Urheilu

Kuinka käy Mira Potkosen ja Elina Gustafssonin olympiaunelman? KOK uhkaa yhä hyllyttää nyrkkeilyn Tokion kisoista

Suomen nyrkkeilyliitossa uskotaan olympiastatuksen säilyvän.

Kansainvälinen nyrkkeilyliitto (AIBA) sanoo ryhtyvänsä ”kulttuurillisiin muutoksiin”, jotta nyrkkeilyä ei heitettäisi pois Tokion vuoden 2020 olympialaisista. Sunnuntaina päättyneissä Aasian kisoissa Filippiinien nyrkkeilyjohtaja Ed Picson totesi kuitenkin, että ”kello tikittää”.

”Nyrkkeily on perinteinen olympialaji, ja me nyrkkeilyliitossa uskomme, että laji ei menetä olympiastatustaan”, sanoo Suomen nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine.

Suomalaisittain nyrkkeilyn poistuminen olympialaisista olisikin kova isku, sillä Rion pronssimitalisti Mira Potkonen ja Elina Gustafsson ovat Suomen suurimpia mitalitoivoja Tokiossa. Molemmat iskivät tänä vuonna EM-kultaa.

Juuri päättyneet Aasian kisat eivät olleet hyvää markkinointia amatöörinyrkkeilylle. Jälleen tuomaripäätöksistä tehtiin protesteja, ja kaksi Pohjois-Korean valmentajaa poistettiin poliisien avulla, kun he eivät sulattaneet ottelijansa tappiota.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Muutamme kulttuuria AIBA:ssa”, totesi AIBA:n toiminnanjohtaja Tom Virgets uutistoimisto AFP:lle Aasian kisojen nyrkkeilyturnauksessa Jakartassa.

Edellisissä Aasian kisoissa neljä vuotta sitten oli vielä enemmän sähläystä tuomaripäätösten takia.

”Meillä on ongelma virkailijoidemme kanssa ja se on meidän hoidettava”, Virgets totesi.

”Puheenjohtajamme Gafur Rahimov on erittäin, erittäin sitoutunut lisäämään resursseja virkailijoidemme koulutuksen kehittämiseen. Meidän on pystyttävä parempaan.”

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) ja Yhdysvallat sen sijaan epäilevät, että uzbekistanilaisella Rahimovilla on yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Rahimov on väliaikaisena puheenjohtajana. Hänen edeltäjänsä taiwanilainen CK Wu syrjäytettiin alkuvuodesta.

”Rahimovin aikana on tapahtunut oikean suuntaisia asioita, mutta epäilykset [järjestäytyneestä rikollisuudesta] eivät tee hyvää lajille”, Marko Laine toteaa.

Marraskuussa AIBA:n kokouksessa Moskovassa valitaan uusi puheenjohtaja. Myös Suomen nyrkkeilyliitto on mukana kokouksessa valitsemassa uutta puheenjohtajaa. Nimiä ei ole vielä ollut esillä.

Laine toivoo, että valituksi tulee lajia uudistava henkilö.

”Lajin etu on se, että tämä on puhdasta ja avointa.”

KOK on menettänyt kärsivällisyytensä Rion vuoden 2016 kisojen tuomariskandaalin jälkeen: kaikki 36 tuomaria ja virkailijaa hyllytettiin sopuotteluepäilyjen vuoksi.

”Jos on epäselvyyksiä, niihin täytyy puuttua. Se on hyväksi lajille”, Laine sanoo.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi viime helmikuussa olevan erittäin huolissaan AIBA:n hallinnosta. Huhtikuussa amatöörinyrkkeily esitteli KOK:lle tekemiään sisäisiä uudistuksia, mutta ne eivät vielä Bachille riitä.

”Raportit osoittavat jonkinlaista kehitystä ja hyvää tahtoa, mutta toteutus ja sisältö joistakin asioista yhä puuttuu”, Bach sanoi toukokuussa.

”Siksi säilytämme mahdollisuuden nyrkkeilyn hyllyttämisestä Tokiosta 2020.”

Picson uskoo, että KOK voi toteuttaa uhkauksensa.

”Toivon, että se ei tapahdu, mutta kello tikittää. KOK näyttää ajattelevan, että jos tiettyjä jyrkkiä toimenpiteitä ei tehdä, nyrkkeilyn poistaminen olympialaisista on perusteltua.”

AFP yritti keskustella Aasian kisoissa myös Rahimovin kanssa, mutta tämä kieltäytyi. Sen sijaan AIBA lähetti kirjallisen vastauksen, kun järjestöltä kysyttiin nyrkkeilyyn liittyvistä ongelmista.

AIBA:n mukaan järjestö on lähettänyt KOK:lle kaksi raporttia viimeisten kuukausien aikana. Niissä kerrotaan muun muassa järjestön taloudesta ja tuomarijärjestelmästä.

AIBA:n mukaan uudistuksista päätetään AIBA:n kongressissa marraskuussa. Sen jälkeen KOK saa kolmannen ja viimeisen selonteon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nyrkkeily
 • Olympialaiset
 • Urheilu
 • Ismo Uusitupa
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”

 2. 2

  Jääkiekon liigaseurojen tuloskunto tökkii – HIFK:n juhlaottelu toi isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”

 3. 3

  Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”

 4. 4

  MM-hopea riitti Fifan yllätysvalintaan, Luka Modric Vuoden pelaaja: ”On suuri kunnia ja kaunis kunnia seistä täällä”

 5. 5

  HJK:n juhlat yökerhossa päättyivät epäiltyyn pahoinpitelyyn lauantaina aamuyöllä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  HJK:n juhlat yökerhossa päättyivät epäiltyyn pahoinpitelyyn lauantaina aamuyöllä

 2. 2

  Myrskytuuli riepottaa yksinpurjehtijoita Etelämerellä –ranskalaisalus pelasti pahoin selkänsä loukanneen intialaisen kilpailijan

 3. 3

  Brian Giontan yli 50 miljoonan dollarin NHL-ura päättyi: ”Toiveena oli pelata yksi ottelu liigassa”

 4. 4

  Ruotsin uimaritähti Sarah Sjöström on ostanut asuntoja omaisilleen: ”Osallistun maailmancupiin rahan takia”

 5. 5

  Sebastian Vettel kertoo, miksi arvostaa Kimi Räikköstä työkaverina ja pitää tämän lähtöä Ferrarilta surullisena

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 4. 4

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 5. 5

  Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky

  8. 8

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  9. 9

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäläiskaksikko oli ”lomailemassa Lontoossa”, kun he saivat villin idean – entisen agentin myrkytyksestä he eivät kuitenkaan muista mitään
  3. Jääkiekon liigaseurojen tuloskunto tökkii – HIFK:n juhlaottelu toi isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”
  4. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  5. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  6. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa hän on erityisessä suosiossa Neuvostoliiton takia – suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  7. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  8. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  9. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  10. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  11. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  12. Näytä lisää