Urheilu

Itku vaihtui iloon, kun HS vei Suomen esityksiin pettyneen pikkupojan uudelleen jalkapallo-otteluun

Perhekannattaminen on olennainen osa Suomen maajoukkueiden tukemista, sanovat niin Palloliitto kuin kannattajayhdistyskin.

Tampere

Suomen ja Unkarin välistä jalkapallo-ottelua on jäljellä neljä minuuttia, ja Suomi johtaa Teemu Pukin maalilla 1–0.

”Eiii, en uskalla katsoa”, huudahtaa Ratinan stadionilla lauantai-iltana isänsä Tuomas Rauhalan kanssa peliä seuraava 7-vuotias Urho.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänellä on takanaan pitkä jalkapallopäivä, sillä hän on torjunut Jalasjärven Jalaksen juniorijoukkueen maalilla kahdessa ottelussa.

Nyt päivä jalkapallon parissa jatkuu Tampereella Helsingin Sanomien kutsusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heinäkuussa Pohjanmaalla pelattiin jalkapallon alle 19-vuotiaiden EM-kisat. Alkusarjan toisessa ottelussaan Seinäjoella Suomi kohtasi Norjan. Vaikka Suomi lähti peliin selvänä altavastaajana, pystyi Minihuuhkajat hallitsemaan tapahtumia ja johti vielä 89 peliminuutin kohdalla ottelua lukemin 2–1. Norja nousi kuitenkin lisäajalla voittoon, mikä sai katsomossa istuneen 7-vuotiaan Urhon pettymyksen kyyneliin.

Urhon vanhemmat lukivat HS:n kirjoituksen poikansa kyyneleistä, ja sattuman kautta heidän positiiviset terveisensä kiirivät toimitukseen saakka.

Kun yhteys Urhon perheeseen oli näin saatu, HS päätti tarjota Urholle uuden mahdollisuuden päästä nauttimaan Suomen maajoukkueen pelistä. Toiveena oli tietenkin saada Suomelle voitto ja pienelle jalkapalloilijalle positiivinen kokemus maajoukkueesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällä kertaa Suomen tappion mahdollisuudesta on puhuttu etukäteen. Matkalla Tampereelle Tuomas ja Urho ovat pysähtyneet huoltoasemalle, ja isä on jopa näyttänyt videolta pojalleen surullisenkuuluisan Suomen ja Unkarin välisen ottelun loppuhetket 20 vuoden takaa.

Urho on harrastanut jalkapalloa 4-vuotiaasta saakka, ensin Seinäjoella ja nyt Jalasjärvellä.

”Tänä kesänä Urho on saanut eräänlaisen ahaa-elämyksen futiksen pelaamisesta ja kannattamisesta”, isä Tuomas kertoo. Jalkapallo on isälle ja pojalle yhteinen asia.


Tuomas Rauhala on pelannut jalkapalloa juniori-ikäluokissa sekä kolmosdivarissa, mutta joutui vähän yli 20-vuotiaana lopettamaan polviongelmien vuoksi. Sen jälkeen hän on jatkanut tuomarina ja juniorivalmentajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perheeseen kuuluvat myös vaimo Jenni Rauhala sekä Urhon pikkusisaret Sampo ja Eedit, jotka eivät tällä kertaa päässeet paikalle kutsusta huolimatta. Kesällä Seinäjoella pelatussa Minihuuhkajien ottelussa koko perhe oli yhtä aikaa katsomossa. Jalkapallon seuraaminen on hyvää perheen yhteistä aikaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja juuri perheitä jalkapallokatsomoihin haluavat nyt kaikki: Pelaajat, Palloliitto ja kannattajayhdistys.

SMJK:n eli Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry:n puheenjohtaja Aaro Kuivalainen pitää perhekannattamista olennaisena osana maajoukkueiden kannattamista. Maajoukkuepelit tosin usein alkavat melko myöhäiseen kellonaikaan, mikä Kuivalaisen mukaan ei ole kouluun heräävien lasten kannalta paras mahdollinen tilanne.

”SMJK on tarkoitettu kaikille Suomen maajoukkueiden, siis myös naisten ja nuorten maajoukkueiden, kannattamisesta kiinnostuneille. Kannattajakatsomossa on jonkin verran mukana sekä lapsia että lapsenlapsia.”

Uudistuneen alkoholilainsäädännön vuoksi urheilukatsomoissa voi nyt nauttia olutta aiempaa vapaammin, mutta Kuivalainen kertoo henkilökohtaisesti pitävänsä tärkeänä, että koko kannattajakatsomoa ei aidata anniskelualueeksi, vaan alueelle voivat tulla myös alle 18-vuotiaat.

Kuivalaisen mukaan Suomen pelien katsomot ovat turvallisia paikkoja alaikäisille ja lapsille.

”Itse olen käynyt peleissä kahdeksanvuotiaasta saakka, eikä ikinä ole tarvinnut pelätä turvallisuuden puolesta. Kannattajakatsomon alaosassa on ollut aktiivisemmin kannattavaa, huutavaa ja hyppivää porukkaa. Usein iäkkäämmät sekä perheelliset ovat hakeutuneet katsomon yläosaan nauttimaan tunnelmasta ja yhteisöllisyydestä.”

Myös Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoo, että Palloliitto haluaa kasvattaa perheiden määrää maaottelukatsomoissa. Lapsiperheitä kannustetaan tällä hetkellä katsomoihin muun muassa lippuhinnoittelulla, ja lauantaina pelatun ottelun oheisohjelmassa oli muun muassa lapsille tarkoitettua kasvomaalausta sekä maskotit Bubi ja Helmi, joita Urhokin kävi halaamassa.


”Tulevaisuudessa haluamme palvella lapsiperheitä entistä paremmin, mutta oman haasteensa luovat Uefan määrittelemät otteluiden alkamisajat, jotka ovat erityisesti arkena lapsia ajatellen myöhäiset. Teemme lobbaustyötä asian muuttamiseksi.”

Casagranden mukaan myös pelaajien toiveena on maaottelutapahtumien muuttaminen perheystävällisempään suuntaan. Palloliiton tavoitteena on tuottaa maajoukkueiden otteluista elämys, oli kyse sitten tappion tuskasta tai voiton hurmasta.

”Parhaimmillaan Suomen maajoukkueiden ympärille syntyy perheiden yhteisiä kasvutarinoita. Tahdomme olla mukana luomassa perheille hetkiä, jotka voidaan jakaa sukupolvien välillä.”

Lauantai-illan jännitysnäytelmässä tällainen hetki koetaan, kun Suomen johto kestää loppuun saakka. Tuomari viheltää pilliin, Suomi voittaa ja Urho lyö useat ylävitoset isänsä kanssa. Urho nostaa uuden Suomi-kaulaliinansa kaksin käsin ilmaan, ja ravistaa sitä voimakkaasti. Lopulta isä nostaa pojan syliin, ja he katsovat yhdessä kentällä yleisöä kiittäviä Suomen pelaajia.

Tuomas ja Urho hymyilevät. Teemu Pukki hymyilee.

Kun kaksikko kävelee ulos stadionilta, Urho kertoo näkemyksistään.

Urhon mukaan parasta pelissä oli Suomen syöttely, ja se, kun kannattajat hyppivät ja lauloivat.

On illan tärkeimmän kysymyksen aika. Miltä hänestä tuntui nähdä paikan päällä Suomen voittavan?

”Hyvältä”, kuuluu lyhyt, mutta kaiken kertova vastaus.

Huuhkajat on saanut yhden uuden intohimoisen kannattajan.

Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Teemu Pukki kertoo, mikä teki hänestä lopulta paremman pelaajan – yksi tekijöistä on isyys

 2. 2

  Eva Wahlström ottelee joulukuussa ensi kertaa ammattilaisena ulkomailla ja kuittaa uransa suurimman palkkion – ”Vihdoinkin tulee työstä palkkaa”

 3. 3

  Videotuomarointi saapuu Valioliigaan – pelkästään viime viikonloppuna kaksi paitsiotuomiota herätti raivoa

 4. 4

  Kimi Räikkönen julkaisi kuvan uran alkuajoilta – muita kuljettajia ei moni tunnista, mutta Lionel Messi saa useamman äänen

 5. 5

  Jalkapallomaailman kuuluisin hiuspehko lähti – Twitter pursuaa kuvia tukan uudesta kodista: Messi, Ronaldo, Mourinho

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkönen julkaisi kuvan uran alkuajoilta – muita kuljettajia ei moni tunnista, mutta Lionel Messi saa useamman äänen

 2. 2

  Rikosoikeuden opiskelijalla pimeni koripallo-ottelussa Yhdysvalloissa – törkytemppu toi porttikiellon yliopistoon

 3. 3

  Jalkapallomaailman kuuluisin hiuspehko lähti – Twitter pursuaa kuvia tukan uudesta kodista: Messi, Ronaldo, Mourinho

 4. 4

  Jokerien kapteeni Sami Lepistö seuran myymisestä: ”Hjallis on ollut loistava omistaja meille kaikki nämä vuodet”

 5. 5

  Tahallaan keskeyttänyt Krista Pärmäkoski sai kirjallisen varoituksen – ”Otan vakavasti ja opikseni tästä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Lentoemäntä Aleksandra Blinnikka on Suomen tuntemattomin maailmanmestari – hänelle pärjätäkseen miehet tarvitsevat suuremman purjeen: ”Suomessa olen lyömätön, lyön miehetkin”

 4. 4

  Kimi Räikkönen hoiti Brasilian ”ratakävelyn” tyylilleen sopivasti – fanit riemastuivat

 5. 5

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  7. 7

   Suomen ulko­ministeriö: Pohjois-Suomen gps-häirintä tuli Venäjän alueelta

  8. 8

   Eeva Turusen lempeän humoristinen novellikokoelma kommunikaation vaikeudesta voitti HS:n kirjallisuuspalkinnon

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  8. 8

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää