Urheilu

Jari Isometsä ei mieti enää mennyttä hiihtouraansa mutta näkee siitä kyllä unia – ex-urheilija tekee nykyään töitä myyntimiehenä

Monia arvokisamitaleja saavuttanut Isometsä on tyytyväinen hiihtouraansa: ”Kilpailu oli kuitenkin kovaa ja ponnistin itse aika vaatimattomista lähtökohdista. Paljon huonomminkin olisi voinut mennä.”

Hiihtouransa aikana Jari Isometsä opittiin tuntemaan kovasta irtiottokyvystään, mutta vaikuttaa siltä, ettei vauhti ole hänen elämästään mihinkään kadonnut. Isometsä rynnistää haastatteluun suoraan puhelinpalaverista. Lounas on jäänyt välistä, ja hän tilaa lounaskahvilan tiskiltä kahvin ja täytetyn croissantin.

”Näillähän mä pärjään iltaan asti”, hän sanoo.

Todellako?

”No, hyvin harvoin syön lounasta ollenkaan. Kun en mä nykyään kuluta enempää.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sellaista on elämä entisenä huippu-urheilijana.

Nuoruutensa Isometsä vietti Korpijärvellä Torniossa. Kuusilapsisen perheen elämä pienellä karjatilalla oli yksinkertaista ja työntäyteistä. Kyläkoulussa Isometsän vuosikurssilla oli yhteensä viisi oppilasta.

Liikunnan lisäksi juuri muita harrastusmahdollisuuksia ei ollut, ja siihen Isometsä todella satsasi: Hän yleisurheili, pelasi jalkapalloa ja hakkasi jääkiekkoa. Ja tietysti hän myös hiihti.

Kuinka lahjakas urheilija olit?

”En välttämättä ikäluokkani paras, mutta todennäköisesti lujatahtoisin”, Isometsä arvioi.

Koulunkäynnin hän lopetti hiihtoharrastuksen tieltä 17-vuotiaana. ”Se oli totaalinen satsaus. Ei ollut mitään toista suunnitelmaa. En antanut itseni edes ajatella, että voisin epäonnistua. Jälkikäteen olen ajatellut, että hitto soikoon, ehkä olisi pitänyt. Mutta huippu-urheilussa se on ainut tie.”

Kansainvälinen läpimurto tapahtui Albertvillen talviolympialaisissa 1992. 24-vuotias Isometsä kiidätti Suomen viestimaajoukkueen pronssille Ruotsin Torgny Mogrenia vastaan käydyn loppukirikamppailun päätteeksi.

Siitä alkoi arvokisamitaliputki, jonka saldona oli kolme olympiapronssia sekä kaksi MM-hopeaa ja kaksi MM-pronssia. Henkilökohtaisilla matkoilla Isometsän ainoaksi palkintopallisijoitukseksi jäi silti Thunderbayn 1995 MM-hiihtojen kolmas sija.

Harmittaako se? ”Ei harmita. Aika harvoin katselen peräpeileihin”, Isometsä kuittaa.

Lisäksi hän muistuttaa, ettei arvokisoissa vielä 1990-luvulla kilpailtu hänen bravuurimatkallaan kymmenen kilometrin vapaalla. Maailmancupissa osakilpailuvoittoja sen sijaan kertyi, ja sarjan kokonaispisteissä Isometsä sijoittui kerran toiseksi ja kaksi kertaa kolmanneksi.

Vastaavaan ei ole yltänyt yksikään toinen suomalainen mieshiihtäjä.

Kuinka tyytyväinen olet hiihtouraasi?

”Ihan helvetin tyytyväinen. Kilpailu oli kuitenkin kovaa ja ponnistin itse aika vaatimattomista lähtökohdista. Paljon huonomminkin olisi voinut mennä.”

Kilpailu-ura maailman huipulla katkesi silti ikävämmissä merkeissä. Isometsä kärysi dopingista Lahden 2001 maailmanmestaruuskilpailujen yhteydessä viiden muun suomalaishiihtäjän kanssa.

Hiihtokansaa Lahden dopingskandaali puhuttaa vielä 17 vuoden jälkeenkin. Isometsä sanoo osittain ymmärtävänsä ihmisten mielipahaa. Hänessä itsessään tapaus ei silti herätä enää tunteita.

”Kyllä se alkaa olemaan niin etäinen juttu. Ei siihen asiaan törmää, eikä sitä mieti. Toimittajat joskus kyselevät”, hän toteaa.

Vuonna 2003 Isometsä palasi takaisin hiihtoladuille kärsit­tyään kahden vuoden kilpailukiellon. Tuloksena oli lukuisia SM-mitaleja ja kohtalaisia maailmacupsijoituksia. Lopullisesti aktiiviura päättyi kevättalvella 2006.

”Mietaa (Juha Mieto) on joskus sanonut, että miehen pitää olla starttiviivalla kuin kiimainen sonni. En ollut enää. Liekki oli sammunut”, Isometsä summaa.

Isometsän urheiluvuosien jälkeistä työuraa voisi kuvailla värikkääksi. Vuosien varrella hän on ehtinyt pyörittää urheilu­liikettä Äkäslompolossa, työskennellä FC Hongan myyntipäällikkönä sekä toimia Meri-Teijo Golf oy:n toimitusjohtajana ja Forssan raviradan toiminnanjohtajana.

”Hemmetin hyviä kokemuksia”, hän kuvailee.

Nykyiseen pestiinsä rakennuseristeisiin erikoistuneen Ekovilla Oy:n aluejohtajana Isometsä sanoo olevansa enemmän kuin tyytyväinen. Saa olla ihmisten kanssa tekemisissä, eikä yksikään päivä ole samanlainen.

Myös urheilulla on tärkeä rooli hänen elämässään. Kesäisin Isometsä golfaa ja lenkkeilee, talvisin hän hiihtää ja pelaa kaukalopalloa ikämiessarjassa. Cooperissa hujahtaisi edelleen reilusti yli 3 000 metriä.

Kaipaatko urheilu-uraasi?

”Tietoisesti en. Mutta hirveän usein näen siitä yhä unia”, Isometsä sanoo.

”Onhan urheilu edelleen suurin intohimoni. Kun on laskenut Salpausselän monttuun ja 50 000 ihmistä huutaa, ei sellaisia kiksejä ja adrenaliinihumalaa tule mistään milloinkaan saamaan. Mutta elämän realiteetit pitää ymmärtää. Siksi menneeseen on turha haikailla.”

Kuka?

Jari Isometsä


 Syntynyt Alatorniossa. 1968. Asuu Vihdin Huhmarissa.

 Suomen menestyneimpiä mieshiihtäjiä: kolme olympiapronssia sekä kaksi MM-hopeaa ja kaksi MM-pronssia. 36 henkilökohtaista ja 14 viestin SM-mitalia. Neljä maailmancup-osakilpailun voittoa.

 Työskentelee aluejohtajana Ekovilla Oy:ssä.

 Perheeseen kuuluvat vaimo Johanna ja lapset Eetu, 21 ja Aada, 15.

 Täyttää 50 vuotta 11. syyskuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • 50-vuotias
 • Hiihto
 • Jari Isometsä
 • Urheilu
 • Ville Hartikainen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kun ura loppui, Pekka Koskelan päällimmäinen tuntemus oli helpotus – nyt hän ikävöi kovaa treeniä ja auttaa muita menestymään

 2. 2

  Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin koskettuaan kädellään topparin päätä – lähti itkien kentältä

 3. 3

  Barcelonan fanit raivostuivat – syynä on kuva ruutupaidasta, joka romuttaisi 118-vuotisen historian

 4. 4

  Jorma Kemppainen vakuuttaa jaksavansa työssään yleisurheilun ”sylkykuppina” – sydänleikkaustaan hän kuvailee ”vuorotteluvapaaksi”

 5. 5

  Perinteikäs Horse Show voi siirtyä ensi vuodeksi Helsingistä Espooseen – tapahtuma tuo alueelle vuosittain miljoonien tulot

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin koskettuaan kädellään topparin päätä – lähti itkien kentältä

 2. 2

  Lentopalloliitto oli väärässä MM-kisojen pelijärjestelmästä – Suomen mahdollisuudet jatkoon olemattomat: ”Oli tullut vähän epämääräistä tietoa”

 3. 3

  Barcelonan fanit raivostuivat – syynä on kuva ruutupaidasta, joka romuttaisi 118-vuotisen historian

 4. 4

  Perinteikäs Horse Show voi siirtyä ensi vuodeksi Helsingistä Espooseen – tapahtuma tuo alueelle vuosittain miljoonien tulot

 5. 5

  Sauber muokkasi Kimi Räikkösen taituruutta esitelleestä videosta konsolipeliversion: ”Emme voineet vastustaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

 2. 2

  Kimi Räikkönen viilentää itseään Singaporessa pumpattavassa ammeessa – kuva paljastaa myös kulissien karuuden

 3. 3

  Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

 4. 4

  Minttu Räikkönen kertoi ajatuksensa Kimin jatkosta ja suhtautumisestaan arvostelijoihin: ”Välillä sisilialainen sisälläni pääsee esiin”

 5. 5

  Donald Trump ennusti liian aikaisin Niken tuhoutuvan: pörssikurssi on nyt korkeammalla kuin koskaan – yhdysvaltalaisiltakin hyväksyntä Kaepernick-kampanjalle

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Tänään aukeaa Helsingin uusin ostosjättiläinen – HS esittelee Kalasataman kauppakeskuksen liikkeineen

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Avain laihtumiseen ja upeisiin lihaksiin? Proteiineista liikkuu monenlaisia uskomuksia, HS kokosi niiden rinnalle kahdeksan oleellista faktaa

   Tilaajille
  8. 8

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Lainaneuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata. Menikö digitalisaatio liian pitkälle?

  9. 9

   Uutistoimisto Reuters: Britannian May ei hyväksy uutta kansanäänestystä brexitistä – Britit ja EU-puoli ottivat yhteen Salzburgin huippukokouksessa

  10. 10

   Helsingin Palmia siivoaa jo Turun linnaa ja tekee kouluruokaa Hämeenlinnassa – veronmaksajien omistaman yhtiön tulos painui miljoona euroa tappiolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   VR odotti junaliikenteen palaavan normaaliksi torstaiaamuun mennessä – Ilta oli poikkeuksellista kaaosta henkilövahingon, sähkövian ja tuntien myöhästymisten vuoksi

  7. 7

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  8. 8

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  9. 9

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää