Urheilu

Alaikäisen erotuomarin kauhistus on pelaajan meuhkaava isä tai äiti – mitä räyhääjälle voi tehdä?

Jalkapallon, jääkiekon ja pesäpallon erotuomari­asiantuntijat kertovat, miten ongelmatilanteissa pitää toimia.

14-vuotias oli yhtenä erotuomarina nuorten pesäpallo-ottelussa. Pelaajien vanhemmilta tuli vastenmielistä palautetta nuoren erotuomarin tuomioista.

Todellisesta tapauksesta kertoi erotuomarin äiti viestipalvelu Twitterissä. Viestistä alkoi keskustelu, jossa ongelma tunnistettiin. Se koskee toki muitakin lajeja kuin pesäpalloa.

Pesäpallossa nuorimmat linjatuomarit saattavat olla vain 12-vuotiaita. Jalkapallossa ja jääkiekossa nuorimmat tuomarit ovat 15-vuotiaita, tosin 14-vuotiaana voi päästä kokeilemaan aivan nuorimpien junioreiden otteluihin pelinohjaajaksi.

Jalkapallon, jääkiekon ja pesäpallon erotuomaritoiminnoista ja koulutuksesta vastaavat korostavat HS:lle, että hankalia tapauksia on kauden aikana vähän, mutta niitä tapahtuu. Erityisesti esille nousevat alemman tason sarjat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ongelmallisimpia ovat niin sanotut mutasarjat, joissa toiminta saattaa olla mitä tahansa”, sanoo pesäpallon maakuntayhdistyksen Etelän Pesiksen puheenjohtaja Sami Ritola, joka vastaa myös erotuomaritoiminnasta.

Vaikeasti hoidettavia tilanteita syntyy juuri pelaajien vanhempien kanssa, ja siihen on selkeä syy.

”Vanhemmat eivät kuulu erotuomarin toimivaltaan. Virallinen toiminta on mahdotonta. Jos joku häiriköi itse ottelua, siihen erotuomarilla taas on toimivaltaa, eli jatketaanko vai ei”, sanoo Palloliiton erotuomariasiantuntija Topias Tuira.

Samaa toteaa Jääkiekkoliiton eteläisen alueen erotuomarikouluttaja Jarkko Mänttäri.

”Valmentajat ja pelaajat ovat pelipassillisia. Heihin tuomareilla on rankaisuvaltaa, ja tuomarit voivat tarvittaessa poistaa heidät ottelusta. Vanhemmat ovat vaikea kysymysmerkki”, Mänttäri toteaa.

Mitä häiriköivälle katsojalle, joka junioripeleissä on yleensä jonkun pelaajan vanhempi, voi tehdä? Eri lajeilla on omat käytäntönsä, miten hankalissa tilanteissa pitää toimia.

Jalkapallossa asia on viety pisimmälle: erotuomari voi antaa oranssin kortin kentän laidalla tai katsomossa rähisevälle henkilölle. Kortin kääntöpuolella muun muassa todetaan, että ”hyvä aikuinen, ethän huuda meille”.

”Erotuomarin ei pidä tylyttää eikä tehdä mitään muuta, sillä hänen tehtävänsä ei ole katsojien paimentaminen”, Tuira korostaa.

Jos oranssi kortti ei riitä, erotuomari voi katkaista ottelun ja mennä sanomaan valmentajalle tai joukkueenjohtajalle, että häirikkö pitää poistaa kenttäalueelta.

”Lopullinen vaihtoehto on, että ottelu lopetetaan”, Tuira sanoo.

Oranssi kortti liittyy Palloliiton Kannusta mua -kampanjaan, johon kuuluu muun muassa pelaajien ohje vanhemmille, jossa todetaan: ”Älä hauku tuomaria.” Kampanjan teemana on se, että jokaisella on vastuu ja mahdollisuus vaikuttaa hyvän ilmapiirin luomiseen.


Tuiran tiedossa ei ole, että kuluneella kaudella olisi yhtään vanhempaa lähdetty poistamaan kentän reunalta. Tosin kentältä on tullut myös vain vähän raportteja.

”Sitä voi pitää hyvänä signaalina, että ei ole tullut ylilyöntejä. Voi myös miettiä, onko erotuomareiden kynnys raportoida liian korkea. Usein meille tieto tulee vastustajajoukkueelta tai vaikkapa ohi kävelleeltä vanhemmalta.”

Mikä saa vanhemman rähisemään nuorelle erotuomarille?

”Jonkun mielestä hänen lapsensa pitää olla maailman paras eikä erotuomari ole hänelle riittävän hyvä”, Tuira sanoo.

Myös jääkiekossa on jo pidempään ollut erillinen ohjelma, Kunnioita peliä. Sekin on kohdistettu pelaajien ja valmentajien lisäksi myös vanhemmille, ja ohjelma on Mänttärin mukaan siistinyt käytöstä halleilla.

”Huono käytös on yhä ongelma, mutta se ei ole niin iso ongelma kuin se on joskus ollut”, Mänttäri toteaa.

Hän huomauttaa, että vanhemmat ovat yleisön asemassa, ellei seuralla ole omia pelisääntöjä.

”Jos joku oikein pahasti häiriköi tai aiheuttaa ongelmia, järjestävällä seuralla on järjestyksenpitovelvollisuus hallissa. Silloin tuomarin täytyy pyytää kotijoukkuetta tekemään asialle jotain.”

Takavuosien huutelu on johtanut Mänttärin mukaan siihen, että kokeneet pelaajat eivät ryhdy peliuransa jälkeen erotuomareiksi.

”Jos he ovat itse joutuneet elämään huonon käytöksen ilmapiirissä, suurin syy kieltäytymiseen on se, että he eivät jaksa lähteä kuuntelemaan huutelua.”

Sen sijaan nykyisten nuorten pelaajien kynnys ryhtyä myöhemmin erotuomareiksi on matalampi, Mänttäri sanoo.

Pesäpallossa ei ole vastaavaa kampanjaa kuin jääkiekossa ja jalkapallossa, mutta jokaisessa ottelussa on paikalla ”kentän vanhin”, joka on turvaamassa ottelutapahtumaa.

”Jos kuitenkin rupeaa tapahtumaan, olennaista on se, että meillä olisi siellä sellaisia ihmisiä, jotka osaavat ottaa haltuun tilanteen. Lisäksi tiedon pitää tulla eteenpäin. Sanktio ei ole ainoa asia, mutta se pitää tehdä selväksi, että hölmöily ei ole sallittua”, Ritola toteaa.

Äärimmäisenä keinona on se, että jos kentän vanhimman keskustelu rähisevän katsojan kanssa ei auta, tätä pyydetään poistumaan.

Jos huutelua joutuu kuuntelemaan jatkuvasti, nuori erotuomari saattaa myös lopettaa tuomaroinnin.

”He kokevat, että se [erotuomarina oleminen] ei ole sen arvoista. Eihän kukaan halua kuunnella kettuilua päivästä toiseen.”

Kaikkien kolmen lajin edustajat toteavat, että Etelä-Suomessa nuoria löytyy erotuomaritehtäviin runsaastikin, mutta pohjoisemmassa on haasteita. Tämä saattaa johtaa myös siihen, että nuori erotuomari joutuu viheltämään itseään vanhempien nuorten otteluita.

Lisäksi Ritola kertoo, että esimeriksi Roihuvuoren Roihulla on ollut lähes sata erotuomaria, mutta haaste on saada heitä eteenpäin tuomariuralla, joka johtaisi tuomaritehtäviin oman alueen ulkopuolelle.

”Syynä voi olla se, että muualle ei haluta lähteä, koska siellä voi tulla hankaluuksia”, Ritola sanoo.

Tuomaripulan kärjistyneimmän esimerkin Pohjois-Suomesta kertoo Palloliiton Tuira.

”Tiedän tapauksia, joissa 15-vuotias tyttö on ollut avustavana erotuomarina 4. divisioonan miesten otteluissa.”

Hetkittäistä huutelua tiukoissa paikoissa

Etenijä näpäyttää pallon etukenttään Espoon Mailapuiston kentällä ja pyrkii kohti ykköspesää. Ulkopelaajat ovat kuitenkin hereillä, ja Kalle Kumpulainen viheltää pilliinsä terävästi palon merkiksi.

Kumpulainen, 15, toimi lauantaina D-tyttöjen aluesarjan päätösottelussa päätuomarina ja Elias Luukkonen, 13, syöttötuomarina.

Omaa pelitaustaa kaksikolla on kolmisen vuotta. Tuomareina kaksikko on toiminut suunnilleen saman verran.

”Joukkueeltamme kysyttiin, ketkä haluaisivat lähteä tuomareiksi. Saamme siitä palkkaa, ja niin oppii sääntöjä paremmin”, Luukkonen sanoo.

”Helpottaa pelaamista erittäin paljon, kun tietää ja osaa säännöt”, Kumpulainen komppaa.

Vaikka Kumpulaisen ja Luukkosen tuomariura on vielä alussa, molemmat esiintyvät lauantaina kokemukseen nähden varmoin ottein.

Toiselta joukkueelta tulee kuitenkin myös kärkästä palautetta, erityisesti Luukkoselle. Kommentoinnin kohteena on matalien syöttöjen tuomitsemisen linjattomuus.

Kaksikon mukaan useimmin epäasiallista huutelua tulee pelinjohtajilta. Joskus tulisieluisimmat pelaajatkin saattavat kommentoida, mutta katsomosta huutelua tulee harvemmin.

”Sitä tulee aina välillä, mutta ne ovat vain hetkellisiä, ainakin toivottavasti. Ensimmäisestä virheestä saa kuulla varmaan viisi minuuttia, mutta jos tulee ­useampia, siitä saa kuulla loppupelin”, Kumpulainen toteaa.

”Totta kai aina, jos vähän tuomitsee väärin tai on tiukka peli, niitä tulee”, Luukkonen miettii.

Sen suuremmin huutelu ei kuitenkaan ole Kumpulaisen tai Luukkosen ihon alle päässyt.

”Siihen kyllä oppii ajan myötä, ettei sitä kuuntele. Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos”, Kumpulainen painottaa.
Joonas Laine

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Erotuomarit
 • Jalkapallo
 • Jääkiekko
 • Pesäpallo
 • Urheilu
 • Ismo Uusitupa
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

 2. 2

  Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta

 3. 3

  Lähes maksimit irti – Suomen miehet sijoittuivat lentopallon MM-kisoissa 13:nneksi: ”Erittäin kovan luokan tulos”

 4. 4

  Huippuvalmentajat haluavat eroon jalkapallon 53 vuotta vanhasta säännöstä

 5. 5

  Ruotsin menestystä ei voi pitää yllätyksenä – Sinikeltaisten päävalmentaja on muokannut joukkueestaan painajaisvastustajan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

 2. 2

  Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta

 3. 3

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 4. 4

  Anthony Joshua puolusti raivokkaasti mestaruuttaan Aleksandr Povetkinia vastaan – voitti teknisellä tyrmäyksellä: ”Tiesin, että hänen päänsä kestää iskuja”

 5. 5

  Ratsastajat suomivat hurrikaaniosavaltion MM-kilpailujen järjestelyjä – ”Kaikkien aikojen katastrofaalisimmat MM-kilpailut”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 4. 4

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 5. 5

  Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä vie auttajaltakin yöunet – Ihmisiä alkoi pudota tukien ulkopuolelle, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon

  2. 2

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  3. 3

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Nuoriso on pilalla, taas

  6. 6

   Kohudokumentaristi Michael Mooren presidentti Trumpia mätkivä uutuuselokuva ei innostanut yleisöä USA:ssa

  7. 7

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  8. 8

   Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia

  9. 9

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  10. 10

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää