Urheilu

Uran loputtua Pekka Koskelan päällimmäinen tunne oli helpotus – nyt ME-luistelija ikävöi kovaa treeniä ja auttaa muita menestymään

Kuortaneen urheiluopistolla alkaa uusi valmennuksen pilottihanke, johon entinen pikaluistelija Pekka Koskela työllistyi. Hän haluaa auttaa valmentajaa ja urheilijaa parempaan tulokseen.

Entisen huippu-urheilijan sijoittuminen työelämään ei aina ole helppoa, mutta pikaluistelija Pekka Koskelalta se onnistui hyvin.

Nelinkertainen olympiakävijä aloitti syksyllä valmennuksen asiantuntijana Kuortaneen urheiluopistolla.

Koskelan tehtävänä on käynnistää pilottihanke, jossa tehdään työkaluja ja sovelluksia valmentajille – autetaan valmentajaa ja urheilijaa parempaan tulokseen.

”Urheilijalle on kaikista vaikeinta koota itselleen toimiva paketti: valmennus, leirit, taustajoukot, ympäristö, mieliala ja talous. Tarvittaessa autamme niissä kaikissa. Meikäläiseltä halutaan apua, että Suomeen tulee mitaleita”, Koskela kertoo työnkuvastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koskela tietää, mistä puhuu. Hänellä on takanaan kolmentoista vuoden ura huipulla. Matkan varrelle mahtui ylä- ja alamäkiä, hienoja onnistumisia ja katkeria tappioita.

Luistelu loppui viime keväänä Pyeongchangissa pidettyjen talviolympialaisten jälkeen. Olympiareissuja kertyi peräti neljä, vuosina 2006, 2010, 2014 ja 2018. Torinossa vuonna 2006 hän oli 500 metrillä kymmenes, muuten olympialaiset eivät menneet odotusten mukaan.

Parhaana saavutuksenaan hän pitää vuonna 2007 luistelemaansa tuhannen metrin maailmanennätystä, 1.07,00 minuuttia. Ennätys kesti lähes päivälleen kaksi vuotta, kunnes yhdysvaltalainen Trevor Marsicano luisteli ajan 1.06,88 ja hänen maanmiehensä Shani Davis hieman myöhemmin 1.06,42.

”Voittamisen jatkaminen oli kaikista kovin haaste fyysisesti ja henkisesti”, 35-vuotias Koskela sanoo.

Kun ura loppui, päällimmäisenä tunteena oli helpotus.

”Tuli vapauttava olo ja kyllyyden tunne”, Koskela sanoo ja myöntää yhä ikävöivänsä kovaa treeniä.

Kun tulee valokuvauksen aika, Koskela näyttää malliksi muutaman voimisteluliikkeen Helsingin Töölönrannassa olevilla telineillä. Jalka nousee ja käsien ote pitää.

”Kävin eilenkin lenkillä, ja yritän pitää yllä hyvinvointipuoltani. Nyt jää aikaa lapsillekin.”

Koskelan perheessä on 2,5-vuotias poika ja vajaan vuoden ikäinen tytär.

Kilpaurallaan Koskela oli innokas kokeilija. ME-vuonna 2007 hän harjoitteli pitkiä jaksoja korkealla vuoristossa Salt Lake Cityssä Yhdysvalloissa. Se oli pikaluistelijoille pioneeriaikaa.

Raamikkaana luistelijana Koskelalla oli paljon ongelmia välineiden kanssa. Luistimien terät eivät aina kestäneet, ja Koskela joutui kehittämään niitä itse.

Nykyisessä työssään Koskela haluaakin päästä mahdollisimman lähelle urheilijaa ja hänen arkeaan.

”Yksilöllisyys on se juttu, vaikka valmennuksen käsite koskettaa laajoja kansalaisryhmiä. Valmennuspalveluiden tarve on kasvanut merkittävästi, kun ihmiset käyttävät paljon personal trainereita ja liikuntaneuvojia”, Koskela sanoo.

Yhä useammat tavalliset liikkujat haluavat kehittää fyysistä suorituskykyään tavoitteellisesti. Oli se sitten kuntosalitreeniä, sauvakävelyä tai mitä tahansa kuntoa kehittävää tai ylläpitävää liikuntaa – vaikka kävelyä portaissa.

Samaan aikaan myös nuorten valmennus on ammatti­maistunut.

”Osaami­sen tarve esimerkiksi palloilu­lajien fyysisten ominai­suuksien kehittä­misessä on kasvanut huomattavasti. Seniori­kansalaisten kaatumisista aiheutuvia vammoja voidaan tehokkaasti ehkäistä oikeanlaisella voima­harjoittelulla”, Koskela sanoo.

Kuortaneen urheiluopistolla Koskelan vetämän hankkeen nimi on Human Performance Hub. Suomeksi sitä voi pitää ihmisen fyysisen suorituskyvyn kehittämisenä.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 260 000 euroa, josta 70 prosenttia saadaan Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Summasta maksetaan palkkaa neljälle hengelle, jotka kaikki eivät ole täysiaikaisia.

”Oma positioni on kaksi vuotta”, Koskela sanoo.

Koska kyse on alueellisesta hankkeesta, sen tarkoituksena on nostaa Kuortaneen urheiluopisto Pohjois-Euroopan johtavaksi valmennuksen innovaatiokeskukseksi.

”Aikomuksena on hyödyntää paikallista osaamista ja kansainvälisiä kumppanuuksia. Valmennuksen ja osaamisen keskittäminen lisää kansainvälistä kilpailukykyä huippu-urheilussa”, Koskela sanoo.

Uutta osaamista haetaan varsinkin datan analysoinnin keinoin.

Kuortane on jo nyt monen urheilulajin, kuten naisten jääkiekon, lentopallon, pesäpallon, keilailun, painin, telinevoimistelun ja yleisurheilun, valmennuskeskus.

Koskelan ryhmä tarjoaa palveluja myös muille lajeille. Kuortaneella ei tehdä samalla tavalla tieteellistä tutkimista kuin Kilpa- ja huippu-urheilukeskuksessa Jyväskylässä. Kuortaneella keskitytään konkreettisesti valmennukseen ja urheilijoiden kipupisteisiin.

”Olemme aina urheilijan ja valmentajan puolella. Jos jostain ei ole heille hyötyä, keskitymme johonkin muuhun. Yksi tärkeimmistä on liikkuvuuden ja voiman testaus”, kertoo Koskela, jolla on itselleen ammattivalmentajan tutkinto.

Samalla vuosikurssilla Koskelan kanssa olivat muiden muassa lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo ja entinen moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen, joka vastaa Kuortaneen urheiluopiston hankkeista ja projekteista.

Työelämään Koskela sijoittui varsin helposti, vaikka hänen piti hakea valmennuksen asiantuntijan paikkaa.

”Se ei ole ongelma, etteikö huippu-urheilija pärjäisi, vaan se, että pääsee alkuun. Sain vinkin, että voisin olla hyvä tyyppi hommaan”, Koskela naurahtaa.

Vaikka Koskela oli vuosia ammattiurheilijana, hänellä on työkokemusta myös urheilun ulkopuolelta.

”Tiedän, mitä on työn tekeminen. Olen ollut nuorena töissä kaupassa ja rakennuksilla ja vanhempana yrittäjänä. Nyt olen alueella, josta en tiedä kaikkea, mutta jolta odotan paljon.”

Kuka?

Pekka Koskela


 Syntynyt 29. marraskuuta 1982 Mäntässä.

 Entinen pikaluistelija, lopetti viime keväänä olympialaisten jälkeen.

 Kaksi hopeaa sprinttereiden MM-kisoista 2007 ja 2013.

 MM-pronssia 1 000 metrillä 2005 ja 500 metrillä 2012.

 EM-hopeaa joukkuesprintissä 2018.

 Aloitti valmennuksen asiantuntijana tänä syksynä Kuortaneen urheiluopistolla.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pyry Soirin ja Glen Kamaran maalit toivat Huuhkajille 2–0-voiton – Suomen urakka Kansojen liigassa jatkuu ilman pistemenetyksiä

 2. 2

  Päävalmentaja Kanerva povaa lohkovoittoa ja jatkopaikkaa: ”Uskon meidän raapivan pisteen”

 3. 3

  Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

 4. 4

  Portugalilaiset järkyttyivät palvomansa Cristiano Ronaldon raiskausepäilystä – ”Cristiano on kristuksemme: hän on usko, valo, dogma”

 5. 5

  McGregorin UFC-häkissä tyrmännyt Nurmagomedov haluaa haastaa Mayweatherin – ”Viidakossa voi olla vain yksi kuningas”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

 2. 2

  Talviolympialaiset lähestyvät Ruotsia, Tukholma jo finaalikolmikossa – hankkeella on kuitenkin yksi iso ongelma: tukholmalaiset

 3. 3

  Pyry Soirin ja Glen Kamaran maalit toivat Huuhkajille 2–0-voiton – Suomen urakka Kansojen liigassa jatkuu ilman pistemenetyksiä

 4. 4

  Ennätykset rikkoutuivat jälleen – Huuhkajat on nyt lähellä varmistaa toisen mahdollisuuden kisapaikan tavoitteluun

 5. 5

  Patrik Laineelle helpottava maali, Sebastian Aho nousi NHL:n pistepörssin neljänneksi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

 2. 2

  Patrik Laine ei jaksanut odottaa toimittajien hoitavan töitään loppuun – ratkaisi tilaongelman harvemmin nähdyllä tavalla

 3. 3

  Olympiavoittaja Iivo Niskanen kohtasi vuoristoleirillä ei-toivottua harjoitusseuraa – ”Kierretään ne tällä kertaa kauempaa”

 4. 4

  Maajoukkuehyökkääjä Petteri Forsell oli kiusattu, jota haukuttiin ”läskiksi” koulussa ja joukkueessa – kiusaamiseen auttoi isän neuvo

 5. 5

  Yhdeksäskin kuolonuhri varmistunut Nepalin suuressa kiipeilyturmassa, onnettomuus yksi pahimmista

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  3. 3

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  4. 4

   Kun fiilis menee seksin aikana, syynä on yleensä häpeä – Vastalääke voi palauttaa fiiliksen moninkertaisena takaisin

  5. 5

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  6. 6

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  7. 7

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  8. 8

   Resepti vaihtui seuraavaan, ja lopulta Eliya Zweygberg oli käyttänyt masennuslääkkeitä puolet elämästään – Kun Zweygberg päätti lopettaa, edessä oli raivokohtauksia, jotka saivat hänet pelkäämään itseään

   Tilaajille
  9. 9

   Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa – EU teki maanantaina lopun temppuilulle

  10. 10

   Tiesitkö, että Peking on maailman vasta 187. saasteisin kaupunki?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  8. 8

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  9. 9

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää