Urheilu

Tommi Santalan siirto IFK:hon vaati 9-vuotiaan Luca-pojan ympäripuhumisen – nyt 39-vuotiaasta kuoriutuu punanuttujen ykkössentteri

Santala pelasi kymmenen kautta Sveitsissä ja nousi seuransa johtavaksi pelaajaksi.

Helsingin IFK:n uudelta keskushyökkääjältä Tommi Santalalta, 39, on turha kysellä kovinkaan paljon perjantaina alkavasta jääkiekkoliigasta.

Nimilistaa selailtaessa käy ilmi, ettei Santala tiedä kovin monta pelaajaa – ei tiennyt edes omasta joukkueestaan, kun tuli kesällä IFK:hon.

Lennart Petrellin kanssa Santala oli joskus pelannut maajoukkueessa. Markus Kankaanperän hän tunsi pelikuvioista ja Ville Varakkaan muuten. Siinä ne tutut taisivatkin olla.

Liigassa Santalan aikalaisia ovat avausvastustaja JYPin koko konkarikaarti Jarkko Immosen ja Juha-Pekka Hytösen johdolla, Kärppien Mika Pyörälä, Lasse Kukkonen, TPS:n Ilari Filppula ja muutamat muut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sveitsissä Liigaa ei tullut paljon seurattua. Sen verran Santala pani merkille, että viime kautta värittivät rumat taklaukset ja pitkät pelikiellot. Siinä kaikki.

Santala pelasi kymmenen kautta Klotenissa Zürichin kupeessa. Hyviä vuosia, mutta mestaruuksia siellä ei tullut.

Paljon muuta ehti kuitenkin tapahtua. Perheeseen syntyi kaksi lasta, nyt yhdeksänvuotias Luca ja viiden vanha Elle. Vaimo Helikin viihtyi.

Pari vuotta sitten Kloten Flyers oli menossa konkurssiin ja seurassa alkoivat palkkatalkoot. Santala osallistui pelastustyöhön. Kyse ei ollut mistään kiky-päivistä, vaan hän tinki palkastaan ”todella, todella paljon”.

Summaa Santala ei halua kertoa, mutta sen hän sanoo, että ansiot pienenivät puoleen.

Jääkiekkoa vähemmän seuraaville: puhutaan rahamäärästä, jolla palkkaa kolme urheilutoimittajaa vuodeksi.

Seuran ahdinko avasi Santalalle mahdollisuuden lähteä kurkistamaan, millainen sarja on itänaapurin KHL. Puolikas kausi Magnitogorskissa oli ainoa, joka rikkoi kymmenen vuoden jakson Klotenin idyllissä.

”Tosi monena vuonna kyseltiin Venäjälle”, Santala sanoo kaudesta 2016–2017.

”En halunnut lähteä, kun meillä oli hyvä joukkue Sveitsissä ja hyvä meininki.”

Lähtöpäätös helpottui, kun Santala neuvotteli samaan aikaan jatkosopimusta Kloteniin ja tarjolle tuli vain alennushintaisia papereita. Se tuntui lähes loukkaukselta.

Sveitsissä maksetaan huippupelaajille – ja sellainen Santala siellä oli – todella hyvin. Silti Venäjällä liikkuu rahaa huomattavasti enemmän.

”Perheelle Sveitsi oli parempi paikka kuin Venäjä.”

Magnitogorskissa piipahduksen ja KHL:n finaaleissa pelaamisen jälkeen Santala palasi sittenkin Kloteniin, vaikka seurassa ehdittiin jo sanoa, ettei takaisin ole tulemista.

Paluussaan Santala suostui alennusmyyntisopimukseen.

”Ei se aina ole rahasta kiinni. Raha ei saa määrittää pelaamista liikaa.”


Oikeastaan on temppu pysyä Sveitsin liigassa kymmenen kautta. Siellä kohdellaan ulkomaalaisia tiukasti, varsinkin jos peli ei kulje.

Vaikka seuroilla on edelleen neljän ulkomaalaisen kiintiö, palkkalistoille hankitaan usein viides vierastyöläinen viimeistään joulun tienoilla. Silloin alkaa kierrätys, mutta siihen karuselliin Santala ei joutunut.

Santalalla oli vähän tuuriakin, kun hän meni Kloteniin. Siellä oli jo valmiiksi Kimmo Rintanen, sarjan paras pelaaja.

Ketjusta Rintanen–Santala–Roman Wick tulikin kaudella 2008–2009 pistelinko. Kolmikko hakkasi yhteensä 162 tehopinnaa, ja Rintanen veti letkaa ihan omilla luvuillaan: 23+44=67. Hyvin meni Santalallakin, kun 50 ottelussa kertyi 48 pistettä.

”Kriittisin kohta oli, kun menin sinne”, Santala sanoo ja kiittelee yhteistyötä Rintasen kanssa. ”Pääsin heti jujusta kiinni.”

Samaa tarvittaisiin nyt IFK:ssa. Santala hankittiin tavallaan joukkueen kakkossentteriksi, kun Antti Suomelan piti ottaa isoin vastuu. Suomela lähti NHL:ään ehtimättä piipahtaa IFK:ssa allekirjoitusta enempää.

IFK:ssa alleviivattiin Santalan nimi jo viime marraskuun maaottelutauolla. Urheilutoimenjohtaja Tobias Salmelainen otti yhteyttä Santalaan ja matkusti pelaajatarkkailija Harri Rindellin kanssa marras–joulukuun vaihteessa Zürichiin.

IFK:n herrat olivat liikkeellä oikeaan aikaan. Klotenissa mietittiin vain, kuinka saisi rahaa säästymään. Joukkueen rakentaminen ei ollut enää ykkösjuttu.

”Viime kaudella tuli fiilis. Mietittiin pitkään, tullaanko Suomeen vai jäädäänkö sinne. Mutta koti on aina koti. Kun IFK tuli puheeksi, mietin vähän, mutta oli tosi hyvä ja helppo tehdä päätös”, Santala sanoo.

”IFK on seurana hyvä, ja Klotenissa menivät asiat heikoiksi.”

Isoin juttu muutossa ei ollutkaan Santalan pelaaminen, vaikka päätös syntyi jääkiekko edellä.

Yhdeksän vanha Luca pelasi kiekkoa, kävi koulua ja harrasti. Myös kaikki kaverit olivat Sveitsissä. Siinä vaiheessa Luca puhui sujuvammin saksaa, sveitsinsaksaa ja englantia kuin suomea.

Asiat järjestyivät silti nopeasti. Luca sai Suomessa uuden koulun lisäksi uusia kavereita ja harrastuksia.

Heli-vaimollekin löytyi Suomesta töitä, kun entinen huippukiekkoilija Ville Leino tarjosi paikkaa vaatealan yrityksessään Billebeinossa.

”Nuorella Ellellä ei ollut niin kiintymystä Kloteniin. Hän ei aina edes tiennyt, kummassa maassa ollaan”, Santala sanoo.

 

”En selittele. Yritän näyttää kentällä, miksi minut hommattiin IFK:hon.”

IFK-fanit voivat ihmetellä, mihin suuntaan seura menee, kun ykkösvitjan keskelle on otettu 39-vuotias pelaaja.

Santalaa puheet eivät häiritse. Hän tietää olevansa kunnossa, kunhan tottuu uuden seuran ja uuden Liigan pelityyleihin.

”En selittele. Yritän näyttää kentällä, miksi minut hommattiin IFK:hon.”

Santala on tyytyväinen siihen, että viime kaudet ovat menneet vähin loukkaantumisin. Isoja vammoja ei ole ollut, eikä luunmurtumia lasketa niiksi.

Urheilutoimenjohtaja Salmelainen piti näkemästään, kun hän kävi katsomassa Santalaa. Isokokoinen Santala on mainio pelintekijä, joka pystyy ratkomaan otteluita ja pyörittämään ylivoimaa.

”Tuon ikäinen jätkä ja posket ihan lommolla. Oikea urheilijan esimerkki nuorille, että voi pelata pitkän uran”, Salmelainen sanoo.

Hän kehuu Santalaa erinomaiseksi aloittajaksi. ”Meidän jokainen sentteri voi ottaa hänestä mallia.”

Santalalle vuoden mittainen IFK-sopimus oli luonnollinen asia, vaikka hän aikookin pelata vielä monta kautta – tai niin kauan kuin se on kivaa.

”Jokainen ymmärtää, ettei 39-vuotiaan kanssa tehdä viiden vuoden sopimuksia.”

JYP haki vauhtia kauteen pandojen parissa: ”Paljon ne syövät bambua, köllöttelevät ja kurottelevat”

Jyväskylän JYPin ja HIFK:n kohtaamisista alkaa rakentua jääkiekkoliigassa tarina. Joukkueet ovat taas vastakkain, kun Liiga alkaa perjantaina.

Pari alkaa olla toisilleen tuttuakin tutumpi. Viime kausi alkoi tuplaotteluilla Jyväskylässä ja Helsingissä. Kausi päättyi kaksikon puolivälierien kohtaamiseen. Keväällä 2017 molempien kausi päättyi pronssiotteluun, jossa JYP vei mitalit.

”IFK:lla on historiaa, ja ne sytyttävät aina”, sanoo JYPin kapteeni Juha-Pekka Hytönen.

Hänen mukaansa viime vuosien yhteinen historia ”tuo pienen lisän”.

Hytösellä, 37, alkaa neljästoista kausi JYPin liigajoukkueessa. JYP-perinnettä ovat katkoneet vain kaudet Sveitsissä ja Venäjällä sekä piipahdus Jukureissa Mestiksen puolella uran alkuvaiheessa.

”Ainahan alku jännittää, vaikka niitä on aika paljon takana. Missä vain jutussa alku on tärkeä. Huono alku vaatii reagointia.”


Jääkiekon Mestarien liiga ehti alkaa hyvän aikaa sitten, ja suomalaisjoukkueilla CHL-pelit ovat menneet vähän sinnepäin.

JYP ehti voittaa kaksi CHL-peliä ja hävitä kaksi. IFK:lla meni vielä huonommin, kun stadilaiset voittivat vain puolalaiset vastustajansa kahdesti.

”CHL on hyvä konsepti, mutta Liiga on kaikilla mittareilla meidän pääsarja”, Hytönen sanoo.

”Koko draaman kaari rakentui niin, että pumpattiin perjantaita varten.”

JYP lähtee kauteen mielenkiintoisista asemista kauteen. Nuori päävalmentaja Lauri Merikivi, 35, on nuorempi tai yhtä vanha kuin kuusi joukkueen runkopelaajaa.

Puolustaja Mikko Mäenpää on 35-vuotias, samoin laitahyökkääjä Ossi Louhivaara. Jarkko Immonen on 36, J.-P. Hytönen 37, Jani Tuppurainen 38 ja kaupungin suosikkipoika Eric Perrin peräti 42.

Kokenut ja paljon nähnyt Hytönen ei ole edes miettinyt valmentajan ikää tai kokemusta.

”Ikä tuo tietyn auktoriteetin, mutta tänä päivänä asiasisältö on paljon tärkeämpi. Pitää pystyä perustelemaan, miksi johdat niin kuin johdat.”

Merikivi on tuonut joukkueeseen yhteenkuuluvuutta ja keskustelua sekä rakentanut yhteyttä pelaajien välille, jotta pelaaja olisi ihminen kaikkien pisteiden, hattutemppujen tai virheiden takana.

”Olemme koko porukalla ostaneet Merikiven ideologian, miten hän haluaa johtaa JYPiä jäällä ja jään ulkopuolella. Sen jälkeen iällä ei ole mitään väliä.”

Keväällä päävalmentaja halusi tutustua pelaajiinsa ja vei joukkueen huoltaja Kari Virpiön mökille Ähtäriin. Joukkue majoittui ensimmäisenä yönä teltoissa. Toinen meni sentään hotellissa.

Tuolla toukokuisella leirillä ei harjoiteltu kuin korkeintaan esiintymistä. Joukkueella oli joitain pieniä kilpailuja, ja jokainen esiintyi vuorollaan muiden edessä. Rohkeutta se ainakin lisää.

Matkaan mahtui muutakin.

”Pandat käytiin katsomassa ja tutustuttiin sitä kautta toisiimme, että jokainen kokee olevansa tärkeä ja osa ryhmää”, kippari Hytönen sanoo.

”Olivat ne aika makeita, ja paljon ne syövät bambua. Ne köllöttelevät ja kurottelevat sen verran, että saavat bambun. Ne olivat hauskoja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • HIFK
 • JYP
 • Heikki Miettinen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

 2. 2

  HJK:n apuvalmentaja José Riveiro siirtyy Interin päävalmentajaksi – HJK ja Lehkosuo ovat käyneet keskusteluita jatkosta

 3. 3

  Kimi Räikkösen tallikaveri jo tiedossa – ruotsalainen F1-kuljettaja joutui pettymään

 4. 4

  Jokereille toinen peräkkäinen tappio ja ikävä takaisku – kapteeni Peter Regin loukkaantui

 5. 5

  Susijengin Mikael Jantusen matka ylioppilaskirjoituksiin Espanjan Aurinkorannalle oli kuin agenttitarina

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

 2. 2

  Ruotsin jalkapallomaajoukkueen kapteeni tuli kaapista ja puhuu seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta: ”Jalkapalloa pelaava gay-nainen herättää paljon vihaa”

 3. 3

  Kuinka paljon iloa voi saada sanasta jäätelötötterö? Yllättävän paljon, osoittavat Lauri Markkanen ja Kris Dunn

 4. 4

  Jääkiekon huippuseurojen tuloskunto tökkii – Juhlaottelu toi IFK:lle isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”

 5. 5

  Susijengin Mikael Jantusen matka ylioppilaskirjoituksiin Espanjan Aurinkorannalle oli kuin agenttitarina

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

 2. 2

  Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

 3. 3

  Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

 4. 4

  Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

 5. 5

  Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti

  6. 6

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  7. 7

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  8. 8

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti
  3. 2 tuntia sitten
  4. Pelko Malediivien syöksymisestä kriisiin väheni, kun itsevaltainen presidentti myönsi vaalitappionsa – yllätystulos voi kääntää paratiisisaarten katseen Kiinasta länteen
  5. Presidentti Niinistö vastasi YK-puheessaan Trumpille mainitsematta häntä nimeltä: Kansainvälinen yhteistyö on ”paineen alla”
  6. Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita
  7. Airiston Helmi on ollut puolustusministeriön syynissä 2010-luvulla – mitään hälyttävää ei löytynyt
  8. Jokereille toinen peräkkäinen tappio ja ikävä takaisku – kapteeni Peter Regin loukkaantui
  9. Molemmat talousrikoksista epäillyt miehet vangittiin – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisi­operaatiosta
  10. Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi
  11. Ranskan ex-pääministeri Manuel Valls loikkaa Espanjan politiikkaan pyrkimällä Barcelonan pormestariksi – lupasi jättää Ranskan pysyvästi
  12. Britannian työväenpuolue otti uuden ärhäkän brexit-linjan: Ovi pidettävä auki uudelle EU-kansanäänestykselle
  13. Näytä lisää