Urheilu

Sponsorit siirtyvät rahoineen elektronisen urheilun pariin – Ennusteet povaavat uuden lajin ohittavan katsojaluvuissa jalkapallon

Suomalaisjuhliin päätyneen Dota 2 -turnauksen palkintorahat koostuivat suurimmaksi osaksi pelaajien tekemistä ostoista. Tulevaisuudessa e-urheilussa pyörivät rahasummat saattavat nousta jo miljardeihin, joista iso osa tulee kuitenkin sponsoreilta ja etenkin mediaoikeuksista.

”Uskotteko siellä kotisohvilla mitä tapahtuu? Tämä on tässä!”

Samalla, kun selostaja Arttu Hämäläisen hehkutus tulvii kotikatsomoihin Dota 2 -videopelin MM-finaalilähetyksessä, ilotulitteet paukkuvat savukoneiden säestäminä Rogers Areenalla Vancouverissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskellä jäähallia toisiaan halailee hämmentyneenä The International -turnauksen mestaruuden juuri voittanut joukkue OG.

Viisihenkiseen joukkueeseen kuuluu kaksi suomalaispelaajaa: Topias ”Topson” Taavitsainen ja Jesse ”JerAx” Vainikka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänä vuonna koko turnauksen palkintopotti oli runsaat 22 miljoonaa euroa, josta Taavitsainen ja Vainikka lohkaisivat voiton ansiosta kumpikin hieman vajaat kaksi miljoonaa euroa.

Viime vuonna miljooniin pääsi käsiksi mestari Team Liquidin kanssa Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen.

Mistä palkintorahat oikein koostuvat? Ja miksi e-urheilijoille maksetaan niin paljon?


Strategiapeli Dota 2 on yksi maailman suosituimmista tietokonepeleistä, ja sen huipentuma, epävirallinen MM-turnaus The International, on tällä hetkellä elektronisen urheilun rahakkain yksittäinen turnaus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vielä vuonna 2014 kokonaispalkintopotti oli noin 9,4 miljoonaa euroa, joten kasvu OG:n mestaruusvuoteen on ollut jyrkkä.

The International on vallannut e-Sports Earnings -sivuston listauksessa viisi ensimmäistä sijaa. Perässä tulee League of Legendsin MM-turnaus, jossa pelaajille jaettiin vuonna 2016 yhteensä noin 4,4 miljoonaa euroa.

Dota 2:n mestaruusturnaus ei vielä yllä esimerkiksi tenniksen US Openin palkintorahalukemiin (43,7 miljoonaa euroa vuonna 2018), mutta muun muassa yleisurheilun Timanttiliiga (6,9 miljoonaa euroa) jäi jo kauas taakse.Suomen elektronisen urheilun liiton (SEUL) puheenjohtaja Joonas Kapiainen muistuttaa, että The Internationalin kaltaisia miljoonapotteja pääsee tuulettamaan raa’alla työllä kuitenkin vain lajin terävin kärki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pitää olla pelillisesti lahjakas. Varsinkin näissä joukkuepeleissä yhteispeli on se suola, ja sitä pitää harjoitella tosi paljon.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hivenen yllättäen valtaosa esimerkiksi Taavitsaisen ja Vainikan voittorahoista tulee muilta Dota 2:n pelaajilta.

Pelin kehittäjä Valve pani tänä vuonna palkintopottiin noin 1,4 miljoonaa euroa, mutta loput runsaasta 20 miljoonasta tulivat pelin pelaajilta.

Dota 2 -pelaajille oli tarjolla uniikkeja sisältöjä peliin avaava Battle Pass, jonka tuotoista 25 prosenttia ohjattiin The Internationalin palkintorahoihin.

”Yksittäiseltä pelaajalta ei ole suuri panostus kerryttää tämänkokoinen palkintopotti, kun Battle Pass maksaa noin kymmenen dollaria. Peliin saadaan samalla uutta sisältöä, ja maksun tekeviä pelaajia on miljoonia”, Kapiainen sanoo.

”Pelaajat eivät saa mitään hyödykkeitä, jotka heitä pelillisesti auttavat. Se on enemmän visuaalista karkkia”, hän huomauttaa.

 

”Energiajuomayhtiöt, tietokone- ja puhelinvalmistajat, ruokafirmat ja muut tahot tajuavat e-urheilun markkina-arvon.”

Pelkästään pelaajien mikromaksuista elektroninen urheilu ei kuitenkaan tulovirtaansa saa.

Investointipankki Goldman Sachs arvioi raportissaan, että e-urheilun tuotto vuonna 2017 oli 565 miljoonaa euroa. Summasta 38 prosenttia koostuu sponsorituloista, 14 prosenttia mediaoikeuksista ja yhdeksän prosenttia lipputuloista.

Sponsorirahat menevät esimerkiksi pelaajien kuukausipalkkoihin. Sekä pelaajilla että heidän edustamillaan organisaatioilla on omia tukijoita.

Vuoteen 2022 mennessä Goldman Sachs arvioi e-urheilun tuottojen kipuavan jopa kolmeen miljardiin euroon. Kasvu perustuu pankin mukaan sponsoroinnin ja erityisesti mediaoikeuksien kasvuun.

”Mitään ihmeellistähän ei ole tapahtunut. Tavallaan markkinointiraha on vain siirtynyt uuteen urheilumuotoon ja -lajiin”, suomalaisen Finnish Esports Leaguen (FEL) yhteysjohtaja Matti Kailanto toteaa.

”Rahat tulevat edelleen samoilta tahoilta. Energiajuomayhtiöt, tietokone- ja puhelinvalmistajat, ruokafirmat ja muut tahot tajuavat e-urheilun markkina-arvon.”

E-urheilun suosion taustalla Kailanto näkee lajin helppouden ja myös hinnan.

”Pelaaminen ja digitalisaatio ovat niin lähellä, minkä takia laji on kasvanut räjähdysmäisesti. Tietokoneet ja kännykät löytyvät jo kotoa”, hän toteaa.

Kailanto vertailee, että esimerkiksi jääkiekon harrastaminen maksaa vuositasolla tuhansia euroja, kun monivuotisen, hyvän pelikoneen saa 500 eurolla.

Tosin e-urheilun huippua kohti mentäessä tietokoneidenkin hinnat nousevat jo tuhansiin euroihin.

Kun puhutaan e-urheilussa liikkuvan rahan määrästä Suomessa, ovat kansainvälisillä areenoilla jaettavat palkintopotit vielä kaukainen haave.

Finnish Esports League perustettiin vuoden 2016 tammikuussa. Se järjestää tällä hetkellä Counter Strike: Global Offensive -räiskintäpelin sekä korttipeli Hearthstonen liigoja ja on ainoa liigamuotoinen toimija Suomessa.

Ensimmäisellä CS: GO -kaudella palkintorahaa oli jaossa tuhat euroa, kun taas kolmannella kaudella viime vuonna summa oli jo 15 000 euroa.

Palkintorahat tulevat pääosin sponsoreilta, joihin kuuluvat muun muassa suomalainen rahapeliyhtiö ja energiajuomavalmistaja sekä iso tietokonevalmistaja.

Kailannon mukaan yritykset ovat olleet uusien kumppanuuksien suhteen pääosin innokkaita, mutta kuviossa on omat haasteensa.

”E-urheilu on heille tosi uutta. He ovat siitä tietämättömiä, joten siinä mielessä pitää kertoa ja avata aihetta paljon.”


Osa takeltelusta johtuu e-urheilun vielä varsin ohuesta historiasta, Kailanto painottaa. Tulevaisuus näyttää suosion suhteen kuitenkin valoisalta.

”Kun tarkkoja ja faktoihin perustuvia ennusteita tehdään tänä päivänä, niissä väitetään, että e-urheilu ohittaa globaalisti katsojaluvuissa jalkapallon”, Kailanto sanoo.

”Suomi tulee aina hitaasti perässä, mutta näen genressä positiivisia näkymiä. Kun mennään 20 vuotta eteenpäin, veikkaan, että Suomessakin tämä on laji numero yksi.”

Fakta

Eniten ansainneet e-urheilijat


 Mukana uran aikana voitetut palkintorahat, euroa

1. Kuro Takhasomi, Saksa, 3 540 449

2. Johan Sundstein, Tanska, 3 226 003

3. Amer Al-Barkawi, Jordania, 3 171 891

4. Ivan Ivanov, Bulgaria, 2 970 652

5. Lasse Urpalainen, Suomi, 2 970 397

6. Jesse Vainikka, Suomi, 2 856 65414. Topias Taavitsainen, Suomi, 1 944 697

Lähde: www.esportsearnings.com

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • E-urheilu
 • Pelit
 • Sponsorointi
 • Urheilusponsorointi
 • Joonas Laine
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomen snookertaituri Robin Hull sairastui vakavasti: Käsi vapisee niin että ura on lopetettava

 2. 2

  Hyperandrogeeninen Caster Semenya ei ehkä pääse kilpailemaan ensi kesänä lainkaan – naisurheilijoiden kohutut testosteronisäännöt viivästyvät

 3. 3

  Maailmankuulu sotavalokuvaaja Robert Capa otti valokuvan, joka muutti jalkapallolegenda Éric Cantonan elämän: ”Onko se todella hän?”

 4. 4

  Valmentaja Sanna Backlund paljastaa millä reseptillä huippuratsastajia tehdään – ”Valmennusshoppailu ei auta vaan pitää tehdä paljon töitä”

 5. 5

  Huuhkajahuuma kasvaa – Markku Kanerva onnistui pelaajineen palauttamaan jalkapallomaajoukkueen uskottavuuden

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Maailmankuulu sotavalokuvaaja Robert Capa otti valokuvan, joka muutti jalkapallolegenda Éric Cantonan elämän: ”Onko se todella hän?”

 2. 2

  Suomen snookertaituri Robin Hull sairastui vakavasti: Käsi vapisee niin että ura on lopetettava

 3. 3

  Valmentaja Sanna Backlund paljastaa millä reseptillä huippuratsastajia tehdään – ”Valmennusshoppailu ei auta vaan pitää tehdä paljon töitä”

 4. 4

  Yle: Jalkapallovalmentajalle vankeutta alaikäisen pelaajan seksuaalisesta hyväksikäytöstä

 5. 5

  Superhakkeri painui piiloon, mutta saksalaislehden mukaan todisteita Ronaldon raiskausepäilyn tueksi riittää: lääkärintodistus, tekstiviestejä, kirje

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

 2. 2

  Olympiavoittaja Iivo Niskanen kohtasi vuoristoleirillä ei-toivottua harjoitusseuraa – ”Kierretään ne tällä kertaa kauempaa”

 3. 3

  Maajoukkuehyökkääjä Petteri Forsell oli kiusattu, jota haukuttiin ”läskiksi” koulussa ja joukkueessa – kiusaamiseen auttoi isän neuvo

 4. 4

  Patrik Laine ei jaksanut odottaa toimittajien hoitavan töitään loppuun – ratkaisi tilaongelman harvemmin nähdyllä tavalla

 5. 5

  Yhdeksäskin kuolonuhri varmistunut Nepalin suuressa kiipeilyturmassa, onnettomuus yksi pahimmista

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia

  2. 2

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  3. 3

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen

  5. 5

   Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle

  6. 6

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  7. 7

   Donald Trump haukkui Stormy Danielsia Twitterissä hevosnaamaksi – ja ihmiset vetosivat heti presidentin vaimoon, jolla saattaisi olla ratkaisu

  8. 8

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  9. 9

   Poliisi: Huijarit hakivat pikavippejä yli 180 000 eurolla toisen ihmisen nimiin

  10. 10

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  3. 3

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  4. 4

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  5. 5

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  6. 6

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  7. 7

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  8. 8

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  9. 9

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  10. 10

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Poliisi: Huijarit hakivat pikavippejä yli 180 000 eurolla toisen ihmisen nimiin
  3. Oppilaitoksessa räjähti Krimillä, useita ihmisiä kuollut – Venäjä tutkii terrori-iskuna, rehtori kertoo itsemurhaiskusta ja asemiehistä
  4. Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle
  5. Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun Tilaajille
  6. Hyperandrogeeninen Caster Semenya ei ehkä pääse kilpailemaan ensi kesänä lainkaan – naisurheilijoiden kohutut testosteronisäännöt viivästyvät
  7. Stubbille ei ilmestynyt uusia kilpailijoita Euroopan johtajaksi – vastaan tulee saksalaiskonservatiivi Weber
  8. Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia
  9. Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit Tilaajille
  10. Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen
  11. Tunti sitten
  12. Suursijoittaja viimeistelee rahanpesu­ilmoituksen tekemistä Nordeasta myös Suomen viranomaisille – HS käy läpi, mistä tapauksessa on kyse
  13. Näytä lisää