Urheilu    |   HS-selvitys

Jääkiekon huippuseurojen tuloskunto tökkii – Juhlaottelu toi IFK:lle isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”

Oulussa Kärppien tytäryhtiöt kasvattivat voittolukemia, ja Raumalla saadaan konsernin avulla käännettyä Lukon tappio voitoksi. Juhlavuosi painoi HIFK:n tulosta ja Porissa kulut karkasivat, kun Ässät lähti mukaan henkilöstövuokrausbisnekseen.

Liigaseurojen taustayhtiöiden viime tilikauden tulokset jakautuivat noin kahden miljoonan euron haarukkaan. Siinä missä Oulun Kärppien liikevoitto oli ennen veroja 1,2 miljoonaa euroa ja verojen jälkeen noin miljoona, Turun Palloseurassa kuitattiin 1,2 miljoonan euron tappio.

Kärpissä Oulun Kärpät oy:hyn kuuluvat emoyhtiön lisäksi tytäryhtiöinä festivaalia järjestävä Qstock oy ja työnvälitysfirma Työtahti oy. Jääkiekkotoimintaa pyörittävän emoyhtiön osuus tuloksesta on noin 70 prosenttia, loput tulivat tytäryhtiöiltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oulussa juhlittiin mestaruutta, mikä auttoi tulosta, kertoo toimitusjohtaja Tommi Virkkunen. Lisäksi onnistumisia oli kumppanuusasioissa ja kertaluonteisia eriä toivat NHL- ja KHL-siirrot.

”Strategiamme on luotu niin, että jääkiekon ulkopuoleisella liiketoiminnalla tasataan suhdanneherkkyyttä. Lukko on hyvä esimerkki vastaavasta: se pystyy pitämään jääkiekon pienellä paikkakunnalla hyvällä tasolla taustayhtiönsä ansiosta”, Virkkunen sanoo.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Lukko sai vuoden 2017 tilikaudellaan miljoonan euron konserniavustuksen, joka nosti tuloksen lievästi voitolliseksi. Samaan Contineo-konserniin jääkiekkoseuran kanssa kuuluvat valtakunnallisesti toimivat RTK:n kiinteistöhuoltopalvelu ja henkilöstöpalvelu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilman konserniavustusta seura olisi ollut jälleen raskaasti tappiollinen, sillä Rauman Lukko oy:n tulos oli 965 000 euroa pakkasella.

Lahdessa konserniavustus kulki toiseen suuntaan. Emoyhtiö Lahden Pelicans oy oli 163 000 euroa voitollinen, mutta 140 000 euroa voitosta meni tytäryhtiö Pelicans Ravintolat oy:n tappioiden kuittaamiseen.

Kärppien Virkkunen sanoo, että viime kädessä jokaisen seuran pitää miettiä itse, sopiiko sille Oulussa käytetty malli, jossa liiketoimintaa viedään muillekin aloille.


Suurimmat tappiot, 1,2 miljoonaa euroa, Liigassa teki Turun Palloseura. Siitä huolimatta turkulaiset kuuluivat tulostaan selvästi parantaneiden joukkueiden joukkoon: kolme edellistä tilikautta toivat 1,7 miljoonan, 2,1 miljoonan ja 2,2 miljoonan euron tappiot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

TPS jää 6,5 miljoonan euron liikevaihdolla jälkeen Liigan jättiläisistä. Ravintolatoiminta on siirretty Turussa omaan yhtiöönsä, jonka liikevaihto oli viime kaudella 2,6 miljoonaa euroa.

”Tiedämme, että tämäkin tilikausi tuo tappiota. Olemme budjetoineet puolen miljoonan tappion, eli taas yli puoli miljoonaa parannetaan”, sanoo tehtävässään kesällä aloittanut TPS:n toimitusjohtaja Santtu Jokinen.

Hän vakuuttaa, että tappiot eivät heikennä kannattajan saamaa palvelua vaan tappioihin johtaneet investoinnit ovat pikemminkin parantaneet kannattajan asemaa. Turussa on investoitu esimerkiksi screeniin ja ravintolakatsomoon, jonka rakentamisen mahdollisti alkoholilain muutos.


Kun TPS:n viime kauden tappiot julkistettiin, kerrottiin myös 1,9 miljoonan euron osakeannista, jolla seuran mukaan mahdollistettiin investointeja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jokinen ja edellinen toimitusjohtaja Mika Eskola liittyivät annissa TPS:n omistajiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jokinen sanoo, että osakeantia ei voi toistuvasti käyttää rahoituksen keräämiseen. Turussa on tavoitteena, että meneillään on viimeinen tappiollinen tilikausi, jonka jälkeen investoinnit kääntävät tulosta voiton puolelle.

”Jos minulta kysytään, osakeantia tulee käyttää vain aivan poikkeustapauksissa. Kyllä liiketoiminnan pitää olla tervettä. Yleensä liiketoiminnassa kasvuloikan tekeminen tai toiselle liiketoiminta-alueelle siirtyminen vaatii alkuinvestointeja. Stabiilissa tilassa olevan liiketoiminnan pitää tulla toimeen omalla kassavirrallaan.”

Jokinen sanoo, että TPS tutkii mahdollisuuksia liiketoiminnan laajentamiseen mutta nyt ei ole meneillään asioita, joista olisi tiedotettavaa.

”Mitä laajempaa on toiminta, sitä enemmän voi hajauttaa riskiä.”


Suurinumeroisten tappioiden kanssa joutuu selviämään myös Porin Ässät. Ässien taustayhtiön tappiot olivat 450 000 euroa. Tällä hetkellä Porissa on vt. toimitusjohtajana Mikael Lehtinen, joka korvasi Eeva Perttulan.

”Tappio koostuu monesta tekijästä. Ehkä isoimpana on yhden tavarantoimittajan konkurssi, jonka takia tuli mittava luottotappio. Ja Pata Staff -yrityskokeilu, joka tuotti huomattavia lisäkustannuksia”, Lehtinen sanoo.

Pata Staffilla porilaiset yrittivät laajentaa toimintaansa kiekkoilun ulkopuolelle, mutta kurkistus henkilöstövuokrausbisnekseen päättyi karusti ja toiminta ajettiin alas viime kauden jälkeen. Pata Staffin käyttö kasvatti Ässien kotihallin henkilöstökuluja viime kaudella 200 000 euroa.

Lehtinen suhtautuu kuluvaan kauteen optimistisesti. Hän sanoo olevansa tyytyväinen tehtyihin säästöihin ja parannuksiin. Esimerkiksi osakeanti ei Lehtisen mukaan ole Ässissä relevantti kysymys rahankeruun kannalta. Junioriorganisaatiota pyörittävä Ässät ry omistaa 74 prosenttia seuran osakkeista.

”Viime kauden tappiot on kuitattu. Se ei tehnyt kassalle hyvää, mutta kassa ei ole vielä kuiva.”

Ässät omistaa myös 44 prosenttia kiinteistöyhtiöstä, joka omistaa Isomäen jäähallin. Hallia remontoitiin mittavasti vuosina 2014–15. Ässien tulostiedotteessa elokuussa kerrottiin, että omistuksen vuoksi Ässiin kohdistuu lähes viiden miljoonan euron laina, jonka hoitokulut ovat vuodessa 430 000 euroa. Nämä kulut eivät sisälly yrityksen tulokseen vaan ovat erillisinä yhtiön taseessa.

”Hoitokustannus on mittava, mutta ei se viime kautta selitä. Siellä oli muita eriä”, Lehtinen sanoo.

Helsingin IFK:lle viime kausi toi 46 000 euron voiton ja yrityksen kaikkien aikojen suurimman liikevaihdon. Liikevaihto kasvoi aina 10,2 miljoonaan euroon asti. Edellisellä tilikaudella liikevaihto oli 9,9 miljoonaa euroa ja voitto 286 000 euroa.

 

”Ulkoilmaottelu oli valintamme, joka vaati valtavan määrän töitä ja taloudellisia satsauksia.”

Erityisesti liikevaihtoa paransi Kaisaniemessä pelattu ulkoilmaottelu, jossa IFK kohtasi Kärpät. Kyseessä oli IFK:n juhlapeli, sillä seura täytti 120 vuotta.

Samalla ottelu ja muu juhlakauden ohjelma toivat myös lisäkuluja, jotka painoivat tulosta alaspäin. Toimitusjohtaja Jukka Valtanen on juhlakauden antiin silti tyytyväinen.

”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan. Ulkoilmaottelu oli valintamme, joka vaati valtavan määrän töitä ja taloudellisia satsauksia.”

Valtanen on ollut IFK:n toimitusjohtajana jo kymmenen vuotta. Hän arvioi, että tilanne Liigassa on menossa hyvään suuntaan.

”Seurojen välinen yhteistyö on merkittävästi parantunut viime vuosina. Yhdessä haetaan ratkaisuja yhteistyön ja käytäntöjen parantamiseen. Hyvät asiat ja ideat jaetaan, vaikka kaukalossa taistellaan täysillä ja kovaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • Talous
 • Riku Teiskonlahti
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Some riehaantui José Mourinhon potkuista – Manchester Unitedin tähtipelaaja Paul Pogba julkaisi kryptisen twiitin ja poisti sen nopeasti

 2. 2

  Suomen urheilun eettinen keskus tutkii kohuvalmentaja Titta Heikkilän toimintatavat: ”Voimistelussa on nollatoleranssi epäasialliselle käytökselle”

 3. 3

  José Mourinho sai potkut – mediatietojen mukaan United maksaa 27 miljoonan euron erorahan, päälle jättimäinen hotellilasku

 4. 4

  Neurologi Michael Schumacherin nykytilasta: Perheen ja fanien ei pidä antaa periksi – tutkimuksen mukaan osa vegetatiivisessa tilassa olevista potilaista herää neljän vuoden sisällä vammautumisesta

 5. 5

  Raine Laine

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  José Mourinho sai potkut – mediatietojen mukaan United maksaa 27 miljoonan euron erorahan, päälle jättimäinen hotellilasku

 2. 2

  Keinoheppa Simppa ravaa nappia painamalla – hevossimulaattori voisi tuoda ratsastajille kaivattuja harjoitustunteja

 3. 3

  Lewis Hamilton kutsui entistä kotikaupunkiaan slummiksi ja suututti Stevenagen asukkaat ja kaupungin johdon – ”Hän on todellakin menettänyt todellisuudentajunsa”

 4. 4

  24-vuotias brasilaisihme sai havaijilaisrannat hurmioon lautatempuillaan – katso videolta surffauksen tuoreen maailmanmestarin tyylinäytteet

 5. 5

  17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

 6. Näytä lisää
 1. 1

  17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

 2. 2

  Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

 3. 3

  Patrik Laineen laukaus pelottaa jo pelikavereitakin: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

 4. 4

  Rakastettu Leijona-kapteeni Timo Jutila on noussut vuosien tyhjiöstä parempaan elämään – ja jälleen kerran hän kiittää kaikkia: ”Huima on juttu”

 5. 5

  Suomalaisen salibandyn menestynein naispelaaja Katriina Saarinen toipuu syöpähoidoista, mutta sairaudesta ei pääse eroon – ”Asian kanssa voi elää, koska ei ole vaihtoehtoa”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  2. 2

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  3. 3

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  5. 5

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  6. 6

   Latvia avaa historiansa pimeän puolen ja julkaisee salaisen KGB-listan – Entinen ulkoministeri kertoo HS:lle tarinansa KGB:n tietolähteenä

  7. 7

   Punaisten hiusten syy selvisi

  8. 8

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  9. 9

   Suomi lyhensi velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen – Pitäisikö kansalaisen olla nyt helpottunut vai yhä peloissaan?

  10. 10

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  4. 4

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  5. 5

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Punaisten hiusten syy selvisi

  7. 7

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  8. 8

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  9. 9

   #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  10. 10

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  7. 7

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  8. 8

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  9. 9

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää