Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Urheilu

Uran loputtua Pekka Koskelan päällimmäinen tunne oli helpotus – nyt ME-luistelija ikävöi kovaa treeniä ja auttaa muita menestymään

Kuortaneen urheiluopistolla alkaa uusi valmennuksen pilottihanke, johon entinen pikaluistelija Pekka Koskela työllistyi. Hän haluaa auttaa valmentajaa ja urheilijaa parempaan tulokseen.

Entisen huippu-urheilijan sijoittuminen työelämään ei aina ole helppoa, mutta pikaluistelija Pekka Koskelalta se onnistui hyvin.

Nelinkertainen olympiakävijä aloitti syksyllä valmennuksen asiantuntijana Kuortaneen urheiluopistolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koskelan tehtävänä on käynnistää pilottihanke, jossa tehdään työkaluja ja sovelluksia valmentajille – autetaan valmentajaa ja urheilijaa parempaan tulokseen.

”Urheilijalle on kaikista vaikeinta koota itselleen toimiva paketti: valmennus, leirit, taustajoukot, ympäristö, mieliala ja talous. Tarvittaessa autamme niissä kaikissa. Meikäläiseltä halutaan apua, että Suomeen tulee mitaleita”, Koskela kertoo työnkuvastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koskela tietää, mistä puhuu. Hänellä on takanaan kolmentoista vuoden ura huipulla. Matkan varrelle mahtui ylä- ja alamäkiä, hienoja onnistumisia ja katkeria tappioita.

Luistelu loppui viime keväänä Pyeongchangissa pidettyjen talviolympialaisten jälkeen. Olympiareissuja kertyi peräti neljä, vuosina 2006, 2010, 2014 ja 2018. Torinossa vuonna 2006 hän oli 500 metrillä kymmenes, muuten olympialaiset eivät menneet odotusten mukaan.

Parhaana saavutuksenaan hän pitää vuonna 2007 luistelemaansa tuhannen metrin maailmanennätystä, 1.07,00 minuuttia. Ennätys kesti lähes päivälleen kaksi vuotta, kunnes yhdysvaltalainen Trevor Marsicano luisteli ajan 1.06,88 ja hänen maanmiehensä Shani Davis hieman myöhemmin 1.06,42.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Voittamisen jatkaminen oli kaikista kovin haaste fyysisesti ja henkisesti”, 35-vuotias Koskela sanoo.

Kun ura loppui, päällimmäisenä tunteena oli helpotus.

”Tuli vapauttava olo ja kyllyyden tunne”, Koskela sanoo ja myöntää yhä ikävöivänsä kovaa treeniä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun tulee valokuvauksen aika, Koskela näyttää malliksi muutaman voimisteluliikkeen Helsingin Töölönrannassa olevilla telineillä. Jalka nousee ja käsien ote pitää.

”Kävin eilenkin lenkillä, ja yritän pitää yllä hyvinvointipuoltani. Nyt jää aikaa lapsillekin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koskelan perheessä on 2,5-vuotias poika ja vajaan vuoden ikäinen tytär.

Kilpaurallaan Koskela oli innokas kokeilija. ME-vuonna 2007 hän harjoitteli pitkiä jaksoja korkealla vuoristossa Salt Lake Cityssä Yhdysvalloissa. Se oli pikaluistelijoille pioneeriaikaa.

Raamikkaana luistelijana Koskelalla oli paljon ongelmia välineiden kanssa. Luistimien terät eivät aina kestäneet, ja Koskela joutui kehittämään niitä itse.

Nykyisessä työssään Koskela haluaakin päästä mahdollisimman lähelle urheilijaa ja hänen arkeaan.

”Yksilöllisyys on se juttu, vaikka valmennuksen käsite koskettaa laajoja kansalaisryhmiä. Valmennuspalveluiden tarve on kasvanut merkittävästi, kun ihmiset käyttävät paljon personal trainereita ja liikuntaneuvojia”, Koskela sanoo.

Yhä useammat tavalliset liikkujat haluavat kehittää fyysistä suorituskykyään tavoitteellisesti. Oli se sitten kuntosalitreeniä, sauvakävelyä tai mitä tahansa kuntoa kehittävää tai ylläpitävää liikuntaa – vaikka kävelyä portaissa.

Samaan aikaan myös nuorten valmennus on ammatti­maistunut.

”Osaami­sen tarve esimerkiksi palloilu­lajien fyysisten ominai­suuksien kehittä­misessä on kasvanut huomattavasti. Seniori­kansalaisten kaatumisista aiheutuvia vammoja voidaan tehokkaasti ehkäistä oikeanlaisella voima­harjoittelulla”, Koskela sanoo.

Kuortaneen urheiluopistolla Koskelan vetämän hankkeen nimi on Human Performance Hub. Suomeksi sitä voi pitää ihmisen fyysisen suorituskyvyn kehittämisenä.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 260 000 euroa, josta 70 prosenttia saadaan Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Summasta maksetaan palkkaa neljälle hengelle, jotka kaikki eivät ole täysiaikaisia.

”Oma positioni on kaksi vuotta”, Koskela sanoo.

Koska kyse on alueellisesta hankkeesta, sen tarkoituksena on nostaa Kuortaneen urheiluopisto Pohjois-Euroopan johtavaksi valmennuksen innovaatiokeskukseksi.

”Aikomuksena on hyödyntää paikallista osaamista ja kansainvälisiä kumppanuuksia. Valmennuksen ja osaamisen keskittäminen lisää kansainvälistä kilpailukykyä huippu-urheilussa”, Koskela sanoo.

Uutta osaamista haetaan varsinkin datan analysoinnin keinoin.

Kuortane on jo nyt monen urheilulajin, kuten naisten jääkiekon, lentopallon, pesäpallon, keilailun, painin, telinevoimistelun ja yleisurheilun, valmennuskeskus.

Koskelan ryhmä tarjoaa palveluja myös muille lajeille. Kuortaneella ei tehdä samalla tavalla tieteellistä tutkimista kuin Kilpa- ja huippu-urheilukeskuksessa Jyväskylässä. Kuortaneella keskitytään konkreettisesti valmennukseen ja urheilijoiden kipupisteisiin.

”Olemme aina urheilijan ja valmentajan puolella. Jos jostain ei ole heille hyötyä, keskitymme johonkin muuhun. Yksi tärkeimmistä on liikkuvuuden ja voiman testaus”, kertoo Koskela, jolla on itselleen ammattivalmentajan tutkinto.

Samalla vuosikurssilla Koskelan kanssa olivat muiden muassa lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo ja entinen moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen, joka vastaa Kuortaneen urheiluopiston hankkeista ja projekteista.

Työelämään Koskela sijoittui varsin helposti, vaikka hänen piti hakea valmennuksen asiantuntijan paikkaa.

”Se ei ole ongelma, etteikö huippu-urheilija pärjäisi, vaan se, että pääsee alkuun. Sain vinkin, että voisin olla hyvä tyyppi hommaan”, Koskela naurahtaa.

Vaikka Koskela oli vuosia ammattiurheilijana, hänellä on työkokemusta myös urheilun ulkopuolelta.

”Tiedän, mitä on työn tekeminen. Olen ollut nuorena töissä kaupassa ja rakennuksilla ja vanhempana yrittäjänä. Nyt olen alueella, josta en tiedä kaikkea, mutta jolta odotan paljon.”

Kuka?

Pekka Koskela


 Syntynyt 29. marraskuuta 1982 Mäntässä.

 Entinen pikaluistelija, lopetti viime keväänä olympialaisten jälkeen.

 Kaksi hopeaa sprinttereiden MM-kisoista 2007 ja 2013.

 MM-pronssia 1 000 metrillä 2005 ja 500 metrillä 2012.

 EM-hopeaa joukkuesprintissä 2018.

 Aloitti valmennuksen asiantuntijana tänä syksynä Kuortaneen urheiluopistolla.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nyrkkeilijä Eva Wahlström oli vastustajaansa hymyilevämpi Madison Square Gardenissa pidetyssä punnituksessa

 2. 2

  Lauri Markkanen pääsi mukaan pelaajien ”johtoryhmään” – fanit tyrmäävät Chicago Bullsin poikkeuksellisen järjestelyn

 3. 3

  Sebastian Ahon huippuilta ei auttanut – tulikuuma Aleksandr Ovetškin teki hattutempun ja repi eroa Patrik Laineeseen

 4. 4

  IFK herkutteli viidellä maalilla, mutta hinta oli kova – Nuoriin Leijoniin valittu hyökkääjä loukkaantui: ”Ei nouse siihen koneeseen”

 5. 5

  Arsenalin kokoonpanossa kypsyy uusi ranskalaistähti – ”Hänen esityksensä ovat olleet suuri yllätys”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Cristiano Ronaldon itsekkyys aiheutti viime hetken tasoitusmaalin hylkäämisen – raivosi itse aikanaan vastaavasta tilanteesta

 2. 2

  Lauri Markkanen pääsi mukaan pelaajien ”johtoryhmään” – fanit tyrmäävät Chicago Bullsin poikkeuksellisen järjestelyn

 3. 3

  Nyrkkeilijä Eva Wahlström oli vastustajaansa hymyilevämpi Madison Square Gardenissa pidetyssä punnituksessa

 4. 4

  Kimi Räikkönen hurmaa Instagramissa, Sebastian Vettel myöntää yllättyneensä: ”Sillä tavalla voi tosin ansaita paljon rahaa”

 5. 5

  Kimi Räikkönen poseeraa jääkiekkovarusteissa – peleissä mukana myös kiekkolegenda Peter Forsberg: ”On turnauksen aika”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 3. 3

  Patrik Laineen laukaus pelottaa jo pelikavereitakin: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

 4. 4

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 5. 5

  F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  2. 2

   Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta

   Tilaajille
  3. 3

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  4. 4

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  5. 5

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  6. 6

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  7. 7

   Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista

  8. 8

   Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi

  9. 9

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  10. 10

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  3. 3

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  4. 4

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  5. 5

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  6. 6

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  7. 7

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  8. 8

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  9. 9

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  10. 10

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sebastian Ahon huippuilta ei auttanut – tulikuuma Aleksandr Ovetškin teki hattutempun ja repi eroa Patrik Laineeseen
  3. Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi
  4. Vakituisten työpaikkojen väheneminen taidealoilla huolettaa ohjaaja Maarit Ruikkaa – hän itse vaihtoi alaa 30-vuotiaana ja työskentelee nyt Teatterikorkeakoulun dekaanina
  5. Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla
  6. Suomen sisällissodan jälkipyykkiä on edelleen syytä pöyhiä
  7. Nämä juomat saivat täydet viisi tähteä HS:n testeissä vuonna 2018 – viinien lisäksi hurmasivat oluet, lonkerot ja kotimainen kuohujuoma ilman alkoholia Tilaajille
  8. Kun savusumu valtaa Katowicen, Patryk Białas pukee ylleen hengityssuojan – Ilmansaasteet tappavat vuosittain seitsemän miljoonaa ihmistä, mutta ongelmaan olisi ratkaisu
  9. Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista
  10. Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen
  11. Tunti sitten
  12. Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta Tilaajille
  13. Näytä lisää