Urheilu

Jorma Kemppainen vakuuttaa jaksavansa työssään yleisurheilun ”sylkykuppina” – sydänleikkaustaan hän kuvailee ”vuorotteluvapaaksi”

Lehmänhermoinen valmennusjohtaja Jorma Kemppainen on valmis olemaan ukkosenjohdattimena muiden valmentajien puolesta. ”Terveys kestää”, hän sanoo Tampereen Suomi–Ruotsi-maaottelun tunnelmissa.

Tampere

Harvoin on yksi ihminen joutunut kotimaisessa urheilussa samanlaiseen tulitukseen kuin Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen mitalittomien yleisurheilun EM-kisojen jälkeen.

Kemppaisesta on tullut yleisurheilun heikon menestyksen maalitaulu, sylkykuppi ja syntipukki, vaikkei hän itse valmenna ketään.

On pohdittu, myös julkisuudessa, eikö hän ymmärrä erota tehtävästään. Kemppaisella on oltava lehmänhermot.

”Johonkin se paine pitää purkaa. Käyn siihen kanavaksi. On parempi, että huonoina aikoina yksi ihminen on ukkosenjohdattimena kuin muut valmentajat”, Kemppainen sanoo rauhallisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kritiikki on mennyt osin henkilökohtaisuuksiin. On jopa epäilty, ettei sydänleikkauksen läpikäyneen miehen kunto kestä paineita.

”Terveys kestää. Voin haastaa kenet tahansa aamukuudelta kanssani lenkille”, hyväkuntoisen oloinen ja näköinen Kemppainen sanoi.

Oli sattumaa, että lääkäri löysi kolme vuotta sitten 50-vuotistarkastuksessa sydänvian. Aortta oli laajentunut synnynnäisesti. Kemppaiselle tehtiin avoleikkaus, ja hän oli kolme kuukautta sairauslomalla.

”Se oli minun vuorotteluvapaani. Ilman korjausleikkausta aortta olisi voinut revetä 70–80-vuotiaana”, sanoo yleisurheilumies, joka hiihtää talvisin yli tuhat kilometriä.

Eniten häntä harmittaa, että iso osa yleisurheilua ja Urheiluliittoa kohtaan tulevasta kritiikistä on peräisin omilta joukoilta.

”Pahimmat huutajat ovat omissa porukoissa. Joukossa on ihmisiä, jotka kutsuvat itseään urheilupomoiksi ja jotka pyrkivät jopa kansanedustajiksi, mutta joilla ei ole omia näyttöjä yleisurheilussa. Heitä en arvosta. Arvostan entisiä urheilijoita ja valmentajia, jotka tietävät, missä mennään. He ovat tehneet kovaa työtä, ja silloin saa sanoa”, 53-vuotias Kemppainen innostuu.

Kemppainen puolustaa työnantajaansa Urheiluliittoa, joka on joutunut hänen mielestään kohtuuttoman huomion kohteeksi.

SUL ajautui kesän aikana kriisistä ja kohusta toiseen.

EM-kisojen joukkueen valinnassa oli kummallisuuksia. Seitsenottelija Maria Huntington ilmoitettiin väärään lajiin, superlupausta Alisa Vainiota ei valittu kymppitonnin juoksuun ja joukkueessa oli urheilijoita, joilla ei alkujaankaan ollut mitään mahdollisuuksia.

Kisojen aikana urheilijat valittivat huonosta joukkuehengestä ja järjestelyistä.

Paraurheilijoiden EM-kisoissa nousi kohu omavastuusta, vaikka se on ollut normaali käytäntö, eikä se ole laitonta.

Kuinka iso johtamisongelma SUL:ssa nähdyn perusteella oikein on?

”Hyvä kysymys, en osaa sanoa. Asioilla on kuitenkin laajempi tausta kuin se, mitä julkisuudessa puhutaan. On palattava perusasioiden ääreen”, Kemppainen sanoo.

Perusasioilla hän tarkoittaa sitä, että EM-kisoihin valmistautumiseen liittyvät ongelmat on purettava auki pala palalta, harjoitus harjoitukselta ja video videolta.

Kuinka monta kertaa valmentaja on päässyt seuraamaan urheilijan treeniä? Kuinka monta päivää urheilija on ollut terveenä? Kuinka monta hyppyä, heittoa ja juoksua urheilija on tehnyt?

”Vastauksen pitää olla siinä, kuinka paljon tekijöissä on eroa Euroopan parhaisiin. Se on valmennuksen ydintä, ja siihen pitää käydä kiinni. Enemmän siihen kuin onko huoneessa ollut kuuma vai kylmä ja onko ollut vessahätä”, Kemppainen kärjistää ja näpäyttää urheilutoimituksia pintakuohun lietsonnasta.

”Urheilutoimitukset ovat aika niukkoja monissa paikoissa. Niissä seurataan urheilijoiden päivityksiä sosiaalisessa mediassa, ja jos joku asia nousee esille, siitä tehdään kohujuttu, jota SUL:n pitää selvittää”, Kemppainen sanoo.

Pitääkö urheilijoiden ääntä suitsia, ettei epäkohtia nouse esille?

”Missään tapauksessa ei pidä lähteä suitsimaan. Puolen päivän kohua ei voi sivuuttaa kohauttamalla olkapäitä. Näin toiminta kehittyy ja pitää miettiä, mitä voidaan tehdä.”

Tulevissa arvokisoissa yksi painopiste voi olla joukkuehengen kehittäminen ainakin Euroopassa pidettävissä arvokisoissa.

EM-Berliinissä eräät urheilijat jäivät kisapaikalle omalla kustannuksellaan. Vanhaan hyvään aikaan koko joukkue matkusti ja palasi yhdessä. Urheilijat oppivat tuntemaan toisensa ja jäivät kannustamaan oman kisansa jälkeen muita.

Nykyisillä tiukoilla resursseilla kultaiset ajat tuskin palaavat. Kemppaista asia selvästi mietityttää.

”Kritiikistä on otettava opiksi. Olen vanhan kansan ihminen. Urheilijan pitää ensin tietää, miten kaikki on järjestetty käytännössä. Koska matkustetaan ja koska syödään. Jos henkiset asiat nousevat esille, sille pitää tehdä jotakin”, Kemppainen sanoo.

Jyväskylän yliopistonlehtori ja liikuntapedagogi Marja Kokkonen selvittää parhaillaan EM-kisojen henkistä ilmapiiriä. Hän on lähettänyt kyselyn jokaiselle 43:lle kisoissa olleelle urheilijalle, valmentajille ja joukkueen johdolle, kaikkiaan lähes 90 ihmiselle.

Tulokset ovat vielä yksittäisiä kommentteja ilman johtopäätöksiä.

Urheilijat ovat kaivanneet yhteisiä hetkiä ja ohjelmaa. Tarvitaanko joukkueessa jonkinlaista viihdemestaria?

”Minusta ei ole siihen tehtävään. Yritän, että joukkueessa on ollut henkilöitä, joihin urheilijat ovat voineet turvautua”, Kemppainen sanoo.

Vuosi sitten maajoukkueen urheilijat nostivat esille kaksi toivetta. Ensimmäinen oli, että urheilijat saavat kisapaikalle mukaan henkilökohtaisen valmentajansa. Toisena oli, että urheilija saa asua yhden hengen huoneessa.

Kemppaisen mukaan EM-kisoissa noin 80 prosentilla urheilijoista oli mukana oma valmentajansa. Suurin osa tosin joutui maksamaan matkansa itse.

Urheilijoiden huonekiintiön määrää kisajärjestäjä.

Ensi vuoden päätavoite on MM-kisoissa Dohassa. Kuuman sään takia kisat pidetään poikkeuksellisesti syys–lokakuun vaihteessa. Se tuo omat paineensa kisakunnon viimeistelyyn, josta ei välttämättä tule helppoa.

Mitä tapahtuu, jos mitalittomat kaudet jatkuvat, kun MM-kisoihin Suomesta pääsee korkeintaan ehkä 15 urheilijaa?

”Sanomattakin on selvää, että menestys on tärkeää. SUL:n hallitus määrittää mitalitavoitteen ja samalla minun asemani. Itse en ole sitä miettinyt. On ollut niin paljon muuta pöhinää.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla

 3. 3

  Suurin osa miehistäkin jäi taakse – Alisa Vainio ylivoimainen maratonin Suomen mestari: ”Tuntui kuin joku olisi pitänyt kättä otsalla”

 4. 4

  Koripallomiljardööri päätti tehdä miljoonalahjoituksen sen jälkeen, kun useat naiset kertoivat kokeneensa häirintää NBA-seurassa

 5. 5

  Managerilegenda Alex Ferguson palasi stadionille ensimmäistä kertaa aivoverenvuodon jälkeen – ManU hävisi ottelun ja sai omalta managerilta haukut asenteesta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 3. 3

  Suurin osa miehistäkin jäi taakse – Alisa Vainio ylivoimainen maratonin Suomen mestari: ”Tuntui kuin joku olisi pitänyt kättä otsalla”

 4. 4

  FC Barcelonan pelaajat osaavat esittää yhden kysymyksen lihasvamman sattuessa: ”Olenko menossa Turkuun?” – joukkueen lääkäri oli torstaina mukana tuoreimmassa leikkauksessa

 5. 5

  Koripallomiljardööri päätti tehdä miljoonalahjoituksen sen jälkeen, kun useat naiset kertoivat kokeneensa häirintää NBA-seurassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 4. 4

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 5. 5

  Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin ja lähti itkien kentältä – suursuosikki Manchester City hävisi kotonaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  3. 3

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  7. 7

   Trumpin tuomarivalintaa ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi

  8. 8

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  9. 9

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin tuomarivalintaa ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi
  3. Tunti sitten
  4. Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  5. 2 tuntia sitten
  6. HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa
  7. Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla
  8. Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen
  9. Sähkötilojen tekninen vika aiheutti hälytysajoneuvojen ryntäyksen presidentin virka-asunnolle Mäntyniemeen
  10. Honka jäi tasapeliin KuPSin vieraana – ”Loppua kohti otimme homman paremmin haltuun”
  11. Pohjoisessa tuulinen sää jatkuu vielä huomenna, mutta maan etelä- ja keskiosassa tuuli heikkenee – Mauri-myrsky puhalsi Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja
  12. Managerilegenda Alex Ferguson palasi stadionille ensimmäistä kertaa aivoverenvuodon jälkeen – ManU hävisi ottelun ja sai omalta managerilta haukut asenteesta
  13. 4 tuntia sitten
  14. Suomesta tulee kohta pankkimaa, kun Nordean tulo muuttaa tilastot aivan toisenlaisiksi Tilaajille
  15. Näytä lisää