Urheilu

Laura Lepistö on nyt menestyvä urheilumanageri, vaikka ei ota aina edes kunnon ”provikkaa” – ”Välillä tuntuu, että teemme tätä hyvää hyvyyttämme”

Laura Lepistö haluaa auttaa yrittäjänä urheilijoita eteenpäin, vaikka oma provikka voi jäädä pieneksi.

Entisenä huippu-urheilijana Laura Lepistö tietää, ettei huipulle ole oikotietä.

Lepistö nousi taitoluistelun kansainväliseen kärkeen kovalla työllään, sinnikkyydellään ja pitkäjänteisyydellään.

Samat ominaisuudet ovat tarpeen uran jälkeisessä elämässä. Lepistöstä on tullut urheilumanageri, jonka tallissa ovat muun muassa ratakelaaja Henry Manni, aitajuoksija Viivi Lehikoinen ja triathlonisti Kaisa Sali (entinen Lehtonen).

”Tykkään tehdä kunnolla muutaman urheilijan kuin isomman joukon kanssa”, 30-vuotias Lepistö sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS:n tapaamisen jälkeen Lepistö on lähdössä puhekeikalle Turkuun, jossa hän kertoo omaa tarinaansa Varsinais-Suomen yrittäjäpäivillä.

Lepistö on yrittäjä itsekin. Hän perusti puolitoista vuotta sitten Snou Creative -nimisen yrityksen toisen entisen urheilijan, valokuvaaja Jesse Väänäsen kanssa. Yrityksen kolmas omistaja ja perustaja on graafikko Juho Heinola.

Väänänen sijoittui Vancouverin talviolympialaisissa vuonna 2010 perinteisen hiihtotavan sprintissä 22:nneksi. Lepistö oli Vancouverissa viides, joka on kaikkien aikojen paras suomalaissijoitus olympialaisten taitoluistelun yksinluistelussa.


Lepistö vastaa yrityksessä myynnistä ja asiakkuuksien hallinnasta.

”Haluamme tuoda urheilua ja urheilijoita modernilla tavalla esille. Videot ja näkyvyys sosiaalisessa mediassa ovat tärkeitä. Urheilijoiden omaan käyttöön annamme kuvia mielellään ilmaiseksi”, Lepistö sanoo.

Yrittäjyys ja managerointi ovat Lepistölle ammatteja, joten työllä pitää myös elää. Managerin osuus urheilijan rahallisesta sopimuksesta on 15–20 prosenttia, mutta aina Lepistö ei ota ”provikkaa”.

”Jos miettii managerointia, suurin osa yrityksen rahasta tulee muista jutuista. En ole halunnut nostaa provikkaa hirveän korkeaksi. Välillä tuntuu, että teemme tätä hyvää hyvyyttämme. Eniten työtä vaativat sponsoroinnin hyödyntäminen ja sisällön tuottaminen. Videoiden kuvaaminen on iso vahvuutemme”, Lepistö sanoo.

Tennispelaaja Henri Kontista Lepistön yritys on auttanutta sosiaalisessa mediassa ja nettisivujen kanssa, muttei myynnissä.

Muutama viikko sitten yritys palkkasi uuden työntekijän.

”Yllättävän paljon tuntuu, että on kysyntää. Ensimmäinen vuosi meni tosi hyvin”, Lepistö sanoo.

Urheilumanageroinnista Lepistö kiinnostui vuonna 2014. Hänen oma managerinsa Erkki Alaja pyysi Lepistön avukseen Vierumäellä alkavalle managerikurssille.

Lepistö kävi samalla itsekin vuoden kurssin ja innostui asiasta, vaikka mietti, voiko urheilumanageroinnilla elää Suomessa.

Oma luistelu-ura päättyi akillesjännevammaan ja siitä johtuneeseen hermovikaan kaksi vuotta Vancouverin olympialaisten jälkeen 2012. Sen jälkeen Lepistö ei päässyt enää kilpailemaan.

Lepistö sanoo aina halunneensa auttaa muita urheilijoita. Manageroinnista löytyi siihen sopiva kanava.

”Se on tosi räätälöityä myyntiä. Tietynlainen myyntityö on aina kiehtonut minua”, Lepistö sanoo. Hän valmistui kauppa­tieteiden maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2016.

Managerina Lepistö on nähnyt läheltä urheilijoiden rahahuolet. Lepistö asui itse parikymppiseksi vanhempiensa luona.

”On eri asia maksaa tonni vuokrasta ja tonni ruuasta. Itselläni ei ollut heti valmista pakettia. Tulin toimeen ja pystyin urheilemaan. Sukan varteen voi saada jotain vasta sitten, kun menestyy. Fakta on, ettei taitoluistelussa rikastu, jos ei ole huipulla.”


Lepistö kiittää omaa lajiliit­toaan, Suomen Taitoluisteluliittoa, että sai tukea uransa alussa. ”Lajien väleillä on eroja. Ensin on hommattava sitä, mihin on tarvetta.”

Myös oma valmentaja Virpi Horttana auttoi Lepistöä uran alkuvaiheissa.

”Hyvä, että keskustellaan esimerkiksi yleisurheilussa, miten valtavassa lajissa voisi olla yhteistyön mahdollisuuksia. Menee henkisesti energia väärään paikkaan, jos urheilija joutuu koko ajan miettimään negatiivisia asioita”, Lepistö sanoo.

Millainen urheilija on managerin ihanne?

”Toimin hyvin pitkälle intui­tion mukaan. Luotan siihen eniten. Urheilijasta tulee heti tietty mielikuva. Millainen hän on persoonana ja mitkä ovat hänen erityisvahvuutensa. Esimerkiksi Henry Manni on loistava puhuja. Jos kipinä ei syty, ei kannata jatkaa, vaikka urheilija olisi menestynyt”, Lepistö sanoo.

Mannin kaltaisen paraurheilijan managerointi ei Lepistön mukaan eroa vammattomista.

”Paraurheilijoiden kanssa ei ole rajoja, kuten sanomme Henryn kanssa. Heidän tarinanansa kiinnostavat. Paraurheilija pystyy antamaan paljon kohderyhmälleen, kuten liikuntavammaisille lapsille. Ei pidä ajatella, että tee hyvä teko ja tue paraurheilua. Paraurheilijat ovat mahtavia esikuvia.”

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheilun yksikkö on Lepistön mukaan oikealla tiellä, kun se tekee kaiken voitavansa, että kansainvälisellä huipulla oleva urheilija saa kaiken tarvitsemansa tuen.

Huipulle pyrkivällä on vaikeampaa kuin siellä jo olevilla.

”Paljon on kiinni yksilöstä ja omasta asenteesta. Suomessa urheilija ei voi tuudittautua siihen, että järjestelmä hoitaa automaattisesti kaiken. Jos on potentiaalia, pitää näyttää osaamistaan.”

Omaa osaamistaan Lepistö näytti voittamalla kultaa EM-kisoissa Helsingissä vuonna 2009, EM-hopeaa Tallinnassa 2010 ja EM-pronssia Zagrebissa 2008.

Vuonna 2010 hän sai ensimmäisenä suomalaisena nais­taitoluistelijana maailmanmestaruusmitalin, kun hän oli Torinossa MM-kisoissa kolmas.

Nyt Lepistö istuu Taitoluisteluliiton ja Suomen Urheilu­managerien hallituksissa ja toimii Ylen taitoluistelun kommentaattorina.

Kuinka korkealla haluat päästä urheilumanagerina?

”En ajattele asiaa sillä tavalla, että haluan managerina saavuttaa jotain. Minulla oli pitkään urheilu-uran jälkeen tunne, että tavoitteet on saatu ja voin ottaa rennommin. Nyt on mageeta, että urheilijat kehittyvät ja menevät eteenpäin. Erityisesti tykkään, että urheilija syttyy uudesta yhteistyökumppanuudesta.”

Kuka?

Laura Lepistö


 Syntynyt 25. huhtikuuta 1988 Espoossa, 30-vuotias

 Yrittäjä ja urheilumanageri

 Perhe: aviomies Tommi Huovinen

 Kauppatieteiden maisteri Aalto-yliopistosta 2016

 Suomen menestynein yksinluistelija taitoluistelussa

 Saavutti urallaan MM-pronssia sekä EM-kisoissa kultaa, hopeaa ja pronssia

 Viides talviolympialaisissa 2010 Vancouverissa

 Kaksinkertainen Suomen mestari

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taitoluistelu
 • Urheilumanageri
 • Urheilu
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ruotsissa on hurja jalkapallobuumi: Tukholman derbyn 50 000 lippua myytiin jo loppuun – lipunvälittäjistä jo varoituksia

 2. 2

  Perinteikäs Horse Show voi siirtyä ensi vuodeksi Helsingistä Espooseen – tapahtuma tuo alueelle vuosittain miljoonien tulot

 3. 3

  ”Venäjän dopingpannan kumoaminen olisi katastrofi”, sanoo Venäjän dopingin ilmiantaja Grigori Rodtšenkov

 4. 4

  Sauber muokkasi Kimi Räikkösen taituruutta esitelleestä videosta konsolipeliversion: ”Emme voineet vastustaa”

 5. 5

  Kontiselta ja Peersiltä puuttuu sopimus ensi vuodesta: ”Ei olla puhuttu mitään ensi kaudesta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lionel Messi avasi maalitilinsä PSV:n erikoisesta muurista välittämättä – ennätyksellinen hattutemppu täydentyi läpiajosta

 2. 2

  Lentopalloliitto oli väärässä MM-kisojen pelijärjestelmästä – Suomen mahdollisuudet jatkoon olemattomat: ”Oli tullut vähän epämääräistä tietoa”

 3. 3

  Kimi Räikkönen antoi veikeän näytteen rattitaidoistaan: ”Hauskanpitoa Thaimaassa”

 4. 4

  Sauber muokkasi Kimi Räikkösen taituruutta esitelleestä videosta konsolipeliversion: ”Emme voineet vastustaa”

 5. 5

  Perinteikäs Horse Show voi siirtyä ensi vuodeksi Helsingistä Espooseen – tapahtuma tuo alueelle vuosittain miljoonien tulot

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

 2. 2

  Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

 3. 3

  Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

 4. 4

  Kimi Räikkönen viilentää itseään Singaporessa pumpattavassa ammeessa – kuva paljastaa myös kulissien karuuden

 5. 5

  Serena Williamsin raivoaminen saa jatkuvasti uusia käänteitä – nyt erotuomarit harkitsevat boikotoivansa Williamsin otteluita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Junaliikenne kokonaan pysähdyksissä Etelä-Suomessa, häiriön kestosta ei tietoa – Helsingin päärautatieasema pahoin ruuhkautunut

  2. 2

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Päiväkotien rahankeruussa on kirjavat käytännöt – ”Yksi vanhempi laittoi sähköpostilla kaikille oman tilinumeronsa ja pyysi kymmentä euroa kuukaudessa”

  6. 6

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  7. 7

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  8. 8

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  9. 9

   Syyrialaisten vahinkolaukaus oli tumpeloinnin seuraus, mutta venäläiskoneet ovat putoilleet aiemminkin omien tulituksessa – Tämä tiedetään tiedustelukoneen ampumisesta

  10. 10

   Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  6. 6

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää