Urheilu

Jorma Kemppainen vakuuttaa jaksavansa työssään yleisurheilun ”sylkykuppina” – sydänleikkaustaan hän kuvailee ”vuorotteluvapaaksi”

Lehmänhermoinen valmennusjohtaja Jorma Kemppainen on valmis olemaan ukkosenjohdattimena muiden valmentajien puolesta. ”Terveys kestää”, hän sanoo Tampereen Suomi–Ruotsi-maaottelun tunnelmissa.

Tampere

Harvoin on yksi ihminen joutunut kotimaisessa urheilussa samanlaiseen tulitukseen kuin Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen mitalittomien yleisurheilun EM-kisojen jälkeen.

Kemppaisesta on tullut yleisurheilun heikon menestyksen maalitaulu, sylkykuppi ja syntipukki, vaikkei hän itse valmenna ketään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On pohdittu, myös julkisuudessa, eikö hän ymmärrä erota tehtävästään. Kemppaisella on oltava lehmänhermot.

”Johonkin se paine pitää purkaa. Käyn siihen kanavaksi. On parempi, että huonoina aikoina yksi ihminen on ukkosenjohdattimena kuin muut valmentajat”, Kemppainen sanoo rauhallisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kritiikki on mennyt osin henkilökohtaisuuksiin. On jopa epäilty, ettei sydänleikkauksen läpikäyneen miehen kunto kestä paineita.

”Terveys kestää. Voin haastaa kenet tahansa aamukuudelta kanssani lenkille”, hyväkuntoisen oloinen ja näköinen Kemppainen sanoi.

Oli sattumaa, että lääkäri löysi kolme vuotta sitten 50-vuotistarkastuksessa sydänvian. Aortta oli laajentunut synnynnäisesti. Kemppaiselle tehtiin avoleikkaus, ja hän oli kolme kuukautta sairauslomalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se oli minun vuorotteluvapaani. Ilman korjausleikkausta aortta olisi voinut revetä 70–80-vuotiaana”, sanoo yleisurheilumies, joka hiihtää talvisin yli tuhat kilometriä.

Eniten häntä harmittaa, että iso osa yleisurheilua ja Urheiluliittoa kohtaan tulevasta kritiikistä on peräisin omilta joukoilta.

”Pahimmat huutajat ovat omissa porukoissa. Joukossa on ihmisiä, jotka kutsuvat itseään urheilupomoiksi ja jotka pyrkivät jopa kansanedustajiksi, mutta joilla ei ole omia näyttöjä yleisurheilussa. Heitä en arvosta. Arvostan entisiä urheilijoita ja valmentajia, jotka tietävät, missä mennään. He ovat tehneet kovaa työtä, ja silloin saa sanoa”, 53-vuotias Kemppainen innostuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kemppainen puolustaa työnantajaansa Urheiluliittoa, joka on joutunut hänen mielestään kohtuuttoman huomion kohteeksi.

SUL ajautui kesän aikana kriisistä ja kohusta toiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

EM-kisojen joukkueen valinnassa oli kummallisuuksia. Seitsenottelija Maria Huntington ilmoitettiin väärään lajiin, superlupausta Alisa Vainiota ei valittu kymppitonnin juoksuun ja joukkueessa oli urheilijoita, joilla ei alkujaankaan ollut mitään mahdollisuuksia.

Kisojen aikana urheilijat valittivat huonosta joukkuehengestä ja järjestelyistä.

Paraurheilijoiden EM-kisoissa nousi kohu omavastuusta, vaikka se on ollut normaali käytäntö, eikä se ole laitonta.

Kuinka iso johtamisongelma SUL:ssa nähdyn perusteella oikein on?

”Hyvä kysymys, en osaa sanoa. Asioilla on kuitenkin laajempi tausta kuin se, mitä julkisuudessa puhutaan. On palattava perusasioiden ääreen”, Kemppainen sanoo.

Perusasioilla hän tarkoittaa sitä, että EM-kisoihin valmistautumiseen liittyvät ongelmat on purettava auki pala palalta, harjoitus harjoitukselta ja video videolta.

Kuinka monta kertaa valmentaja on päässyt seuraamaan urheilijan treeniä? Kuinka monta päivää urheilija on ollut terveenä? Kuinka monta hyppyä, heittoa ja juoksua urheilija on tehnyt?

”Vastauksen pitää olla siinä, kuinka paljon tekijöissä on eroa Euroopan parhaisiin. Se on valmennuksen ydintä, ja siihen pitää käydä kiinni. Enemmän siihen kuin onko huoneessa ollut kuuma vai kylmä ja onko ollut vessahätä”, Kemppainen kärjistää ja näpäyttää urheilutoimituksia pintakuohun lietsonnasta.

”Urheilutoimitukset ovat aika niukkoja monissa paikoissa. Niissä seurataan urheilijoiden päivityksiä sosiaalisessa mediassa, ja jos joku asia nousee esille, siitä tehdään kohujuttu, jota SUL:n pitää selvittää”, Kemppainen sanoo.

Pitääkö urheilijoiden ääntä suitsia, ettei epäkohtia nouse esille?

”Missään tapauksessa ei pidä lähteä suitsimaan. Puolen päivän kohua ei voi sivuuttaa kohauttamalla olkapäitä. Näin toiminta kehittyy ja pitää miettiä, mitä voidaan tehdä.”

Tulevissa arvokisoissa yksi painopiste voi olla joukkuehengen kehittäminen ainakin Euroopassa pidettävissä arvokisoissa.

EM-Berliinissä eräät urheilijat jäivät kisapaikalle omalla kustannuksellaan. Vanhaan hyvään aikaan koko joukkue matkusti ja palasi yhdessä. Urheilijat oppivat tuntemaan toisensa ja jäivät kannustamaan oman kisansa jälkeen muita.

Nykyisillä tiukoilla resursseilla kultaiset ajat tuskin palaavat. Kemppaista asia selvästi mietityttää.

”Kritiikistä on otettava opiksi. Olen vanhan kansan ihminen. Urheilijan pitää ensin tietää, miten kaikki on järjestetty käytännössä. Koska matkustetaan ja koska syödään. Jos henkiset asiat nousevat esille, sille pitää tehdä jotakin”, Kemppainen sanoo.

Jyväskylän yliopistonlehtori ja liikuntapedagogi Marja Kokkonen selvittää parhaillaan EM-kisojen henkistä ilmapiiriä. Hän on lähettänyt kyselyn jokaiselle 43:lle kisoissa olleelle urheilijalle, valmentajille ja joukkueen johdolle, kaikkiaan lähes 90 ihmiselle.

Tulokset ovat vielä yksittäisiä kommentteja ilman johtopäätöksiä.

Urheilijat ovat kaivanneet yhteisiä hetkiä ja ohjelmaa. Tarvitaanko joukkueessa jonkinlaista viihdemestaria?

”Minusta ei ole siihen tehtävään. Yritän, että joukkueessa on ollut henkilöitä, joihin urheilijat ovat voineet turvautua”, Kemppainen sanoo.

Vuosi sitten maajoukkueen urheilijat nostivat esille kaksi toivetta. Ensimmäinen oli, että urheilijat saavat kisapaikalle mukaan henkilökohtaisen valmentajansa. Toisena oli, että urheilija saa asua yhden hengen huoneessa.

Kemppaisen mukaan EM-kisoissa noin 80 prosentilla urheilijoista oli mukana oma valmentajansa. Suurin osa tosin joutui maksamaan matkansa itse.

Urheilijoiden huonekiintiön määrää kisajärjestäjä.

Ensi vuoden päätavoite on MM-kisoissa Dohassa. Kuuman sään takia kisat pidetään poikkeuksellisesti syys–lokakuun vaihteessa. Se tuo omat paineensa kisakunnon viimeistelyyn, josta ei välttämättä tule helppoa.

Mitä tapahtuu, jos mitalittomat kaudet jatkuvat, kun MM-kisoihin Suomesta pääsee korkeintaan ehkä 15 urheilijaa?

”Sanomattakin on selvää, että menestys on tärkeää. SUL:n hallitus määrittää mitalitavoitteen ja samalla minun asemani. Itse en ole sitä miettinyt. On ollut niin paljon muuta pöhinää.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Jalkapallomaailman kuuluisin hiuspehko lähti – Twitter pursuaa kuvia tukan uudesta kodista: Messi, Ronaldo, Mourinho

 2. 2

  Kimi Räikkönen julkaisi kuvan uran alkuajoilta – muita kuljettajia ei moni tunnista, mutta Lionel Messi saa useamman äänen

 3. 3

  Patrik Laine on aloittanut NHL-kauden huonommin kuin koskaan aiemmin – pitääkö jo olla huolissaan?

 4. 4

  Rikosoikeuden opiskelijalla pimeni koripallo-ottelussa Yhdysvalloissa – törkytemppu toi porttikiellon yliopistoon

 5. 5

  Hiihtäjä Anne Kyllönen on toipunut selkäleikkauksesta odotettua nopeammin – osallistui jo maajoukkueen tehoharjoitukseen: ”En osaa kuvailla, miten paljon nautin siitä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kivi, sakset, paperi oli liikaa – jalkapallo­erotuomari hyllytettiin kolmeksi viikoksi: ”Erittäin epäammattimaista”

 2. 2

  Tahallaan keskeyttänyt Krista Pärmäkoski sai kirjallisen varoituksen – ”Otan vakavasti ja opikseni tästä”

 3. 3

  Kimi Räikkönen julkaisi kuvan uran alkuajoilta – muita kuljettajia ei moni tunnista, mutta Lionel Messi saa useamman äänen

 4. 4

  Kondomifirman sponsorilogo puuttui – Jokerien kausikortit menivät vaihtoon

 5. 5

  Rikosoikeuden opiskelijalla pimeni koripallo-ottelussa Yhdysvalloissa – törkytemppu toi porttikiellon yliopistoon

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Lentoemäntä Aleksandra Blinnikka on Suomen tuntemattomin maailmanmestari – hänelle pärjätäkseen miehet tarvitsevat suuremman purjeen: ”Suomessa olen lyömätön, lyön miehetkin”

 4. 4

  Kimi Räikkönen hoiti Brasilian ”ratakävelyn” tyylilleen sopivasti – fanit riemastuivat

 5. 5

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  2. 2

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  3. 3

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Brexit-sopimus horjuttaa Britannian hallitusta ministerien erotessa – pääministeri May astuu parlamentin hiostettavaksi, suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin

  7. 7

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  8. 8

   Sairaat ja lannistuneet ihmiset juoksevat luukulta luukulle saamatta apua – Ministeriön raportti maalaa karun kuvan työttömien palvelusta Suomessa

  9. 9

   Syyttäjä vaatii Saudi-Arabiassa kuolemantuomiota viidelle toimittaja Khashoggin murhasta syytetylle

  10. 10

   Järvenpää panee 600 000 euroa lisää 25-kerroksiseen tornitaloon, jota ei rakenneta – Kaupunginjohtaja: ”Kyllä te pääsette riipimään ja rääpimään ja piehtaroimaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  5. 5

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  6. 6

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  9. 9

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  10. 10

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää