Urheilu

Suomi antoi Giovanni Costantinolle tilaisuuden kasvaa valmentajaksi – italialainen päätyi Porvoosta Unkarin mestariksi ja maajoukkueen apuvalmentajaksi

Porvoolaisjuniorit oppivat italialaisvalmentajalta voittamisen mentaliteettia.

Tampere

Keväällä 2017 Budapestissa juhlittiin perin harvinaista mestaruutta. Budapesti Honvéd FC voitti 24 vuoden tauon jälkeen Unkarin mestaruuden.

Edellisen kerran Honvéd oli mestarina kauden 1992–1993 päätteeksi, ja silloin päävalmentajana oli suomalainen Martti Kuusela. Kauden 2016–2017 mestarijoukkueessa oli jälleen kerran ripaus Suomea valmennusryhmässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päävalmentaja Marco Rossin apuvalmentaja Giovanni Costantino oli valmentanut kolme edellistä vuotta Suomessa. Costantinon mukaan Suomi teki hänestä valmentajan. Nyt hän on Rossin apuvalmentajana Unkarin maajoukkueessa.

”Suomi antoi minulle mahdollisuuden olla jalkapallovalmentaja. Suomessa sain mahdollisuuden olla täysipäiväinen jalkapallovalmentaja ja sain palkkaa paljon enemmän kuin Italiassa”, Costantino kertoi Tampereella ennen Unkarin ja Suomen ensimmäistä Kansojen liigan ottelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jalkapallossa kilpailu on kovaa joka puolella maailmaa, ja kaikkein kovinta suurissa jalkapallomaissa. Vaikka Costantino valmistui Italian kuuluisan valmennuskeskuksen Covercianon valmentajakurssilta priimuksena, ei hän löytänyt täysipäiväisiä valmennuspestejä Italiasta. Niinpä hän suuntasi katseensa Pohjois-Eurooppaan ja Suomeen.

Costantino soitti suomalaisvalmentajalle, joka ohjasi miehen Roberto Nuccion pakeille. Nuccio oli valmennuspäällikkönä Porvoossa Futurassa. Hän antoi Costantinolle aluksi vuoden sopimuksen.

”Olin myös hyvin nuori, vasta 28-vuotias, kun saavuin Suomeen. Italiassa nuoria valmentajia ei pidetä valmiina valmentamaan. Se näkyy myös siinä, mikä on Italiassa valmentajien keski-ikä”, Costantino sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Costantinon hyvin tuntevan porvoolaisen mukaan italialainen oli temperamenttinen ja kunnianhimoinen. Hänellä oli kova halu oppia.

Porvoolaisjuniorit saivat tärkeätä oppia voittamisen mentaliteetista. Samalla he oppivat kosolti italialaisia kirosanoja – etenkin istuessaan vaihtopenkillä. Sen edessä Costantino heilui heinämiehen tavoin. Tyylissä oli paljon samaa kuin italialaisella mestarivalmentajalla Antonio Contella.


Costantino muistaa hyvin ensimmäiset harjoituksensa Porvoossa. Hänellä oli valmennettavanaan 12 pojan ryhmä. Costantino kysyi pojilta, miten monta kertaa he osaavat pomputella palloa ilmassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vain yksi heistä osasi pomputtaa palloa kymmenen kertaa. Silloin mietin, mihin olen tullutkaan. Nautin vuosistani Porvoossa. Kehityimme joukkueena ja voitimme joitain sarjoja”, Costantino sanoi.

Costantino huomasi stereotypiat suomalaisista vääriksi. Suomalaiset eivät ollutkaan kylmiä, vaan antoivat paljon itsestään, kun heihin tutustui paremmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomessa ihmiset kunnioittavat toisiaan. Mentaliteetti on hyvällä tavalla täysin erilainen kuin italialaisilla. Suomalaiset ovat työteliäitä. Sanon aina, että jos minulla on joskus perhe ja lapsia, Suomi on loistava paikka kasvattaa lapsia”, Costantino sanoi.

Costantino sanoi oppineensa Porvoossa, että työskentelemällä ammattimaisesti on mahdollista kehittyä jopa pienessä seurassa.

”Askel askeleelta, työn ja poikien intohimon ansiota, saavutimme hyviä tuloksia ja pelaajat kehittyivät”, Costantino sanoi.

Futurassa Costantino oli lopulta kolme vuotta. Tammikuussa 2016 Costantinon valmentama juniorijoukkue pelasi turnauksessa Ahvenanmaalla.

Paikalliset olivat vaikuttuneita siitä, miten porvoolaisjuniorit pelasivat. Kun Naisten liigan Åland Unitedin valmentaja erosi tehtävästään, Costantinoa kysyttiin päävalmentajaksi.

”Aikani Ahvenanmaalla oli kuin kuntosalikuuri valmentajauralleni. Naisten valmentaminen on psykologisesti aivan toisenlaista kuin nuorten valmentaminen. Opin, että ei ole väliä, valmentaako miehiä tai naisia, silti voi pelata sellaista jalkapalloa kuin haluaa. Jos luottaa siihen, mitä tekee, voi pelata hyvää jalkapalloa”, Costantino kertoi.

Naisten liigan joukkueessa jalkapallon paineet olivat läsnä valmentamisessa. Tuloksista oli kiinni pelaajien rahat ja peliura.

”Käytimme pelitapaa, joka poikkesi Naisten liigan tyypillisestä pelitavasta. Prässäsimme korkealta ja pyrimme puolustamaan italialaisittain hyvällä taktisella systeemillä. Olimme ainoa joukkue liigassa, joka pelasi kolmella puolustajalla. Teimme asioita, joita ei oltu totuttu näkemään”, Costantino sanoi.

Costantino oli matkustellut Unkarissa ja päässyt siellä tutustumaan Marco Rossin valmentaman Honvédin harjoituksiin. Rossi oli myös pyytänyt häneltä apua. Elokuussa 2016 Rossi pyysi hänet apuvalmentajakseen. Siitä ei voinut kieltäytyä, ja pesti Åland Unitedissa jäi kesken.

Honvéd voitti heti Costantinon ensimmäisellä kaudella mestaruuden.

”Meillä oli pienin budjetti liigassa. Meillä ei ollut paras joukkue, mutta taktisesti olimme hieman parempia kuin muut. Pelaajat antoivat myös kaikkensa”, Costantino sanoi.

Budapestissä Costantino pääsi ympäristöön, jossa oli rikas jalkapallohistoria ja intohimoa jalkapalloon. Costantinon mukaan myös Suomen jalkapallolla olisi mahdollisuudet kehittyä.

”Suomalainen jalkapallo tarvitsee toisenlaisen valmennustyylin, mentaliteetin ja tavat tehdä työtä”, Costantino sanoi ja kertoi pitkästi siitä, miten suomalaisjunioreita pitäisi opettaa pelaamaan paremmin jalkapalloa.

Costantinon mukaan hän olisi ehkä valmis palaamaan Suomeen jokin päivä.

”Maajoukkueeseen, miksi ei? Pitää olla kunnianhimoa”, Costantino sanoi ja nauroi.

Kuka?

Giovanni Costantino


  Unkarin jalkapallomaajoukkueen italialainen apuvalmentaja.

  Syntynyt 3. Lokakuuta 1984 Messinassa Italiassa.

  Valmensi porvoolaisseura Futurassa junioreita vuosina 2013-2015 ja Naisten liigan Åland Unitedissa päävalmentajana kaudella 2016.

  Voitti apuvalmentajana Unkarin mestaruuden Honvedissa. Valmensi sen jälkeen apuvalmentajana slovakialaisseura Dunajská Stredassa.

  Suorittanut Uefa A –valmentajatutkinnon Italian jalkapallon valmennuskeskuksessa Covercianossa. Oli kurssinsa priimus sekä Uefa A että Uefa B -kursseilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Huuhkajat
 • Urheilu
 • Unkari
 • Porvoo
 • Ahvenanmaa
 • Ari Virtanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ainoastaan irlantilaiset häviävät suomalaisia enemmän rahapeleissä Euroopassa, sanoo ekonomisti – Auttaisiko siihen Veikkauksen monopolin purkaminen?

 2. 2

  Rallionnettomuudessa vakavasti loukkaantunut Robert Kubica palaa F1-kuljettajaksi

 3. 3

  Vapaaottelujärjestö UFC juhlistaa Donald Trumpin historiaa taistelulajeissa 14 minuutin minidokumentilla – faneilta tyly vastaanotto

 4. 4

  Tässäkö on F1-kauden paras kuljettaja? Britit syyttävät venäläisiä äänestyksen manipuloinnista, mutta vastaus löytyy Facebookista

 5. 5

  Kristian Vesalainen siirtymässä Jokereihin Winnipeg Jetsin toiveista huolimatta – ”Ymmärrän, että pelaaja haluaa pelata NHL:ssä, mutta se paikka pitää ansaita”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Vahva myrkkymaali olisi estänyt merirokon kiinnittymisen Tapio Lehtisen veneen pohjaan – nyt tarvitaan raappaa ja paistinpannua, että äyriäiset saa irti

 2. 2

  Ainoastaan irlantilaiset häviävät suomalaisia enemmän rahapeleissä Euroopassa, sanoo ekonomisti – Auttaisiko siihen Veikkauksen monopolin purkaminen?

 3. 3

  Kansojen liigan alkulohkot saatiin päätökseen – tämä kolmikko haastaa Huuhkajat pudotuspeleissä

 4. 4

  Tässäkö on F1-kauden paras kuljettaja? Britit syyttävät venäläisiä äänestyksen manipuloinnista, mutta vastaus löytyy Facebookista

 5. 5

  Paraneeko Jesse Puljujärven asema? Edmonton Oilers antoi potkut päävalmentajalleen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

 2. 2

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 3. 3

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 4. 4

  Jaakko Hänninen ajoi Saimaan saaresta läpi talven pyörällä yli 30 kilometrin päähän lukioon – nyt hän on MM-mitalisti, jolla on suomalaiselle pyöräilijälle harvinainen ominaisuus

 5. 5

  Vahva myrkkymaali olisi estänyt merirokon kiinnittymisen Tapio Lehtisen veneen pohjaan – nyt tarvitaan raappaa ja paistinpannua, että äyriäiset saa irti

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  2. 2

   Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

  3. 3

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  4. 4

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  6. 6

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  7. 7

   Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

  8. 8

   Kotiharjun saunan historiallinen valokyltti katoaa Kallion katukuvasta

  9. 9

   Kaikki puoluejohtajat paitsi Rinne, Halla-aho ja Terho helpottaisivat työperäistä maahanmuuttoa – Ensimmäinen vaalitentti käynnissä, HS seuraa hetki hetkeltä ja näyttää tentin suorana juuri nyt

  10. 10

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

  4. 4

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  6. 6

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  9. 9

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  10. 10

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  9. 9

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  10. 10

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  11. Näytä lisää