Urheilu

Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF aikoo sulkea pois 1. marraskuuta alkaen naisjuoksijat, joilla on sukupuoleensa nähden liikaa testosteronihormonia.

Yleisurheilun muurit uhkaavat murtua marraskuun alussa. Sen jälkeen miehet saavat yhä olla miehiä, mutta kaikki naiset eivät saa olla naisia.

”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan yliopistonlehtori ja psykologi Marja Kokkonen sanoo.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF aikoo ottaa käyttöön 1. marraskuuta säännön, joka voi rajata kymmeniä naisia pois yleisurheilun huipulta: 400 metriltä, 400 metrin aidoista, 800 ja 1  500 metriltä ja mailin juoksumatkoilta (1 609 metriä).

Rajauksen pohjana on IAAF:n tutkimus, jonka mukaan joillain naisjuoksijoilla on liian korkeat testosteroniarvot. IAAF:n tulkinnan mukaan he ovat puoliksi miehiä, puoliksi naisia, jos karkea yleistys sallitaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käytännössä IAAF:n tulkinta kohdistuu paljolti yhteen juoksijaan, eteläafrikkalaiseen Caster Semenyaan, jonka testosteroniarvot ovat tavanomaista korkeammat.

Semenya on esimerkki hyperandrogeenisestä urheilijasta, jolla on monesta syystä synnynnäisesti poikkeuksellisen korkea testosteronihormonin taso.

Se voi yleisesti johtua kolmesta syystä. Munasarjassa tai lisämunuaisissa voi olla sairaus tai ihmisen sikiöaikainen sukupuolen kehitys on ollut monimuotoinen.

Naisella voi olla sisäisiä sukuelimiä, kuten vatsaonteloon jääneet testosteronia tuottavat piilokivekset.

”Naisella voi olla diagnosoitu erilaisia sukupuolen tunnusmerkistöjä, jotka saattavat olla keskenään ristiriidassa”, sanoo Kokkonen, joka on alan johtavia suomalaistutkijoita. Kokkonen on myös Suomen yleisurheilumaajoukkueen psykologi.


Naisten sukupuolisuutta urheilussa on seurattu 1960-luvulta alkaen.

Vuonna 1968 puhuttiin venäläisistä Irina ja Tamara Pressistä, kun Méxicon kesäolympialaisissa otettiin käyttöön sukupuolitestit.

Tamara ja Irina voittivat ensimmäisinä siskoksina samoissa kisoissa olympiakultaa vuonna 1960 ja lisää neljä vuotta myöhemmin. Tamara heitti kiekkoa ja työnsi kuulaa, Irinan lajit olivat viisiottelu ja aitajuoksu.

Molempien arveltiin olleen jos ei nyt miehiä niin ainakin sekä että, mutta todisteita ei ollut.

Myöhemmistä olympialaisista muun muassa hiihtäjä Marja-Liisa Kirvesniemi on puhunut, kuinka alentavaa oli, kun naisten sukupuoli piti todistaa laskemalla housunsa testaajien edessä.

Ymmärrettävästi naiset alkoivat vastustaa näitä testejä.

”Samalla on alettu vastustaa naisille määrättyjä testosteronihormonirajoja. Aiemmin naisia on suljettu kisojen ulkopuolelle tai heiltä on viety mitaleja, he ovat yrittäneet itsemurhaa ja sponsorit ovat hävinneet”, Kokkonen sanoo.

Kirvesniemen tai Pressin sisarusten aikaan ei ollut väylää, jonne asiasta olisi voinut valittaa.

Nyt 800 ja 1 500 metrin juoksija Caster Semenya voi valittaa urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen CASiin, kuten hän on tehnyt.

Niin on ollut mahdollista 1980-luvun puolivälistä alkaen.

Kokkonen on varma, että IAAF häviää jutun CAS:ssa ”tennisnumeroin 6–0”.

”IAAF ei voi onnistua, se kuulostaa mahdottomalta. On vaikea ajatella millään mielikuvituksella, että IAAF voittaa jutun. Sääntö voi olla marraskuussa voimassa viikon. Siinä ajassa ei harjoittelulle ehdi tapahtua mitään peruuttamatonta, mutta ihmisarvoa ja yhdenvertaisuutta se loukkaa ja naisjuoksijoilta viedään ammatin tekemisen välineet.”

Avainsana on kehon testosteroni. Kukapa ei sitä tunnistaisi omassa kropassaan.

Testosteroni lisää lihasmassaa ja vähentää rasvaa. Se kuljettaa elimistössä happea ja parantaa hapenottokykyä.

Kokkonen huomauttaa, ettei testosteroni ole elimistön ainoa hormoni. Se ei milloinkaan toimi yksin, on muitakin sukupuolihormoneja.

”Yksi hormoni ei ole päävaikuttajana urheilutuloksissa. Ylipäätään testosteronia on tutkittu tavallisimmin miehillä, naisilla vähän”, Kokkonen sanoo.

