Urheilu

Kiina pyrkii rahaa säästämättä jääkiekkomaaksi – Kunlun Red Starin aito kiinalaisuus on kolmosmaalivahdin varassa

Jääkiekko halutaan nousuun vuoden Pekingin vuoden 2022 olympialaisiin mennessä. Maajoukkuevalmentaja Jussi Tapolan mukaan maajoukkuettakin tärkeämpää on menestyä KHL-liigassa.

Olympialaisilla on ihmeellinen vaikutus.

Kun Peking sai talviolympialaiset vuodelle 2022, piti Kiinaan saada edes yksi vakavasti otettava jääkiekkojoukkue.

Venäläisvetoiseen KHL:ään perustettu Kunlun Red Star oli ratkaisu.

Kunlun pelaa nyt kolmatta kautta KHL:ää, eikä seurassa ole muuta kiinalaista kuin omistus ja rahoitus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuran urheilutoimenjohtaja on latvialainen Raitis Pilsetnieks. Monista käytännön asioista vastaava joukkueenjohtaja Nursultan Otorbajev on alkujaan kirgisialainen.

Päävalmentaja ja koko valmennuksen runko edustavat suomalaista kiekko-osaamista.

Seuran näkyvä johto tulee Kiinan ulkopuolelta, mutta yhteistyötä Kunlunin kanssa tekevä Jokerien toimitusjohtaja Jukka Kohonen tietää, että taustalla narut ovat kiinalaisten käsissä.

”Ihan ehdottomasti. Ei ole epäilystäkään. He tuovat sel­keästi esille, että kyseessä on kiinalainen projekti”, Kohonen sanoo.

Kohonen isännöi taas kerran kiinalaisia seminaarissa, joka järjestettiin maanantaina ennen Jokerien ja Red Starin kohtaamista Helsingissä.

Pelaajilta on turha kysyä tässä vaiheessa kiinalaisesta elämänmenosta yhtään mitään, kun vain muutamat ovat käyneet siellä Kunlunin mukana.


Suomalaiset Ville Lajunen, Veli-Matti Savinainen ja Olli Palola ovat piipahtaneet entisten KHL-seurojensa mukana Kiinassa, mutta siihen heidän tuntemuksensa Kiinan kiekkokulttuurista jääkin.

”Meillä on paljon venäläistä staffia, omistaja on kiinalainen samoin kuin hallinto”, päävalmentaja Jussi Tapola sanoi HS:lle.

Tapola vetää valmennustiimiä, jossa ovat suomalaisista Jyrki Aho, maalivahteja treenauttava Sakari Lindfors ja fysiikkapuolesta vastaava Matias Sarvela.


Lisäki kokenut entinen NHL-pelaaja Aleksei Kovalev kuuluu Tapolan ryhmään.

Kolme vuotta sitten Kunlun Red Staria mainostettiin Pekingin joukkueena, ja osittain se sitä onkin. Jättimäinen Shanghai on kuitenkin kaupunki, jossa Kunlun aloittaa kotipelinsä, kunhan sinne asti pääsee pitkältä vieraskiertueeltaan.

Ja reissaamista on riittänyt. Kausi alkoi runsaat kuusi viikkoa sitten Riiassa lääketieteellisillä testeillä. Sitä seurasivat leiriviikot Tšekissa, Venäjän Sotšissa, Pietarissa ja lyhyen pätkää myös Helsingissä ennen Jokerien kohtaamista.

”Kun harjoittelee ja elää hotelleissa, on ihan sama, missä on. Kunhan on hyvä ruoka ja harjoitellaan hyvin”, Tapola sanoi.

Toistaiseksi Tapola kuuluu niihin harvoihin, jotka ovat käyneet Kiinassa seuran asioissa. Hän vietti keväällä siellä kuukauden, tapasi kiinalaisen omistajan ja teki sopi­muksen, johon kuuluu maajoukkuevalmennus samassa paketissa.

”Ensin oli olympialeiri, jossa katsastettiin kaikkia mahdollisia Kiinan maajoukkuepelaajia, jotka pelaavat Pohjois-Amerikassa”, Tapola sanoo.


Leirin jälkeen Jyrki Aho hoiti Kiinan pelaamat II divisioonan MM-kisat. Joukkueessa pelasi peräti 17 pelaajaa Kunlun Red Starista. Ahon johdolla sarjapaikka säilyi, ja se laskettiin pääasiaksi.

”KHL-joukkueessa on kymmenkunta Kiinan kanadalaista, joiden isällä tai äidillä on sukulaisuussuhde Kiinassa. Kun he pelaavat kaksi vuotta tätä sarjaa Kunlunissa, he saavat edustusoikeuden maajoukkueeseen”, Tapola sanoi.

”Sitä haetaan, että Kiinan maajoukkue kehittyy tätä kautta.”

Toistaiseksi Red Starin aito kiinalaisuus on kolmosmaalivahdin varassa. Hän on joukkueen ainoa Kiinassa syntynyt kiinalainen. Peliaika ja ottelut KHL:ssä jäänevät väliin.

”Kovasti teemme töitä, että jonain päivänä myös he olisivat KHL-joukkueessa ja maajouk­kueessa. Leirityksessä heitä oli reilu kentällinen”, Tapola sanoi syntyperäisistä kiinalaisista.

Tapola on virallisesti Kiinan maajoukkueen päävalmentaja, mutta hän joutui lähtemään kevään leirin jälkeen Tanskaan ja Lauri Marjamäen avuksi Leijonien MM-turnaukseen.

Kiinassakin paiskitaan hommia jääkiekon nostamiseksi.

Meneillään on viisi vuotta kestävä projekti, jossa maahan pitäisi nousta 200 uutta katettua jäärataa eli kaukaloa. NHL-legenda Wayne Gretzkykin on pyydetty avuksi vauhdittamaan jääkiekon nousua.

Tapola on saanut ohjeet, joiden mukaan kiinalaista jääkiekkoa pitää kehittää, mutta silti voitot KHL:ssä menevät edelle. Siksi kiinalaiset eivät näissä peleissä pelaa tai saa suurtakaan vastuuta.

Valmennuskielikin on englanti. Kaukalossa kuulee englantia, kaukalon laidalla huoltoporras pulisee venäjää. Toinen lääkäreistä osaa englantia ja on kiertänyt kaikki kolme kautta Kunlunin mukana.

”Palaverit ja kaikki vedetään englanniksi. Se vaatii paljon ajatustyötä”, Tapola sanoi, mutta vakuutti, ettei vaihtaisi päivääkään pois.

Hetken Tapola mietti, kun sopimusta tarjottiin. Hänellä oli urheilujohtajan paikka Tapparassa ja sopimus sinne.

Kunlunissa pelanneet ja seuraa läheltä katselleet ovat kehuneet organisaatiota hyväksi. Tämän viestin Tapolakin sai selville ennen allekirjoitustaan.

Olihan siinä seurajohdolla pelisilmää, kun seura järjesti perhepäivät kesäiseen Sotšiin, kun joukkue kokoontui sinne kolmannelle leiriviikolle.

”Jokaisen puolison piti maksaa vain matka, ja perillä seura hoiti majoituksen”, Tapola kehui.

Enää voisi kysyä, mitä tämä kaikki maksaa, kun yleisöäkään ei Shanghaissa tai Pekingissä käy kuin kourallinen.

Olympialaisilla on hintansa. Kai se menee niin.

Lindfors alkoi oppia Venäjän metkut

Maalivahtivalmentaja Sakari Lindforsissa on pakko olla annos seikkailijaa.

Kiinalaiseen Kunlun Red Stariin meneminen kuuluu Lindforsin asteikolla rutiiniin, kun hänellä alkaa kuudes kausi jääkiekkoliiga KHL:ssä.


Kaksi ensimmäistä kautta Lindfors valmensi yhdessä Kari Jalosen kanssa Nizni Novgorodissa. Tai melkein kaksi kautta, sillä jälkimmäinen päättyi kaksiin potkuihin.

Sitten tarvittiinkin siviilirohkeutta. Lindfors sai soiton Ladasta. Oli kuulemma töitä tarjolla Venäjän syrjäisessä autokaupungissa.

”Ladassa ei ollut yhtään suomalaista kolmen vuoden aikana. Välillä se oli aika rankkaa, eikä alussa ykkösvalmentaja ei osannut yhtään englantia”, Lindfors sanoi.

Kunlunissa Lindfors saa operoida muiden suomalaisten kanssa, mutta Toljatissa työn lisäksi suomalaista seuraa tarjosi vain elokuvakanava Netflix.

Lindforsin Nina-vaimo kävi pari kertaa, samoin siskot ja äiti.

Molemmat poikansa Lindfors pakotti käymään Ladassa, ”että oppivat vähän tietämään, millaista on Venäjällä.”

Muita suomalaisvieraita kuin sukulaisia ei Toljatissa näkynytkään.

”Kaikki kaverit sanoivat käyvänsä, mutta kukaan ei tullut”, Lindfors sanoi. ”Ei siellä ruuhkaa ollut.”

Nyt ottaa koville se, että Lindfors menettää salibandyliigassa pelaavien poikiensa otteluita.

Mikä sitten vetää valmentamaan KHL:ään ja Venäjälle tai Kiinaan? Palkka on tietenkin suurempi kuin maalivahtivalmentajilla Suomessa.

”Tykkään, että on mielettömän hyvä sarja, ja tykkään tehdä näitä töitä”, Lindfors sanoi.

HIFK:n mestaruuskauden 2011 jälkeen Jalonen ja Lindfors lähtivät Nizni Novgorodiin.

Yhdessä pelissä Magnitogorskia vastaan joulun alla 2012 Torpedo hävisi, kun huippuunsa viritetty Metallurg oli saanut kovia vahvistuksia.

”Saimme potkut, ja viikon päästä tuli soitto, että on mentävä takaisin. Menimme sinne, mutta kun varmistui, ettemme pääse pudotuspeleihin, saimme toiset potkut”, Lindfors sanoi KHL:n erikoisuuksista.

Idässä on saanut tottua kaikenlaiseen. Nyt kapulavenäjäkin sujuu hyvin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • KHL
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 2. 2

  Vanhojen muistelua vai viiltävä kuitti? Lauri Markkasen julkaisema kuva herättää kysymyksiä – ”Lauri, senkin trollausjumala”

 3. 3

  Jesse Puljujärvi osui tällä kertaa vauhdikkaasta läpiajosta – San Josen suomalaiskaksikko takoi yhteensä kuusi tehopistettä

 4. 4

  Kimi Räikkösestä tehty kirja ylitti haamurajan ja murskasi myyntiennätyksen – jätti Teemu Selänteen kauas taakseen

 5. 5

  Kaksi voittoa ja mestaruus on Klubin – mestaruus ei tule samanlaiseen näytöstyyliin kuin viime vuonna

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 2. 2

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 3. 3

  Mitä isä edellä, sitä poika perässä – Teemu Selänteen suojelijan jälkikasvu esitti halpamaisen tempun: ”Me emme unohda sitä”

 4. 4

  Kymmenen miljoonaa ei riitä – NHL-asiantuntija povaa Patrik Laineelle parempaa palkkaa kuin Aleksandr Ovetškinille

 5. 5

  Tommi Santala teki rankkarimaalin IFK:lle, eikä tuntunut tietävän mitä tapahtui

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkönen viilentää itseään Singaporessa pumpattavassa ammeessa – kuva paljastaa myös kulissien karuuden

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

 4. 4

  Donald Trump ennusti liian aikaisin Niken tuhoutuvan: pörssikurssi on nyt korkeammalla kuin koskaan – yhdysvaltalaisiltakin hyväksyntä Kaepernick-kampanjalle

 5. 5

  Hamilton ylisti Räikköstä, Ferrarin tallipäällikkö hermostui toimittajien tenttaukseen: ”Mitä tässä oikein jauhetaan?”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvaltain lippu ei enää ”liehu” Kuussa – viiden dollarin nailonliput ovat vähintään haalistuneet valkoisiksi

  2. 2

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  5. 5

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  6. 6

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  7. 7

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  8. 8

   35 vuotta sitten Rauli Badding Somerjoki lauloi kasettinauhalle omia kappaleitaan, jotka unohtuivat – nyt Agents ja Ville Valo herättivät ne henkiin

  9. 9

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  10. 10

   Perjantaina on paljon pelissä, kun eduskunta äänestää ulko­ministeri Soinin luottamuksesta – HS selvitti, mitä vaihto­ehtoja äänestyksestä voi seurata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  7. 7

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  8. 8

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää