Urheilu

Suomi luottaa naisiin ja ruuniin – ratsastuksen MM-kilpailujen joukkueessa on vain naisia: ”Latinalaisessa Amerikassa tilanne on täysin päinvastainen”

Suomalaiset edustavat ratsastuksen MM-kilpailuja naisratsastajien voimin. Pohjoismaat erottuvat omaksi ryhmäkseen vahvoilla naisjoukkueilla.

Seitsemän suomalaisnaista lähtee kilpailemaan tällä viikolla Yhdysvaltain Tryonissa alkaneisiin ratsastuksen MM-kilpailuihin. Tilanne ei ole Suomessa poikkeuksellinen.

”Suomen joukkueet ovat aina pääosin naisten varassa”, joukkueenjohtaja, Ratsastajainliiton urheilujohtaja Aki Ylänne sanoo.

Ratsastus on harvoja urheilulajeja maailmassa, jossa eri-ikäiset naiset ja miehet kilpailevat samoissa luokissa. Sukupuoli ei vaikuta suoritukseen.

”Ennen vanhaan vitsailtiin, että ratsastuksessa mies tai nainen voi tasavertaisesti voittaa, paitsi kouluratsastuksessa voittaa aina nainen”, Ylänne sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vahva naisedustus arvokilpailuissa on pohjoismainen ilmiö. Pohjoismaissa yli 90 prosenttia ratsastuksen harrastajista on tyttöjä, joten huiput nousevat heidän joukostaan. Naiset tarjoavat tytöille myös tärkeitä roolimalleja kilpailu-uralle.

”Esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa tilanne on täysin päinvastainen. Siellä yli 90 prosenttia harrastajista on poikia tai miehiä”, Ylänne toteaa.

Suomen viimeiset kilpailupaikat olivat tarjolla kenttäratsastaja Elmo Jankarille tai kouluratsastaja Henri Ruosteelle, mutta kumpikaan ei pystynyt osallistumaan hevostilanteensa takia.

“Kaikissa ratsastuksen lajeissa hevostilanne on Suomessa ongelma. Meillä on 4–5 hevosta arvokilpailutasolla. Jos muutama loukkaantuu, emme saa joukkueita kasaan.”

Tällä kertaa kaikki suomalaisratsastajat lähtevät kilpailuihin urospuolisten hevosten kanssa. Joukkueeseen kuuluu kuusi ruunaa ja Juulia Jyläksen Finishing Touch Wareslage -ori. Hevosten sukupuolijakauma on täysin sattumaa.

“Toki ruunat voivat olla kilpailupaikalla oreja helpompia käsitellä, jos paikalla on esimerkiksi kiimassa olevia tammoja”, Ylänne sanoo.

Tänä vuonna Suomi osallistuu joukkuekilpailuun vain pararatsastuksessa, jossa koossa on vajaa, kolmen ratsastajan joukkue. Joukkueessa saa olla neljä henkilöä, ja vain kolmen parhaan tulokset huomioidaan.

"Kolmen hengen joukkue on haavoittuvampi. Jos yksi loukkaantuu, tulosta ei saada", Ylänne sanoo.

Muut suomalaisratsukot kilpailevat yksilömitaleista. Useimmat ratsukot lähtevät kilpailuihin altavastaajina. Tavoite on, että parhaalla suorituksellaan kaikilla olisi mahdollisuus semifinaalipaikkaan.

Suurimmat odotukset kohdistuvat pararatsastajiin Katja Karjalaiseen ja Jaana Kivimäkeen. Ylänteen mukaan heidänkin sarjoissaan kaksi parasta erottuu omaksi joukokseen, mutta suomalaisilla on kova kilpailu sijoista 3–8.

Ratsastuksen MM-kilpailut Yhdysvalloissa Tryonissa 11.–23.9.

Suomalaiset ratsastuksen MM-kisoissa


Esteratsastus

Ratsastaja: Juulia Jyläs, 45.

Hevonen: Finishing Touch Wareslage “Fini”, 13-vuotias ori.

Vahvuudet: Juulia Jyläs on kouluttanut Finiä määrätietoisesti kansainvälisiin luokkiin. Fini on terve ja voimakas ja haluaa hypätä.

Heikkoudet: Välillä Finin orimaisuus pääsee kilpailuissa esille, jolloin sen keskittyminen heikkenee ja se muuttuu vaikeammaksi ratsastaa.


Kenttäratsastus

Ratsastaja: Pauliina Swindells, 36.

Hevonen: Ferro S “Barbie”, 13-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Pauliina Swindells on kouluttanut Barbien itse 3-vuotiaasta. Hän tuntee hevosensa läpikotaisin ja on noussut sen kanssa sitkeällä työllä kansainväliselle tasolle.

Heikkoudet: Maastoesteillä erittäin innokas Barbie on ollut toisinaan loppuradasta hyvin vahva. Swindells on joutunut pidättelemään sitä, mikä on kostautunut aikavirheinä.


Kouluratsastus

Ratsastaja: Emma Kanerva, 33.

Hevonen: Heartbreaker “Breikki”, 14-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Emma Kanerva on kokenut arvokilpailukävijä. Hän työskentelee ratsuttajana Saksassa, yhdessä maailman kovimman tason kouluratsastusmaassa.

Heikkoudet: Kanerva on noussut Breikin kanssa kansainväliselle tasolla vasta tällä kaudella, joten ratsukko on uusi kansainvälisten tuomareiden silmien alla.


Pararatsastus

Ratsastaja: Katja Karjalainen, 56.

Hevonen: Dr Doolittle, “Toope”, 15-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Katja Karjalainen on yksi Suomen menestyneimpiä arvokilpailijoita. Hän on voittanut mitalit muun muassa EM- ja MM-kilpailuista sekä Lontoon paralympialaisista ja ollut jokaisessa arvokilpailuissaan vähintään pistesijalla.

Heikkoudet: Karjalainen ja Toope ratsastavat kouluratsastuksen käyntiohjelmassa, jossa pienikin häiriö aiheuttaa helposti tahtirikkoja ja virheitä radalla.


Ratsastaja: Jaana Kivimäki, 44.

Hevonen: Legolas “Lego”, 14-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Jaana Kivimäki on kokenut arvokilpailukävijä, jolla on useita kansainvälisiä voittoja ja sijoituksia.

Heikkoudet: Kivimäki osti Legon tänä vuonna, joten ratsukon yhteistyö on vasta alussa.


Ratsastaja: Pia-Pauliina Reitti, 29.

Hevonen: Supremo “Seppo” 9-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Pia-Pauliina Reitti ja Seppo ovat hitsautuneet yhteen, mikä näkyy radalla vahvana luottamuksena.

Heikkoudet: Reitti on Sepon kanssa ensimmäisissä MM-kilpailuissaan. Hevosen tai ratsastajan kilpailujännitys voi tuoda yllätyksiä suoritukseen.

Lännenratsastus reining

Ratsastaja: Maria Astikainen, 34.

Hevonen: Antarismartin “Antero”, 10-vuotias ruuna.

Vahvuudet: Astikainen valmentautuu säännöllisesti lajin ykkösmaassa Yhdysvalloissa. Hänen valmentajansa on kaikkien aikojen menestynein reiningratsastaja, Yhdysvaltojen Shawn Flarida.

Heikkoudet: Yhdysvallat hallitsee maana lännenratsastusta. Todennäköisesti maan ratsukot puhdistavat mitalipöydän kotikilpailuissaan.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sauberin tallipäällikkö nostaa yhden Kimi Räikkösen taidon ylitse muiden: ”Hän on siinä ehkä kaikkein paras”

 2. 2

  Australialais­jalkapalloilijat pukeutuivat Serena ja Venus Williamsiksi ja maalasivat ihonsa mustaksi – poistivat kuvan rasismisyytösten jälkeen

 3. 3

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 4. 4

  Kimi Räikkösestä tehty kirja ylitti haamurajan ja murskasi myyntiennätyksen – jätti Teemu Selänteen kauas taakseen

 5. 5

  Vapaaottelija Conor McGregor siemaili nimikkoviskiään ja nimitteli tulevaa vastustajaansa rotaksi ja lasileuaksi – ”En ymmärrä häntä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Kymmenen miljoonaa ei riitä – NHL-asiantuntija povaa Patrik Laineelle parempaa palkkaa kuin Aleksandr Ovetškinille

 4. 4

  Vanhojen muistelua vai viiltävä kuitti? Lauri Markkasen julkaisema kuva herättää kysymyksiä – ”Lauri, senkin trollausjumala”

 5. 5

  Kimi Räikkösestä tehty kirja ylitti haamurajan ja murskasi myyntiennätyksen – jätti Teemu Selänteen kauas taakseen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkönen viilentää itseään Singaporessa pumpattavassa ammeessa – kuva paljastaa myös kulissien karuuden

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

 4. 4

  Donald Trump ennusti liian aikaisin Niken tuhoutuvan: pörssikurssi on nyt korkeammalla kuin koskaan – yhdysvaltalaisiltakin hyväksyntä Kaepernick-kampanjalle

 5. 5

  Hamilton ylisti Räikköstä, Ferrarin tallipäällikkö hermostui toimittajien tenttaukseen: ”Mitä tässä oikein jauhetaan?”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kapinalippu nousi asunnottomien asuntolan lipputankoon Hietaniemenkadulla – Tuntematon pilailija onnistui täydellisesti: lippu on jumissa eikä sitä saada alas

  2. 2

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 101–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  3. 3

   Näin kansanedustajat äänestivät Soinin luottamuksesta – kokoomuslaisista viisi oli poissa äänestyksestä

  4. 4

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  5. 5

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  6. 6

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Mies kylvi pelkoa naapureissa vuosien ajan ja soitteli yötä myötä haitaria Haagassa – Oikeus: Miehen sai häätää

  8. 8

   Keskusta ja kokoomus ottivat sinisten uhkauksen todesta – lopulta Soini-äänestyksessä on kyse vain valta­politiikasta

  9. 9

   Sauberin tallipäällikkö nostaa yhden Kimi Räikkösen taidon ylitse muiden: ”Hän on siinä ehkä kaikkein paras”

  10. 10

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  7. 7

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  8. 8

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 101–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  9. 9

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  10. 10

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Näin kansanedustajat äänestivät Soinin luottamuksesta – kokoomuslaisista viisi oli poissa äänestyksestä
  3. Sanakokeiden sanalistoja päntätään kouluissa jopa kännykkäkuvista – Helsingin kirjasäästöt saavat opettajat ja vanhemmat keksimään epätoivoisia keinoja
  4. S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia
  5. Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 101–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä
  6. Kaikkien aikojen nuorin ja runoilija kisaavat arvostetusta Man Booker-palkinnosta
  7. Presidentti Niinistö: Otin Sentsovin esille Putinin kanssa – Venäjällä vangittu ukrainalainen elokuvaohjaaja ollut syömälakossa 130 päivää
  8. Australialais­jalkapalloilijat pukeutuivat Serena ja Venus Williamsiksi ja maalasivat ihonsa mustaksi – poistivat kuvan rasismisyytösten jälkeen
  9. Keskusta ja kokoomus ottivat sinisten uhkauksen todesta – lopulta Soini-äänestyksessä on kyse vain valta­politiikasta
  10. Bloomberg: Emirates-lentoyhtiö kaavailee tappiollisen Etihadin lentoliikenteen ostoa – liitossa syntyisi maailman suurin lentoyhtiö
  11. Hans Rosling saa lukijan innostumaan siitä, ettei peli ole vielä menetetty: Faktojen maailma taistelee globaalia tyhmyyttä vastaan
  12. Näytä lisää