Urheilu

Uudet säännöt nopeuttavat ja yksinkertaistavat golfia ensi vuonna – ”Liian vaikeat säännöt ovat yksi este pelin aloittamiselle”

Golftuomari Arto Teittinen arvioi HS:lle uusia sääntöjä.

Golfin säännöt muuttuvat osin radikaalisesti ensi vuoden alusta.

Jopa niin radikaalisesti, ettei kansainvälisesti arvostettu golftuomari Arto Teittinen ole halunnut puhua niistä ennen tämän kauden loppua.

”Ihmiset menisivät vaan sekaisin ja alkaisivat soveltaa uusia sääntöjä liian aikaisin”, Teittinen sanoo.

Mikä sitten muuttuu ja mitä harrastepelaajien kannattaa tietää?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ennen kuin mennään yksityiskohtiin, Teittinen palauttaa mieleen, miksi sääntöuudistus on tarpeen.

”Sääntökirja on muuttunut koko ajan kimurantimmaksi. Liian vaikeat säännöt ovat yksi este pelin aloittamiselle. Uusia sääntötulkintoja on lisätty koko ajan, vaikka perusgolffarilla on tietovajetta perussäännöissäkin”, Teittinen sanoo.

Hänen mielestään golfsäännöissä on menty väärään suuntaan, kun pelaajia on alettu rangaista pienistä asioista ja vahingoista, joista ei pitäisi rangaista.

Uudistuksilla halutaan myös nopeuttaa peliä. Esimerkiksi hukassa olevan pallon etsintäaika lyhenee viidestä minuutista kolmeen minuuttiin.

”Väitetään, että peli nopeutuu. En ihan allekirjoita väitettä. Koko maailman pelinopeus ei siitä paljon muutu. Tärkeintä olisi, että pelaaja seuraa, mihin pallo menee, ja sitä voi hakea paljon pienemmältä alueelta kuin mitä pelaajien näkee tekevän”, Teittinen sanoo.

Droppaaminen eli pallon pudottaminen takaisin peliin muuttuu. Nykysäännöillä esimerkiksi veteen menneen pallon tilalle saa lyödä yhdellä rangaistuksella uuden, mutta se pitää pudottaa kentälle olkapään korkeudelta.

Ensi vuodesta alkaen pallon pitää dropata polven korkeudelta. Ensimmäisissä uusissa sääntöversioissa pallon olisi saanut dropata tuuman eli noin 2,5 senttimetrin korkeudelta.

”Kaikkein järkevintä olisi ollut, jos pallon olisi saanut asettaa kentälle, mutta sääntöjen laativat haluavat, että pallo pudotetaan ja se hakee oman paikkansa”, Teittinen sanoo.

Teittinen olisi sallinut myös vanhan droppikorkeuden olkapään tasalta.

Aiemmin kentän vesiesteet on merkitty punaisella tai keltaisella merkillä. Värit ovat määrittäneet, mistä kohtaa pelaaja saa jatkaa peliä.

Jatkossa näillä väreillä voidaan erottaa myös hankalat ryteiköt tai pitkä heinikko. Tämä nopeuttaa peliä, kun pelaaja saa heti pudottaa yhdellä rangaistuksella uuden pallon, eikä tarvitse käyttää aikaa etsintään.

Palloa saa putata reikään lipputangon kanssa tai ilman. Tämä nopeuttaa peliä erityisesti silloin, kun kaikki pelaajat ovat viheriöllä kaukana reiästä.

Sääntöä voi myös käyttää hyväkseen, jos pallo on viheriöllä jyrkässä alamäessä. Putin pitää kuitenkin olla tarkka, että se osuu tankoon tai putoaa reikään.

”Lippu reiässä puttaaminen tuntuu aluksi hassulta muttei huonolta, kun se on tähän asti ollut kuin pyhäinhäväistys.”

Jos pelaaja on putannut griiniltä osuen lipputankoon, hän on saanut kaksi rangaistuslyöntiä. Jatkossa niitä ei saa.

Teittinen suosittaa, että lippu otetaan yhä pois, kun putataan.

”Reikä kuluu, kun palloa kaivetaan tangon vierestä pois kupista. Se kuluttaa reiän reunoja varsinkin kuivalla kentällä, ja puttaaminen vaikeutuu.”

Peli voi myös hidastua, kun pelaaja saa korjata viheriöllä lähes kaikki mahdolliset jäljet, kuten kengänjäljet ja eläinten sorkan jäljet.

”Aika näyttää, miten tämä toimii.”

Muitakin muutoksia on. Pallon kaksoiskosketuksesta mailalla ei saa enää rangaistusta, kuten ei ole saanut tenniksessä tai sulkapallossakaan. Kaksoiskosketuksesta ei ole ollut pelaajalle mitään hyötyä.

Keltaisella tai punaisella merkityltä rangaistusalueelta eli esteestä lyötäessä mailalla saa koskettaa maata tähdätessä. Esteestä ja bunkkerista saa jatkossa siirtää lyöntiä haittaavat irralliset asiat, kuten oksat, kivet ja kävyt.

Aiemmin on saanut siirtää vain ihmisen tekemät esineet ja paikallisäännöllä bunkkerista kivet.

Huonoja hiekkaestepelaajia auttaa varmasti, että bunkkerista pääsee pois kahdella rangaistuslyönnillä lipun ja pallon sijaintipaikan linjassa taaksepäin.

Teittinen on mukana ryhmässä, joka kääntää sääntöjä suomeksi. Vaikka sääntöjä yksinkertaistetaan, sääntöjen peruskirjassa on edelleen toistasataa sivua. Lisäksi pelaajille tehdään opas ja kilpailun järjestäjille käsikirja.

Loppuvuodesta urheiluvälineiden myyjänä työskentelevälle Teittisellä tulee ylimääräisiä töitä, kun hän käy kertomassa ammattilaispelaajille ja parhaille amatööripelaajille, miten säännöt muuttuvat. Alkuvuodesta on seurojen ja klubipelaajien vuoro.

”Ammattilaisten täytyy heti vuodenvaihteesta lähtien tietää säännöt, koska he pelaavat työkseen ja rahasta. Klubipelaajille ja seuroille järjestetään alkuvuoden aikana tilaisuuksia ympäri maata. Suomessa on hyvin aikaa ennen kauden alkua. Loput oppivat ajan kanssa ja toisiltaan ja virheistään.”

Tästä on kyse

Golfin uudet säännöt


 Golfin sääntöjä hallinnoivat skotlantilainen R&A (The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews) ja Yhdysvaltain golfliitto USGA aloittavat ensi maanantaina oman kampanjansa vuonna 2019 voimaan tulevasta sääntöuudistuksesta.

 Uusilla säännöillä halutaan nopeuttaa ja yksinkertaistaa peliä, jotta sen suosio kasvaisi.

 Uusi maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä otetaan käyttöön vuonna 2020.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Golf
 • Urheilun säännöt
 • Arto Teittinen
 • Ari Pusa
 • Urheilu
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

 2. 2

  Kim Koivu ylsi ensimmäisen kerran kymmenen parhaan joukkoon golfin Euroopan-kiertueella ja sai uransa suurimman palkintosekin

 3. 3

  Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta

 4. 4

  Unelmien liikuntapäivänä on tarjolla 800 erilaista tapahtumaa – lapset eivät kaipaa isoja kommervenkkejä innostuakseen: ”Kivet, kannot ja katukivetyksen reunat ovat mahdollisuuksia”

 5. 5

  Marika Teini suunnisti kultaa mutta EM-kisojen jatkaminen on vaarassa – uran suurinta voittoa seurasi sairaalareissu: ”En nähnyt, että siellä veden alla oli terävä kivi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

 2. 2

  Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta

 3. 3

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 4. 4

  Anthony Joshua puolusti raivokkaasti mestaruuttaan Aleksandr Povetkinia vastaan – voitti teknisellä tyrmäyksellä: ”Tiesin, että hänen päänsä kestää iskuja”

 5. 5

  Ratsastajat suomivat hurrikaaniosavaltion MM-kilpailujen järjestelyjä – ”Kaikkien aikojen katastrofaalisimmat MM-kilpailut”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 4. 4

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 5. 5

  Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä vie auttajaltakin yöunet – Ihmisiä alkoi pudota tukien ulkopuolelle, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon

  2. 2

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  3. 3

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  4. 4

   Nuoriso on pilalla, taas

  5. 5

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Kohudokumentaristi Michael Mooren presidentti Trumpia mätkivä uutuuselokuva ei innostanut yleisöä USA:ssa

  7. 7

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  8. 8

   Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia

  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   ”Tällä kertaa sattuu vain yksi kolari” – Pasilan työmaasumpussa yksikään liikkuja ei tunnu tietävän, missä pitäisi olla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää