Urheilu

Kiina pyrkii rahaa säästämättä jääkiekkomaaksi – Kunlun Red Starin aito kiinalaisuus on kolmosmaalivahdin varassa

Jääkiekko halutaan nousuun vuoden Pekingin vuoden 2022 olympialaisiin mennessä. Maajoukkuevalmentaja Jussi Tapolan mukaan maajoukkuettakin tärkeämpää on menestyä KHL-liigassa.

Olympialaisilla on ihmeellinen vaikutus.

Kun Peking sai talviolympialaiset vuodelle 2022, piti Kiinaan saada edes yksi vakavasti otettava jääkiekkojoukkue.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäläisvetoiseen KHL:ään perustettu Kunlun Red Star oli ratkaisu.

Kunlun pelaa nyt kolmatta kautta KHL:ää, eikä seurassa ole muuta kiinalaista kuin omistus ja rahoitus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuran urheilutoimenjohtaja on latvialainen Raitis Pilsetnieks. Monista käytännön asioista vastaava joukkueenjohtaja Nursultan Otorbajev on alkujaan kirgisialainen.

Päävalmentaja ja koko valmennuksen runko edustavat suomalaista kiekko-osaamista.

Seuran näkyvä johto tulee Kiinan ulkopuolelta, mutta yhteistyötä Kunlunin kanssa tekevä Jokerien toimitusjohtaja Jukka Kohonen tietää, että taustalla narut ovat kiinalaisten käsissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihan ehdottomasti. Ei ole epäilystäkään. He tuovat sel­keästi esille, että kyseessä on kiinalainen projekti”, Kohonen sanoo.

Kohonen isännöi taas kerran kiinalaisia seminaarissa, joka järjestettiin maanantaina ennen Jokerien ja Red Starin kohtaamista Helsingissä.

Pelaajilta on turha kysyä tässä vaiheessa kiinalaisesta elämänmenosta yhtään mitään, kun vain muutamat ovat käyneet siellä Kunlunin mukana.


Suomalaiset Ville Lajunen, Veli-Matti Savinainen ja Olli Palola ovat piipahtaneet entisten KHL-seurojensa mukana Kiinassa, mutta siihen heidän tuntemuksensa Kiinan kiekkokulttuurista jääkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meillä on paljon venäläistä staffia, omistaja on kiinalainen samoin kuin hallinto”, päävalmentaja Jussi Tapola sanoi HS:lle.

Tapola vetää valmennustiimiä, jossa ovat suomalaisista Jyrki Aho, maalivahteja treenauttava Sakari Lindfors ja fysiikkapuolesta vastaava Matias Sarvela.


Lisäki kokenut entinen NHL-pelaaja Aleksei Kovalev kuuluu Tapolan ryhmään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolme vuotta sitten Kunlun Red Staria mainostettiin Pekingin joukkueena, ja osittain se sitä onkin. Jättimäinen Shanghai on kuitenkin kaupunki, jossa Kunlun aloittaa kotipelinsä, kunhan sinne asti pääsee pitkältä vieraskiertueeltaan.

Ja reissaamista on riittänyt. Kausi alkoi runsaat kuusi viikkoa sitten Riiassa lääketieteellisillä testeillä. Sitä seurasivat leiriviikot Tšekissa, Venäjän Sotšissa, Pietarissa ja lyhyen pätkää myös Helsingissä ennen Jokerien kohtaamista.

”Kun harjoittelee ja elää hotelleissa, on ihan sama, missä on. Kunhan on hyvä ruoka ja harjoitellaan hyvin”, Tapola sanoi.

Toistaiseksi Tapola kuuluu niihin harvoihin, jotka ovat käyneet Kiinassa seuran asioissa. Hän vietti keväällä siellä kuukauden, tapasi kiinalaisen omistajan ja teki sopi­muksen, johon kuuluu maajoukkuevalmennus samassa paketissa.

”Ensin oli olympialeiri, jossa katsastettiin kaikkia mahdollisia Kiinan maajoukkuepelaajia, jotka pelaavat Pohjois-Amerikassa”, Tapola sanoo.


Leirin jälkeen Jyrki Aho hoiti Kiinan pelaamat II divisioonan MM-kisat. Joukkueessa pelasi peräti 17 pelaajaa Kunlun Red Starista. Ahon johdolla sarjapaikka säilyi, ja se laskettiin pääasiaksi.

”KHL-joukkueessa on kymmenkunta Kiinan kanadalaista, joiden isällä tai äidillä on sukulaisuussuhde Kiinassa. Kun he pelaavat kaksi vuotta tätä sarjaa Kunlunissa, he saavat edustusoikeuden maajoukkueeseen”, Tapola sanoi.

”Sitä haetaan, että Kiinan maajoukkue kehittyy tätä kautta.”

Toistaiseksi Red Starin aito kiinalaisuus on kolmosmaalivahdin varassa. Hän on joukkueen ainoa Kiinassa syntynyt kiinalainen. Peliaika ja ottelut KHL:ssä jäänevät väliin.

”Kovasti teemme töitä, että jonain päivänä myös he olisivat KHL-joukkueessa ja maajouk­kueessa. Leirityksessä heitä oli reilu kentällinen”, Tapola sanoi syntyperäisistä kiinalaisista.

Tapola on virallisesti Kiinan maajoukkueen päävalmentaja, mutta hän joutui lähtemään kevään leirin jälkeen Tanskaan ja Lauri Marjamäen avuksi Leijonien MM-turnaukseen.

Kiinassakin paiskitaan hommia jääkiekon nostamiseksi.

Meneillään on viisi vuotta kestävä projekti, jossa maahan pitäisi nousta 200 uutta katettua jäärataa eli kaukaloa. NHL-legenda Wayne Gretzkykin on pyydetty avuksi vauhdittamaan jääkiekon nousua.

Tapola on saanut ohjeet, joiden mukaan kiinalaista jääkiekkoa pitää kehittää, mutta silti voitot KHL:ssä menevät edelle. Siksi kiinalaiset eivät näissä peleissä pelaa tai saa suurtakaan vastuuta.

Valmennuskielikin on englanti. Kaukalossa kuulee englantia, kaukalon laidalla huoltoporras pulisee venäjää. Toinen lääkäreistä osaa englantia ja on kiertänyt kaikki kolme kautta Kunlunin mukana.

”Palaverit ja kaikki vedetään englanniksi. Se vaatii paljon ajatustyötä”, Tapola sanoi, mutta vakuutti, ettei vaihtaisi päivääkään pois.

Hetken Tapola mietti, kun sopimusta tarjottiin. Hänellä oli urheilujohtajan paikka Tapparassa ja sopimus sinne.

Kunlunissa pelanneet ja seuraa läheltä katselleet ovat kehuneet organisaatiota hyväksi. Tämän viestin Tapolakin sai selville ennen allekirjoitustaan.

Olihan siinä seurajohdolla pelisilmää, kun seura järjesti perhepäivät kesäiseen Sotšiin, kun joukkue kokoontui sinne kolmannelle leiriviikolle.

”Jokaisen puolison piti maksaa vain matka, ja perillä seura hoiti majoituksen”, Tapola kehui.

Enää voisi kysyä, mitä tämä kaikki maksaa, kun yleisöäkään ei Shanghaissa tai Pekingissä käy kuin kourallinen.

Olympialaisilla on hintansa. Kai se menee niin.

Lindfors alkoi oppia Venäjän metkut

Maalivahtivalmentaja Sakari Lindforsissa on pakko olla annos seikkailijaa.

Kiinalaiseen Kunlun Red Stariin meneminen kuuluu Lindforsin asteikolla rutiiniin, kun hänellä alkaa kuudes kausi jääkiekkoliiga KHL:ssä.


Kaksi ensimmäistä kautta Lindfors valmensi yhdessä Kari Jalosen kanssa Nizni Novgorodissa. Tai melkein kaksi kautta, sillä jälkimmäinen päättyi kaksiin potkuihin.

Sitten tarvittiinkin siviilirohkeutta. Lindfors sai soiton Ladasta. Oli kuulemma töitä tarjolla Venäjän syrjäisessä autokaupungissa.

”Ladassa ei ollut yhtään suomalaista kolmen vuoden aikana. Välillä se oli aika rankkaa, eikä alussa ykkösvalmentaja ei osannut yhtään englantia”, Lindfors sanoi.

Kunlunissa Lindfors saa operoida muiden suomalaisten kanssa, mutta Toljatissa työn lisäksi suomalaista seuraa tarjosi vain elokuvakanava Netflix.

Lindforsin Nina-vaimo kävi pari kertaa, samoin siskot ja äiti.

Molemmat poikansa Lindfors pakotti käymään Ladassa, ”että oppivat vähän tietämään, millaista on Venäjällä.”

Muita suomalaisvieraita kuin sukulaisia ei Toljatissa näkynytkään.

”Kaikki kaverit sanoivat käyvänsä, mutta kukaan ei tullut”, Lindfors sanoi. ”Ei siellä ruuhkaa ollut.”

Nyt ottaa koville se, että Lindfors menettää salibandyliigassa pelaavien poikiensa otteluita.

Mikä sitten vetää valmentamaan KHL:ään ja Venäjälle tai Kiinaan? Palkka on tietenkin suurempi kuin maalivahtivalmentajilla Suomessa.

”Tykkään, että on mielettömän hyvä sarja, ja tykkään tehdä näitä töitä”, Lindfors sanoi.

HIFK:n mestaruuskauden 2011 jälkeen Jalonen ja Lindfors lähtivät Nizni Novgorodiin.

Yhdessä pelissä Magnitogorskia vastaan joulun alla 2012 Torpedo hävisi, kun huippuunsa viritetty Metallurg oli saanut kovia vahvistuksia.

”Saimme potkut, ja viikon päästä tuli soitto, että on mentävä takaisin. Menimme sinne, mutta kun varmistui, ettemme pääse pudotuspeleihin, saimme toiset potkut”, Lindfors sanoi KHL:n erikoisuuksista.

Idässä on saanut tottua kaikenlaiseen. Nyt kapulavenäjäkin sujuu hyvin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • KHL
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pallopoika aiheutti yllättävää draamaa ATP-finaalien välierässä – ”Haluan pyytää anteeksi”, sanoi Alexander Zverev, joka kukisti Roger Federerin

 2. 2

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 3. 3

  HIFK:n tappioputki venyi seurahistorian pisimmäksi – ”Voivottelu ei auta mitään”

 4. 4

  Sekoilun uusin käänne: Mayweather kohtaakin japanilaisen potkunyrkkeilijän lyhyessä näytösottelussa – ”Luulen, että tätä ei peruta”

 5. 5

  Dartsin huippupelaajat syyttivät toisiaan pahanhajuisista pieruista – ”Se tuli mädistä kananmunista, ei minusta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 2. 2

  Mädät ja haisevat lentokalat haittaavat Ari Huuselan purjehdusta Atlantin yli – suomalaisen luokassa ensimmäiset kilpailijat ovat jo maalissa

 3. 3

  Dartsin huippupelaajat syyttivät toisiaan pahanhajuisista pieruista – ”Se tuli mädistä kananmunista, ei minusta”

 4. 4

  Kaksi puheenjohtajaehdokasta ajettiin ulos SUL:n kokoussalista – ”Haluttiin näyttää valtaa, toimitusjohtaja sentään kätteli”

 5. 5

  Itkuun ja pettymykseen päättyi Pikkuhelmarien ottelu MM-turnauksessa, jatkopaikka vaarassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 4. 4

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 5. 5

  Uutuuskirja paljastaa, kuinka urheilevia naisia on Suomessa väheksytty – urheilu­johtaja nimitti tulevaa Euroopan mestaria tavalla, joka saisi sosiaalisen median raivon valtaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  2. 2

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  5. 5

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  6. 6

   Katso ensi yönä taivaalle: siellä voi näkyä jopa kymmenen tähdenlentoa tunnissa

  7. 7

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  8. 8

   Pallopoika aiheutti yllättävää draamaa ATP-finaalien välierässä – ”Haluan pyytää anteeksi”, sanoi Alexander Zverev, joka kukisti Roger Federerin

  9. 9

   Ranskalaiset tuskastuivat polttoaineen hintaan: lähes 250 000 ”keltaliiviä” tukki teitä – yksi kuoli kuljettajan jouduttua paniikkiin

  10. 10

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  4. 4

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  5. 5

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  6. 6

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  7. 7

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  8. 8

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  9. 9

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää