Urheilu

Toope-hevonen lentää painepuvussa Amerikkaan – ”On vaikea arvioida, miltä lentäminen hevosesta tuntuu”

Pararatsastaja Katja Karjalaisen hevonen on päässyt tuotekehityksen kärkeen. Se puetaan suomalaisyrityksen hevosille kehittämään painevaatteeseen MM-kisalennolle yli Atlantin. Kokovartalomallinen puku on prototyyppi ja sen tarkoitus on helpottaa lentomatkailun aiheuttamaa turvotusta.

Kun pararatsastaja Katja Karjalaisen Kyöstiksi nimetty hevosauto kaartaa tallipihaan, Dr Doolittle eli Toope-ruuna on heti valmis juoksemaan sisään. Tällä kertaa Toope juoksee autoon kuitenkin sähkönsinisessä, päästä jalkoihin ulottuvassa painevaatteessa.

“Kutsumme Toopea puvun takia nyt Super-Toope-maniksi”, Karjalainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Karjalainen ja Toope kilpailevat syyskuussa Yhdysvalloissa ratsastuksen MM-kilpailuissa.

Matka Yhdysvaltoihin tarkoittaa Hyvinkäältä lähtevälle hevoselle kymmenien tuntien matkustamista kuljetusautolla, laivalla ja lentokoneessa. Matkustaminen vie kaikkiaan 1,5 viikkoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hevosen maa-, vesi- ja ilmakuljetus vaatii tarkan ennakkosuunnittelun, sillä pitkät matkustusajat vaikuttavat eläimiin eri tavoin.

Hevonen on luotu liikkumaan koko ajan, joten paikoillaan seisominen on sille luonnotonta. Hevosen jalat turpoavat, sen lihakset jäykistyvät ja suolisto-ongelmat voivat lisääntyä. Näitä helpottamaan Toope kokeilee painevaatetta nyt ensimmäisen kerran.

Tamperelainen Lymed-yritys on kehittänyt eläimille painevaatteita viime vuosina. Yritys valmistaa niitä muun muassa kameleille. Paine auttaa eläimiä palautumaan sekä poistamaan nestettä ja turvotusta niiden kehosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

“Meitä on kyselty painetuotteita hevosille kymmenen vuoden ajan, mutta kamelit menivät viennissä hevosten edelle”, tuotekehitysvastaava Essi Toikka kertoo.

Toopella yritys testaa hevospuvun prototyyppiä.

“Vaikka hevonen on suuri eläin, se on herkkä turvotukselle. Hevosen jalat ovat monimuotoiset, joten rakennamme lahkeisiin erilaisia täytteitä”, Toikka kertoo.


Toope suhtautuu painevaatteeseen rauhallisen hämmästyneesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

“Näyttää, että puvun paine myös rauhoittaa sitä”, Karjalainen arvioi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vasta matkan jälkeen ratsukko näkee, kuinka paljon painevaate Toopen matkustamista auttoi. Se on aiemmin käyttänyt painevaatteita jaloissaan, joissa turvotus on vähentynyt.

Myös Karjalainen käyttää ratsastaessaan painevaatteita. Hän on osin halvaantunut toiselta puolelta, joten painevaatteet auttavat hahmottamaan kehon rajoja.


Toopen matka alkaa Hyvinkäältä Helsingin Vuosaaren satamaan, jossa se jaloittelee lyhyesti. Sen jälkeen on edessä yli 30 tunnin matka laivalla Saksaan ja edelleen vierastalliin yöksi. Toope on niin rauhallinen, että pitkillä matkoilla sen voi ottaa jaloittelemaan vaikka saksalaisen autobahnin rekkaparkissa.

“Toope on siellä vain, että ai kiva, rekkoja”, Karjalainen kuvaa.

Saksasta matka jatkuu Hollantiin tutulle tallille, jossa hevonen palautuu vajaan viikon ennen Yhdysvaltojen lentoa. 8. syyskuuta MM-hevoset saapuvat Belgiaan lentoa varten. Belgiassa hevoset pakataan lentokontteihin ja koneeseen. Lastaus ja lento kestävät yli 12 tuntia.

“On vaikea arvioida, miltä lentäminen hevosesta tuntuu. Ei tiedetä, vaikuttaako paineen muutos niiden korviin”, Karjalainen sanoo.

Rion paralympialaisiin Toope lensi rauhallisesti ja söi tyytyväisenä heinää. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)


Karjalainen kiittää Toopea helppona matkustajana, mutta kertoo sen olevan nirso juomaan vieraiden paikkojen vettä. Laivalla sille on varattu oman tallin vettä. Muuten Toopea houkutellaan juomaan sekoittamalla veteen omenamehua.

“Vieraissa talleissa Toope juo mielellään ulkona, mutta tallissa vesi ei aina kelpaa. Kai se on sitä mieltä, että hotellihuoneen palvelu on heikkoa.”

Myös vieraalle heinälle Toope saattaa nyrpistellä. Euroopan matkaosuudelle sille on varattu 220 kiloa omaa heinää, mutta sitä ei saa viedä Yhdysvaltoihin. Mukaan pakataan myös lähes 90 kiloa väkirehuja.

“Herra prinsessa on niin tarkka ruokavaliostaan”, Karjalainen sanoo.


Suurin pelko hevosten pitkissä kuljetuksissa on sairastuminen kuljetuskuumeeseen, eli bakteeriperäiseen keuhkotulehdukseen. Hevoset altistuvat taudille, jos ne hengittävät suljetussa tilassa puru- tai heinäpölyä. Myös virtsan ammoniakki voi altistaa kuumeelle.

“Hevosautossamme on hyvä ilmanvaihto. Lisäksi käytämme purussa ainetta, joka sitoo virtsan ammoniakin paakuiksi”, Karjalainen kertoo.

Toope on iso hevonen, sen säkäkorkeus etujalkojen kohdalla on 180 senttiä. Kilpailureissun aikana hevonen menettää paljon massaa, mikä on hevosille tyypillistä. Karjalainen on lihottanut Toopea kesän, jotta painonpudotus ei haittaa.

“Tämä kesä oli niin kuiva, ettei laidunruohon avulla voinut nostaa painoa. Laiduntaminen oli Toopelle enemmän ehkä huulten heiluttelua kuin massan keräämistä.”

Yhdysvaltoihin saapumisen jälkeen Toope viettää kolme päivää karanteenitallissa. Sen jälkeen alkaa MM-mitalin metsästys.

Fakta

Hevoset lentävät Yhdysvaltoihin MM-kilpailuihin


  Kahdeksan ratsastuslajin MM-kilpailut järjestetään 11.–23. syyskuuta Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan Tryonissa.

  Mukana ovat olympialajit eli koulu-, este- ja kenttäratsastus, valjakkoajo, matkaratsastus, pararatsastus, voimistelun ja ratsastuksen yhdistävä vikellys sekä lännenratsastus reining.

  Suomen Ratsastajainliitto on nimennyt seitsemän suomalaisratsukkoa kilpailuihin.

  Kilpailuissa nähdään ratsastajia noin 70 maasta. Suuri osa hevosista lentää kilpailuihin Euroopasta.

Fakta

Painevaate on erikoismateriaalia


 Hevosen painevaate tehdään mittatilauksena.

 Hevosesta otetaan pukua varten 70 yksilöllistä mittaa.

 Vaate on paineellisesti kontrolloitu.

 Paine kevenee keskikehoa kohti. Se tehostaa nestekiertoa.

 Jalkojen erikoismuotoilu estää turpoamista.

 Puvun kangas on hengittävää erikoismateriaalia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hevosurheilu
 • Ratsastus
 • Eläimet
 • Hevonen
 • Minttu-Maaria Partanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Jaakko Hänninen ajoi Saimaan saaresta läpi talven pyörällä yli 30 kilometrin päähän lukioon – nyt hän on MM-mitalisti, jolla on suomalaiselle pyöräilijälle harvinainen ominaisuus

 2. 2

  Sulivatko Huuhkajien mahdollisuudet Kansojen liigan välierien kotietuun? Eivät, mutta ratkaisua saadaan odottaa yli vuosi

 3. 3

  Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri Condoleezza Rice tyrmäsi villin huhun: ”En ole valmis valmentamaan NFL:ssä”

 4. 4

  Jo kolmosia harjoituksissa heittänyt Lauri Markkanen vitsaili Donald Trumpin väärinkäsityksen kustannuksella – ”Tarvitseeko joku haravointia?”

 5. 5

  ”Harmittaa perhanasti”, Huuhkaja-kapteeni Paulus Arajuuri sadatteli Unkari-pelin jälkeen – kotietu pudotuspeleihin näyttää vaikealta saavuttaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Noora Vuorela on äiti ja urheilija – hän puhuu asiasta, josta urheilijat yleensä vaikenevat: ”On helpompi hengittää, kun ahdistuksen saa ulos”

 2. 2

  Jaakko Hänninen ajoi Saimaan saaresta läpi talven pyörällä yli 30 kilometrin päähän lukioon – nyt hän on MM-mitalisti, jolla on suomalaiselle pyöräilijälle harvinainen ominaisuus

 3. 3

  17-vuotias naiskuljettaja mursi selkänsä lennettyään turva-aidan läpi 270 kilometrin tuntivauhtia F3-kisassa – ”Voin hyvin”

 4. 4

  Karmeat virheet toivat Huuhkajille toisen perättäisen tappion Kansojen liigassa – Unkari otti helpon voiton

 5. 5

  Tästä taitaisi naapurin mummokin osua – Afrikan mestaruus­turnauksen karsinnoissa nähtiin melkoinen huti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 3. 3

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 4. 4

  Ruotsalaisäiti luki lento­koneessa juttua, jossa oli suuri kuva jalkapallo­tähdestä – pelaaja istui hänen tietämättään vieressä: ”Tilanne muuttui oudoksi mutta samalla hauskaksi”

 5. 5

  Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  2. 2

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten riemastus Trumpin haravointi­kommenteista uutisoitiin laajasti kansain­välisessä mediassa – Mutta oliko Yhdysvaltain presidentti sittenkin oikeassa?

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Pohjoiskorealainen sotilas pakeni vuosi sitten rajan yli luotisateessa – Nyt kenraalin poika antoi ensimmäisen haastattelun: ”Pelkäsin teloitusta”

  6. 6

   Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi, väittää tutkimus – Opetushallituksen pääjohtaja ihmettelee tuloksia

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  8. 8

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  9. 9

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  10. 10

   Sdp:n Antti Rinnettä kuullaan todistajana Kittilä-käräjillä tänään: ”Vastaan parhaan tahtoni mukaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  6. 6

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  7. 7

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  8. 8

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  9. 9

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  10. 10

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  8. 8

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jo kolmosia harjoituksissa heittänyt Lauri Markkanen vitsaili Donald Trumpin väärinkäsityksen kustannuksella – ”Tarvitseeko joku haravointia?”
  3. Sulivatko Huuhkajien mahdollisuudet Kansojen liigan välierien kotietuun? Eivät, mutta ratkaisua saadaan odottaa yli vuosi
  4. Sdp:n Antti Rinnettä kuullaan todistajana Kittilä-käräjillä tänään: ”Vastaan parhaan tahtoni mukaan”
  5. Raju takaa-ajo: Kahtasataa kaahannut mies ohitteli holtittomasti ja ajoi väärällä kaistalla keskellä asutusta Järvenpäässä
  6. Unicef palkitsi HS:n – Lasten uutiset ja lasten tiedekysymykset saavat tunnustuksen
  7. Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja
  8. Jaakko Hänninen ajoi Saimaan saaresta läpi talven pyörällä yli 30 kilometrin päähän lukioon – nyt hän on MM-mitalisti, jolla on suomalaiselle pyöräilijälle harvinainen ominaisuus
  9. Tunti sitten
  10. Suomalaisten riemastus Trumpin haravointi­kommenteista uutisoitiin laajasti kansain­välisessä mediassa – Mutta oliko Yhdysvaltain presidentti sittenkin oikeassa?
  11. Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri Condoleezza Rice tyrmäsi villin huhun: ”En ole valmis valmentamaan NFL:ssä”
  12. Kalifornian paloalueella vieraillut Trump neuvoi ottamaan Suomesta mallia maastopalojen ehkäisyssä – Kuolonuhreja jo lähes 80
  13. Näytä lisää