Urheilu    |   Kirja-arvostelu

Saska Saarikoski kirjoitti kirjan, jossa paljastuu, ettei Lauri Markkanen ole ihan tavallisin urheilijanuorukainen

Saska Saarikoski kirjoitti Lauri Markkasesta sujuvasanaisen ja huolellisesti tehdyn reportaasikirjan.

Tietokirja. Lauri – läheltä ja kaukaa, HS-kirjat, 224 s.

Toimittaja Saska Saarikoski on saanut kirjoittajan unelmatehtävän: seuraa vuosi Lauri Markkasen elämää Pohjois-Amerikassa.

Kirjan päähenkilö on vähäpuheinen ja kiireinen, joten tehtävä on täytettävä reportaasin konstein havainnoimalla, asianosaisia jututtaen, mediaa seuraten ja kirjoja lukien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heti alkajaisiksi lukija pääsee käsiksi siihen, millainen on ammattiurheilijan rooli suuressa showbisneksessä. Koripalloliiga NBA:n varaustilaisuus on juuri alkamassa, kun Markkasen agentti saa puhelun, jonka sisältö paljastuu lehdistölle vasta varsinaisen spektaakkelin jälkeen.

Tiedämme lukemattakin, miten Markkasen pojan käy, mutta Saarikoski maustaa valintasoppaa useilla sattumilla ja tiedonjyväsillä, joilla kelpaa herkutella. Jälkiviisastelu kuuluu urheiluun, joten Saarikoski luettelee muutamia karkeimpia valintatöppäyksiä takavuosilta. Yksi kuuluisimmista on, kun Portland jättää omalla vuorollaan varaamatta Michael Jordanin vuonna 1984.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Markkanen astelee lavalta 3,8 miljoonan dollarin sopimus taskussaan, mutta osoitteena ei ole hetkeä aiemmin ilmoitettu Minnesota vaan Chicago, kuten Jordanillakin oli. Susilippis vaihtuu käytävällä nopeasti tulipunaiseen härkään.

Saarikoski rikkoo kronologiaa matkaamalla Markkasen mukana Brooklynin varaussirkuksesta Tucsoniin, jossa sijaitsee Arizonan yliopisto. Vasta sen jälkeen lähdetään Chicagoon. Se on keskeinen mutka matkassa, koska yliopistopeleistä Markkanen on käynyt hakemassa kannuksensa ykköskierroksen varaukseksi.

Ei liene sattumaa, että ensimmäiseksi otteluvälähdykseksi Saarikoski valitsee Arizonan kotipelin Washington Statea vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Peliä ei ole pelattu pitkään, kun pallo jo syötetään kolmen pisteen kaaren takana seisovalle Markkaselle. Pallo suhahtaa salamannopeasti sukkaan. Sama toistuu vielä kaksi kertaa. Aina, kun suomalainen saa pallon käsiinsä, väkijoukko aloittaa matalan ulvonnan, joka repeää huudoksi pallon painuessa koriin.”

Urheilukirjat eivät elä suorituksista eli pelien rekonstruoinneista vaan kaikesta siitä, mikä on jäänyt näkemättä. Sama pätee Saarikosken kirjaan. Markkasen matsit ovat korisfanien tuoreessa muistissa, joten niiden kuvaaminen ei anna lukijalle paljonkaan. Onneksi Saarikoski tarjoilee pelikuvauksia maltillisesti, tarinaansa rakentaen.

Arizonassa käydessään Saarikoski pääsee tulevaa maailmantähteä lähimmäksi. Esimerkiksi ajomatkalla halki säkkipimeän Tucsonin on aikaa jutustella niitä näitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Markkanen paljastaa, että olisi saattanut ryhtyä luontokuvaajaksi, jos hänestä ei olisi tullut koripalloilijaa. Suhdetta luontoon tukee kiinnostus kaktuksiin, jollaisia kasvaa maantietä ympäröivillä Arizonan aavikoilla. Haaveena on löytää täydellinen kaktus, jolla on kaksi haaraa, lyhyempi ja pidempi.

Markkanen ei ole muutenkaan ihan tavallisin urheilijanuorukainen. Alkoholia hän ei ole edes maistanut, ja nykyisin hän syö Verna-vaimonsa tavoin luomuruokaa, johon ei kuulu punainen liha. Alkuvuodesta lanseerattiin myös Markkas-kasvisburgeri, jonka tuotosta osa menee jyväskyläläisen Hongikon Nuorisoseuran Urheilijoiden juniorityöhön.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaiseen kohdistetut odotukset lunastuvat nopeasti NBA:ssa: Markkanen yltää sataan kolmen pisteen heittoon 41 pelissä eli nopeammin kuin kukaan muu debytantti ennen häntä. Kun poikkeuksellisen tarkkaa heittokättä tukee monipuolisuus, hyvä liikkuvuus ja kyky puolustaa, enkelikutrisen jätin kipuamista lajin korkeimmalle huipulle voisi viivyttää vain loukkaantuminen.

Kirjan kansissa lukee Lauri, mutta niiden sisäpuolella seikkailee Markkanen, jota seurataan useammin kaukaa kuin läheltä.

On lukuja, kuten Musta pallo, joissa sankaripoikaamme näkee tuskin vilaukselta. Sitten on lukuja, jotka voisi nimetä Saska läheltä, Lauri kaukaa. Näissä luvuissa tullaan rajauksen ongelmiin. Jos haluaa sivistää itseään USA:n maantieteeseen ja yhteiskuntaan liittyvillä anekdooteilla sekä NBA-koripalloa taustoittavilla kertomuksilla, Laurin kadottaminen ihmemaahan ei häiritse.

Henkilökuvakirjoista voidaan olla montaa mieltä. Lauri – läheltä ja kaukaa ei lukeudu yksiulotteisiin fanikirjoihin. Se on sujuvasanainen ja huolellisesti kirjoitettu reportaasikirja, jollaisia soisi ilmestyvän useamminkin.

Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija.

Saska Saarikosken kirja Lauri – läheltä ja kaukaa julkaistaan tänään tiistaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koripallo
 • Kirja-arvostelut
 • Saska Saarikoski
 • Urheilu
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  NHL-maalivahti Tuukka Rask avasi mystisen poissaolonsa syitä: ”Kiekkoura on hyvin lyhyt, elämä on paljon pidempi”

 2. 2

  Aiemmin väheksytty Markku Kanerva on jo lähes ansainnut jatkosopimuksensa Kansojen liigan pudotuspelejä varten

 3. 3

  Suomen futistytöt pettyneitä MM-peliin, jossa maali jäi tekemättä: ”Ärsyttää tosi paljon”

 4. 4

  Suomen ykkösmaalivahti Lukas Hradecky: ”Vanhemmat olisivat olleet yhtä ylpeitä, vaikka minusta olisi tullut hyvä postimies”

 5. 5

  Suomen naishiihdon nuori lupaus Anita Korva menee vapaaehtoisena armeijaan – tähtäimessä liikunta-aliupseerin pesti: ”Uskon, että hän sopeutuu helposti”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalaisäiti luki lento­koneessa juttua, jossa oli suuri kuva jalkapallo­tähdestä – pelaaja istui hänen tietämättään vieressä: ”Tilanne muuttui oudoksi mutta samalla hauskaksi”

 2. 2

  Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue liikkuu Uruguayssa vartioituna ja poliisisaattueessa – yksin ei ulos mene kukaan

 3. 3

  ”Jos tälle on sanoja, niin kertokaa” – NHL hehkuttaa Pekka Rinteen akrobaattista torjuntaa, jossa mailakin lensi oman puolustajan selkään

 4. 4

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 5. 5

  ”Olenko ainoa?” Lukas Hradecky hämmästyy, että edes Petri Pasanen ei ole sortunut samaan kuin hän Bundesliigassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Lentoemäntä Aleksandra Blinnikka on Suomen tuntemattomin maailmanmestari – hänelle pärjätäkseen miehet tarvitsevat suuremman purjeen: ”Suomessa olen lyömätön, lyön miehetkin”

 4. 4

  Kimi Räikkönen hoiti Brasilian ”ratakävelyn” tyylilleen sopivasti – fanit riemastuivat

 5. 5

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  2. 2

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  3. 3

   Mira nousi raitiovaunuun ja katosi – Nyt äiti Sina Varhee kertoo epätietoisuuden tuskasta ja siitä, miten se päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kolmekymppinen lainaa vuokrarahat vanhemmiltaan, se on pöyristyttävää – Miksi yksin elävä ei saa tukeutua toisiin?

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  7. 7

   NHL-maalivahti Tuukka Rask avasi mystisen poissaolonsa syitä: ”Kiekkoura on hyvin lyhyt, elämä on paljon pidempi”

  8. 8

   Samat ratikat täyttyvät äärimmilleen samassa paikassa, ja yksi syy on yli muiden – HS:n hakukone kertoo, kuinka tukkoinen on oma ratikkalinjasi

   Tilaajille
  9. 9

   Ratsastajat päihittivät 7 500 ihmisen asunnot Helsingin Tuomarinkylässä – Pellot säilyvät hevosten ja koirien käytössä oikeuden päätöksellä

  10. 10

   Rasisti vapautti terroristin, ja siitä syntyi jotain kaunista – ”Nyt Nelson Mandelan perintö on tärvätty”, sanoo Etelä-Afrikan entinen presidentti HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  4. 4

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  5. 5

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  6. 6

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  7. 7

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  8. 8

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  9. 9

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  10. 10

   Pamahdus aiheutti ison poliisioperaation Töölössä, viime vuonna samassa asuntolassa löytyi matkalaukkuun kätketty ruumis – ”Poliisiautot tulee ja menee, neuloja siellä täällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää