille kehittämään painevaatteeseen MM-kisalennolle yli Atlantin. Kokovartalomallinen puku on prototyyppi ja sen tarkoitus on helpottaa lentomatkailun aiheuttamaa turvotusta.

Kun pararatsastaja Katja Karjalaisen Kyöstiksi nimetty hevosauto kaartaa tallipihaan, Dr Doolittle eli Toope-ruuna on heti valmis juoksemaan sisään. Tällä kertaa Toope juoksee autoon kuitenkin sähkönsinisessä, päästä jalkoihin ulottuvassa painevaatteessa.

“Kutsumme Toopea puvun takia nyt Super-Toope-maniksi”, Karjalainen sanoo.

Karjalainen ja Toope kilpailevat syyskuussa Yhdysvalloissa ratsastuksen MM-kilpailuissa.

Matka Yhdysvaltoihin tarkoittaa Hyvinkäältä lähtevälle hevoselle kymmenien tuntien matkustamista kuljetusautolla, laivalla ja lentokoneessa. Matkustaminen vie kaikkiaan 1,5 viikkoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hevosen maa-, vesi- ja ilmakuljetus vaatii tarkan ennakkosuunnittelun, sillä pitkät matkustusajat vaikuttavat eläimiin eri tavoin.

Hevonen on luotu liikkumaan koko ajan, joten paikoillaan seisominen on sille luonnotonta. Hevosen jalat turpoavat, sen lihakset jäykistyvät ja suolisto-ongelmat voivat lisääntyä. Näitä helpottamaan Toope kokeilee painevaatetta nyt ensimmäisen kerran.

Tamperelainen Lymed-yritys on kehittänyt eläimille painevaatteita viime vuosina. Yritys valmistaa niitä muun muassa kameleille. Paine auttaa eläimiä palautumaan sekä poistamaan nestettä ja turvotusta niiden kehosta.

“Meitä on kyselty painetuotteita hevosille kymmenen vuoden ajan, mutta kamelit menivät viennissä hevosten edelle”, tuotekehitysvastaava Essi Toikka kertoo.

Toopella yritys testaa hevospuvun prototyyppiä.

“Vaikka hevonen on suuri eläin, se on herkkä turvotukselle. Hevosen jalat ovat monimuotoiset, joten rakennamme lahkeisiin erilaisia täytteitä”, Toikka kertoo.


Toope suhtautuu painevaatteeseen rauhallisen hämmästyneesti.

“Näyttää, että puvun paine myös rauhoittaa sitä”, Karjalainen arvioi.

Vasta matkan jälkeen ratsukko näkee, kuinka paljon painevaate Toopen matkustamista auttoi. Se on aiemmin käyttänyt painevaatteita jaloissaan, joissa turvotus on vähentynyt.

Myös Karjalainen käyttää ratsastaessaan painevaatteita. Hän on osin halvaantunut toiselta puolelta, joten painevaatteet auttavat hahmottamaan kehon rajoja.


Toopen matka alkaa Hyvinkäältä Helsingin Vuosaaren satamaan, jossa se jaloittelee lyhyesti. Sen jälkeen on edessä yli 30 tunnin matka laivalla Saksaan ja edelleen vierastalliin yöksi. Toope on niin rauhallinen, että pitkillä matkoilla sen voi ottaa jaloittelemaan vaikka saksalaisen autobahnin rekkaparkissa.

“Toope on siellä vain, että ai kiva, rekkoja”, Karjalainen kuvaa.

Saksasta matka jatkuu Hollantiin tutulle tallille, jossa hevonen palautuu vajaan viikon ennen Yhdysvaltojen lentoa. 8. syyskuuta MM-hevoset saapuvat Belgiaan lentoa varten. Belgiassa hevoset pakataan lentokontteihin ja koneeseen. Lastaus ja lento kestävät yli 12 tuntia.

“On vaikea arvioida, miltä lentäminen hevosesta tuntuu. Ei tiedetä, vaikuttaako paineen muutos niiden korviin”, Karjalainen sanoo.

Rion paralympialaisiin Toope lensi rauhallisesti ja söi tyytyväisenä heinää. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)


Karjalainen kiittää Toopea helppona matkustajana, mutta kertoo sen olevan nirso juomaan vieraiden paikkojen vettä. Laivalla sille on varattu oman tallin vettä. Muuten Toopea houkutellaan juomaan sekoittamalla veteen omenamehua.

“Vieraissa talleissa Toope juo mielellään ulkona, mutta tallissa vesi ei aina kelpaa. Kai se on sitä mieltä, että hotellihuoneen palvelu on heikkoa.”

Myös vieraalle heinälle Toope saattaa nyrpistellä. Euroopan matkaosuudelle sille on varattu 220 kiloa omaa heinää, mutta sitä ei saa viedä Yhdysvaltoihin. Mukaan pakataan myös lähes 90 kiloa väkirehuja.

“Herra prinsessa on niin tarkka ruokavaliostaan”, Karjalainen sanoo.


Suurin pelko hevosten pitkissä kuljetuksissa on sairastuminen kuljetuskuumeeseen, eli bakteeriperäiseen keuhkotulehdukseen. Hevoset altistuvat taudille, jos ne hengittävät suljetussa tilassa puru- tai heinäpölyä. Myös virtsan ammoniakki voi altistaa kuumeelle.

“Hevosautossamme on hyvä ilmanvaihto. Lisäksi käytämme purussa ainetta, joka sitoo virtsan ammoniakin paakuiksi”, Karjalainen kertoo.

Toope on iso hevonen, sen säkäkorkeus etujalkojen kohdalla on 180 senttiä. Kilpailureissun aikana hevonen menettää paljon massaa, mikä on hevosille tyypillistä. Karjalainen on lihottanut Toopea kesän, jotta painonpudotus ei haittaa.

“Tämä kesä oli niin kuiva, ettei laidunruohon avulla voinut nostaa painoa. Laiduntaminen oli Toopelle enemmän ehkä huulten heiluttelua kuin massan keräämistä.”

Yhdysvaltoihin saapumisen jälkeen Toope viettää kolme päivää karanteenitallissa. Sen jälkeen alkaa MM-mitalin metsästys.

Fakta

Hevoset lentävät Yhdysvaltoihin MM-kilpailuihin


  Kahdeksan ratsastuslajin MM-kilpailut järjestetään 11.–23. syyskuuta Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan Tryonissa.

  Mukana ovat olympialajit eli koulu-, este- ja kenttäratsastus, valjakkoajo, matkaratsastus, pararatsastus, voimistelun ja ratsastuksen yhdistävä vikellys sekä lännenratsastus reining.

  Suomen Ratsastajainliitto on nimennyt seitsemän suomalaisratsukkoa kilpailuihin.

  Kilpailuissa nähdään ratsastajia noin 70 maasta. Suuri osa hevosista lentää kilpailuihin Euroopasta.

Fakta

Painevaate on erikoismateriaalia


 Hevosen painevaate tehdään mittatilauksena.

 Hevosesta otetaan pukua varten 70 yksilöllistä mittaa.

 Vaate on paineellisesti kontrolloitu.

 Paine kevenee keskikehoa kohti. Se tehostaa nestekiertoa.

 Jalkojen erikoismuotoilu estää turpoamista.

 Puvun kangas on hengittävää erikoismateriaalia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hevosurheilu
 • Ratsastus
 • Eläimet
 • Hevonen
 • Minttu-Maaria Partanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

 2. 2

  HJK:n apuvalmentaja José Riveiro siirtyy Interin päävalmentajaksi – HJK ja Lehkosuo ovat käyneet keskusteluita jatkosta

 3. 3

  Huipulle palasi muuttunut mies – monien mielestä Tiger Woodsin comeback oli yksi urheiluhistorian hienoimmista

 4. 4

  Ruotsin jalkapallomaajoukkueen kapteeni tuli kaapista ja puhuu seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta: ”Jalkapalloa pelaava gay-nainen herättää paljon vihaa”

 5. 5

  Kimi Räikkösen tallikaveri jo tiedossa – ruotsalainen F1-kuljettaja joutui pettymään

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

 2. 2

  Ruotsin jalkapallomaajoukkueen kapteeni tuli kaapista ja puhuu seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta: ”Jalkapalloa pelaava gay-nainen herättää paljon vihaa”

 3. 3

  Kuinka paljon iloa voi saada sanasta jäätelötötterö? Yllättävän paljon, osoittavat Lauri Markkanen ja Kris Dunn

 4. 4

  Jääkiekon huippuseurojen tuloskunto tökkii – Juhlaottelu toi IFK:lle isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”

 5. 5

  Susijengin Mikael Jantusen matka ylioppilaskirjoituksiin Espanjan Aurinkorannalle oli kuin agenttitarina

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

 4. 4

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 5. 5

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti

  5. 5

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  6. 6

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  7. 7

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti
  3. Pelko Malediivien syöksymisestä kriisiin väheni, kun itsevaltainen presidentti myönsi vaalitappionsa – yllätystulos voi kääntää paratiisisaarten katseen Kiinasta länteen
  4. Presidentti Niinistö vastasi YK-puheessaan Trumpille mainitsematta häntä nimeltä: Kansainvälinen yhteistyö on ”paineen alla”
  5. 2 tuntia sitten
  6. Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita
  7. Airiston Helmi on ollut puolustusministeriön syynissä 2010-luvulla – mitään hälyttävää ei löytynyt
  8. Jokereille toinen peräkkäinen tappio ja ikävä takaisku – kapteeni Peter Regin loukkaantui
  9. Molemmat talousrikoksista epäillyt miehet vangittiin – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisi­operaatiosta
  10. Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi
  11. Ranskan ex-pääministeri Manuel Valls loikkaa Espanjan politiikkaan pyrkimällä Barcelonan pormestariksi – lupasi jättää Ranskan pysyvästi
  12. Britannian työväenpuolue otti uuden ärhäkän brexit-linjan: Ovi pidettävä auki uudelle EU-kansanäänestykselle
  13. Näytä lisää