Urheilu

Nuorilla miehillä on ongelma – yhdeksällä kymmenestä vähäinen liikunta kasvattaa riskejä ja ennustaa sairasta tulevaisuutta

Torstaina julkaistu suuri Kunnonkartta-tutkimus kertoo, että vain viidennes suomalaisista harrastaa kestävyysliikuntaa terveytensä kannalta riittäviä määriä. Vähiten kestävyydestään huolehtivat 20–29-vuotiaat miehet.

Kun 63-vuotias Maria Ruoko avaa kotinsa oven Tampereen Annalassa keskiviikkoisena iltana ja lähtee parin tunnin iltalenkilleen ystävänsä Katri Lindstedtin kanssa, hän ei varmaankaan ajattele olevansa malliesimerkki suomalaisten liikunnan harrastajien joukossa, mutta kyllä hän on.

Ja vieläpä mainio sellainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torstaina Helsingissä julkaistun Kunnonkartta väestötutkimuksen mukaan Ruokon kaltaiset yli 60-vuotiaat naiset pitävät tunnollisimmin huolta kestävyyskunnostaan.

He täyttävät terveyden kannalta merkityksellisen kestävyysliikunnan suositukset kaikista väestöryhmistä parhaiten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vieläpä ylivoimaisesti.

Tutkimuksen mukaan neljännes 60–69-vuotiaista suomalaisista naisista käy kestävyyttä kohottavilla ja ylläpitävillä lenkeillä vähintään terveyssuosituksen mukaiset 2,5 tuntia viikossa.

Monet enemmänkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nivelrikon vuoksi juokseminen ei minulle enää sovi, mutta tykkään kävellä varsinkin pehmeillä alustoilla luonnossa”, työkyvyttömyyseläkkeelle pari vuotta sitten jäänyt ja varsinaiselle eläkkeelle tämän vuoden alusta siirtynyt entinen suurtalousemäntä Maria Ruoko kertoo.

Kävelemisen lisäksi Ruoko myös pyöräilee. Keskiviikkona hän pyöräili kotoaan Annalasta Tampereen keskustaan kampaajalle – kymmenen kilometriä suuntaansa.

Lenkkien lisäksi Ruokon liikuntaharrastuksiin kuuluu jumppaa, joogaa, vesijuoksua, kuntosalia ja jo 25 vuotta avantouintia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kertoo aina pitäneensä liikkumisesta, mutta eläkkeelle jäämisen jälkeen liikuntamäärät ovat jopa kasvaneet. Esimerkiksi jumpasta ja lihaskuntoharjoittelusta hän saa apua nivelrikon aiheuttamiin vaivoihin.

”Olen ajatellut, että ihanaa kun jaksan ja että minua oikeasti huvittaa liikkua. Ei minulle ole tullut tunnetta, että ei viitsi lähteä liikkeelle.”

Monelle muulle sellainen tunne kyllä tulee.


Kunnonkartta-tutkimuksen mukaan vain noin viidennes kaikista suomalaisista harrastaa nykyisen terveysliikuntasuosituksen mukaisesti vähintään 2,5 tuntia kestävyysliikuntaa viikossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisin sanoen: 80 prosenttia aikuisista käy lenkillä terveytensä kannalta liian vähän.

Kovin suuria ponnistuksia suositusten täyttäminen ei kuitenkaan vaatisi. Puoli tuntia hölkkää ja puolitoista tuntia reipasta kävelyä viikossa riittäisi.

Suorituksen voisi myös jakaa vähintään kymmenen minuutin pätkiin, kunhan pikku lenkkejä tulisi tehtyä kolmesti viikossa.

Kunnonkartta -tutkimuksesta vastanneen UKK-instituutin johtajan, lääkäri Tommi Vasankarin mukaan juuri tässä yli 60-vuotiaat ovat hyviä. He liikkuvat pienempinä annoksina terveytensä kannalta riittävästi todennäköisemmin kuin nuoremmat aikuiset.

”Kunnonkartan tulosten mukaan 60–69-vuotiaat liikkuvat hieman vähemmän kuin 20–59-vuotiaat, mutta tarkasteltaessa kestävyysliikuntasuosituksen toteutumista heidän lukunsa ovat parempia”, Tommi Vasankari sanoo.

Valtaosalle suomalaisista lyhytkin lenkki näyttää kuitenkin olevan liikaa.

Huonoimmin terveysliikunnan suositukset täyttävät 20–29-vuotiaat miehet. Heistä vain noin joka kymmenes harrastaa riittävän määrän kestävyyttä edistävää liikuntaa viikossa.

Keski-ikäisistä miehistä kestävyyden kannalta riittävästi liikkuu noin 15 ja kaikista miehistä noin 18 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan miehet pitävät kaikissa ikäluokissa naisia huonommin huolta riittävästä kestävyysliikunnasta. Terveyskuntoa mittaavissa testeissä, kuten kuuden minuutin kävelyssä, he kuitenkin pärjäsivät naisia hieman paremmin.


Vasankarin mukaan Kunnonkartan kaikenikäisille miehille ja naisille antama yhteinen viesti on kuitenkin selvä:

”Meillä on valtava mahdollisuus lisätä terveyden kannalta merkityksellistä liikkumista.”

Tällä hetkellä tilanne on huono, muttei toivoton.

Huonoksi sen tekee vähäisestä liikunnasta johtuvan heikon fyysisen kunnon yhteys pitkäaikaisiin aikuisiän sairauksiin.

”Huono kestävyyskunto on kansansairauksien [kuten kakkostyypin diabetes, sydän- ja verisuonitaudit] merkittävimpiä riskitekijöitä”, Vasankari muistuttaa.

”Liikunnallisesti aktiivinen voi pudottaa sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumisen riskin jopa puoleen nollaliikkujiin verrattuna, ja parhaassa fyysisessä kunnossa olevien riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin on vain neljännes siitä, mitä se on huonokuntoisimmilla”, hän sanoo.

Lisäksi heikentynyt kunto vaikuttaa työkykyyn ja siten kansantalouteen paitsi lisääntyneinä sairaanhoitokuluina myös menetettyinä työpanoksina.


Istuvan elämäntavan vaikutuksista aikuisiin Kunnonkartta kertookin saman suuntaisia tietoja kuin parin vuoden takainen Liitu-tutkimus kertoi kouluikäisistä lapsista; noin 60 prosenttia aikuisten päivästä kuluu istuen tai maaten – iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Liikkumiselle aikuisten valveillaoloajasta säästyy noin kymmenesosa ja reippaalle liikunnalle keskimäärin vain sadasosa.

Kaikessa tylyydessään Kunnonkartta kuitenkin avaa uudenlaisia näkymiä suomalaisten liikuntatottumuksiin ja hyvinvointiin. Se on tähän mennessä laajin aikuisväestölle aktiivisuusmittareilla ja kuntotesteillä tehty liikuntatutkimus.

Tutkijoilla on nyt käytössään mittareiden avulla objektiivisesti tuotettua tietoa ihmisten liikkumisesta, paikallaanolosta ja nukkumisesta, eivätkä he ole enää pelkästään kyselyjen ja haastattelujen varassa analyyseja tehdessään.

”Vertaisin tilannetta siihen kun kolesterolia alettiin mitata verestä, eikä enää vain kysytty, millaista ruokavaliota noudatat”, Vasankari sanoo.

”Nyt tiedämme myös, mihin aikaan päivästä eri-ikäiset suomalaiset liikkuvat aktiivisimmin.”

Maria Ruoko kertoo käyttävänsä aktiivisuusranneketta ”omaksi huvikseen”. Hänellä on rannekkeeseen määriteltynä tavoite, joka ylittyy usein, ja Ruokon mielestä hyvä niin.

”Siinä joka kerta vähän niin kuin kättelee itseään, että teit sen”, hän sanoo.

Liikuntainnostaan Ruoko sanoo, että se on lapsuudesta asti perustunut myönteiseen ilmapiiriin ja vapaaehtoisuuteen ja tuonut mukanaan paljon hyvää samanhenkisistä ystävistä uusiin kokemuksiin.

”Liikkuessa voi tuntea armollisuutta itseään kohtaan, kun eihän tässä fitness-kisoja tavoitella vaan hyvää oloa ja hyvää elämää”, äskettäin isomummuksi tullut Ruoko toteaa.

”Jaksanpahan telmuta pienten kanssa.”

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kunnonkartta-tutkimukseen kutsuttiin syksyn 2017 ja vuoden 2018 aikana 10 500 20–69-vuotiasta miestä ja naista Rovaniemeltä, Oulusta, Jyväskylästä, Kuopiosta, Tampereelta, Turusta ja Helsingistä.

  Kunnonkarttaan osallistuneet kävivät kerran tai kaksi tutkimuksissa alueellisessa keskuksessa, heille jaettiin aktiivisuusmittarit ja he vastasivat terveydentilaansa ja liikuntatottumuksiaan kartoittavaan kyselyyn.

 Aktiivisuusmittarilla mitattiin fyysistä aktiivisuutta, paikallaanoloa ja unta viikon ajan. Valveilla mittaria pidettiin vyötäröllä ja nukkuessa ranteessa.

 Tuloksiin hyväksyttiin vain mittaukset, joissa mittaria oli käytetty vähintään neljänä päivänä viikossa ja vähintään kymmenen tuntia kerrallaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikunta
 • Kuntoliikunta
 • Terveys
 • Tutkimus
 • Lääketiede
 • Urheilu
 • Ikääntyminen
 • Kunto
 • Erkki Kylmänen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 2. 2

  Pallopoika aiheutti yllättävää draamaa ATP-finaalien välierässä – ”Haluan pyytää anteeksi”, sanoi Alexander Zverev, joka kukisti Roger Federerin

 3. 3

  Sekoilun uusin käänne: Mayweather kohtaakin japanilaisen potkunyrkkeilijän lyhyessä näytösottelussa – ”Luulen, että tätä ei peruta”

 4. 4

  Kaksi puheenjohtajaehdokasta ajettiin ulos SUL:n kokoussalista – ”Haluttiin näyttää valtaa, toimitusjohtaja sentään kätteli”

 5. 5

  Kosovo on lähellä tehdä ”huuhkajat” – yhden maalin päässä lohkovoitosta Kansojen liigassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 2. 2

  Mädät ja haisevat lentokalat haittaavat Ari Huuselan purjehdusta Atlantin yli – suomalaisen luokassa ensimmäiset kilpailijat ovat jo maalissa

 3. 3

  Pallopoika aiheutti yllättävää draamaa ATP-finaalien välierässä – ”Haluan pyytää anteeksi”, sanoi Alexander Zverev, joka kukisti Roger Federerin

 4. 4

  Kaksi puheenjohtajaehdokasta ajettiin ulos SUL:n kokoussalista – ”Haluttiin näyttää valtaa, toimitusjohtaja sentään kätteli”

 5. 5

  Dartsin huippupelaajat syyttivät toisiaan pahanhajuisista pieruista – ”Se tuli mädistä kananmunista, ei minusta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 4. 4

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 5. 5

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  2. 2

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Kalifornian maastopalossa kadonneiden määrä nousi yli tuhanteen – Paikan päällä vieraillut presidentti Trump: ”Tämä on surullista”

  7. 7

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  8. 8

   Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi

   Tilaajille
  9. 9

   Katso ensi yönä taivaalle: siellä voi näkyä jopa kymmenen tähdenlentoa tunnissa

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  7. 7

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  8. 8

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  9. 9

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  11. Näytä lisää