Urheilu

Suomi luottaa naisiin ja ruuniin – ratsastuksen MM-kilpailujen joukkueessa on vain naisia: ”Latinalaisessa Amerikassa tilanne on täysin päinvastainen”

Suomalaiset edustavat ratsastuksen MM-kilpailuja naisratsastajien voimin. Pohjoismaat erottuvat omaksi ryhmäkseen vahvoilla naisjoukkueilla.

Seitsemän suomalaisnaista lähtee kilpailemaan tällä viikolla Yhdysvaltain Tryonissa alkaneisiin ratsastuksen MM-kilpailuihin. Tilanne ei ole Suomessa poikkeuksellinen.

”Suomen joukkueet ovat aina pääosin naisten varassa”, joukkueenjohtaja, Ratsastajainliiton urheilujohtaja Aki Ylänne sanoo.

Ratsastus on harvoja urheilulajeja maailmassa, jossa eri-ikäiset naiset ja miehet kilpailevat samoissa luokissa. Sukupuoli ei vaikuta suoritukseen.

”Ennen vanhaan vitsailtiin, että ratsastuksessa mies tai nainen voi tasavertaisesti voittaa, paitsi kouluratsastuksessa voittaa aina nainen”, Ylänne sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vahva naisedustus arvokilpailuissa on pohjoismainen ilmiö. Pohjoismaissa yli 90 prosenttia ratsastuksen harrastajista on tyttöjä, joten huiput nousevat heidän joukostaan. Naiset tarjoavat tytöille myös tärkeitä roolimalleja kilpailu-uralle.

”Esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa tilanne on täysin päinvastainen. Siellä yli 90 prosenttia harrastajista on poikia tai miehiä”, Ylänne toteaa.

Suomen viimeiset kilpailupaikat olivat tarjolla kenttäratsastaja Elmo Jankarille tai kouluratsastaja Henri Ruosteelle, mutta kumpikaan ei pystynyt osallistumaan hevostilanteensa takia.

“Kaikissa ratsastuksen lajeissa hevostilanne on Suomessa ongelma. Meillä on 4–5 hevosta arvokilpailutasolla. Jos muutama loukkaantuu, emme saa joukkueita kasaan.”

Tällä kertaa kaikki suomalaisratsastajat lähtevät kilpailuihin urospuolisten hevosten kanssa. Joukkueeseen kuuluu kuusi ruunaa ja Juulia Jyläksen Finishing Touch Wareslage -ori. Hevosten sukupuolijakauma on täysin sattumaa.

“Toki ruunat voivat olla kilpailupaikalla oreja helpompia käsitellä, jos paikalla on esimerkiksi kiimassa olevia tammoja”, Ylänne sanoo.

Tänä vuonna Suomi osallistuu joukkuekilpailuun vain pararatsastuksessa, jossa koossa on vajaa, kolmen ratsastajan joukkue. Joukkueessa saa olla neljä henkilöä, ja vain kolmen parhaan tulokset huomioidaan.

"Kolmen hengen joukkue on haavoittuvampi. Jos yksi loukkaantuu, tulosta ei saada", Ylänne sanoo.

Muut suomalaisratsukot kilpailevat yksilömitaleista. Useimmat ratsukot lähtevät kilpailuihin altavastaajina. Tavoite on, että parhaalla suorituksellaan kaikilla olisi mahdollisuus semifinaalipaikkaan.

Suurimmat odotukset kohdistuvat pararatsastajiin Katja Karjalaiseen ja Jaana Kivimäkeen. Ylänteen mukaan heidänkin sarjoissaan kaksi parasta erottuu omaksi joukokseen, mutta suomalaisilla on kova kilpailu sijoista 3–8.

Ratsastuksen MM-kilpailut Yhdysvalloissa Tryonissa 11.–23.9.

Suomalaiset ratsastuksen MM-kisoissa


Esteratsastus

Ratsastaja: Juulia Jyläs, 45.

Hevonen: Finishing Touch Wareslage “Fini”, 13-vuotias ori.

Vahvuudet: Juulia Jyläs on kouluttanut Finiä määrätietoisesti kansainvälisiin luokkiin. Fini on terve ja voimakas ja haluaa hypätä.

Heikkoudet: Välillä Finin orimaisuus pääsee kilpailuissa esille, jolloin sen keskittyminen heikkenee ja se muuttuu vaikeammaksi ratsastaa.


Kenttäratsastus

Ratsastaja: Pauliina Swindells, 36.

Hevonen: Ferro S “Barbie”, 13-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Pauliina Swindells on kouluttanut Barbien itse 3-vuotiaasta. Hän tuntee hevosensa läpikotaisin ja on noussut sen kanssa sitkeällä työllä kansainväliselle tasolle.

Heikkoudet: Maastoesteillä erittäin innokas Barbie on ollut toisinaan loppuradasta hyvin vahva. Swindells on joutunut pidättelemään sitä, mikä on kostautunut aikavirheinä.


Kouluratsastus

Ratsastaja: Emma Kanerva, 33.

Hevonen: Heartbreaker “Breikki”, 14-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Emma Kanerva on kokenut arvokilpailukävijä. Hän työskentelee ratsuttajana Saksassa, yhdessä maailman kovimman tason kouluratsastusmaassa.

Heikkoudet: Kanerva on noussut Breikin kanssa kansainväliselle tasolla vasta tällä kaudella, joten ratsukko on uusi kansainvälisten tuomareiden silmien alla.


Pararatsastus

Ratsastaja: Katja Karjalainen, 56.

Hevonen: Dr Doolittle, “Toope”, 15-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Katja Karjalainen on yksi Suomen menestyneimpiä arvokilpailijoita. Hän on voittanut mitalit muun muassa EM- ja MM-kilpailuista sekä Lontoon paralympialaisista ja ollut jokaisessa arvokilpailuissaan vähintään pistesijalla.

Heikkoudet: Karjalainen ja Toope ratsastavat kouluratsastuksen käyntiohjelmassa, jossa pienikin häiriö aiheuttaa helposti tahtirikkoja ja virheitä radalla.


Ratsastaja: Jaana Kivimäki, 44.

Hevonen: Legolas “Lego”, 14-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Jaana Kivimäki on kokenut arvokilpailukävijä, jolla on useita kansainvälisiä voittoja ja sijoituksia.

Heikkoudet: Kivimäki osti Legon tänä vuonna, joten ratsukon yhteistyö on vasta alussa.


Ratsastaja: Pia-Pauliina Reitti, 29.

Hevonen: Supremo “Seppo” 9-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Pia-Pauliina Reitti ja Seppo ovat hitsautuneet yhteen, mikä näkyy radalla vahvana luottamuksena.

Heikkoudet: Reitti on Sepon kanssa ensimmäisissä MM-kilpailuissaan. Hevosen tai ratsastajan kilpailujännitys voi tuoda yllätyksiä suoritukseen.

Lännenratsastus reining

Ratsastaja: Maria Astikainen, 34.

Hevonen: Antarismartin “Antero”, 10-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Astikainen valmentautuu säännöllisesti lajin ykkösmaassa Yhdysvalloissa. Hänen valmentajansa on kaikkien aikojen menestynein reiningratsastaja, Yhdysvaltojen Shawn Flarida.

Heikkoudet: Yhdysvallat hallitsee maana lännenratsastusta. Todennäköisesti maan ratsukot puhdistavat mitalipöydän kotikilpailuissaan.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ruotsin uimaritähti Sarah Sjöström on ostanut asuntoja omaisilleen: ”Osallistun maailmancupiin rahan takia”

 2. 2

  HJK:n juhlat yökerhossa päättyivät epäiltyyn pahoinpitelyyn lauantaina aamuyöllä

 3. 3

  FC Barcelonan pelaaminen Floridassa sai lisää vastatuulta, päätös ottelusta olisi historiallinen

 4. 4

  Sebastian Vettel kertoo, miksi arvostaa Kimi Räikköstä työkaverina ja pitää tämän lähtöä Ferrarilta surullisena

 5. 5

  Myrskytuuli riepottaa yksinpurjehtijoita Etelämerellä –ranskalaisalus pelasti pahoin selkänsä loukanneen intialaisen kilpailijan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  HJK:n juhlat yökerhossa päättyivät epäiltyyn pahoinpitelyyn lauantaina aamuyöllä

 2. 2

  Mika Kohosen koti jo on Ruotsissa, mutta vaimonsa kehotuksesta lajilegenda lähti vielä talveksi Suomeen

 3. 3

  Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta

 4. 4

  Myrskytuuli riepottaa yksinpurjehtijoita Etelämerellä –ranskalaisalus pelasti pahoin selkänsä loukanneen intialaisen kilpailijan

 5. 5

  Tiger Woods golfasi voiton viiden vuoden tauon ja monien vaikeuksien jälkeen –”Itku oli päästä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 4. 4

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 5. 5

  Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  5. 5

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  8. 8

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  9. 9

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  10. 10

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tähtien sota -tuottaja Gary Kurtz on kuollut – ”Ilman häntä ei olisi ollut voimaa”
  3. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  4. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  5. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  6. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  7. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  8. Tunti sitten
  9. Turunmaan saariston näyttävästä viranomais­operaatiosta lähti viestejä sekä ulkomaille että Suomen eduskuntaan Tilaajille
  10. CNN: Venäjä-tutkintaa johtava USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tarjoutui eroamaan
  11. Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”
  12. FC Barcelonan pelaaminen Floridassa sai lisää vastatuulta, päätös ottelusta olisi historiallinen
  13. Näytä lisää