Kokkosen mukaan on huvittavaa, että IAAF on kaikista hormoneita tarttunut juuri ja vain testosteroniin.

”Kaikki muut suoritusta parantavat tekijät on suljettu tykkänään pois”, Kokkonen ihmettelee.

Tiedetään yli 200 geneettistä variaatiota, jotka antavat urheilijalle kilpailuetua.

”Niihin ei ole tartuttu”, Kokkonen sanoo ja luettelee urheilijoiden poikkeuksellisen sylivälin, joista on etua esimerkiksi uinnissa ja yleisurheilun heittolajeissa.

Koripallossa etuna on poikkeava pituus, eikä sitä pidetä sääntöjen vastaisena.

”Lyhyet pelaajat voisivat olla katkeria Lauri Markkaselle, että hän on niin pitkä [213 senttiä]”, Kokkonen naurahtaa.

”Jos testosteronin korkea taso estää kilpailua, niin pituuden, painon, taidon, teknisen osaamisen ja älykkyyden perusteellakin voitaisiin rajoittaa osallistumista.”

IAAF:n sulkulistalla olivat alkujaan myös naisten moukari ja seiväshyppy, mutta testosteroniraja koskee vain keskipitkiä juoksumatkoja.

Millä perusteella IAAF yrittää sulkea pois kisoista naisia, joilla on liian korkeat testosteroniarvot?

IAAF on julkaissut kaksi tieteellistä artikkelia. Kesällä 2017 tuli tutkimus, jossa oli verrattu kaksien yleisurheilun MM-kisojen (2011 ja 2013) verinäytteitä naisilta ja miehiltä.

Urheilijoiden näytteet oli jaettu kolmeen ryhmään: korkeaan, keskitasoiseen ja matalaan testosteroniarvoon. Tuloksia verrattiin toisiinsa ja lajin parhaisiin suorituksiin.

Päätelmänä oli, että eniten korkeasta testosteroniarvosta hyötyvät keskimatkoja juoksevat naiset. Miesten kohdalla samaa tulosta ei löydetty.

Ongelmana oli, että naisten aineistoon sisältyi dopingista kiinni jääneitä urheilijoita, joiden testosteroniarvo oli sen takia korkea.

”IAAF tutkimusta vastaan on tehty noin viisitoista vastapaperia, joissa tuloksia pidetään puutteellisina. Muut tutkijat eivät ole päässeet kiinni raakadataan, vaan he ovat tulkinneet IAAF:n tutkimusta”, Kokkonen sanoo.

Caster Semenyan tapaus on kiinnostava, sillä IAAF:n tutkimusta kritisoineet tutkijat ovat vuorostaan analysoineet hänen veriarvojaan erityisen tarkasti, vuosien 2012 ja 2016 olympialaisissa ja vuosien 2009, 2011 ja 2017 MM-kisoissa.

Kaikissa noissa kisoissa Semenya on voittanut kultaa 800 metrillä.

”Casterin aikoja on verrattu finaaleissa seuraavaksi tulleisiin ja huomattu, että hän on saanut ainoastaan 0,6–2,8 prosenttia etua muihin. Niin pieni paremmuus voi johtua hyvin monesta asiasta”, Kokkonen sanoo.

IAAF ajaa tilannetta, että testosteronia saisi olla viisi millimoolia litrassa. Jos se ei putoa alle viiden, Semenyan pitäisi juosta miesten sarjoissa.

”Pidän tätä erittäin loukkaavana, koska urheilijat ovat todistettavasti naisia. Miksei miehille aseteta testosteronin ylärajoja?” Kokkonen kysyy.

Marraskuun alusta alkaen IAAF ei siis päästä muitakaan naisia esimerkiksi 800 metrin lähtöviivalle, jos heillä on liikaa testosteronia.

IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe väläytti kesällä, että nämä naisurheilijat kilpailisivat omassa intersukupuolisessa sarjassaan.

”Ei ole intersukupuolisia sarjoja”, Kokkonen sanoo.

Semenya saa IAAF:n mukaan toki juosta naisten sarjoissa, jos hän alentaa testosteroniarvojaan lääkkeillä.

”Ajojahti. IAAF jahtaa yhtä juoksijaa. Tarjotaan lääkkeitä, vaikka ihminen ei ole sairas”, Kokkonen tiivistää ongelman.

Hyperandrogeenisten naisurheilijoiden tilanne sai kesällä korkean tason huomion, kun presidentti Tarja Halonen huolestui siitä HS:ssa (14.7.) julkaistussa kirjoituksessaan.

Halonen kysyi, miten käy naisten, joita IAAF ei luokittele naisiksi? Aiemmin kilpaurheilija määriteltiin naiseksi kromosomien ja ulkoisten piirteiden perusteella.

IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski puolustaa liiton naisille asettamaa testosteronirajaa. IAAF haluaa pitää kilpailun naisten sarjoissa tasa-arvoisena osallistujille.

”Juuri alle viiden millimoolin oleva testosteronitaso on vieläkin hyvin korkea. Suurten testosteronitasojen tuoman hyödyn takia urheilu on jaettu miesten ja naisten sarjoihin”, Pihlakoski sanoo.

Hän muistuttaa, että hyperandrogeenisten urheilijoiden nimet ovat vain IAAF:n asiantuntijalääkärien tiedossa, ja he ovat vaitiolovelvollisia.

”Asiassa pitää olla hyvin tarkkana. Tämä on arka asia”, Pihlakoski sanoo.

Kokkonen pitää IAAF:n asiantuntijoita ”hormoniuskovaisina”.

”Urheilun puolella on vielä porukkaa, joka ei osaa katsoa urheilua kokonaisvaltaisesti. Heidän mielestään huippusuoritus palautuu yhteen ainoaan hormoniin ja sillä tavalla asia ei ole.”

Tästä on kyse

IAAF:n uusi sääntö


 Kansainvälinen yleisurheiluliitto tutkii urheilijoiden testosteronitasoja

 Liian korkeat tasot voivat johtua joko dopingista tai hyperandrogeenisyydestä, poikkeuksellisen korkeasta testosteronihormonin tasosta

 IAAF haluaa pudottaa testosteronin liiallista määrää naisjuoksijoilla, jotta kilpailu olisi tasaväkistä

 Testosteroni ei ole ainoa urheilusuoritusta parantava asia
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Haava jalassa johti pahoihin terveysongelmiin – Kaisa Mäkäräisen kova kilpakumppani joutui pakkolepoon

 2. 2

  Superhakkeri painui piiloon, mutta saksalaislehden mukaan todisteita Ronaldon raiskausepäilyn tueksi riittää: lääkärintodistus, tekstiviestejä, kirje

 3. 3

  Mikko Rantanen voitti nopeusgolfin maailmanmestaruuden – pelasi alle parin ja kiersi kentän juoksemalla alle tunnissa

 4. 4

  Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

 5. 5

  Pyry Soirin ja Glen Kamaran maalit toivat Huuhkajille 2–0-voiton – Suomen urakka Kansojen liigassa jatkuu ilman pistemenetyksiä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyry Soirin ja Glen Kamaran maalit toivat Huuhkajille 2–0-voiton – Suomen urakka Kansojen liigassa jatkuu ilman pistemenetyksiä

 2. 2

  Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

 3. 3

  Ennätykset rikkoutuivat jälleen – Huuhkajat on nyt lähellä varmistaa toisen mahdollisuuden kisapaikan tavoitteluun

 4. 4

  Superhakkeri painui piiloon, mutta saksalaislehden mukaan todisteita Ronaldon raiskausepäilyn tueksi riittää: lääkärintodistus, tekstiviestejä, kirje

 5. 5

  Kasperi Kapanen on ottanut paikkansa NHL:n kuumimman supertähden rinnalta – loisti ykköstähtenä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

 2. 2

  Patrik Laine ei jaksanut odottaa toimittajien hoitavan töitään loppuun – ratkaisi tilaongelman harvemmin nähdyllä tavalla

 3. 3

  Olympiavoittaja Iivo Niskanen kohtasi vuoristoleirillä ei-toivottua harjoitusseuraa – ”Kierretään ne tällä kertaa kauempaa”

 4. 4

  Maajoukkuehyökkääjä Petteri Forsell oli kiusattu, jota haukuttiin ”läskiksi” koulussa ja joukkueessa – kiusaamiseen auttoi isän neuvo

 5. 5

  Yhdeksäskin kuolonuhri varmistunut Nepalin suuressa kiipeilyturmassa, onnettomuus yksi pahimmista

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  2. 2

   Cherokeet hylkäsivät senaattorin dna-todisteet juuristaan alkuperäiskansassa – Trump riemastui: ”Edes he eivät halua häntä!”

  3. 3

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  4. 4

   Ecuador ärähti suurlähetystössään asuvalle Julian Assangelle: Ruoki kissaasi ja putsaa vessa

  5. 5

   Uutistoimisto Reuters: Ruotsin talousrikosviranomainen saanut varainhoitajalta ilmoituksen rahanpesua ehkäisevien lakien rikkomisesta Nordeassa

  6. 6

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  7. 7

   Nuoret ajoivat Kalajoen turmassa 165 kilometrin tuntinopeudella – törmäys rekisteröitiin myös maanjäristyksiä mittaavalla seismologian laitoksella

  8. 8

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  9. 9

   Pelleilyä vakavilla asioilla ja eduskunnan selän taakse menemistä – hallitus sai oppositiolta kovan ryöpyn irtisanomislaista

  10. 10

   Muistokirjoitus: Hirtehisen huumorin mestari ja suomalaisen miehen monumentti Arto Paasilinna on poissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  4. 4

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  5. 5

   Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

  6. 6

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  7. 7

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  8. 8

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  9. 9

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  10. 10

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  10. 10

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää