Urheilu

Uudet säännöt nopeuttavat ja yksinkertaistavat golfia ensi vuonna – ”Liian vaikeat säännöt ovat yksi este pelin aloittamiselle”

Golftuomari Arto Teittinen arvioi HS:lle uusia sääntöjä.

Golfin säännöt muuttuvat osin radikaalisesti ensi vuoden alusta.

Jopa niin radikaalisesti, ettei kansainvälisesti arvostettu golftuomari Arto Teittinen ole halunnut puhua niistä ennen tämän kauden loppua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihmiset menisivät vaan sekaisin ja alkaisivat soveltaa uusia sääntöjä liian aikaisin”, Teittinen sanoo.

Mikä sitten muuttuu ja mitä harrastepelaajien kannattaa tietää?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ennen kuin mennään yksityiskohtiin, Teittinen palauttaa mieleen, miksi sääntöuudistus on tarpeen.

”Sääntökirja on muuttunut koko ajan kimurantimmaksi. Liian vaikeat säännöt ovat yksi este pelin aloittamiselle. Uusia sääntötulkintoja on lisätty koko ajan, vaikka perusgolffarilla on tietovajetta perussäännöissäkin”, Teittinen sanoo.

Hänen mielestään golfsäännöissä on menty väärään suuntaan, kun pelaajia on alettu rangaista pienistä asioista ja vahingoista, joista ei pitäisi rangaista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudistuksilla halutaan myös nopeuttaa peliä. Esimerkiksi hukassa olevan pallon etsintäaika lyhenee viidestä minuutista kolmeen minuuttiin.

”Väitetään, että peli nopeutuu. En ihan allekirjoita väitettä. Koko maailman pelinopeus ei siitä paljon muutu. Tärkeintä olisi, että pelaaja seuraa, mihin pallo menee, ja sitä voi hakea paljon pienemmältä alueelta kuin mitä pelaajien näkee tekevän”, Teittinen sanoo.

Droppaaminen eli pallon pudottaminen takaisin peliin muuttuu. Nykysäännöillä esimerkiksi veteen menneen pallon tilalle saa lyödä yhdellä rangaistuksella uuden, mutta se pitää pudottaa kentälle olkapään korkeudelta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensi vuodesta alkaen pallon pitää dropata polven korkeudelta. Ensimmäisissä uusissa sääntöversioissa pallon olisi saanut dropata tuuman eli noin 2,5 senttimetrin korkeudelta.

”Kaikkein järkevintä olisi ollut, jos pallon olisi saanut asettaa kentälle, mutta sääntöjen laativat haluavat, että pallo pudotetaan ja se hakee oman paikkansa”, Teittinen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teittinen olisi sallinut myös vanhan droppikorkeuden olkapään tasalta.

Aiemmin kentän vesiesteet on merkitty punaisella tai keltaisella merkillä. Värit ovat määrittäneet, mistä kohtaa pelaaja saa jatkaa peliä.

Jatkossa näillä väreillä voidaan erottaa myös hankalat ryteiköt tai pitkä heinikko. Tämä nopeuttaa peliä, kun pelaaja saa heti pudottaa yhdellä rangaistuksella uuden pallon, eikä tarvitse käyttää aikaa etsintään.

Palloa saa putata reikään lipputangon kanssa tai ilman. Tämä nopeuttaa peliä erityisesti silloin, kun kaikki pelaajat ovat viheriöllä kaukana reiästä.

Sääntöä voi myös käyttää hyväkseen, jos pallo on viheriöllä jyrkässä alamäessä. Putin pitää kuitenkin olla tarkka, että se osuu tankoon tai putoaa reikään.

”Lippu reiässä puttaaminen tuntuu aluksi hassulta muttei huonolta, kun se on tähän asti ollut kuin pyhäinhäväistys.”

Jos pelaaja on putannut griiniltä osuen lipputankoon, hän on saanut kaksi rangaistuslyöntiä. Jatkossa niitä ei saa.

Teittinen suosittaa, että lippu otetaan yhä pois, kun putataan.

”Reikä kuluu, kun palloa kaivetaan tangon vierestä pois kupista. Se kuluttaa reiän reunoja varsinkin kuivalla kentällä, ja puttaaminen vaikeutuu.”

Peli voi myös hidastua, kun pelaaja saa korjata viheriöllä lähes kaikki mahdolliset jäljet, kuten kengänjäljet ja eläinten sorkan jäljet.

”Aika näyttää, miten tämä toimii.”

Muitakin muutoksia on. Pallon kaksoiskosketuksesta mailalla ei saa enää rangaistusta, kuten ei ole saanut tenniksessä tai sulkapallossakaan. Kaksoiskosketuksesta ei ole ollut pelaajalle mitään hyötyä.

Keltaisella tai punaisella merkityltä rangaistusalueelta eli esteestä lyötäessä mailalla saa koskettaa maata tähdätessä. Esteestä ja bunkkerista saa jatkossa siirtää lyöntiä haittaavat irralliset asiat, kuten oksat, kivet ja kävyt.

Aiemmin on saanut siirtää vain ihmisen tekemät esineet ja paikallisäännöllä bunkkerista kivet.

Huonoja hiekkaestepelaajia auttaa varmasti, että bunkkerista pääsee pois kahdella rangaistuslyönnillä lipun ja pallon sijaintipaikan linjassa taaksepäin.

Teittinen on mukana ryhmässä, joka kääntää sääntöjä suomeksi. Vaikka sääntöjä yksinkertaistetaan, sääntöjen peruskirjassa on edelleen toistasataa sivua. Lisäksi pelaajille tehdään opas ja kilpailun järjestäjille käsikirja.

Loppuvuodesta urheiluvälineiden myyjänä työskentelevälle Teittisellä tulee ylimääräisiä töitä, kun hän käy kertomassa ammattilaispelaajille ja parhaille amatööripelaajille, miten säännöt muuttuvat. Alkuvuodesta on seurojen ja klubipelaajien vuoro.

”Ammattilaisten täytyy heti vuodenvaihteesta lähtien tietää säännöt, koska he pelaavat työkseen ja rahasta. Klubipelaajille ja seuroille järjestetään alkuvuoden aikana tilaisuuksia ympäri maata. Suomessa on hyvin aikaa ennen kauden alkua. Loput oppivat ajan kanssa ja toisiltaan ja virheistään.”

Tästä on kyse

Golfin uudet säännöt


 Golfin sääntöjä hallinnoivat skotlantilainen R&A (The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews) ja Yhdysvaltain golfliitto USGA aloittavat ensi maanantaina oman kampanjansa vuonna 2019 voimaan tulevasta sääntöuudistuksesta.

 Uusilla säännöillä halutaan nopeuttaa ja yksinkertaistaa peliä, jotta sen suosio kasvaisi.

 Uusi maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä otetaan käyttöön vuonna 2020.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Golf
 • Urheilun säännöt
 • Arto Teittinen
 • Ari Pusa
 • Urheilu
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Robin Lod on usein oikeassa paikassa ratkaisemassa otteluita, ja sitä taitoa tarvitaan torstaina Ateenassa – ”Äiti hoki aina sitä, että ikinä ei anneta periksi”

 2. 2

  Tahallaan keskeyttänyt Krista Pärmäkoski sai kirjallisen varoituksen – ”Otan vakavasti ja opikseni tästä”

 3. 3

  HIFK:n surkeus jatkuu – Ässien uusi päävalmentaja sai täydellisen alun pestilleen

 4. 4

  Jokerien kapteeni Sami Lepistö seuran myymisestä: ”Hjallis on ollut loistava omistaja meille kaikki nämä vuodet”

 5. 5

  Kivi, sakset, paperi oli liikaa – jalkapallo­erotuomari hyllytettiin kolmeksi viikoksi: ”Erittäin epäammattimaista”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NHL-maalivahti Tuukka Rask avasi mystisen poissaolonsa syitä: ”Kiekkoura on hyvin lyhyt, elämä on paljon pidempi”

 2. 2

  13-vuotias thainyrkkeilijä kuoli tyrmäyksen jälkeen – jo 8-vuotiaana aloittaneella pojalla oli takanaan yli 170 ottelua

 3. 3

  Tennistähti Serena Williams pääsi miestenlehden Vuoden miehet -numeron kanteen, mutta miksi sana nainen on lainausmerkeissä?

 4. 4

  Kivi, sakset, paperi oli liikaa – jalkapallo­erotuomari hyllytettiin kolmeksi viikoksi: ”Erittäin epäammattimaista”

 5. 5

  Huippuhiihtäjä viihtyy Keskuspuistossa – luonnollinen syy on tuonut Ristomatti Hakolan yhä useammin harjoittelemaan pääkaupunkiseudulle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Lentoemäntä Aleksandra Blinnikka on Suomen tuntemattomin maailmanmestari – hänelle pärjätäkseen miehet tarvitsevat suuremman purjeen: ”Suomessa olen lyömätön, lyön miehetkin”

 4. 4

  Kimi Räikkönen hoiti Brasilian ”ratakävelyn” tyylilleen sopivasti – fanit riemastuivat

 5. 5

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin

  2. 2

   Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin

  5. 5

   Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin

   Tilaajille
  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  9. 9

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  10. 10

   Britannia ja EU löysivät alustavan sovun, mutta peli ei ole vielä pelattu: HS kokosi tärkeimmät kysymykset 585-sivuisesta brexit-sopimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  10. 10

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Stormy Danielsin lakimies Michael Avenatti pidätettiin Los Angelesissa perheväkivallasta epäiltynä
  3. Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jaetaan tänään 24. kerran – edellinen voittaja Pauli Tapio pohtii kirjallisuuden ja palkinnon merkitystä Varaslähtö-esseessään
  4. Mielenterveyshäiriöistä kärsivät eivät ole väkivaltaisempia kuin muut kansalaiset
  5. Robin Lod on usein oikeassa paikassa ratkaisemassa otteluita, ja sitä taitoa tarvitaan torstaina Ateenassa – ”Äiti hoki aina sitä, että ikinä ei anneta periksi”
  6. Näin todellakin voi käydä: Ruotsin valtion rautatiet ei enää liikennöi Tukholmassa, mutta saattaa tulla ajamaan Helsingin lähiliikennettä
  7. Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin
  8. Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin Tilaajille
  9. Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan Tilaajille
  10. Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin
  11. Britannia ja EU löysivät alustavan sovun, mutta peli ei ole vielä pelattu: HS kokosi tärkeimmät kysymykset 585-sivuisesta brexit-sopimuksesta
  12. Näytä lisää