Urheilu

Suomi antoi Giovanni Costantinolle tilaisuuden kasvaa valmentajaksi – italialainen päätyi Porvoosta Unkarin mestariksi ja maajoukkueen apuvalmentajaksi

Porvoolaisjuniorit oppivat italialaisvalmentajalta voittamisen mentaliteettia.

Tampere

Keväällä 2017 Budapestissa juhlittiin perin harvinaista mestaruutta. Budapesti Honvéd FC voitti 24 vuoden tauon jälkeen Unkarin mestaruuden.

Edellisen kerran Honvéd oli mestarina kauden 1992–1993 päätteeksi, ja silloin päävalmentajana oli suomalainen Martti Kuusela. Kauden 2016–2017 mestarijoukkueessa oli jälleen kerran ripaus Suomea valmennusryhmässä.

Päävalmentaja Marco Rossin apuvalmentaja Giovanni Costantino oli valmentanut kolme edellistä vuotta Suomessa. Costantinon mukaan Suomi teki hänestä valmentajan. Nyt hän on Rossin apuvalmentajana Unkarin maajoukkueessa.

”Suomi antoi minulle mahdollisuuden olla jalkapallovalmentaja. Suomessa sain mahdollisuuden olla täysipäiväinen jalkapallovalmentaja ja sain palkkaa paljon enemmän kuin Italiassa”, Costantino kertoi Tampereella ennen Unkarin ja Suomen ensimmäistä Kansojen liigan ottelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jalkapallossa kilpailu on kovaa joka puolella maailmaa, ja kaikkein kovinta suurissa jalkapallomaissa. Vaikka Costantino valmistui Italian kuuluisan valmennuskeskuksen Covercianon valmentajakurssilta priimuksena, ei hän löytänyt täysipäiväisiä valmennuspestejä Italiasta. Niinpä hän suuntasi katseensa Pohjois-Eurooppaan ja Suomeen.

Costantino soitti suomalaisvalmentajalle, joka ohjasi miehen Roberto Nuccion pakeille. Nuccio oli valmennuspäällikkönä Porvoossa Futurassa. Hän antoi Costantinolle aluksi vuoden sopimuksen.

”Olin myös hyvin nuori, vasta 28-vuotias, kun saavuin Suomeen. Italiassa nuoria valmentajia ei pidetä valmiina valmentamaan. Se näkyy myös siinä, mikä on Italiassa valmentajien keski-ikä”, Costantino sanoi.

Costantinon hyvin tuntevan porvoolaisen mukaan italialainen oli temperamenttinen ja kunnianhimoinen. Hänellä oli kova halu oppia.

Porvoolaisjuniorit saivat tärkeätä oppia voittamisen mentaliteetista. Samalla he oppivat kosolti italialaisia kirosanoja – etenkin istuessaan vaihtopenkillä. Sen edessä Costantino heilui heinämiehen tavoin. Tyylissä oli paljon samaa kuin italialaisella mestarivalmentajalla Antonio Contella.


Costantino muistaa hyvin ensimmäiset harjoituksensa Porvoossa. Hänellä oli valmennettavanaan 12 pojan ryhmä. Costantino kysyi pojilta, miten monta kertaa he osaavat pomputella palloa ilmassa.

”Vain yksi heistä osasi pomputtaa palloa kymmenen kertaa. Silloin mietin, mihin olen tullutkaan. Nautin vuosistani Porvoossa. Kehityimme joukkueena ja voitimme joitain sarjoja”, Costantino sanoi.

Costantino huomasi stereotypiat suomalaisista vääriksi. Suomalaiset eivät ollutkaan kylmiä, vaan antoivat paljon itsestään, kun heihin tutustui paremmin.

”Suomessa ihmiset kunnioittavat toisiaan. Mentaliteetti on hyvällä tavalla täysin erilainen kuin italialaisilla. Suomalaiset ovat työteliäitä. Sanon aina, että jos minulla on joskus perhe ja lapsia, Suomi on loistava paikka kasvattaa lapsia”, Costantino sanoi.

Costantino sanoi oppineensa Porvoossa, että työskentelemällä ammattimaisesti on mahdollista kehittyä jopa pienessä seurassa.

”Askel askeleelta, työn ja poikien intohimon ansiota, saavutimme hyviä tuloksia ja pelaajat kehittyivät”, Costantino sanoi.

Futurassa Costantino oli lopulta kolme vuotta. Tammikuussa 2016 Costantinon valmentama juniorijoukkue pelasi turnauksessa Ahvenanmaalla.

Paikalliset olivat vaikuttuneita siitä, miten porvoolaisjuniorit pelasivat. Kun Naisten liigan Åland Unitedin valmentaja erosi tehtävästään, Costantinoa kysyttiin päävalmentajaksi.

”Aikani Ahvenanmaalla oli kuin kuntosalikuuri valmentajauralleni. Naisten valmentaminen on psykologisesti aivan toisenlaista kuin nuorten valmentaminen. Opin, että ei ole väliä, valmentaako miehiä tai naisia, silti voi pelata sellaista jalkapalloa kuin haluaa. Jos luottaa siihen, mitä tekee, voi pelata hyvää jalkapalloa”, Costantino kertoi.

Naisten liigan joukkueessa jalkapallon paineet olivat läsnä valmentamisessa. Tuloksista oli kiinni pelaajien rahat ja peliura.

”Käytimme pelitapaa, joka poikkesi Naisten liigan tyypillisestä pelitavasta. Prässäsimme korkealta ja pyrimme puolustamaan italialaisittain hyvällä taktisella systeemillä. Olimme ainoa joukkue liigassa, joka pelasi kolmella puolustajalla. Teimme asioita, joita ei oltu totuttu näkemään”, Costantino sanoi.

Costantino oli matkustellut Unkarissa ja päässyt siellä tutustumaan Marco Rossin valmentaman Honvédin harjoituksiin. Rossi oli myös pyytänyt häneltä apua. Elokuussa 2016 Rossi pyysi hänet apuvalmentajakseen. Siitä ei voinut kieltäytyä, ja pesti Åland Unitedissa jäi kesken.

Honvéd voitti heti Costantinon ensimmäisellä kaudella mestaruuden.

”Meillä oli pienin budjetti liigassa. Meillä ei ollut paras joukkue, mutta taktisesti olimme hieman parempia kuin muut. Pelaajat antoivat myös kaikkensa”, Costantino sanoi.

Budapestissä Costantino pääsi ympäristöön, jossa oli rikas jalkapallohistoria ja intohimoa jalkapalloon. Costantinon mukaan myös Suomen jalkapallolla olisi mahdollisuudet kehittyä.

”Suomalainen jalkapallo tarvitsee toisenlaisen valmennustyylin, mentaliteetin ja tavat tehdä työtä”, Costantino sanoi ja kertoi pitkästi siitä, miten suomalaisjunioreita pitäisi opettaa pelaamaan paremmin jalkapalloa.

Costantinon mukaan hän olisi ehkä valmis palaamaan Suomeen jokin päivä.

”Maajoukkueeseen, miksi ei? Pitää olla kunnianhimoa”, Costantino sanoi ja nauroi.

Kuka?

Giovanni Costantino


  Unkarin jalkapallomaajoukkueen italialainen apuvalmentaja.

  Syntynyt 3. Lokakuuta 1984 Messinassa Italiassa.

  Valmensi porvoolaisseura Futurassa junioreita vuosina 2013-2015 ja Naisten liigan Åland Unitedissa päävalmentajana kaudella 2016.

  Voitti apuvalmentajana Unkarin mestaruuden Honvedissa. Valmensi sen jälkeen apuvalmentajana slovakialaisseura Dunajská Stredassa.

  Suorittanut Uefa A –valmentajatutkinnon Italian jalkapallon valmennuskeskuksessa Covercianossa. Oli kurssinsa priimus sekä Uefa A että Uefa B -kursseilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Huuhkajat
 • Urheilu
 • Unkari
 • Porvoo
 • Ahvenanmaa
 • Ari Virtanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla

 3. 3

  Suurin osa miehistäkin jäi taakse – Alisa Vainio ylivoimainen maratonin Suomen mestari: ”Tuntui kuin joku olisi pitänyt kättä otsalla”

 4. 4

  Managerilegenda Alex Ferguson palasi stadionille ensimmäistä kertaa aivoverenvuodon jälkeen – ManU hävisi ottelun ja sai omalta managerilta haukut asenteesta

 5. 5

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 3. 3

  Suurin osa miehistäkin jäi taakse – Alisa Vainio ylivoimainen maratonin Suomen mestari: ”Tuntui kuin joku olisi pitänyt kättä otsalla”

 4. 4

  FC Barcelonan pelaajat osaavat esittää yhden kysymyksen lihasvamman sattuessa: ”Olenko menossa Turkuun?” – joukkueen lääkäri oli torstaina mukana tuoreimmassa leikkauksessa

 5. 5

  Koripallomiljardööri päätti tehdä miljoonalahjoituksen sen jälkeen, kun useat naiset kertoivat kokeneensa häirintää NBA-seurassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 4. 4

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 5. 5

  Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin ja lähti itkien kentältä – suursuosikki Manchester City hävisi kotonaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  3. 3

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  7. 7

   Trumpin tuomarivalintaa ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi

  8. 8

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  9. 9

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  10. 10

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin tuomarivalintaa ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi
  3. Tunti sitten
  4. Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  5. HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa
  6. 2 tuntia sitten
  7. Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla
  8. Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen
  9. Sähkötilojen tekninen vika aiheutti hälytysajoneuvojen ryntäyksen presidentin virka-asunnolle Mäntyniemeen
  10. Honka jäi tasapeliin KuPSin vieraana – ”Loppua kohti otimme homman paremmin haltuun”
  11. Pohjoisessa tuulinen sää jatkuu vielä huomenna, mutta maan etelä- ja keskiosassa tuuli heikkenee – Mauri-myrsky puhalsi Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja
  12. Managerilegenda Alex Ferguson palasi stadionille ensimmäistä kertaa aivoverenvuodon jälkeen – ManU hävisi ottelun ja sai omalta managerilta haukut asenteesta
  13. 4 tuntia sitten
  14. Suomesta tulee kohta pankkimaa, kun Nordean tulo muuttaa tilastot aivan toisenlaisiksi Tilaajille
  15. Näytä lisää