Urheilu    |   HS-selvitys

Jääkiekon huippuseurojen tuloskunto tökkii – Juhlaottelu toi IFK:lle isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”

Oulussa Kärppien tytäryhtiöt kasvattivat voittolukemia, ja Raumalla saadaan konsernin avulla käännettyä Lukon tappio voitoksi. Juhlavuosi painoi HIFK:n tulosta ja Porissa kulut karkasivat, kun Ässät lähti mukaan henkilöstövuokrausbisnekseen.

Liigaseurojen taustayhtiöiden viime tilikauden tulokset jakautuivat noin kahden miljoonan euron haarukkaan. Siinä missä Oulun Kärppien liikevoitto oli ennen veroja 1,2 miljoonaa euroa ja verojen jälkeen noin miljoona, Turun Palloseurassa kuitattiin 1,2 miljoonan euron tappio.

Kärpissä Oulun Kärpät oy:hyn kuuluvat emoyhtiön lisäksi tytäryhtiöinä festivaalia järjestävä Qstock oy ja työnvälitysfirma Työtahti oy. Jääkiekkotoimintaa pyörittävän emoyhtiön osuus tuloksesta on noin 70 prosenttia, loput tulivat tytäryhtiöiltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oulussa juhlittiin mestaruutta, mikä auttoi tulosta, kertoo toimitusjohtaja Tommi Virkkunen. Lisäksi onnistumisia oli kumppanuusasioissa ja kertaluonteisia eriä toivat NHL- ja KHL-siirrot.

”Strategiamme on luotu niin, että jääkiekon ulkopuoleisella liiketoiminnalla tasataan suhdanneherkkyyttä. Lukko on hyvä esimerkki vastaavasta: se pystyy pitämään jääkiekon pienellä paikkakunnalla hyvällä tasolla taustayhtiönsä ansiosta”, Virkkunen sanoo.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Lukko sai vuoden 2017 tilikaudellaan miljoonan euron konserniavustuksen, joka nosti tuloksen lievästi voitolliseksi. Samaan Contineo-konserniin jääkiekkoseuran kanssa kuuluvat valtakunnallisesti toimivat RTK:n kiinteistöhuoltopalvelu ja henkilöstöpalvelu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilman konserniavustusta seura olisi ollut jälleen raskaasti tappiollinen, sillä Rauman Lukko oy:n tulos oli 965 000 euroa pakkasella.

Lahdessa konserniavustus kulki toiseen suuntaan. Emoyhtiö Lahden Pelicans oy oli 163 000 euroa voitollinen, mutta 140 000 euroa voitosta meni tytäryhtiö Pelicans Ravintolat oy:n tappioiden kuittaamiseen.

Kärppien Virkkunen sanoo, että viime kädessä jokaisen seuran pitää miettiä itse, sopiiko sille Oulussa käytetty malli, jossa liiketoimintaa viedään muillekin aloille.


Suurimmat tappiot, 1,2 miljoonaa euroa, Liigassa teki Turun Palloseura. Siitä huolimatta turkulaiset kuuluivat tulostaan selvästi parantaneiden joukkueiden joukkoon: kolme edellistä tilikautta toivat 1,7 miljoonan, 2,1 miljoonan ja 2,2 miljoonan euron tappiot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

TPS jää 6,5 miljoonan euron liikevaihdolla jälkeen Liigan jättiläisistä. Ravintolatoiminta on siirretty Turussa omaan yhtiöönsä, jonka liikevaihto oli viime kaudella 2,6 miljoonaa euroa.

”Tiedämme, että tämäkin tilikausi tuo tappiota. Olemme budjetoineet puolen miljoonan tappion, eli taas yli puoli miljoonaa parannetaan”, sanoo tehtävässään kesällä aloittanut TPS:n toimitusjohtaja Santtu Jokinen.

Hän vakuuttaa, että tappiot eivät heikennä kannattajan saamaa palvelua vaan tappioihin johtaneet investoinnit ovat pikemminkin parantaneet kannattajan asemaa. Turussa on investoitu esimerkiksi screeniin ja ravintolakatsomoon, jonka rakentamisen mahdollisti alkoholilain muutos.


Kun TPS:n viime kauden tappiot julkistettiin, kerrottiin myös 1,9 miljoonan euron osakeannista, jolla seuran mukaan mahdollistettiin investointeja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jokinen ja edellinen toimitusjohtaja Mika Eskola liittyivät annissa TPS:n omistajiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jokinen sanoo, että osakeantia ei voi toistuvasti käyttää rahoituksen keräämiseen. Turussa on tavoitteena, että meneillään on viimeinen tappiollinen tilikausi, jonka jälkeen investoinnit kääntävät tulosta voiton puolelle.

”Jos minulta kysytään, osakeantia tulee käyttää vain aivan poikkeustapauksissa. Kyllä liiketoiminnan pitää olla tervettä. Yleensä liiketoiminnassa kasvuloikan tekeminen tai toiselle liiketoiminta-alueelle siirtyminen vaatii alkuinvestointeja. Stabiilissa tilassa olevan liiketoiminnan pitää tulla toimeen omalla kassavirrallaan.”

Jokinen sanoo, että TPS tutkii mahdollisuuksia liiketoiminnan laajentamiseen mutta nyt ei ole meneillään asioita, joista olisi tiedotettavaa.

”Mitä laajempaa on toiminta, sitä enemmän voi hajauttaa riskiä.”


Suurinumeroisten tappioiden kanssa joutuu selviämään myös Porin Ässät. Ässien taustayhtiön tappiot olivat 450 000 euroa. Tällä hetkellä Porissa on vt. toimitusjohtajana Mikael Lehtinen, joka korvasi Eeva Perttulan.

”Tappio koostuu monesta tekijästä. Ehkä isoimpana on yhden tavarantoimittajan konkurssi, jonka takia tuli mittava luottotappio. Ja Pata Staff -yrityskokeilu, joka tuotti huomattavia lisäkustannuksia”, Lehtinen sanoo.

Pata Staffilla porilaiset yrittivät laajentaa toimintaansa kiekkoilun ulkopuolelle, mutta kurkistus henkilöstövuokrausbisnekseen päättyi karusti ja toiminta ajettiin alas viime kauden jälkeen. Pata Staffin käyttö kasvatti Ässien kotihallin henkilöstökuluja viime kaudella 200 000 euroa.

Lehtinen suhtautuu kuluvaan kauteen optimistisesti. Hän sanoo olevansa tyytyväinen tehtyihin säästöihin ja parannuksiin. Esimerkiksi osakeanti ei Lehtisen mukaan ole Ässissä relevantti kysymys rahankeruun kannalta. Junioriorganisaatiota pyörittävä Ässät ry omistaa 74 prosenttia seuran osakkeista.

”Viime kauden tappiot on kuitattu. Se ei tehnyt kassalle hyvää, mutta kassa ei ole vielä kuiva.”

Ässät omistaa myös 44 prosenttia kiinteistöyhtiöstä, joka omistaa Isomäen jäähallin. Hallia remontoitiin mittavasti vuosina 2014–15. Ässien tulostiedotteessa elokuussa kerrottiin, että omistuksen vuoksi Ässiin kohdistuu lähes viiden miljoonan euron laina, jonka hoitokulut ovat vuodessa 430 000 euroa. Nämä kulut eivät sisälly yrityksen tulokseen vaan ovat erillisinä yhtiön taseessa.

”Hoitokustannus on mittava, mutta ei se viime kautta selitä. Siellä oli muita eriä”, Lehtinen sanoo.

Helsingin IFK:lle viime kausi toi 46 000 euron voiton ja yrityksen kaikkien aikojen suurimman liikevaihdon. Liikevaihto kasvoi aina 10,2 miljoonaan euroon asti. Edellisellä tilikaudella liikevaihto oli 9,9 miljoonaa euroa ja voitto 286 000 euroa.

 

”Ulkoilmaottelu oli valintamme, joka vaati valtavan määrän töitä ja taloudellisia satsauksia.”

Erityisesti liikevaihtoa paransi Kaisaniemessä pelattu ulkoilmaottelu, jossa IFK kohtasi Kärpät. Kyseessä oli IFK:n juhlapeli, sillä seura täytti 120 vuotta.

Samalla ottelu ja muu juhlakauden ohjelma toivat myös lisäkuluja, jotka painoivat tulosta alaspäin. Toimitusjohtaja Jukka Valtanen on juhlakauden antiin silti tyytyväinen.

”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan. Ulkoilmaottelu oli valintamme, joka vaati valtavan määrän töitä ja taloudellisia satsauksia.”

Valtanen on ollut IFK:n toimitusjohtajana jo kymmenen vuotta. Hän arvioi, että tilanne Liigassa on menossa hyvään suuntaan.

”Seurojen välinen yhteistyö on merkittävästi parantunut viime vuosina. Yhdessä haetaan ratkaisuja yhteistyön ja käytäntöjen parantamiseen. Hyvät asiat ja ideat jaetaan, vaikka kaukalossa taistellaan täysillä ja kovaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • Talous
 • Riku Teiskonlahti
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

 2. 2

  Kapanen loistaa Nylanderin paikalla – Toronton GM matkusti tapaamaan ruotsalaistähteä

 3. 3

  Suomen suurimmat kiekkoseurat ruokkivat KHL:ää – Liiga on yhä selvemmin kasvattajasarja, jossa laatuvajetta korjataan omilla junioreilla

 4. 4

  USA:n voimistelun huipulla kuohuu taas – yksi ex-johtaja epäiltynä hyväksikäyttöjen pimittämisestä, toinen suututti Niken logon mustaamisella

 5. 5

  Laineen ja Barkovin Suomen NHL-pelit näkyvät televisiossa ilmaiseksi – kumpikin ottelu myyty loppuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

 2. 2

  Suomen snookertaituri Robin Hull sairastui vakavasti: Käsi vapisee niin että ura on suuressa vaarassa

 3. 3

  Maailmankuulu sotavalokuvaaja Robert Capa otti valokuvan, joka muutti jalkapallolegenda Éric Cantonan elämän: ”Onko se todella hän?”

 4. 4

  Snookermestari Robin Hull kertoo avoimesti vakavasta sairaudestaan: Pelaaminen on painajaista, kuin olisi toisen kehossa

 5. 5

  Harri Kirvesniemi on huolissaan Suomen huippuhiihdon tulevaisuudesta – kuuli terävän kommentin norjalaiselta olympiavoittajalta: ”Enpä yhtään ihmettele, jos eivät pärjää norjalaisille”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

 2. 2

  Olympiavoittaja Iivo Niskanen kohtasi vuoristoleirillä ei-toivottua harjoitusseuraa – ”Kierretään ne tällä kertaa kauempaa”

 3. 3

  Maajoukkuehyökkääjä Petteri Forsell oli kiusattu, jota haukuttiin ”läskiksi” koulussa ja joukkueessa – kiusaamiseen auttoi isän neuvo

 4. 4

  Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

 5. 5

  Maailmankuulu sotavalokuvaaja Robert Capa otti valokuvan, joka muutti jalkapallolegenda Éric Cantonan elämän: ”Onko se todella hän?”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kirjoitusten julkaisemisella ei ole ollut sananvapauden näkökulmasta hyväksyttävää syytä” – MV-lehden perustaja Ilja Janitskin sai ehdotonta vankeutta 16 rikoksesta

  2. 2

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  3. 3

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  4. 4

   Mies vaihtoi uudet renkaat arvottomiin koeajon aikana, tämä toistui yhdeksän kertaa Helsingin seudulla – erikoisesta kavallusvyyhdestä ehdotonta vankeutta

  5. 5

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  6. 6

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  7. 7

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  8. 8

   Kauppakeskus Itis myytiin – Kauppahinta yli 500 miljoonaa euroa, ostajana finanssikriisistä tutun Morgan Stanleyn hallinnoima rahasto

  9. 9

   Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

  10. 10

   Syrjinnästä tuomittu Tampereen yliopisto valittaa hovioikeuteen: ”Sukupuolella ei ole ollut mitään merkitystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Myös Trump sanoo pyytäneensä nauhoitusta

  2. 2

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  3. 3

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  4. 4

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  5. 5

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  6. 6

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  7. 7

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  8. 8

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  9. 9

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80 prosenttia puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  10. 10

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Bosse-spanieli tukehtui hitaasti eläinlääkärin pöydälle – Hoidon kanssa kaksi vuotta vitkutellut mies tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon
  3. BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja liuta haastatteluja
  4. ”Kirjoitusten julkaisemisella ei ole ollut sananvapauden näkökulmasta hyväksyttävää syytä” – MV-lehden perustaja Ilja Janitskin sai ehdotonta vankeutta 16 rikoksesta
  5. Maailmasta loppuu metalli, kun 80 prosenttia puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit Tilaajille
  6. Yksi kuoli henkilöauton ja rekan kolarissa Säkylässä
  7. Syrjinnästä tuomittu Tampereen yliopisto valittaa hovioikeuteen: ”Sukupuolella ei ole ollut mitään merkitystä”
  8. Kauppakeskus Itis myytiin – Kauppahinta yli 500 miljoonaa euroa, ostajana finanssikriisistä tutun Morgan Stanleyn hallinnoima rahasto
  9. Teinityttö joutui selliin, jonka seinällä luki ”tämä on kuoleman jääkaappi” – HS tapasi 17-vuotiaan Ahed Tamimin, josta povataan palestiinalaisten vastarintaliikkeen johtajaa
  10. Mies vaihtoi uudet renkaat arvottomiin koeajon aikana, tämä toistui yhdeksän kertaa Helsingin seudulla – erikoisesta kavallusvyyhdestä ehdotonta vankeutta
  11. Tunti sitten
  12. Teleoperaattori Elisa paransi arviotaan liiketoimintansa kehittymisestä tänä vuonna
  13. Näytä lisää