Urheilu

Tommi Santalan siirto IFK:hon vaati 9-vuotiaan Luca-pojan ympäripuhumisen – nyt 39-vuotiaasta kuoriutuu punanuttujen ykkössentteri

Santala pelasi kymmenen kautta Sveitsissä ja nousi seuransa johtavaksi pelaajaksi.

Helsingin IFK:n uudelta keskushyökkääjältä Tommi Santalalta, 39, on turha kysellä kovinkaan paljon perjantaina alkavasta jääkiekkoliigasta.

Nimilistaa selailtaessa käy ilmi, ettei Santala tiedä kovin monta pelaajaa – ei tiennyt edes omasta joukkueestaan, kun tuli kesällä IFK:hon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lennart Petrellin kanssa Santala oli joskus pelannut maajoukkueessa. Markus Kankaanperän hän tunsi pelikuvioista ja Ville Varakkaan muuten. Siinä ne tutut taisivatkin olla.

Liigassa Santalan aikalaisia ovat avausvastustaja JYPin koko konkarikaarti Jarkko Immosen ja Juha-Pekka Hytösen johdolla, Kärppien Mika Pyörälä, Lasse Kukkonen, TPS:n Ilari Filppula ja muutamat muut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sveitsissä Liigaa ei tullut paljon seurattua. Sen verran Santala pani merkille, että viime kautta värittivät rumat taklaukset ja pitkät pelikiellot. Siinä kaikki.

Santala pelasi kymmenen kautta Klotenissa Zürichin kupeessa. Hyviä vuosia, mutta mestaruuksia siellä ei tullut.

Paljon muuta ehti kuitenkin tapahtua. Perheeseen syntyi kaksi lasta, nyt yhdeksänvuotias Luca ja viiden vanha Elle. Vaimo Helikin viihtyi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pari vuotta sitten Kloten Flyers oli menossa konkurssiin ja seurassa alkoivat palkkatalkoot. Santala osallistui pelastustyöhön. Kyse ei ollut mistään kiky-päivistä, vaan hän tinki palkastaan ”todella, todella paljon”.

Summaa Santala ei halua kertoa, mutta sen hän sanoo, että ansiot pienenivät puoleen.

Jääkiekkoa vähemmän seuraaville: puhutaan rahamäärästä, jolla palkkaa kolme urheilutoimittajaa vuodeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuran ahdinko avasi Santalalle mahdollisuuden lähteä kurkistamaan, millainen sarja on itänaapurin KHL. Puolikas kausi Magnitogorskissa oli ainoa, joka rikkoi kymmenen vuoden jakson Klotenin idyllissä.

”Tosi monena vuonna kyseltiin Venäjälle”, Santala sanoo kaudesta 2016–2017.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En halunnut lähteä, kun meillä oli hyvä joukkue Sveitsissä ja hyvä meininki.”

Lähtöpäätös helpottui, kun Santala neuvotteli samaan aikaan jatkosopimusta Kloteniin ja tarjolle tuli vain alennushintaisia papereita. Se tuntui lähes loukkaukselta.

Sveitsissä maksetaan huippupelaajille – ja sellainen Santala siellä oli – todella hyvin. Silti Venäjällä liikkuu rahaa huomattavasti enemmän.

”Perheelle Sveitsi oli parempi paikka kuin Venäjä.”

Magnitogorskissa piipahduksen ja KHL:n finaaleissa pelaamisen jälkeen Santala palasi sittenkin Kloteniin, vaikka seurassa ehdittiin jo sanoa, ettei takaisin ole tulemista.

Paluussaan Santala suostui alennusmyyntisopimukseen.

”Ei se aina ole rahasta kiinni. Raha ei saa määrittää pelaamista liikaa.”


Oikeastaan on temppu pysyä Sveitsin liigassa kymmenen kautta. Siellä kohdellaan ulkomaalaisia tiukasti, varsinkin jos peli ei kulje.

Vaikka seuroilla on edelleen neljän ulkomaalaisen kiintiö, palkkalistoille hankitaan usein viides vierastyöläinen viimeistään joulun tienoilla. Silloin alkaa kierrätys, mutta siihen karuselliin Santala ei joutunut.

Santalalla oli vähän tuuriakin, kun hän meni Kloteniin. Siellä oli jo valmiiksi Kimmo Rintanen, sarjan paras pelaaja.

Ketjusta Rintanen–Santala–Roman Wick tulikin kaudella 2008–2009 pistelinko. Kolmikko hakkasi yhteensä 162 tehopinnaa, ja Rintanen veti letkaa ihan omilla luvuillaan: 23+44=67. Hyvin meni Santalallakin, kun 50 ottelussa kertyi 48 pistettä.

”Kriittisin kohta oli, kun menin sinne”, Santala sanoo ja kiittelee yhteistyötä Rintasen kanssa. ”Pääsin heti jujusta kiinni.”

Samaa tarvittaisiin nyt IFK:ssa. Santala hankittiin tavallaan joukkueen kakkossentteriksi, kun Antti Suomelan piti ottaa isoin vastuu. Suomela lähti NHL:ään ehtimättä piipahtaa IFK:ssa allekirjoitusta enempää.

IFK:ssa alleviivattiin Santalan nimi jo viime marraskuun maaottelutauolla. Urheilutoimenjohtaja Tobias Salmelainen otti yhteyttä Santalaan ja matkusti pelaajatarkkailija Harri Rindellin kanssa marras–joulukuun vaihteessa Zürichiin.

IFK:n herrat olivat liikkeellä oikeaan aikaan. Klotenissa mietittiin vain, kuinka saisi rahaa säästymään. Joukkueen rakentaminen ei ollut enää ykkösjuttu.

”Viime kaudella tuli fiilis. Mietittiin pitkään, tullaanko Suomeen vai jäädäänkö sinne. Mutta koti on aina koti. Kun IFK tuli puheeksi, mietin vähän, mutta oli tosi hyvä ja helppo tehdä päätös”, Santala sanoo.

”IFK on seurana hyvä, ja Klotenissa menivät asiat heikoiksi.”

Isoin juttu muutossa ei ollutkaan Santalan pelaaminen, vaikka päätös syntyi jääkiekko edellä.

Yhdeksän vanha Luca pelasi kiekkoa, kävi koulua ja harrasti. Myös kaikki kaverit olivat Sveitsissä. Siinä vaiheessa Luca puhui sujuvammin saksaa, sveitsinsaksaa ja englantia kuin suomea.

Asiat järjestyivät silti nopeasti. Luca sai Suomessa uuden koulun lisäksi uusia kavereita ja harrastuksia.

Heli-vaimollekin löytyi Suomesta töitä, kun entinen huippukiekkoilija Ville Leino tarjosi paikkaa vaatealan yrityksessään Billebeinossa.

”Nuorella Ellellä ei ollut niin kiintymystä Kloteniin. Hän ei aina edes tiennyt, kummassa maassa ollaan”, Santala sanoo.

 

”En selittele. Yritän näyttää kentällä, miksi minut hommattiin IFK:hon.”

IFK-fanit voivat ihmetellä, mihin suuntaan seura menee, kun ykkösvitjan keskelle on otettu 39-vuotias pelaaja.

Santalaa puheet eivät häiritse. Hän tietää olevansa kunnossa, kunhan tottuu uuden seuran ja uuden Liigan pelityyleihin.

”En selittele. Yritän näyttää kentällä, miksi minut hommattiin IFK:hon.”

Santala on tyytyväinen siihen, että viime kaudet ovat menneet vähin loukkaantumisin. Isoja vammoja ei ole ollut, eikä luunmurtumia lasketa niiksi.

Urheilutoimenjohtaja Salmelainen piti näkemästään, kun hän kävi katsomassa Santalaa. Isokokoinen Santala on mainio pelintekijä, joka pystyy ratkomaan otteluita ja pyörittämään ylivoimaa.

”Tuon ikäinen jätkä ja posket ihan lommolla. Oikea urheilijan esimerkki nuorille, että voi pelata pitkän uran”, Salmelainen sanoo.

Hän kehuu Santalaa erinomaiseksi aloittajaksi. ”Meidän jokainen sentteri voi ottaa hänestä mallia.”

Santalalle vuoden mittainen IFK-sopimus oli luonnollinen asia, vaikka hän aikookin pelata vielä monta kautta – tai niin kauan kuin se on kivaa.

”Jokainen ymmärtää, ettei 39-vuotiaan kanssa tehdä viiden vuoden sopimuksia.”

JYP haki vauhtia kauteen pandojen parissa: ”Paljon ne syövät bambua, köllöttelevät ja kurottelevat”

Jyväskylän JYPin ja HIFK:n kohtaamisista alkaa rakentua jääkiekkoliigassa tarina. Joukkueet ovat taas vastakkain, kun Liiga alkaa perjantaina.

Pari alkaa olla toisilleen tuttuakin tutumpi. Viime kausi alkoi tuplaotteluilla Jyväskylässä ja Helsingissä. Kausi päättyi kaksikon puolivälierien kohtaamiseen. Keväällä 2017 molempien kausi päättyi pronssiotteluun, jossa JYP vei mitalit.

”IFK:lla on historiaa, ja ne sytyttävät aina”, sanoo JYPin kapteeni Juha-Pekka Hytönen.

Hänen mukaansa viime vuosien yhteinen historia ”tuo pienen lisän”.

Hytösellä, 37, alkaa neljästoista kausi JYPin liigajoukkueessa. JYP-perinnettä ovat katkoneet vain kaudet Sveitsissä ja Venäjällä sekä piipahdus Jukureissa Mestiksen puolella uran alkuvaiheessa.

”Ainahan alku jännittää, vaikka niitä on aika paljon takana. Missä vain jutussa alku on tärkeä. Huono alku vaatii reagointia.”


Jääkiekon Mestarien liiga ehti alkaa hyvän aikaa sitten, ja suomalaisjoukkueilla CHL-pelit ovat menneet vähän sinnepäin.

JYP ehti voittaa kaksi CHL-peliä ja hävitä kaksi. IFK:lla meni vielä huonommin, kun stadilaiset voittivat vain puolalaiset vastustajansa kahdesti.

”CHL on hyvä konsepti, mutta Liiga on kaikilla mittareilla meidän pääsarja”, Hytönen sanoo.

”Koko draaman kaari rakentui niin, että pumpattiin perjantaita varten.”

JYP lähtee kauteen mielenkiintoisista asemista kauteen. Nuori päävalmentaja Lauri Merikivi, 35, on nuorempi tai yhtä vanha kuin kuusi joukkueen runkopelaajaa.

Puolustaja Mikko Mäenpää on 35-vuotias, samoin laitahyökkääjä Ossi Louhivaara. Jarkko Immonen on 36, J.-P. Hytönen 37, Jani Tuppurainen 38 ja kaupungin suosikkipoika Eric Perrin peräti 42.

Kokenut ja paljon nähnyt Hytönen ei ole edes miettinyt valmentajan ikää tai kokemusta.

”Ikä tuo tietyn auktoriteetin, mutta tänä päivänä asiasisältö on paljon tärkeämpi. Pitää pystyä perustelemaan, miksi johdat niin kuin johdat.”

Merikivi on tuonut joukkueeseen yhteenkuuluvuutta ja keskustelua sekä rakentanut yhteyttä pelaajien välille, jotta pelaaja olisi ihminen kaikkien pisteiden, hattutemppujen tai virheiden takana.

”Olemme koko porukalla ostaneet Merikiven ideologian, miten hän haluaa johtaa JYPiä jäällä ja jään ulkopuolella. Sen jälkeen iällä ei ole mitään väliä.”

Keväällä päävalmentaja halusi tutustua pelaajiinsa ja vei joukkueen huoltaja Kari Virpiön mökille Ähtäriin. Joukkue majoittui ensimmäisenä yönä teltoissa. Toinen meni sentään hotellissa.

Tuolla toukokuisella leirillä ei harjoiteltu kuin korkeintaan esiintymistä. Joukkueella oli joitain pieniä kilpailuja, ja jokainen esiintyi vuorollaan muiden edessä. Rohkeutta se ainakin lisää.

Matkaan mahtui muutakin.

”Pandat käytiin katsomassa ja tutustuttiin sitä kautta toisiimme, että jokainen kokee olevansa tärkeä ja osa ryhmää”, kippari Hytönen sanoo.

”Olivat ne aika makeita, ja paljon ne syövät bambua. Ne köllöttelevät ja kurottelevat sen verran, että saavat bambun. Ne olivat hauskoja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • HIFK
 • JYP
 • Heikki Miettinen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Noora Vuorela on äiti ja urheilija – hän puhuu asiasta, josta urheilijat yleensä vaikenevat: ”On helpompi hengittää, kun ahdistuksen saa ulos”

 2. 2

  Pallopoika aiheutti yllättävää draamaa ATP-finaalien välierässä – ”Haluan pyytää anteeksi”, sanoi Alexander Zverev, joka kukisti Roger Federerin

 3. 3

  Suomi kohtaa sunnuntaina Unkarin, ja maassa muistetaan yksi suomalainen jalkapallovaikuttaja yli muiden

 4. 4

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 5. 5

  Latvalan synkkä kausi päättyi voittoon ja merkkimestaruuteen Australian MM-rallissa: ”Yhdessä ollaan juhlittu yhteistä saavutusta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 2. 2

  Mädät ja haisevat lentokalat haittaavat Ari Huuselan purjehdusta Atlantin yli – suomalaisen luokassa ensimmäiset kilpailijat ovat jo maalissa

 3. 3

  Pallopoika aiheutti yllättävää draamaa ATP-finaalien välierässä – ”Haluan pyytää anteeksi”, sanoi Alexander Zverev, joka kukisti Roger Federerin

 4. 4

  Dartsin huippupelaajat syyttivät toisiaan pahanhajuisista pieruista – ”Se tuli mädistä kananmunista, ei minusta”

 5. 5

  Kaksi puheenjohtajaehdokasta ajettiin ulos SUL:n kokoussalista – ”Haluttiin näyttää valtaa, toimitusjohtaja sentään kätteli”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

 2. 2

  Nyt puhuu poikansa pallon eteen tönäissyt jalkapalloisä: ”Yritin vain ohjata hänet takaisin paikoilleen”

 3. 3

  Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

 4. 4

  F1-lehdistötilaisuudessa yllättävä kysymys – Räikkösellä ei mitään mielipidettä

 5. 5

  Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  2. 2

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  3. 3

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  4. 4

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  5. 5

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  6. 6

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  7. 7

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  8. 8

   14-vuotias poika ajoi päihtyneenä autoa Forssassa – Poliisi loukkaantui törmäyksessä

  9. 9

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi

  10. 10

   Baddingin hitti paljastui kopioksi, mutta se ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa hätkähdyttävästi venäläiseltä sävellykseltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  3. 3

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  4. 4

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  5. 5

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  6. 6

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää