Urheilu

Jokerien uudella päävalmentajalla edessä vaikea tehtävä – Onko menestyminen KHL:ssä edes mahdollista?

Uusi päävalmentaja lähtee hakemaan Jokereille menestystä tänään kotiottelulla kiinalaisseuraa vastaan alkavassa KHL:ssä.

Jääkiekkomaajoukkueella ja Jokereilla on eroa.

Leijonia valmentaessaan Lauri Marjamäki joutui jatkuvasti fanien hampaisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Useimmiten ei kelvannut peli ja tuloksistakin riitti kritiikkiä. Suomi ei onnistunut yhdessäkään neljästä arvoturnauksesta Marjamäen aikana.

Uudessa pestissään Jokereissa fanit ja media päästävät Marjamäen paljon helpommalla kuin Leijonissa, mutta siitä ei voi luikkia pakoon, että voittoja vaaditaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelinkin pitäisi näyttää joltain. Muuten ei yli 13 000-paikkainen Hartwall-areena täyty, vaikka lippuja myisi millaisella alennuksella tahansa.

Jokerien viides kausi KHL:ssä alkaa tänään maanantaina kotiottelulla kiinalaista Kunlun Red Staria vastaan. Vielä ei voi runkosarjaa hävitä eikä voittaa, mutta positiivisen kuvan voi jättää ensi minuuteista lähtien.

Saako Jokereissa olla rauhassa?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tiedän, että Jokerit kiinnostaa, mutta ehkä on totta, ettei mediassa ole niin paljon Jokereista”, Marjamäki sanoi.

”Paineethan ovat aina olemassa ja valmentajan työ. Elät aina tuloksen, vastustajan, omien odotusten ja fanien odotusten kanssa”, Marjamäki sanoi.

Jokerien täytyy tarjota kiekkoviihdettä, joka kelpaa myös Venäjällä, kun KHL upottaa noin 15 miljoonaa euroa vuodessa seuran tukemiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime kaudella kiekkoherrat pelasivat korttia, jossa Jukka Jalonen siirtyi Jokereista A-maajoukkueeseen ja Marjamäki paluupostissa Leijonista Jokereihin.

Jalonen ja hänen edeltäjänsä Erkka Westerlund tekivät Jokereissa voitavansa. Silti kauden koko kuva meni jokseenkin näin: Jokerit pelaa runkosarjan, pääsee pudotuspeleihin ja sitten se loppuu ennen kuin edes kevät ehtii alkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tätä Jokerit on ollut neljä kautta ja viides talvi on alkamassa. Vai saisiko Marjamäki tähän muutoksen?

Marjamäki puhuu paljon, on positiivinen, innostunut ja jättää usein lauseet kesken siirtyessään seuraavaan asiaan.

”Jokapäiväinen työ. Miten teemme eron”, Marjamäki sanoi ratkaisuksi kevään pidentämiseksi.

”Tässä on monta pelaajaa, jotka olivat mukana kevään TsSKA-sarjassa. He huomasivat, että se on kova työ mennä jatkoon, muttei mahdoton”, Marjamäki kertasi viime kauden loppua, kun Jokerit lensi ulos pudotuspeleistä toisella kierroksella.

Oltiin sentään maaliskuun lopulla, kun Jokerien kausi päättyi, mutta kaikkialla muualla kiekkomaailmassa pudotuspelikevät pääsi vasta alkuun.

”Päivittäinen työ, arkirutiinit, miten käyttäydytään ja mihin uskotaan”, Marjamäki sanoi teeseistään.

Leijonissa Marjamäki ei saanut ajatuksiaan kaukaloon asti. Sitä ennen Kärppien pitkässä valmennusvuodessa hän jalosti esikuntineen joukkueen mestariksi.

Jokereissa odottaa projekti, joka poikkeaa paljon maajoukkueesta ja jonkin verran Liigasta.

Nopeatempoisessa maajoukkuetouhussa Marjamäen temput loppuivat, mutta hän ei silti kadu hyppäystään sinne.

”Oli äärimmäisen hienot kaksi vuotta tutustua ja aukaista silmiä, mitä muualla tehdään.”

Marjamäki sanoi, että uuden rytmin kanssa oli ongelmia, kun päivittäinen tekeminen vaihtui suuriin linjoihin.

”Piti oppia pärjäämään itsensä kanssa, kun ei ollut koko ajan valmentajakavereita ympärillä.”

”Se on kuin pelaajalta loppuisi ura”, Marjamäki sanoi. Viikkokalenteria ei enää ollutkaan enää jääkaapin ovessa.

Jokerien pelaaminen ja osallistuminen KHL:ään näyttää erikoiselta. Suomalaisittain seura saa jalkeille huippujoukkueen, mutta juuri sellaisen, joka vain kiusaa läntisen konferenssin suuria, Pietarin SKA:ta ja Moskovan TsSKA:ta.

Jokerit tavoittelee Gagarin cupia, mutta onko sillä edes lupaa voittaa sitä? Välillä kysymys herää väkisinkin, kun katsoo otteluiden tuomaritoimintaa.

”Totta kai on”, Marjamäki sanoi nopeasti, ”mutta kieltämättä välillä tuntuu”, hän jätti lauseen kesken.

”Nämä ovat sellaisia faktoja, jotka tietää olevan olemassa.”

”Peleissä tulee välillä sauhu, mitä olen kuunnellut Jukkaa ja Erkkaa. Kyllä siellä saa välillä pitää hermoistaan kiinni”, Marjamäki sanoi edellisiä kausia sivusta seuranneena.

KHL-kauden avauksessa Jokerit kohtaa toisen suomalaisseuran. Kiinalainen Kunlun Red Star nojaa suomalaiseen kiekko-osaamiseen, kun koko valmennuskolmikko Jussi Tapolan johdolla tulee täältä.

Tapolan kakkoseksi tuli Jyrki Aho ja maalivahteja valmentaa kokenut Sakari Lindfors.

Kentällekin riittää suomalaista osaamista, kun puolustaja Ville Lajunen, Olli Palola ja Veli-Matti Savinainen siirtyivät Kunluniin.

Harjoituskaudella Kunlun voitti Jokerit, jonka saldo kääntyi tappiolliseksi. Seitsemän peliä, kaksi voittoa.

”Näkee, että ovat olleet jo kuusi viikkoa yhdessä”, Marjamäki sanoi avausvastustajastaan.

”Yllättävän valmiin näköistä peliä.”

Oman joukkueensa Marjamäki määritteli näin: ”Hyvähenkinen. Haluaa kehittyä ja mennä eteenpäin. Hyvin tasainen. Se on samalla vahvuus ja pieni haaste.”

Marjamäki ja kakkosvalmentaja Raimo Helminen asustavat kahta kaupunkia. Varsinainen koti on Tampereella ja työkoti Helsingissä.

Näin on ollut Jokereissa ennenkin. Jo SM-liigan aikoina Hannu Jortikka matkasi Turun ja Helsingin väliä, vaikka vaihtoikin kirjansa pääkaupunkiin. Westerlund ajoi Vierumäen ja Pasilan väliä. Ja tulihan Jalonenkin Riihimäeltä.


Kokenut Kontiola johtaa suomalaisten joukkoa KHL:ssä

Keskushyökkääjä Petri Kontiola vetää suomalaisten letkaa jääkiekon KHL:ssä, ja minkälaisella kokemuksella.

Pian 34 vuotta täyttävällä Kontiolalla alkaa kymmenes kausi Venäjällä. Hän aloitti Magnitogorskissa, siirtyi sittemmin Tseljabinskin Traktoriin ja aloittaa nyt viidennen kauden Jaroslavlin Lokomotivissa.

Kontiola on miljoonansa tehnyt KHL:ssä, säilyttänyt pelillisen tasonsa riittävän korkealla ja sitä kautta paikkansa.

Puolustaja Juuso Hietanen saa pian kahdeksan kautta täyteen, kun neljäs kausi Moskovan Dinamossa pelataan pois. Hänen uransa alkoi Torpedo Nižni Novgorodissa.

Suomalaiset pelaajat ovat edeleen kysyttyjä KHL:ään, mutta helpolla siellä ei selviä. Yksi jos toinen on lentänyt ulos kauden alussa tai jouluun mennessä.

Itänaapurin jääkiekkoliigassa pelaa yksi joukkue Suomesta ja joukkueellinen suomalaisia muualla.

Suomalaisten pelaajien suosio on hiukan hiipunut kahden vuoden takaisesta huipusta, jolloin 51 täkäläistä kiekkoili KHL:ssä. Osa heistä pelasi Jokereissa, loput muissa seuroissa.

KHL:n pelaajalistojen mukaan nyt 24 suomalaista pelaa muualla kuin Jokereissa. Tilasto kasvaa noin 15 pelaajalla, kun mukaan lasketaan Jokereissa pelaavat suomalaiset.

Sarjan alkuvuosina suomalaiset valmentajat kelpasivat isona joukkona eri seuroihin. Oli päävalmentajia ja pitkän linjan ­maalivahtivalmentajia.

Vielä viime kaudella Erkka Westerlund esikuntineen valmensi Salavat Julajevia. Tällä kaudella Venäjän puolen seuroissa ei ole yhtään suomalaista päävalmentajaa. Kiinalainen Kunlun Red Star on poikkeus.

Rahakas KHL leikkaa isoimman loven Suomen Liigaan. NHL:n kanssa sarja ei pysty kilpailemaan, vaikka paikoin palkat ovat suuremmat kuin NHL:n halvimmat korvaukset.

Liiga ei pysty kilpailemaan rahoillaan pelaajista, joiden taso riittää itään.

Tie Pohjois-Amerikasta käy joko suoraan tai pienen mutkan kautta Venäjälle. Välipysähdystä Suomeen tulee hyvin harvoin.


Hyökkääjät Iiro Pakarinen ja Teemu Pulkkinen saivat yrittää NHL:ssä, ja hyvin otteluita kertyikin. Pakarinen pelasi neljä kautta Edmontonissa, sai kokea Connor McDavidin ympärille rakentuneen huuman ja kaupungin uuden loistokkaan jäähallin.

Hissi vei Pakarista kaikki neljä kautta Oilersin ja farmiseurojen välillä.

Pakarinen pelasi 83 ottelua NHL:ssä ja nyt hän yrittää KHL-uraa kovan vaatimustason Magnitogorskissa.

Hyvin laukova Teemu Pulkkinen kiersi NHL:ssä Detroitin, Minnesotan ja Arizonan kautta Las Vegasiin ja edelleen farmiin. Matkalle tarttui yksi AHL-mestaruus, muttei läpimurtoa pääliigassa.

Pulkkisen uusi osoite on Minskissä ja maalintekotaidolle riittää kysyntää.

Nopea hyökkääjä Miro Aaltonen on kolmas mielenkiintoinen tämän kauden KHL-pelaaja. Hän haki paikkaa Torontosta viime kaudella, ja saikin mestan farmiseura Toronto Marliesista.

NHL-otteluita ei tullut, mutta AHL:n voittopokaali matkasi Maple Leafsin kanssa jaetun harjoitushallin himmeämpään pukuhuoneeseen.

Kaksi vuotta sitten Aaltonen oli KHL:ssä parhaita suomalaisia, ja nyt hän meni sinne takaisin ja pelaa Vitjazissa.

Jokerit–Kunlun Red Star maanantaina kello 18.30 Hartwall-areenassa. Viasat Jääkiekko ja Viaplay näyttävät ottelun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • KHL
 • Jokerit
 • Heikki Miettinen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsingin IFK:n ahdinko kasvoi – Päävalmentaja Ari-Pekka Selin: ”Tämä on henkimaailman juttuja”

 2. 2

  Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

 3. 3

  ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio! Omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta

 4. 4

  HIFK:lle kuudes tappio peräkkäin, nyt tehoton joukkue jäi nollille

 5. 5

  Lontoon ATP-finaalit ovat tenniksen business-luokkaa, jossa pääsee mahtipalkoille lyhyillä työpäivillä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 2. 2

  Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

 3. 3

  Suomi otti Kansojen liigan lohkovoiton riemukkaalla maalin tappiolla

 4. 4

  ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio! Omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta

 5. 5

  Markku Kanervan Riveluutio teki jalkapallohistoriaa – nyt kysymys kuuluu, miten pitkälle tämä vire vielä kantaa joukkuetta?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 4. 4

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 5. 5

  Uutuuskirja paljastaa, kuinka urheilevia naisia on Suomessa väheksytty – urheilu­johtaja nimitti tulevaa Euroopan mestaria tavalla, joka saisi sosiaalisen median raivon valtaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  4. 4

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  8. 8

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  9. 9

   Väitöskirja: Iltalehti saattaa lopettaa printtiversionsa ensi vuonna

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  8. 8

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää