Urheilu

Nuorilla miehillä on ongelma – yhdeksällä kymmenestä vähäinen liikunta kasvattaa riskejä ja ennustaa sairasta tulevaisuutta

Torstaina julkaistu suuri Kunnonkartta-tutkimus kertoo, että vain viidennes suomalaisista harrastaa kestävyysliikuntaa terveytensä kannalta riittäviä määriä. Vähiten kestävyydestään huolehtivat 20–29-vuotiaat miehet.

Kun 63-vuotias Maria Ruoko avaa kotinsa oven Tampereen Annalassa keskiviikkoisena iltana ja lähtee parin tunnin iltalenkilleen ystävänsä Katri Lindstedtin kanssa, hän ei varmaankaan ajattele olevansa malliesimerkki suomalaisten liikunnan harrastajien joukossa, mutta kyllä hän on.

Ja vieläpä mainio sellainen.

Torstaina Helsingissä julkaistun Kunnonkartta väestötutkimuksen mukaan Ruokon kaltaiset yli 60-vuotiaat naiset pitävät tunnollisimmin huolta kestävyyskunnostaan.

He täyttävät terveyden kannalta merkityksellisen kestävyysliikunnan suositukset kaikista väestöryhmistä parhaiten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vieläpä ylivoimaisesti.

Tutkimuksen mukaan neljännes 60–69-vuotiaista suomalaisista naisista käy kestävyyttä kohottavilla ja ylläpitävillä lenkeillä vähintään terveyssuosituksen mukaiset 2,5 tuntia viikossa.

Monet enemmänkin.

”Nivelrikon vuoksi juokseminen ei minulle enää sovi, mutta tykkään kävellä varsinkin pehmeillä alustoilla luonnossa”, työkyvyttömyyseläkkeelle pari vuotta sitten jäänyt ja varsinaiselle eläkkeelle tämän vuoden alusta siirtynyt entinen suurtalousemäntä Maria Ruoko kertoo.

Kävelemisen lisäksi Ruoko myös pyöräilee. Keskiviikkona hän pyöräili kotoaan Annalasta Tampereen keskustaan kampaajalle – kymmenen kilometriä suuntaansa.

Lenkkien lisäksi Ruokon liikuntaharrastuksiin kuuluu jumppaa, joogaa, vesijuoksua, kuntosalia ja jo 25 vuotta avantouintia.

Hän kertoo aina pitäneensä liikkumisesta, mutta eläkkeelle jäämisen jälkeen liikuntamäärät ovat jopa kasvaneet. Esimerkiksi jumpasta ja lihaskuntoharjoittelusta hän saa apua nivelrikon aiheuttamiin vaivoihin.

”Olen ajatellut, että ihanaa kun jaksan ja että minua oikeasti huvittaa liikkua. Ei minulle ole tullut tunnetta, että ei viitsi lähteä liikkeelle.”

Monelle muulle sellainen tunne kyllä tulee.


Kunnonkartta-tutkimuksen mukaan vain noin viidennes kaikista suomalaisista harrastaa nykyisen terveysliikuntasuosituksen mukaisesti vähintään 2,5 tuntia kestävyysliikuntaa viikossa.

Toisin sanoen: 80 prosenttia aikuisista käy lenkillä terveytensä kannalta liian vähän.

Kovin suuria ponnistuksia suositusten täyttäminen ei kuitenkaan vaatisi. Puoli tuntia hölkkää ja puolitoista tuntia reipasta kävelyä viikossa riittäisi.

Suorituksen voisi myös jakaa vähintään kymmenen minuutin pätkiin, kunhan pikku lenkkejä tulisi tehtyä kolmesti viikossa.

Kunnonkartta -tutkimuksesta vastanneen UKK-instituutin johtajan, lääkäri Tommi Vasankarin mukaan juuri tässä yli 60-vuotiaat ovat hyviä. He liikkuvat pienempinä annoksina terveytensä kannalta riittävästi todennäköisemmin kuin nuoremmat aikuiset.

”Kunnonkartan tulosten mukaan 60–69-vuotiaat liikkuvat hieman vähemmän kuin 20–59-vuotiaat, mutta tarkasteltaessa kestävyysliikuntasuosituksen toteutumista heidän lukunsa ovat parempia”, Tommi Vasankari sanoo.

Valtaosalle suomalaisista lyhytkin lenkki näyttää kuitenkin olevan liikaa.

Huonoimmin terveysliikunnan suositukset täyttävät 20–29-vuotiaat miehet. Heistä vain noin joka kymmenes harrastaa riittävän määrän kestävyyttä edistävää liikuntaa viikossa.

Keski-ikäisistä miehistä kestävyyden kannalta riittävästi liikkuu noin 15 ja kaikista miehistä noin 18 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan miehet pitävät kaikissa ikäluokissa naisia huonommin huolta riittävästä kestävyysliikunnasta. Terveyskuntoa mittaavissa testeissä, kuten kuuden minuutin kävelyssä, he kuitenkin pärjäsivät naisia hieman paremmin.


Vasankarin mukaan Kunnonkartan kaikenikäisille miehille ja naisille antama yhteinen viesti on kuitenkin selvä:

”Meillä on valtava mahdollisuus lisätä terveyden kannalta merkityksellistä liikkumista.”

Tällä hetkellä tilanne on huono, muttei toivoton.

Huonoksi sen tekee vähäisestä liikunnasta johtuvan heikon fyysisen kunnon yhteys pitkäaikaisiin aikuisiän sairauksiin.

”Huono kestävyyskunto on kansansairauksien [kuten kakkostyypin diabetes, sydän- ja verisuonitaudit] merkittävimpiä riskitekijöitä”, Vasankari muistuttaa.

”Liikunnallisesti aktiivinen voi pudottaa sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumisen riskin jopa puoleen nollaliikkujiin verrattuna, ja parhaassa fyysisessä kunnossa olevien riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin on vain neljännes siitä, mitä se on huonokuntoisimmilla”, hän sanoo.

Lisäksi heikentynyt kunto vaikuttaa työkykyyn ja siten kansantalouteen paitsi lisääntyneinä sairaanhoitokuluina myös menetettyinä työpanoksina.


Istuvan elämäntavan vaikutuksista aikuisiin Kunnonkartta kertookin saman suuntaisia tietoja kuin parin vuoden takainen Liitu-tutkimus kertoi kouluikäisistä lapsista; noin 60 prosenttia aikuisten päivästä kuluu istuen tai maaten – iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Liikkumiselle aikuisten valveillaoloajasta säästyy noin kymmenesosa ja reippaalle liikunnalle keskimäärin vain sadasosa.

Kaikessa tylyydessään Kunnonkartta kuitenkin avaa uudenlaisia näkymiä suomalaisten liikuntatottumuksiin ja hyvinvointiin. Se on tähän mennessä laajin aikuisväestölle aktiivisuusmittareilla ja kuntotesteillä tehty liikuntatutkimus.

Tutkijoilla on nyt käytössään mittareiden avulla objektiivisesti tuotettua tietoa ihmisten liikkumisesta, paikallaanolosta ja nukkumisesta, eivätkä he ole enää pelkästään kyselyjen ja haastattelujen varassa analyyseja tehdessään.

”Vertaisin tilannetta siihen kun kolesterolia alettiin mitata verestä, eikä enää vain kysytty, millaista ruokavaliota noudatat”, Vasankari sanoo.

”Nyt tiedämme myös, mihin aikaan päivästä eri-ikäiset suomalaiset liikkuvat aktiivisimmin.”

Maria Ruoko kertoo käyttävänsä aktiivisuusranneketta ”omaksi huvikseen”. Hänellä on rannekkeeseen määriteltynä tavoite, joka ylittyy usein, ja Ruokon mielestä hyvä niin.

”Siinä joka kerta vähän niin kuin kättelee itseään, että teit sen”, hän sanoo.

Liikuntainnostaan Ruoko sanoo, että se on lapsuudesta asti perustunut myönteiseen ilmapiiriin ja vapaaehtoisuuteen ja tuonut mukanaan paljon hyvää samanhenkisistä ystävistä uusiin kokemuksiin.

”Liikkuessa voi tuntea armollisuutta itseään kohtaan, kun eihän tässä fitness-kisoja tavoitella vaan hyvää oloa ja hyvää elämää”, äskettäin isomummuksi tullut Ruoko toteaa.

”Jaksanpahan telmuta pienten kanssa.”

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kunnonkartta-tutkimukseen kutsuttiin syksyn 2017 ja vuoden 2018 aikana 10 500 20–69-vuotiasta miestä ja naista Rovaniemeltä, Oulusta, Jyväskylästä, Kuopiosta, Tampereelta, Turusta ja Helsingistä.

  Kunnonkarttaan osallistuneet kävivät kerran tai kaksi tutkimuksissa alueellisessa keskuksessa, heille jaettiin aktiivisuusmittarit ja he vastasivat terveydentilaansa ja liikuntatottumuksiaan kartoittavaan kyselyyn.

 Aktiivisuusmittarilla mitattiin fyysistä aktiivisuutta, paikallaanoloa ja unta viikon ajan. Valveilla mittaria pidettiin vyötäröllä ja nukkuessa ranteessa.

 Tuloksiin hyväksyttiin vain mittaukset, joissa mittaria oli käytetty vähintään neljänä päivänä viikossa ja vähintään kymmenen tuntia kerrallaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikunta
 • Kuntoliikunta
 • Terveys
 • Tutkimus
 • Lääketiede
 • Urheilu
 • Ikääntyminen
 • Kunto
 • Erkki Kylmänen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  FC Barcelonan pelaajat osaavat tehdä yhden kysymyksen lihasvamman sattuessa: ”Olenko menossa Turkuun?” – joukkueen lääkäri oli torstaina mukana tuoreimmassa leikkauksessa

 2. 2

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 3. 3

  Palloliitto tekee tutkintapyynnön HJK–Inter-ottelusta – Pelissä epäillään tapahtuneen ottelumanipulaatiota

 4. 4

  Sauberin tallipäällikkö nostaa yhden Kimi Räikkösen taidon ylitse muiden: ”Hän on siinä ehkä kaikkein paras”

 5. 5

  Australialais­jalkapalloilijat pukeutuivat Serena ja Venus Williamsiksi ja maalasivat ihonsa mustaksi – poistivat kuvan rasismisyytösten jälkeen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 2. 2

  Sauberin tallipäällikkö nostaa yhden Kimi Räikkösen taidon ylitse muiden: ”Hän on siinä ehkä kaikkein paras”

 3. 3

  Vanhojen muistelua vai viiltävä kuitti? Lauri Markkasen julkaisema kuva herättää kysymyksiä – ”Lauri, senkin trollausjumala”

 4. 4

  Kimi Räikkösestä tehty kirja ylitti haamurajan ja murskasi myyntiennätyksen – jätti Teemu Selänteen kauas taakseen

 5. 5

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkönen viilentää itseään Singaporessa pumpattavassa ammeessa – kuva paljastaa myös kulissien karuuden

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

 4. 4

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 5. 5

  Donald Trump ennusti liian aikaisin Niken tuhoutuvan: pörssikurssi on nyt korkeammalla kuin koskaan – yhdysvaltalaisiltakin hyväksyntä Kaepernick-kampanjalle

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  5. 5

   Soinin luottamusäänestys synnytti poikkeuksellisen riidan kokoomuksen ja keskustan välille – kenen arvoja pääministeri oikeastaan kommentoi?

  6. 6

   ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  8. 8

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  9. 9

   Hämähäkit peittivät kreikkalaisen rannikkokaupungin rannat seiteillään

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  4. 4

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  7. 7

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää