Urheilu

Radioamatöörien neuvo maailman ympäri yksin purjehtivalle Tapio Lehtiselle: Säästä sähköä

Lehtinen kamppailee merellä yhä akkujen kanssa. Pienenä murheena, voiko mukaan otettua maitoa vielä juoda.

Tapio Lehtinen jatkaa vakaasti purjehduskisaansa pysähtymättä ja yksin maapallon ympäri, vaikka sähköongelmat ovat yhä riesana.

Lehtinen, 60, on sovitusti kerran päivässä yhteydessä suomalaisiin radioamatööreihin, joilta hän saa apua eri ongelmiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokenut kippari on ohittanut Hyväntoivonniemen Afrikan eteläkärjessä ja jatkaa kisaa kahdeksantena.

Turvallisena pidetty alkumatkan Atlantti karsi heinäkuun alussa matkaan lähteneestä 18 veneestä kahdeksan kilpailijaa. He ovat keskeyttäneet veneeseen tai sen laitteisiin tulleiden vikojen takia.


Keskeyttäneistä muun muassa norjalaisen Arne Wiigin vene pyllähti ympäri ja masto katkesi, ja italialainen Francesco Cappeletti vei veneensä Rio de Janeiroon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ranskalainen Loïc Lepage pysähtyi huoltoon Kapkaupunkiin. Hän voi jatkaa kisaa vain niin sanotussa lohdutusluokassa, ei pääkisassa.

Sunnuntaina Lehtinen heräsi miellyttävään yllätykseen, kun yhdysvaltalaisunkarilainen Istvan Kopar purjehti vain noin yhden merimailin päässä hänestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kilpailun kärki on nyt raivoavalla ja myrskyisällä Etelämerellä matkalla kohti Tasmanian Hobartia. Kisaa johtava ranskalainen Jean-Luc van den Heede pääsee sinne todennäköisesti lokakuun toisella viikolla.

Viisikymmentä vuotta sitten käydyssä alkuperäisessä Golden Globe -yksinpurjehduksessa kahdeksasta lähteneestä vain yksi, Sir Robin Knox-Johnston, pääsi perille.

Suurin osa kilpailijoista on purjehtinut aivan 40. eteläisen leveyspiirin tuntumassa seuraten itään kulkevaa merivirtaa. Länsipuolella kukaan Lehtisen kanssakilpailijoista ei ole ollut yhtä kaukana etelässä kuin suomalainen.

Käynnissä olevassa ”Kultainen Pallo -kisassa” purjehditaan 50 vuotta vanhoilla säännöillä. Satelliittipuhelinta saa käyttää vain hätätilanteessa ja päivittäisessä yhteydenpidossa järjestäjiin, mutta se vaatii sähköä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Purjehdusta seuraavat radioamatöörit ovat kehottaneet Lehtistä säästämään sähköä, koska hän tarvitsee sitä Etelämerellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Järjestäjät antoivat maanantai-iltana aaltovaroituksen. Länsituulten ennustetaan jatkuvan navakkana tai kohtalaisena ainakin lauantaihin asti.

Lehtisen tilanne on edelleen huono, mutta on hitaasti nousemassa välttäväksi, kuten radioamatöörit kuvaavat.

Veneen aurinkopaneelien, hydrogeneraattorin ja dieselmoottorin hajottua kukin vuorollaan veneen kahden akkuryhmän jännite laski jo tuhoa ennustaneeseen 9,7 volttiin. Lehtinen harkitsi jo hetken luovuttamista.

Korjausten ansiosta akkujen jännite on noussut 12,2 volttiin. Nimellisjännitteen pitää olla lähellä 13,8:aa volttia, joten siihen on matkaa.

Sähkön säästäminen onkin jokapäiväinen pakko. Elämä veneessä on jatkuvaa taistelua vettä, kylmää ja laitteiden hajoamista vastaan.

Lehtinen tarvitsee akkua myös porakoneeseen sekä kulmahiomakoneeseen. Itse purjehdus ei vaadi sähköä.

Laitteiden korjaaminen on vienyt paljon aikaa optimaaliselta purjehtimiselta. Hydrogeneraattorin pitäminen vedessä hidastaa matkantekoa. Hydrogeneraattorissa potkuri pyörittää sähköä tuottavaa generaattoria.

Radioamatöörit antavat päivittäin myös aikamerkin. Se on tärkeää, kun Lehtinen suunnistaa sekstantilla ja sijainti määritellään taivaankappaleiden liikkeiden mukaan.

Lehtisellä on mekaaninen kello, joka ei pysy sekunnilleen ajassa.

Veneessä on myös arkisia huolia. Lehtisellä on mukanaan iskukuumennettua maitoa, jonka parasta ennen -päivämäärä on syys–lokakuussa.

Lehtinen on kysellyt radioamatöörien kautta, kuinka tarkkoja nuo päivämäärät ovat. Lehtiselle vastattiin, että jos maito maistuu pahalta, älä juo.

Lehtinen sanoi kaivanneensa vähän syvällisempää vastausta.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Olen palannut”, Therese Johaug hihkui perjantaina – norjalaishiihtäjä oli murskaavan ylivoimainen ensimmäisessä dopingkärynsä jälkeisessä kilpailussaan

 2. 2

  ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio! Omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta

 3. 3

  Helsinkiin syntyy Suomen suurin urheilun valmennuskeskus – yksi Urhean tulevista tähdistä on jo nyt yhdessä asiassa maailman parhaita

 4. 4

  Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

 5. 5

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 2. 2

  Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

 3. 3

  Suomi otti Kansojen liigan lohkovoiton riemukkaalla maalin tappiolla

 4. 4

  Eva Wahlström ottelee joulukuussa ensi kertaa ammattilaisena ulkomailla ja kuittaa uransa suurimman palkkion – ”Vihdoinkin tulee työstä palkkaa”

 5. 5

  Teemu Pukki kertoo, mikä teki hänestä lopulta paremman pelaajan – yksi tekijöistä on isyys

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 4. 4

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 5. 5

  Uutuuskirja paljastaa, kuinka urheilevia naisia on Suomessa väheksytty – urheilu­johtaja nimitti tulevaa Euroopan mestaria tavalla, joka saisi sosiaalisen median raivon valtaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessanpönttöä ja juomalaseja – Hitiksi noussut video luksushotelleista pöyristyttää Kiinassa: ”Onneksi minulla ei ole varaa yöpyä tuolla”

  2. 2

   Finnairilla ulosmarssi: Uusi työehtosopimus laskemassa lukuisten työntekijöiden palkkoja

  3. 3

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  4. 4

   Poliisi etsii kadonnutta aurinkoa Helsingissä: ”Emme toistaiseksi epäile rikosta”

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   Pyöräilijä liukastui hevosenlantaan – vaatii korvauksia Helsingin kaupungilta

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  9. 9

   Saunalahden koulukohussa mukana ollut Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä jää eläkkeelle – ”Päätös syntyi siksi, että olen jo niin vanha”

  10. 10

   Gps-häirintä tuli Venäjän alueelta – Nyt se on sanottu ääneen, mutta hallituksen kiertely kertoo paljon Suomen Venäjä-suhteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää