Urheilu

Suomi luottaa naisiin ja ruuniin – ratsastuksen MM-kilpailujen joukkueessa on vain naisia: ”Latinalaisessa Amerikassa tilanne on täysin päinvastainen”

Suomalaiset edustavat ratsastuksen MM-kilpailuja naisratsastajien voimin. Pohjoismaat erottuvat omaksi ryhmäkseen vahvoilla naisjoukkueilla.

Seitsemän suomalaisnaista lähtee kilpailemaan tällä viikolla Yhdysvaltain Tryonissa alkaneisiin ratsastuksen MM-kilpailuihin. Tilanne ei ole Suomessa poikkeuksellinen.

”Suomen joukkueet ovat aina pääosin naisten varassa”, joukkueenjohtaja, Ratsastajainliiton urheilujohtaja Aki Ylänne sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ratsastus on harvoja urheilulajeja maailmassa, jossa eri-ikäiset naiset ja miehet kilpailevat samoissa luokissa. Sukupuoli ei vaikuta suoritukseen.

”Ennen vanhaan vitsailtiin, että ratsastuksessa mies tai nainen voi tasavertaisesti voittaa, paitsi kouluratsastuksessa voittaa aina nainen”, Ylänne sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vahva naisedustus arvokilpailuissa on pohjoismainen ilmiö. Pohjoismaissa yli 90 prosenttia ratsastuksen harrastajista on tyttöjä, joten huiput nousevat heidän joukostaan. Naiset tarjoavat tytöille myös tärkeitä roolimalleja kilpailu-uralle.

”Esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa tilanne on täysin päinvastainen. Siellä yli 90 prosenttia harrastajista on poikia tai miehiä”, Ylänne toteaa.

Suomen viimeiset kilpailupaikat olivat tarjolla kenttäratsastaja Elmo Jankarille tai kouluratsastaja Henri Ruosteelle, mutta kumpikaan ei pystynyt osallistumaan hevostilanteensa takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

“Kaikissa ratsastuksen lajeissa hevostilanne on Suomessa ongelma. Meillä on 4–5 hevosta arvokilpailutasolla. Jos muutama loukkaantuu, emme saa joukkueita kasaan.”

Tällä kertaa kaikki suomalaisratsastajat lähtevät kilpailuihin urospuolisten hevosten kanssa. Joukkueeseen kuuluu kuusi ruunaa ja Juulia Jyläksen Finishing Touch Wareslage -ori. Hevosten sukupuolijakauma on täysin sattumaa.

“Toki ruunat voivat olla kilpailupaikalla oreja helpompia käsitellä, jos paikalla on esimerkiksi kiimassa olevia tammoja”, Ylänne sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänä vuonna Suomi osallistuu joukkuekilpailuun vain pararatsastuksessa, jossa koossa on vajaa, kolmen ratsastajan joukkue. Joukkueessa saa olla neljä henkilöä, ja vain kolmen parhaan tulokset huomioidaan.

"Kolmen hengen joukkue on haavoittuvampi. Jos yksi loukkaantuu, tulosta ei saada", Ylänne sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muut suomalaisratsukot kilpailevat yksilömitaleista. Useimmat ratsukot lähtevät kilpailuihin altavastaajina. Tavoite on, että parhaalla suorituksellaan kaikilla olisi mahdollisuus semifinaalipaikkaan.

Suurimmat odotukset kohdistuvat pararatsastajiin Katja Karjalaiseen ja Jaana Kivimäkeen. Ylänteen mukaan heidänkin sarjoissaan kaksi parasta erottuu omaksi joukokseen, mutta suomalaisilla on kova kilpailu sijoista 3–8.

Ratsastuksen MM-kilpailut Yhdysvalloissa Tryonissa 11.–23.9.

Suomalaiset ratsastuksen MM-kisoissa


Esteratsastus

Ratsastaja: Juulia Jyläs, 45.

Hevonen: Finishing Touch Wareslage “Fini”, 13-vuotias ori.

Vahvuudet: Juulia Jyläs on kouluttanut Finiä määrätietoisesti kansainvälisiin luokkiin. Fini on terve ja voimakas ja haluaa hypätä.

Heikkoudet: Välillä Finin orimaisuus pääsee kilpailuissa esille, jolloin sen keskittyminen heikkenee ja se muuttuu vaikeammaksi ratsastaa.


Kenttäratsastus

Ratsastaja: Pauliina Swindells, 36.

Hevonen: Ferro S “Barbie”, 13-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Pauliina Swindells on kouluttanut Barbien itse 3-vuotiaasta. Hän tuntee hevosensa läpikotaisin ja on noussut sen kanssa sitkeällä työllä kansainväliselle tasolle.

Heikkoudet: Maastoesteillä erittäin innokas Barbie on ollut toisinaan loppuradasta hyvin vahva. Swindells on joutunut pidättelemään sitä, mikä on kostautunut aikavirheinä.


Kouluratsastus

Ratsastaja: Emma Kanerva, 33.

Hevonen: Heartbreaker “Breikki”, 14-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Emma Kanerva on kokenut arvokilpailukävijä. Hän työskentelee ratsuttajana Saksassa, yhdessä maailman kovimman tason kouluratsastusmaassa.

Heikkoudet: Kanerva on noussut Breikin kanssa kansainväliselle tasolla vasta tällä kaudella, joten ratsukko on uusi kansainvälisten tuomareiden silmien alla.


Pararatsastus

Ratsastaja: Katja Karjalainen, 56.

Hevonen: Dr Doolittle, “Toope”, 15-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Katja Karjalainen on yksi Suomen menestyneimpiä arvokilpailijoita. Hän on voittanut mitalit muun muassa EM- ja MM-kilpailuista sekä Lontoon paralympialaisista ja ollut jokaisessa arvokilpailuissaan vähintään pistesijalla.

Heikkoudet: Karjalainen ja Toope ratsastavat kouluratsastuksen käyntiohjelmassa, jossa pienikin häiriö aiheuttaa helposti tahtirikkoja ja virheitä radalla.


Ratsastaja: Jaana Kivimäki, 44.

Hevonen: Legolas “Lego”, 14-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Jaana Kivimäki on kokenut arvokilpailukävijä, jolla on useita kansainvälisiä voittoja ja sijoituksia.

Heikkoudet: Kivimäki osti Legon tänä vuonna, joten ratsukon yhteistyö on vasta alussa.


Ratsastaja: Pia-Pauliina Reitti, 29.

Hevonen: Supremo “Seppo” 9-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Pia-Pauliina Reitti ja Seppo ovat hitsautuneet yhteen, mikä näkyy radalla vahvana luottamuksena.

Heikkoudet: Reitti on Sepon kanssa ensimmäisissä MM-kilpailuissaan. Hevosen tai ratsastajan kilpailujännitys voi tuoda yllätyksiä suoritukseen.

Lännenratsastus reining

Ratsastaja: Maria Astikainen, 34.

Hevonen: Antarismartin “Antero”, 10-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Astikainen valmentautuu säännöllisesti lajin ykkösmaassa Yhdysvalloissa. Hänen valmentajansa on kaikkien aikojen menestynein reiningratsastaja, Yhdysvaltojen Shawn Flarida.

Heikkoudet: Yhdysvallat hallitsee maana lännenratsastusta. Todennäköisesti maan ratsukot puhdistavat mitalipöydän kotikilpailuissaan.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tahallaan keskeyttänyt Krista Pärmäkoski sai kirjallisen varoituksen – ”Otan vakavasti ja opikseni tästä”

 2. 2

  Hjallis Harkimo kertoi Youtube-kanavallaan löytäneensä Jokereille uuden omistajan – ei kerro nimeä, mutta kuvaa ostajaa ”hyväksi tyypiksi”

 3. 3

  Kondomifirman sponsorilogo puuttui – Jokerien kausikortit menivät vaihtoon

 4. 4

  Kivi, sakset, paperi oli liikaa – jalkapallo­erotuomari hyllytettiin kolmeksi viikoksi: ”Erittäin epäammattimaista”

 5. 5

  Tennistähti Serena Williams pääsi miestenlehden Vuoden mies -numeron kanteen, mutta miksi sana nainen on lainausmerkeissä?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NHL-maalivahti Tuukka Rask avasi mystisen poissaolonsa syitä: ”Kiekkoura on hyvin lyhyt, elämä on paljon pidempi”

 2. 2

  13-vuotias thainyrkkeilijä kuoli tyrmäyksen jälkeen – jo 8-vuotiaana aloittaneella pojalla oli takanaan yli 170 ottelua

 3. 3

  Tennistähti Serena Williams pääsi miestenlehden Vuoden mies -numeron kanteen, mutta miksi sana nainen on lainausmerkeissä?

 4. 4

  Kivi, sakset, paperi oli liikaa – jalkapallo­erotuomari hyllytettiin kolmeksi viikoksi: ”Erittäin epäammattimaista”

 5. 5

  Huippuhiihtäjä viihtyy Keskuspuistossa – luonnollinen syy on tuonut Ristomatti Hakolan yhä useammin harjoittelemaan pääkaupunkiseudulle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Lentoemäntä Aleksandra Blinnikka on Suomen tuntemattomin maailmanmestari – hänelle pärjätäkseen miehet tarvitsevat suuremman purjeen: ”Suomessa olen lyömätön, lyön miehetkin”

 4. 4

  Kimi Räikkönen hoiti Brasilian ”ratakävelyn” tyylilleen sopivasti – fanit riemastuivat

 5. 5

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Suomalainen tähtitieteilijä löysi planeetan aivan Aurinkokunnan naapurista – erikoista Barnardin tähteä kiertää jäinen supermaa

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa

  7. 7

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  8. 8

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  9. 9

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  10. 10

   Brittihallituksen brexit-kokous venyy – Pääministeri Mayltä odotetaan lausuntoa piakkoin, suora lähetys käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää