Urheilu

Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF aikoo sulkea pois 1. marraskuuta alkaen naisjuoksijat, joilla on sukupuoleensa nähden liikaa testosteronihormonia.

Yleisurheilun muurit uhkaavat murtua marraskuun alussa. Sen jälkeen miehet saavat yhä olla miehiä, mutta kaikki naiset eivät saa olla naisia.

”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan yliopistonlehtori ja psykologi Marja Kokkonen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF aikoo ottaa käyttöön 1. marraskuuta säännön, joka voi rajata kymmeniä naisia pois yleisurheilun huipulta: 400 metriltä, 400 metrin aidoista, 800 ja 1  500 metriltä ja mailin juoksumatkoilta (1 609 metriä).

Rajauksen pohjana on IAAF:n tutkimus, jonka mukaan joillain naisjuoksijoilla on liian korkeat testosteroniarvot. IAAF:n tulkinnan mukaan he ovat puoliksi miehiä, puoliksi naisia, jos karkea yleistys sallitaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käytännössä IAAF:n tulkinta kohdistuu paljolti yhteen juoksijaan, eteläafrikkalaiseen Caster Semenyaan, jonka testosteroniarvot ovat tavanomaista korkeammat.

Semenya on esimerkki hyperandrogeenisestä urheilijasta, jolla on monesta syystä synnynnäisesti poikkeuksellisen korkea testosteronihormonin taso.

Se voi yleisesti johtua kolmesta syystä. Munasarjassa tai lisämunuaisissa voi olla sairaus tai ihmisen sikiöaikainen sukupuolen kehitys on ollut monimuotoinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Naisella voi olla sisäisiä sukuelimiä, kuten vatsaonteloon jääneet testosteronia tuottavat piilokivekset.

”Naisella voi olla diagnosoitu erilaisia sukupuolen tunnusmerkistöjä, jotka saattavat olla keskenään ristiriidassa”, sanoo Kokkonen, joka on alan johtavia suomalaistutkijoita. Kokkonen on myös Suomen yleisurheilumaajoukkueen psykologi.


Naisten sukupuolisuutta urheilussa on seurattu 1960-luvulta alkaen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 1968 puhuttiin venäläisistä Irina ja Tamara Pressistä, kun Méxicon kesäolympialaisissa otettiin käyttöön sukupuolitestit.

Tamara ja Irina voittivat ensimmäisinä siskoksina samoissa kisoissa olympiakultaa vuonna 1960 ja lisää neljä vuotta myöhemmin. Tamara heitti kiekkoa ja työnsi kuulaa, Irinan lajit olivat viisiottelu ja aitajuoksu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Molempien arveltiin olleen jos ei nyt miehiä niin ainakin sekä että, mutta todisteita ei ollut.

Myöhemmistä olympialaisista muun muassa hiihtäjä Marja-Liisa Kirvesniemi on puhunut, kuinka alentavaa oli, kun naisten sukupuoli piti todistaa laskemalla housunsa testaajien edessä.

Ymmärrettävästi naiset alkoivat vastustaa näitä testejä.

”Samalla on alettu vastustaa naisille määrättyjä testosteronihormonirajoja. Aiemmin naisia on suljettu kisojen ulkopuolelle tai heiltä on viety mitaleja, he ovat yrittäneet itsemurhaa ja sponsorit ovat hävinneet”, Kokkonen sanoo.

Kirvesniemen tai Pressin sisarusten aikaan ei ollut väylää, jonne asiasta olisi voinut valittaa.

Nyt 800 ja 1 500 metrin juoksija Caster Semenya voi valittaa urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen CASiin, kuten hän on tehnyt.

Niin on ollut mahdollista 1980-luvun puolivälistä alkaen.

Kokkonen on varma, että IAAF häviää jutun CAS:ssa ”tennisnumeroin 6–0”.

”IAAF ei voi onnistua, se kuulostaa mahdottomalta. On vaikea ajatella millään mielikuvituksella, että IAAF voittaa jutun. Sääntö voi olla marraskuussa voimassa viikon. Siinä ajassa ei harjoittelulle ehdi tapahtua mitään peruuttamatonta, mutta ihmisarvoa ja yhdenvertaisuutta se loukkaa ja naisjuoksijoilta viedään ammatin tekemisen välineet.”

Avainsana on kehon testosteroni. Kukapa ei sitä tunnistaisi omassa kropassaan.

Testosteroni lisää lihasmassaa ja vähentää rasvaa. Se kuljettaa elimistössä happea ja parantaa hapenottokykyä.

Kokkonen huomauttaa, ettei testosteroni ole elimistön ainoa hormoni. Se ei milloinkaan toimi yksin, on muitakin sukupuolihormoneja.

”Yksi hormoni ei ole päävaikuttajana urheilutuloksissa. Ylipäätään testosteronia on tutkittu tavallisimmin miehillä, naisilla vähän”, Kokkonen sanoo.

Kokkosen mukaan on huvittavaa, että IAAF on kaikista hormoneita tarttunut juuri ja vain testosteroniin.

”Kaikki muut suoritusta parantavat tekijät on suljettu tykkänään pois”, Kokkonen ihmettelee.

Tiedetään yli 200 geneettistä variaatiota, jotka antavat urheilijalle kilpailuetua.

”Niihin ei ole tartuttu”, Kokkonen sanoo ja luettelee urheilijoiden poikkeuksellisen sylivälin, joista on etua esimerkiksi uinnissa ja yleisurheilun heittolajeissa.

Koripallossa etuna on poikkeava pituus, eikä sitä pidetä sääntöjen vastaisena.

”Lyhyet pelaajat voisivat olla katkeria Lauri Markkaselle, että hän on niin pitkä [213 senttiä]”, Kokkonen naurahtaa.

”Jos testosteronin korkea taso estää kilpailua, niin pituuden, painon, taidon, teknisen osaamisen ja älykkyyden perusteellakin voitaisiin rajoittaa osallistumista.”

IAAF:n sulkulistalla olivat alkujaan myös naisten moukari ja seiväshyppy, mutta testosteroniraja koskee vain keskipitkiä juoksumatkoja.

Millä perusteella IAAF yrittää sulkea pois kisoista naisia, joilla on liian korkeat testosteroniarvot?

IAAF on julkaissut kaksi tieteellistä artikkelia. Kesällä 2017 tuli tutkimus, jossa oli verrattu kaksien yleisurheilun MM-kisojen (2011 ja 2013) verinäytteitä naisilta ja miehiltä.

Urheilijoiden näytteet oli jaettu kolmeen ryhmään: korkeaan, keskitasoiseen ja matalaan testosteroniarvoon. Tuloksia verrattiin toisiinsa ja lajin parhaisiin suorituksiin.

Päätelmänä oli, että eniten korkeasta testosteroniarvosta hyötyvät keskimatkoja juoksevat naiset. Miesten kohdalla samaa tulosta ei löydetty.

Ongelmana oli, että naisten aineistoon sisältyi dopingista kiinni jääneitä urheilijoita, joiden testosteroniarvo oli sen takia korkea.

”IAAF tutkimusta vastaan on tehty noin viisitoista vastapaperia, joissa tuloksia pidetään puutteellisina. Muut tutkijat eivät ole päässeet kiinni raakadataan, vaan he ovat tulkinneet IAAF:n tutkimusta”, Kokkonen sanoo.

Caster Semenyan tapaus on kiinnostava, sillä IAAF:n tutkimusta kritisoineet tutkijat ovat vuorostaan analysoineet hänen veriarvojaan erityisen tarkasti, vuosien 2012 ja 2016 olympialaisissa ja vuosien 2009, 2011 ja 2017 MM-kisoissa.

Kaikissa noissa kisoissa Semenya on voittanut kultaa 800 metrillä.

”Casterin aikoja on verrattu finaaleissa seuraavaksi tulleisiin ja huomattu, että hän on saanut ainoastaan 0,6–2,8 prosenttia etua muihin. Niin pieni paremmuus voi johtua hyvin monesta asiasta”, Kokkonen sanoo.

IAAF ajaa tilannetta, että testosteronia saisi olla viisi millimoolia litrassa. Jos se ei putoa alle viiden, Semenyan pitäisi juosta miesten sarjoissa.

”Pidän tätä erittäin loukkaavana, koska urheilijat ovat todistettavasti naisia. Miksei miehille aseteta testosteronin ylärajoja?” Kokkonen kysyy.

Marraskuun alusta alkaen IAAF ei siis päästä muitakaan naisia esimerkiksi 800 metrin lähtöviivalle, jos heillä on liikaa testosteronia.

IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe väläytti kesällä, että nämä naisurheilijat kilpailisivat omassa intersukupuolisessa sarjassaan.

”Ei ole intersukupuolisia sarjoja”, Kokkonen sanoo.

Semenya saa IAAF:n mukaan toki juosta naisten sarjoissa, jos hän alentaa testosteroniarvojaan lääkkeillä.

”Ajojahti. IAAF jahtaa yhtä juoksijaa. Tarjotaan lääkkeitä, vaikka ihminen ei ole sairas”, Kokkonen tiivistää ongelman.

Hyperandrogeenisten naisurheilijoiden tilanne sai kesällä korkean tason huomion, kun presidentti Tarja Halonen huolestui siitä HS:ssa (14.7.) julkaistussa kirjoituksessaan.

Halonen kysyi, miten käy naisten, joita IAAF ei luokittele naisiksi? Aiemmin kilpaurheilija määriteltiin naiseksi kromosomien ja ulkoisten piirteiden perusteella.

IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski puolustaa liiton naisille asettamaa testosteronirajaa. IAAF haluaa pitää kilpailun naisten sarjoissa tasa-arvoisena osallistujille.

”Juuri alle viiden millimoolin oleva testosteronitaso on vieläkin hyvin korkea. Suurten testosteronitasojen tuoman hyödyn takia urheilu on jaettu miesten ja naisten sarjoihin”, Pihlakoski sanoo.

Hän muistuttaa, että hyperandrogeenisten urheilijoiden nimet ovat vain IAAF:n asiantuntijalääkärien tiedossa, ja he ovat vaitiolovelvollisia.

”Asiassa pitää olla hyvin tarkkana. Tämä on arka asia”, Pihlakoski sanoo.

Kokkonen pitää IAAF:n asiantuntijoita ”hormoniuskovaisina”.

”Urheilun puolella on vielä porukkaa, joka ei osaa katsoa urheilua kokonaisvaltaisesti. Heidän mielestään huippusuoritus palautuu yhteen ainoaan hormoniin ja sillä tavalla asia ei ole.”

Tästä on kyse

IAAF:n uusi sääntö


 Kansainvälinen yleisurheiluliitto tutkii urheilijoiden testosteronitasoja

 Liian korkeat tasot voivat johtua joko dopingista tai hyperandrogeenisyydestä, poikkeuksellisen korkeasta testosteronihormonin tasosta

 IAAF haluaa pudottaa testosteronin liiallista määrää naisjuoksijoilla, jotta kilpailu olisi tasaväkistä

 Testosteroni ei ole ainoa urheilusuoritusta parantava asia
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Rallimestari Sebastian Loeb kiusaa ensi vuonna suomalaisia korealaisella autolla – ”Odotan malttamattomana”

 2. 2

  Winnipeg on lähes lopettanut ylivoiman harjoittelemisen Patrik Laineen vuoksi: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

 3. 3

  Suomalaistulokasta verrataan ruotsalaislegendaan: ”Hän on kuin kirurgi, joka leikkaa ilman, että tunnet viiltoa”

 4. 4

  Kaisa Mäkäräisen hurja vire jatkuu – Dorothea Wierer vei voiton ällistyttävällä ampumisellaan

 5. 5

  Ampumahiihdossa taas iso dopingtutkinta: Kymmenen Venäjän joukkueen jäsentä epäiltynä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Winnipeg on lähes lopettanut ylivoiman harjoittelemisen Patrik Laineen vuoksi: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

 2. 2

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 3. 3

  2010-luvun kovin pistetahti – Mikko Rantanen on NHL-legendojen vauhdissa ja uhkaa jo Jari Kurrin ja Teemu Selänteen lukuja

 4. 4

  Yle joutui luopumaan Huhkajista ja Mestarien liigasta, koska jalkapallo kävi liian kalliiksi – ketjun taustalla ovat Liiga ja Telia

 5. 5

  Suomalaistulokasta verrataan ruotsalaislegendaan: ”Hän on kuin kirurgi, joka leikkaa ilman, että tunnet viiltoa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

 2. 2

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 3. 3

  Iloinen Kimi Räikkönen riemastutti formulakauden päättäjäisissä – ”Kimi on nauttinut tänään paljon”, juontaja totesi

 4. 4

  F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

 5. 5

  Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Strasbourgissa käynnissä suuri operaatio – poliisi etsii joulu­torille hyökännyttä miestä

  9. 9

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  10. 10

   Koska yliopistojen kuristaminen loppuu? Suora lähetys Helsingin yliopiston vaali­tentistä käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  3. 3

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää