Urheilu

Alaikäisen erotuomarin kauhistus on pelaajan meuhkaava isä tai äiti – mitä räyhääjälle voi tehdä?

Jalkapallon, jääkiekon ja pesäpallon erotuomari­asiantuntijat kertovat, miten ongelmatilanteissa pitää toimia.

14-vuotias oli yhtenä erotuomarina nuorten pesäpallo-ottelussa. Pelaajien vanhemmilta tuli vastenmielistä palautetta nuoren erotuomarin tuomioista.

Todellisesta tapauksesta kertoi erotuomarin äiti viestipalvelu Twitterissä. Viestistä alkoi keskustelu, jossa ongelma tunnistettiin. Se koskee toki muitakin lajeja kuin pesäpalloa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pesäpallossa nuorimmat linjatuomarit saattavat olla vain 12-vuotiaita. Jalkapallossa ja jääkiekossa nuorimmat tuomarit ovat 15-vuotiaita, tosin 14-vuotiaana voi päästä kokeilemaan aivan nuorimpien junioreiden otteluihin pelinohjaajaksi.

Jalkapallon, jääkiekon ja pesäpallon erotuomaritoiminnoista ja koulutuksesta vastaavat korostavat HS:lle, että hankalia tapauksia on kauden aikana vähän, mutta niitä tapahtuu. Erityisesti esille nousevat alemman tason sarjat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ongelmallisimpia ovat niin sanotut mutasarjat, joissa toiminta saattaa olla mitä tahansa”, sanoo pesäpallon maakuntayhdistyksen Etelän Pesiksen puheenjohtaja Sami Ritola, joka vastaa myös erotuomaritoiminnasta.

Vaikeasti hoidettavia tilanteita syntyy juuri pelaajien vanhempien kanssa, ja siihen on selkeä syy.

”Vanhemmat eivät kuulu erotuomarin toimivaltaan. Virallinen toiminta on mahdotonta. Jos joku häiriköi itse ottelua, siihen erotuomarilla taas on toimivaltaa, eli jatketaanko vai ei”, sanoo Palloliiton erotuomariasiantuntija Topias Tuira.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaa toteaa Jääkiekkoliiton eteläisen alueen erotuomarikouluttaja Jarkko Mänttäri.

”Valmentajat ja pelaajat ovat pelipassillisia. Heihin tuomareilla on rankaisuvaltaa, ja tuomarit voivat tarvittaessa poistaa heidät ottelusta. Vanhemmat ovat vaikea kysymysmerkki”, Mänttäri toteaa.

Mitä häiriköivälle katsojalle, joka junioripeleissä on yleensä jonkun pelaajan vanhempi, voi tehdä? Eri lajeilla on omat käytäntönsä, miten hankalissa tilanteissa pitää toimia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jalkapallossa asia on viety pisimmälle: erotuomari voi antaa oranssin kortin kentän laidalla tai katsomossa rähisevälle henkilölle. Kortin kääntöpuolella muun muassa todetaan, että ”hyvä aikuinen, ethän huuda meille”.

”Erotuomarin ei pidä tylyttää eikä tehdä mitään muuta, sillä hänen tehtävänsä ei ole katsojien paimentaminen”, Tuira korostaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos oranssi kortti ei riitä, erotuomari voi katkaista ottelun ja mennä sanomaan valmentajalle tai joukkueenjohtajalle, että häirikkö pitää poistaa kenttäalueelta.

”Lopullinen vaihtoehto on, että ottelu lopetetaan”, Tuira sanoo.

Oranssi kortti liittyy Palloliiton Kannusta mua -kampanjaan, johon kuuluu muun muassa pelaajien ohje vanhemmille, jossa todetaan: ”Älä hauku tuomaria.” Kampanjan teemana on se, että jokaisella on vastuu ja mahdollisuus vaikuttaa hyvän ilmapiirin luomiseen.


Tuiran tiedossa ei ole, että kuluneella kaudella olisi yhtään vanhempaa lähdetty poistamaan kentän reunalta. Tosin kentältä on tullut myös vain vähän raportteja.

”Sitä voi pitää hyvänä signaalina, että ei ole tullut ylilyöntejä. Voi myös miettiä, onko erotuomareiden kynnys raportoida liian korkea. Usein meille tieto tulee vastustajajoukkueelta tai vaikkapa ohi kävelleeltä vanhemmalta.”

Mikä saa vanhemman rähisemään nuorelle erotuomarille?

”Jonkun mielestä hänen lapsensa pitää olla maailman paras eikä erotuomari ole hänelle riittävän hyvä”, Tuira sanoo.

Myös jääkiekossa on jo pidempään ollut erillinen ohjelma, Kunnioita peliä. Sekin on kohdistettu pelaajien ja valmentajien lisäksi myös vanhemmille, ja ohjelma on Mänttärin mukaan siistinyt käytöstä halleilla.

”Huono käytös on yhä ongelma, mutta se ei ole niin iso ongelma kuin se on joskus ollut”, Mänttäri toteaa.

Hän huomauttaa, että vanhemmat ovat yleisön asemassa, ellei seuralla ole omia pelisääntöjä.

”Jos joku oikein pahasti häiriköi tai aiheuttaa ongelmia, järjestävällä seuralla on järjestyksenpitovelvollisuus hallissa. Silloin tuomarin täytyy pyytää kotijoukkuetta tekemään asialle jotain.”

Takavuosien huutelu on johtanut Mänttärin mukaan siihen, että kokeneet pelaajat eivät ryhdy peliuransa jälkeen erotuomareiksi.

”Jos he ovat itse joutuneet elämään huonon käytöksen ilmapiirissä, suurin syy kieltäytymiseen on se, että he eivät jaksa lähteä kuuntelemaan huutelua.”

Sen sijaan nykyisten nuorten pelaajien kynnys ryhtyä myöhemmin erotuomareiksi on matalampi, Mänttäri sanoo.

Pesäpallossa ei ole vastaavaa kampanjaa kuin jääkiekossa ja jalkapallossa, mutta jokaisessa ottelussa on paikalla ”kentän vanhin”, joka on turvaamassa ottelutapahtumaa.

”Jos kuitenkin rupeaa tapahtumaan, olennaista on se, että meillä olisi siellä sellaisia ihmisiä, jotka osaavat ottaa haltuun tilanteen. Lisäksi tiedon pitää tulla eteenpäin. Sanktio ei ole ainoa asia, mutta se pitää tehdä selväksi, että hölmöily ei ole sallittua”, Ritola toteaa.

Äärimmäisenä keinona on se, että jos kentän vanhimman keskustelu rähisevän katsojan kanssa ei auta, tätä pyydetään poistumaan.

Jos huutelua joutuu kuuntelemaan jatkuvasti, nuori erotuomari saattaa myös lopettaa tuomaroinnin.

”He kokevat, että se [erotuomarina oleminen] ei ole sen arvoista. Eihän kukaan halua kuunnella kettuilua päivästä toiseen.”

Kaikkien kolmen lajin edustajat toteavat, että Etelä-Suomessa nuoria löytyy erotuomaritehtäviin runsaastikin, mutta pohjoisemmassa on haasteita. Tämä saattaa johtaa myös siihen, että nuori erotuomari joutuu viheltämään itseään vanhempien nuorten otteluita.

Lisäksi Ritola kertoo, että esimeriksi Roihuvuoren Roihulla on ollut lähes sata erotuomaria, mutta haaste on saada heitä eteenpäin tuomariuralla, joka johtaisi tuomaritehtäviin oman alueen ulkopuolelle.

”Syynä voi olla se, että muualle ei haluta lähteä, koska siellä voi tulla hankaluuksia”, Ritola sanoo.

Tuomaripulan kärjistyneimmän esimerkin Pohjois-Suomesta kertoo Palloliiton Tuira.

”Tiedän tapauksia, joissa 15-vuotias tyttö on ollut avustavana erotuomarina 4. divisioonan miesten otteluissa.”

Hetkittäistä huutelua tiukoissa paikoissa

Etenijä näpäyttää pallon etukenttään Espoon Mailapuiston kentällä ja pyrkii kohti ykköspesää. Ulkopelaajat ovat kuitenkin hereillä, ja Kalle Kumpulainen viheltää pilliinsä terävästi palon merkiksi.

Kumpulainen, 15, toimi lauantaina D-tyttöjen aluesarjan päätösottelussa päätuomarina ja Elias Luukkonen, 13, syöttötuomarina.

Omaa pelitaustaa kaksikolla on kolmisen vuotta. Tuomareina kaksikko on toiminut suunnilleen saman verran.

”Joukkueeltamme kysyttiin, ketkä haluaisivat lähteä tuomareiksi. Saamme siitä palkkaa, ja niin oppii sääntöjä paremmin”, Luukkonen sanoo.

”Helpottaa pelaamista erittäin paljon, kun tietää ja osaa säännöt”, Kumpulainen komppaa.

Vaikka Kumpulaisen ja Luukkosen tuomariura on vielä alussa, molemmat esiintyvät lauantaina kokemukseen nähden varmoin ottein.

Toiselta joukkueelta tulee kuitenkin myös kärkästä palautetta, erityisesti Luukkoselle. Kommentoinnin kohteena on matalien syöttöjen tuomitsemisen linjattomuus.

Kaksikon mukaan useimmin epäasiallista huutelua tulee pelinjohtajilta. Joskus tulisieluisimmat pelaajatkin saattavat kommentoida, mutta katsomosta huutelua tulee harvemmin.

”Sitä tulee aina välillä, mutta ne ovat vain hetkellisiä, ainakin toivottavasti. Ensimmäisestä virheestä saa kuulla varmaan viisi minuuttia, mutta jos tulee ­useampia, siitä saa kuulla loppupelin”, Kumpulainen toteaa.

”Totta kai aina, jos vähän tuomitsee väärin tai on tiukka peli, niitä tulee”, Luukkonen miettii.

Sen suuremmin huutelu ei kuitenkaan ole Kumpulaisen tai Luukkosen ihon alle päässyt.

”Siihen kyllä oppii ajan myötä, ettei sitä kuuntele. Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos”, Kumpulainen painottaa.
Joonas Laine

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Erotuomarit
 • Jalkapallo
 • Jääkiekko
 • Pesäpallo
 • Urheilu
 • Ismo Uusitupa
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Noora Vuorela on äiti ja urheilija – hän puhuu asiasta, josta urheilijat yleensä vaikenevat: ”On helpompi hengittää, kun ahdistuksen saa ulos”

 2. 2

  Alppitähti Hirscher vei avauslaskun Levillä, kisa näyttää kahden kaupalta

 3. 3

  Suomi kohtaa sunnuntaina Unkarin, ja maassa muistetaan yksi suomalainen jalkapallovaikuttaja yli muiden

 4. 4

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 5. 5

  Ruotsalaisen kohupuolustajan Erik Karlssonin lähes loputtoman pitkä maaliton kausi päättyi: ”Ainahan maaleja haluaa tehdä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 2. 2

  Pallopoika aiheutti yllättävää draamaa ATP-finaalien välierässä – ”Haluan pyytää anteeksi”, sanoi Alexander Zverev, joka kukisti Roger Federerin

 3. 3

  Mädät ja haisevat lentokalat haittaavat Ari Huuselan purjehdusta Atlantin yli – suomalaisen luokassa ensimmäiset kilpailijat ovat jo maalissa

 4. 4

  Noora Vuorela on äiti ja urheilija – hän puhuu asiasta, josta urheilijat yleensä vaikenevat: ”On helpompi hengittää, kun ahdistuksen saa ulos”

 5. 5

  Dartsin huippupelaajat syyttivät toisiaan pahanhajuisista pieruista – ”Se tuli mädistä kananmunista, ei minusta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 4. 4

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 5. 5

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  6. 6

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  7. 7

   Trump väitti Niinistön kertoneen, että suomalaiset käyttävät paljon aikaa metsien haravointiin ja siivoamiseen – Niinistö IS:lle: Haravoinnista ei ollut puhetta

  8. 8

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  9. 9

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi

  10. 10

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  8. 8

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  9. 9

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  10. 10

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää