Urheilu

Toope-hevonen lentää painepuvussa Amerikkaan – ”On vaikea arvioida, miltä lentäminen hevosesta tuntuu”

Pararatsastaja Katja Karjalaisen hevonen on päässyt tuotekehityksen kärkeen. Se puetaan suomalaisyrityksen hevosille kehittämään painevaatteeseen MM-kisalennolle yli Atlantin. Kokovartalomallinen puku on prototyyppi ja sen tarkoitus on helpottaa lentomatkailun aiheuttamaa turvotusta.

Kun pararatsastaja Katja Karjalaisen Kyöstiksi nimetty hevosauto kaartaa tallipihaan, Dr Doolittle eli Toope-ruuna on heti valmis juoksemaan sisään. Tällä kertaa Toope juoksee autoon kuitenkin sähkönsinisessä, päästä jalkoihin ulottuvassa painevaatteessa.

“Kutsumme Toopea puvun takia nyt Super-Toope-maniksi”, Karjalainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Karjalainen ja Toope kilpailevat syyskuussa Yhdysvalloissa ratsastuksen MM-kilpailuissa.

Matka Yhdysvaltoihin tarkoittaa Hyvinkäältä lähtevälle hevoselle kymmenien tuntien matkustamista kuljetusautolla, laivalla ja lentokoneessa. Matkustaminen vie kaikkiaan 1,5 viikkoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hevosen maa-, vesi- ja ilmakuljetus vaatii tarkan ennakkosuunnittelun, sillä pitkät matkustusajat vaikuttavat eläimiin eri tavoin.

Hevonen on luotu liikkumaan koko ajan, joten paikoillaan seisominen on sille luonnotonta. Hevosen jalat turpoavat, sen lihakset jäykistyvät ja suolisto-ongelmat voivat lisääntyä. Näitä helpottamaan Toope kokeilee painevaatetta nyt ensimmäisen kerran.

Tamperelainen Lymed-yritys on kehittänyt eläimille painevaatteita viime vuosina. Yritys valmistaa niitä muun muassa kameleille. Paine auttaa eläimiä palautumaan sekä poistamaan nestettä ja turvotusta niiden kehosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

“Meitä on kyselty painetuotteita hevosille kymmenen vuoden ajan, mutta kamelit menivät viennissä hevosten edelle”, tuotekehitysvastaava Essi Toikka kertoo.

Toopella yritys testaa hevospuvun prototyyppiä.

“Vaikka hevonen on suuri eläin, se on herkkä turvotukselle. Hevosen jalat ovat monimuotoiset, joten rakennamme lahkeisiin erilaisia täytteitä”, Toikka kertoo.


Toope suhtautuu painevaatteeseen rauhallisen hämmästyneesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

“Näyttää, että puvun paine myös rauhoittaa sitä”, Karjalainen arvioi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vasta matkan jälkeen ratsukko näkee, kuinka paljon painevaate Toopen matkustamista auttoi. Se on aiemmin käyttänyt painevaatteita jaloissaan, joissa turvotus on vähentynyt.

Myös Karjalainen käyttää ratsastaessaan painevaatteita. Hän on osin halvaantunut toiselta puolelta, joten painevaatteet auttavat hahmottamaan kehon rajoja.


Toopen matka alkaa Hyvinkäältä Helsingin Vuosaaren satamaan, jossa se jaloittelee lyhyesti. Sen jälkeen on edessä yli 30 tunnin matka laivalla Saksaan ja edelleen vierastalliin yöksi. Toope on niin rauhallinen, että pitkillä matkoilla sen voi ottaa jaloittelemaan vaikka saksalaisen autobahnin rekkaparkissa.

“Toope on siellä vain, että ai kiva, rekkoja”, Karjalainen kuvaa.

Saksasta matka jatkuu Hollantiin tutulle tallille, jossa hevonen palautuu vajaan viikon ennen Yhdysvaltojen lentoa. 8. syyskuuta MM-hevoset saapuvat Belgiaan lentoa varten. Belgiassa hevoset pakataan lentokontteihin ja koneeseen. Lastaus ja lento kestävät yli 12 tuntia.

“On vaikea arvioida, miltä lentäminen hevosesta tuntuu. Ei tiedetä, vaikuttaako paineen muutos niiden korviin”, Karjalainen sanoo.

Rion paralympialaisiin Toope lensi rauhallisesti ja söi tyytyväisenä heinää. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)


Karjalainen kiittää Toopea helppona matkustajana, mutta kertoo sen olevan nirso juomaan vieraiden paikkojen vettä. Laivalla sille on varattu oman tallin vettä. Muuten Toopea houkutellaan juomaan sekoittamalla veteen omenamehua.

“Vieraissa talleissa Toope juo mielellään ulkona, mutta tallissa vesi ei aina kelpaa. Kai se on sitä mieltä, että hotellihuoneen palvelu on heikkoa.”

Myös vieraalle heinälle Toope saattaa nyrpistellä. Euroopan matkaosuudelle sille on varattu 220 kiloa omaa heinää, mutta sitä ei saa viedä Yhdysvaltoihin. Mukaan pakataan myös lähes 90 kiloa väkirehuja.

“Herra prinsessa on niin tarkka ruokavaliostaan”, Karjalainen sanoo.


Suurin pelko hevosten pitkissä kuljetuksissa on sairastuminen kuljetuskuumeeseen, eli bakteeriperäiseen keuhkotulehdukseen. Hevoset altistuvat taudille, jos ne hengittävät suljetussa tilassa puru- tai heinäpölyä. Myös virtsan ammoniakki voi altistaa kuumeelle.

“Hevosautossamme on hyvä ilmanvaihto. Lisäksi käytämme purussa ainetta, joka sitoo virtsan ammoniakin paakuiksi”, Karjalainen kertoo.

Toope on iso hevonen, sen säkäkorkeus etujalkojen kohdalla on 180 senttiä. Kilpailureissun aikana hevonen menettää paljon massaa, mikä on hevosille tyypillistä. Karjalainen on lihottanut Toopea kesän, jotta painonpudotus ei haittaa.

“Tämä kesä oli niin kuiva, ettei laidunruohon avulla voinut nostaa painoa. Laiduntaminen oli Toopelle enemmän ehkä huulten heiluttelua kuin massan keräämistä.”

Yhdysvaltoihin saapumisen jälkeen Toope viettää kolme päivää karanteenitallissa. Sen jälkeen alkaa MM-mitalin metsästys.

Fakta

Hevoset lentävät Yhdysvaltoihin MM-kilpailuihin


  Kahdeksan ratsastuslajin MM-kilpailut järjestetään 11.–23. syyskuuta Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan Tryonissa.

  Mukana ovat olympialajit eli koulu-, este- ja kenttäratsastus, valjakkoajo, matkaratsastus, pararatsastus, voimistelun ja ratsastuksen yhdistävä vikellys sekä lännenratsastus reining.

  Suomen Ratsastajainliitto on nimennyt seitsemän suomalaisratsukkoa kilpailuihin.

  Kilpailuissa nähdään ratsastajia noin 70 maasta. Suuri osa hevosista lentää kilpailuihin Euroopasta.

Fakta

Painevaate on erikoismateriaalia


 Hevosen painevaate tehdään mittatilauksena.

 Hevosesta otetaan pukua varten 70 yksilöllistä mittaa.

 Vaate on paineellisesti kontrolloitu.

 Paine kevenee keskikehoa kohti. Se tehostaa nestekiertoa.

 Jalkojen erikoismuotoilu estää turpoamista.

 Puvun kangas on hengittävää erikoismateriaalia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hevosurheilu
 • Ratsastus
 • Eläimet
 • Hevonen
 • Minttu-Maaria Partanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Eva Wahlström raivostui MM-ottelun yllättävästä peruuntumista: torstaina piti olla välipunnitus – ”Myös vähän itkin, pettymys on tosi suuri”

 2. 2

  Jokerit höykytti Omskia ja otti neljännen peräkkäisen voiton – ”Minulla ei ole ilmoitettavaa”, päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoi Kristian Vesalaisesta

 3. 3

  Anthony Joshua aikoo kiistattomaksi raskaansarjan mestariksi jo ensi vuonna – vain yhdellä nyrkkeilijällä on ollut neljä mestaruusvyötä

 4. 4

  Entinen NFL-pelaaja tuli kaapista ulos pari viikkoa sitten, meni jo naimisiin miesystävänsä kanssa – ystävä palautti hääkutsun, koska luuli sitä vitsiksi

 5. 5

  Tässäkö on F1-kauden paras kuljettaja? Britit syyttävät venäläisiä äänestyksen manipuloinnista, mutta vastaus löytyy Facebookista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ainoastaan irlantilaiset häviävät suomalaisia enemmän rahapeleissä Euroopassa, sanoo ekonomisti – Auttaisiko siihen Veikkauksen monopolin purkaminen?

 2. 2

  Tässäkö on F1-kauden paras kuljettaja? Britit syyttävät venäläisiä äänestyksen manipuloinnista, mutta vastaus löytyy Facebookista

 3. 3

  Kansojen liigan alkulohkot saatiin päätökseen – tämä kolmikko haastaa Huuhkajat pudotuspeleissä

 4. 4

  Kristian Vesalainen siirtymässä Jokereihin Winnipeg Jetsin toiveista huolimatta – ”Ymmärrän, että pelaaja haluaa pelata NHL:ssä, mutta se paikka pitää ansaita”

 5. 5

  Pallo verkkoon kantapäällä yli maalivahdin – Englannin nuorelta tähdeltä taiturimainen viimeistely

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

 2. 2

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 3. 3

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 4. 4

  Jaakko Hänninen ajoi Saimaan saaresta läpi talven pyörällä yli 30 kilometrin päähän lukioon – nyt hän on MM-mitalisti, jolla on suomalaiselle pyöräilijälle harvinainen ominaisuus

 5. 5

  Vahva myrkkymaali olisi estänyt merirokon kiinnittymisen Tapio Lehtisen veneen pohjaan – nyt tarvitaan raappaa ja paistinpannua, että äyriäiset saa irti

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia

  2. 2

   Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

  3. 3

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  4. 4

   Andersson pääsi loistamaan, Sipilä jäi varjoon ja Halla-aho on petrannut esiintyjänä – HS arvioi ensimmäisen suuren vaalitentin

  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Ihmisen koko vartalon voi nyt skannata kerralla – mullistava tekniikka näyttää, kuinka lääkeaine kulkee ihmiskehossa

  7. 7

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  8. 8

   Brittilehdistö haukkuu lumettoman Suomen ”craplandiksi” ja marraskuisen Rovaniemen ”jingle helliksi”

  9. 9

   Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

  10. 10

   Volvo ei esittele autonäyttelyssä yhtäkään autoa – Syy on se, että automaailma sellaisena kuin sen tunnemme on kohdannut loppunsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  2. 2

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  3. 3

   Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

  4. 4

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  6. 6

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  7. 7

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  8. 8

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  9. 9

   Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

  10. 10

   Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Syrjäyttämisyritys hiipui – Theresa May viimeisteli brexit-sopimusta Brysselissä: Auki on yhä useita kohtia, neuvottelut jatkuvat
  3. Jokerit höykytti Omskia ja otti neljännen peräkkäisen voiton – ”Minulla ei ole ilmoitettavaa”, päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoi Kristian Vesalaisesta
  4. Tunti sitten
  5. Eva Wahlström raivostui MM-ottelun yllättävästä peruuntumista: torstaina piti olla välipunnitus – ”Myös vähän itkin, pettymys on tosi suuri”
  6. Korisliiga: Seagulls otti kauden ensimmäisen vierasvoittonsa – Karhu palasi voittajaksi, Kouvoille ensimmäinen kotitappio
  7. Pisan torni ei enää kallistu, ja se on jopa suoristunut
  8. Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia
  9. Angela Merkel kutsui tunteikkaassa puheessaan siirtolais­sopimuksen vastustamista ”nationalismiksi puhtaimmassa muodossaan”
  10. 2 tuntia sitten
  11. EU:n eritahtisuus voi lisääntyä, kun Saksa ja Ranska tuovat ideansa seuraavaan huippukokoukseen Tilaajille
  12. Andersson pääsi loistamaan, Sipilä jäi varjoon ja Halla-aho on petrannut esiintyjänä – HS arvioi ensimmäisen suuren vaalitentin
  13. Anthony Joshua aikoo kiistattomaksi raskaansarjan mestariksi jo ensi vuonna – vain yhdellä nyrkkeilijällä on ollut neljä mestaruusvyötä
  14. Näytä lisää