Urheilu    |   Kommentti

Oliko Serena Williamsin raivoaminen oikeutettua? Kaikkien aikojen parhaalta odottaisi enemmän

Naomi Osakan voitto Serena Williamsista US Openin finaalissa jäi yhdysvaltalaisen raivoamisen varjoon.

Tenniksen Yhdysvaltojen avoimet saatiin päätökseen maanantaina vastaisena yönä Suomen aikaa, kun Serbian Novak Djokovic tyylitteli voittoon miesten finaalissa Argentiinan Juan Martin del Potroa vastaan erin 6–3, 7–6 (4), 6–3.

Djokovicin toinen peräkkäinen grand slam -turnausvoitto jäi silti naisten finaalitapahtumien jälkipuinnin varjoon, sillä Yhdysvaltojen Serena Williamsin ja Japanin Naomi Osakan ottelu oli varsin poikkeuksellinen.

Osaka kaatoi ensimmäisessä grand slam -finaalissaan hienolla pelillä kaikkien aikojen parhaan naispelaajan Williamsin, jonka peli sekosi toistuviin tunteenpurkauksiin ja riitelyyn päätuomari Carlos Ramosin kanssa.

Osaka vei ensimmäisen erän 6–2, ja toisessa erässä tunteet kuumenivat toisella puolella verkkoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensin Williams sai varoituksen, kun Ramos sanoi hänen saaneen ohjeita katsomossa olleelta valmentajaltaan Patrick Mouratogloulta. Williams kiisti ohjeiden saamisen ja vaati tuomarilta anteeksipyyntöä huijaussyytöksistä.

Mouratoglou itse myönsi ottelun jälkeen valmentaneensa, mutta hämmästeli varoitusta. Hänen mukaansa vastaavat tapaukset toistuvat pelistä toiseen ja ne kuitataan normaalisti sillä, että tuomari käskee pelaajan viestiä valmentajalleen, että tämä lopettaa.

Myöhemmin Williams rikkoi mailansa ja sai varoituksen. Seuranneen sanaharkan aikana Williams sanoi tuomaria varkaaksi ja menetti rangaistuksena koko pelin. Näin Osaka siirtyi 5–3-johtoon ja vei lopulta erän lukemin 6–4.

Ottelun saamat käänteet ovat puhuttaneet tennisammattilaisia koko viikonlopun, ja näkemyksiä on esitetty Williamsin toiminnan puolesta ja vastaan.

Yhtä mieltä kaikki ovat siitä, että päätuomari Ramos toimi täysin sääntöjen mukaisesti. Ensin suullinen varoitus, sitten pistemenetys ja lopulta yhden pelin menetys.

Eniten kritiikkiä Ramos saa pelisilmän puutteesta. Moni asiantuntija muistuttaa, että valmentamista tapahtuu jatkuvasti, samaten mailoja pirstotaan ilman seurauksia. Päätuomarit joutuvat lisäksi tottumaan kovienkin sanallisten solvausten kohteena olemiseen, mutta harvoin jos koskaan rangaistukset ovat nyt nähdyn kaltaisia.

Tilannetajun puutteesta Ramosia kritisoi muun muassa Washington Postin toimittaja Sally Jenkins kolumnissaan.

”Erotuomareiden tehtävä jokaisessa urheilussa on auttaa hillitsemään tunteita, ei villitsemään niitä. Heidän on tehtävänsä on ennemminkin olla tapahtuman vartijoita kuin antaa oman tunteensa näytellä roolia lopputuloksessa”, Jenkins kirjoittaa.

Hieman samoilla linjoilla on entinen huippupelaaja James Blake. Hän ylsi urallaan parhaimmillaan maailmanlistan neljänneksi, ja nykyään hän toimii Miami Openin turnausjohtajana.

Blaken mielestä tenniksen käytännöt eivät ole tasa-arvoisia.

”Naisia mustamaalataan, kun he puhuvat suunsa puhtaaksi, mutta miehiä saatetaan käsitellä intohimoisina ja taistelijoina samanlaisissa tilanteissa. En uskonut, että erilaiset käytännöt ulottuivat sääntöihin. Se toivo kuitenkin murskattiin, kun näin tuomaritoiminnan Alize Cornet’a vastaan ja sitten tämän, mitä tapahtui Serenalle”, Blake kommentoi Washington Postille.

Cornet vaihtoi paitansa ottelun tauolla, mutta huomasi kentällä, että oli pukenut sen väärin päin päälleen. Cornet riisui paitansa ja käänsi sen, mistä tuomari varoitti häntä.

Blake sanoo, ettei hyväksy huonoa käytöstä, ja Williams ansaitsi rangaistuksen mailan rikkomisesta. Pistemenetystä suullisesta solvauksesta Blake kuitenkin pitää ”turhana ja aivan liian ankarana tuomiona”.

”Jos Williams meni Carlos Ramosin mukaan liian pitkälle, hän olisi hyvin voinut varoittaa tätä siitä ja kertoa, että seuraavaksi tulee rangaistus. Sellaista kohteliaisuutta osoitetaan lähes jokaiselle pelaajalle ammattilaiskiertueella, mutta jostain syystä ei kaikkien aikojen parhaalle? Se huolestuttaa minua.”

Williams itse näki tilanteen johtuneen hänen sukupuolestaan.

”Olen nähnyt miesten kutsuvan tuomareita eri asioilla. Olen täällä taistelemassa naisten oikeuksien ja tasa-arvon puolesta kaikissa asioissa. Se, että hän rankaisi pelin menettämisellä varkaaksi sanomisesta tuntui seksistiseltä huomautukselta. Hän ei koskaan ole ottanut peliä mieheltä, koska he sanovat ’varas’. Se räjäytti tajuntani”, Williams sanoi USA Todayn mukaan.

Williamsin tuohtumus on ymmärrettävää, mutta reaktio oli kohtuuton ja jotain täysin muuta, mitä maailman parhaalta odottaisi.

Lajista riippumatta tuomarit tekevät päätöksiä, jotka tuntuvat jommastakummasta osapuolesta vääriltä ja epäoikeudenmukaisilta. Päätöksiin kiinni jäävä osapuoli harvoin voittaa, koska keskittyminen harhautuu väärään asiaan.

Ramos ei siis tehnyt mitään virhettä tuomioissaan, vaikka joku samanlaisista tilanteista on selvitty lievemminkin seuraamuksin. Tilannetajun ja pelisilmän arvioimiseen ei sääntökirjasta apua löydy.

Ikävimpään asemaan Williamsin tunteenpurkauksen vuoksi joutui ensimmäisessä grand slam -finaalissaan 20-vuotias Naomi Osaka, joka joutui vielä kaiken huipuksi täysin aiheetta kuuntelemaan yhdysvaltalaisyleisön buuausta palkintojenjaon aikana.

Williams sai sentään buuaukset loppumaan pyydettyään yleisöä ”tekemään tästä paras mahdollinen hetki”. Lohtu oli kuitenkin laiha Osakalle. Uran ensimmäinen grand slam -voitto toi kyyneleet silmiin, mutta ilosta ei ollut kyse. Hän jopa pyysi anteeksi voittoaan.

”Tiedän, että te kaikki kannustitte häntä. Olen pahoillani, että tämä päättyi näin.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin koskettuaan kädellään topparin päätä – lähti itkien kentältä

 2. 2

  Ajax palasi huimilla maaleilla Mestarien liigaan – yhdessä oli jopa häivähdys Marco van Bastenin klassikkomaalia

 3. 3

  Kun ura loppui, Pekka Koskelan päällimmäinen tuntemus oli helpotus – nyt hän ikävöi kovaa treeniä ja auttaa muita menestymään

 4. 4

  Barcelonan fanit raivostuivat – syynä on kuva ruutupaidasta, joka romuttaisi 118-vuotisen historian

 5. 5

  Lionel Messi avasi maalitilinsä PSV:n erikoisesta muurista välittämättä – ennätyksellinen hattutemppu täydentyi läpiajosta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin koskettuaan kädellään topparin päätä – lähti itkien kentältä

 2. 2

  Lentopalloliitto oli väärässä MM-kisojen pelijärjestelmästä – Suomen mahdollisuudet jatkoon olemattomat: ”Oli tullut vähän epämääräistä tietoa”

 3. 3

  Barcelonan fanit raivostuivat – syynä on kuva ruutupaidasta, joka romuttaisi 118-vuotisen historian

 4. 4

  Perinteikäs Horse Show voi siirtyä ensi vuodeksi Helsingistä Espooseen – tapahtuma tuo alueelle vuosittain miljoonien tulot

 5. 5

  Sauber muokkasi Kimi Räikkösen taituruutta esitelleestä videosta konsolipeliversion: ”Emme voineet vastustaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

 2. 2

  Kimi Räikkönen viilentää itseään Singaporessa pumpattavassa ammeessa – kuva paljastaa myös kulissien karuuden

 3. 3

  Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

 4. 4

  Minttu Räikkönen kertoi ajatuksensa Kimin jatkosta ja suhtautumisestaan arvostelijoihin: ”Välillä sisilialainen sisälläni pääsee esiin”

 5. 5

  Donald Trump ennusti liian aikaisin Niken tuhoutuvan: pörssikurssi on nyt korkeammalla kuin koskaan – yhdysvaltalaisiltakin hyväksyntä Kaepernick-kampanjalle

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  5. 5

   Uutistoimisto Reuters: Britannian May ei hyväksy uutta kansanäänestystä brexitistä – Britit ja EU-puoli ottivat yhteen Salzburgin huippukokouksessa

  6. 6

   Tänään aukeaa Helsingin uusin ostosjättiläinen – HS esittelee Kalasataman kauppakeskuksen liikkeineen

  7. 7

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  8. 8

   VR odotti junaliikenteen palaavan normaaliksi torstaiaamuun mennessä – Ilta oli poikkeuksellista kaaosta henkilövahingon, sähkövian ja tuntien myöhästymisten vuoksi

  9. 9

   Avain laihtumiseen ja upeisiin lihaksiin? Proteiineista liikkuu monenlaisia uskomuksia, HS kokosi niiden rinnalle kahdeksan oleellista faktaa

   Tilaajille
  10. 10

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Lainaneuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata. Menikö digitalisaatio liian pitkälle?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   VR odotti junaliikenteen palaavan normaaliksi torstaiaamuun mennessä – Ilta oli poikkeuksellista kaaosta henkilövahingon, sähkövian ja tuntien myöhästymisten vuoksi

  7. 7

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  8. 8

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  9. 9

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  11. Näytä lisää