Urheilu

Laura Lepistö on nyt menestyvä urheilumanageri, vaikka ei ota aina edes kunnon ”provikkaa” – ”Välillä tuntuu, että teemme tätä hyvää hyvyyttämme”

Laura Lepistö haluaa auttaa yrittäjänä urheilijoita eteenpäin, vaikka oma provikka voi jäädä pieneksi.

Entisenä huippu-urheilijana Laura Lepistö tietää, ettei huipulle ole oikotietä.

Lepistö nousi taitoluistelun kansainväliseen kärkeen kovalla työllään, sinnikkyydellään ja pitkäjänteisyydellään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samat ominaisuudet ovat tarpeen uran jälkeisessä elämässä. Lepistöstä on tullut urheilumanageri, jonka tallissa ovat muun muassa ratakelaaja Henry Manni, aitajuoksija Viivi Lehikoinen ja triathlonisti Kaisa Sali (entinen Lehtonen).

”Tykkään tehdä kunnolla muutaman urheilijan kuin isomman joukon kanssa”, 30-vuotias Lepistö sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS:n tapaamisen jälkeen Lepistö on lähdössä puhekeikalle Turkuun, jossa hän kertoo omaa tarinaansa Varsinais-Suomen yrittäjäpäivillä.

Lepistö on yrittäjä itsekin. Hän perusti puolitoista vuotta sitten Snou Creative -nimisen yrityksen toisen entisen urheilijan, valokuvaaja Jesse Väänäsen kanssa. Yrityksen kolmas omistaja ja perustaja on graafikko Juho Heinola.

Väänänen sijoittui Vancouverin talviolympialaisissa vuonna 2010 perinteisen hiihtotavan sprintissä 22:nneksi. Lepistö oli Vancouverissa viides, joka on kaikkien aikojen paras suomalaissijoitus olympialaisten taitoluistelun yksinluistelussa.


Lepistö vastaa yrityksessä myynnistä ja asiakkuuksien hallinnasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Haluamme tuoda urheilua ja urheilijoita modernilla tavalla esille. Videot ja näkyvyys sosiaalisessa mediassa ovat tärkeitä. Urheilijoiden omaan käyttöön annamme kuvia mielellään ilmaiseksi”, Lepistö sanoo.

Yrittäjyys ja managerointi ovat Lepistölle ammatteja, joten työllä pitää myös elää. Managerin osuus urheilijan rahallisesta sopimuksesta on 15–20 prosenttia, mutta aina Lepistö ei ota ”provikkaa”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos miettii managerointia, suurin osa yrityksen rahasta tulee muista jutuista. En ole halunnut nostaa provikkaa hirveän korkeaksi. Välillä tuntuu, että teemme tätä hyvää hyvyyttämme. Eniten työtä vaativat sponsoroinnin hyödyntäminen ja sisällön tuottaminen. Videoiden kuvaaminen on iso vahvuutemme”, Lepistö sanoo.

Tennispelaaja Henri Kontista Lepistön yritys on auttanutta sosiaalisessa mediassa ja nettisivujen kanssa, muttei myynnissä.

Muutama viikko sitten yritys palkkasi uuden työntekijän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yllättävän paljon tuntuu, että on kysyntää. Ensimmäinen vuosi meni tosi hyvin”, Lepistö sanoo.

Urheilumanageroinnista Lepistö kiinnostui vuonna 2014. Hänen oma managerinsa Erkki Alaja pyysi Lepistön avukseen Vierumäellä alkavalle managerikurssille.

Lepistö kävi samalla itsekin vuoden kurssin ja innostui asiasta, vaikka mietti, voiko urheilumanageroinnilla elää Suomessa.

Oma luistelu-ura päättyi akillesjännevammaan ja siitä johtuneeseen hermovikaan kaksi vuotta Vancouverin olympialaisten jälkeen 2012. Sen jälkeen Lepistö ei päässyt enää kilpailemaan.

Lepistö sanoo aina halunneensa auttaa muita urheilijoita. Manageroinnista löytyi siihen sopiva kanava.

”Se on tosi räätälöityä myyntiä. Tietynlainen myyntityö on aina kiehtonut minua”, Lepistö sanoo. Hän valmistui kauppa­tieteiden maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2016.

Managerina Lepistö on nähnyt läheltä urheilijoiden rahahuolet. Lepistö asui itse parikymppiseksi vanhempiensa luona.

”On eri asia maksaa tonni vuokrasta ja tonni ruuasta. Itselläni ei ollut heti valmista pakettia. Tulin toimeen ja pystyin urheilemaan. Sukan varteen voi saada jotain vasta sitten, kun menestyy. Fakta on, ettei taitoluistelussa rikastu, jos ei ole huipulla.”


Lepistö kiittää omaa lajiliit­toaan, Suomen Taitoluisteluliittoa, että sai tukea uransa alussa. ”Lajien väleillä on eroja. Ensin on hommattava sitä, mihin on tarvetta.”

Myös oma valmentaja Virpi Horttana auttoi Lepistöä uran alkuvaiheissa.

”Hyvä, että keskustellaan esimerkiksi yleisurheilussa, miten valtavassa lajissa voisi olla yhteistyön mahdollisuuksia. Menee henkisesti energia väärään paikkaan, jos urheilija joutuu koko ajan miettimään negatiivisia asioita”, Lepistö sanoo.

Millainen urheilija on managerin ihanne?

”Toimin hyvin pitkälle intui­tion mukaan. Luotan siihen eniten. Urheilijasta tulee heti tietty mielikuva. Millainen hän on persoonana ja mitkä ovat hänen erityisvahvuutensa. Esimerkiksi Henry Manni on loistava puhuja. Jos kipinä ei syty, ei kannata jatkaa, vaikka urheilija olisi menestynyt”, Lepistö sanoo.

Mannin kaltaisen paraurheilijan managerointi ei Lepistön mukaan eroa vammattomista.

”Paraurheilijoiden kanssa ei ole rajoja, kuten sanomme Henryn kanssa. Heidän tarinanansa kiinnostavat. Paraurheilija pystyy antamaan paljon kohderyhmälleen, kuten liikuntavammaisille lapsille. Ei pidä ajatella, että tee hyvä teko ja tue paraurheilua. Paraurheilijat ovat mahtavia esikuvia.”

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheilun yksikkö on Lepistön mukaan oikealla tiellä, kun se tekee kaiken voitavansa, että kansainvälisellä huipulla oleva urheilija saa kaiken tarvitsemansa tuen.

Huipulle pyrkivällä on vaikeampaa kuin siellä jo olevilla.

”Paljon on kiinni yksilöstä ja omasta asenteesta. Suomessa urheilija ei voi tuudittautua siihen, että järjestelmä hoitaa automaattisesti kaiken. Jos on potentiaalia, pitää näyttää osaamistaan.”

Omaa osaamistaan Lepistö näytti voittamalla kultaa EM-kisoissa Helsingissä vuonna 2009, EM-hopeaa Tallinnassa 2010 ja EM-pronssia Zagrebissa 2008.

Vuonna 2010 hän sai ensimmäisenä suomalaisena nais­taitoluistelijana maailmanmestaruusmitalin, kun hän oli Torinossa MM-kisoissa kolmas.

Nyt Lepistö istuu Taitoluisteluliiton ja Suomen Urheilu­managerien hallituksissa ja toimii Ylen taitoluistelun kommentaattorina.

Kuinka korkealla haluat päästä urheilumanagerina?

”En ajattele asiaa sillä tavalla, että haluan managerina saavuttaa jotain. Minulla oli pitkään urheilu-uran jälkeen tunne, että tavoitteet on saatu ja voin ottaa rennommin. Nyt on mageeta, että urheilijat kehittyvät ja menevät eteenpäin. Erityisesti tykkään, että urheilija syttyy uudesta yhteistyökumppanuudesta.”

Kuka?

Laura Lepistö


 Syntynyt 25. huhtikuuta 1988 Espoossa, 30-vuotias

 Yrittäjä ja urheilumanageri

 Perhe: aviomies Tommi Huovinen

 Kauppatieteiden maisteri Aalto-yliopistosta 2016

 Suomen menestynein yksinluistelija taitoluistelussa

 Saavutti urallaan MM-pronssia sekä EM-kisoissa kultaa, hopeaa ja pronssia

 Viides talviolympialaisissa 2010 Vancouverissa

 Kaksinkertainen Suomen mestari

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taitoluistelu
 • Urheilumanageri
 • Urheilu
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Noora Vuorela on äiti ja urheilija – hän puhuu asiasta, josta urheilijat yleensä vaikenevat: ”On helpompi hengittää, kun ahdistuksen saa ulos”

 2. 2

  Suomi kohtaa sunnuntaina Unkarin, ja maassa muistetaan yksi suomalainen jalkapallovaikuttaja yli muiden

 3. 3

  Latvalan synkkä kausi päättyi voittoon ja merkkimestaruuteen Australian MM-rallissa: ”Yhdessä ollaan juhlittu yhteistä saavutusta”

 4. 4

  Mädät ja haisevat lentokalat haittaavat Ari Huuselan purjehdusta Atlantin yli – suomalaisen luokassa ensimmäiset kilpailijat ovat jo maalissa

 5. 5

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 2. 2

  Mädät ja haisevat lentokalat haittaavat Ari Huuselan purjehdusta Atlantin yli – suomalaisen luokassa ensimmäiset kilpailijat ovat jo maalissa

 3. 3

  Pallopoika aiheutti yllättävää draamaa ATP-finaalien välierässä – ”Haluan pyytää anteeksi”, sanoi Alexander Zverev, joka kukisti Roger Federerin

 4. 4

  Dartsin huippupelaajat syyttivät toisiaan pahanhajuisista pieruista – ”Se tuli mädistä kananmunista, ei minusta”

 5. 5

  Kaksi puheenjohtajaehdokasta ajettiin ulos SUL:n kokoussalista – ”Haluttiin näyttää valtaa, toimitusjohtaja sentään kätteli”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 4. 4

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 5. 5

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  2. 2

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  3. 3

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  4. 4

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  5. 5

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  6. 6

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  7. 7

   14-vuotias poika ajoi päihtyneenä autoa Forssassa – Poliisi loukkaantui törmäyksessä

  8. 8

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  9. 9

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi

  10. 10

   Baddingin hitti paljastui kopioksi, mutta se ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa hätkähdyttävästi venäläiseltä sävellykseltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  3. 3

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  4. 4

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  5. 5

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  6. 6

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää